В търсене на баланс (Дневник на Sarah)

Темата е заключена.

06.02.15
19:20

Здравейте!
Реших и аз да добавя свой дневник в сайта, понеже методите ми за отслабване са толкова разнообразни, че вече им изгубих края.

На 17 години съм, 1,56 м. и миналото лято тежах близо 100 килограма. На днешна дата тежа с 30 кг. по-малко (70,3-4 кг. ).

Първоначално бях поела инициативата да се занимавам с физически упражнения вкъщи, което не се оказа добра идея. Понеже от ранна възраст ми е изградена идеологията, че нищо хубаво не става лесно (съответният принцип при мен е доста преувеличен), прекалих и кръста ми пострада. За месец и половина някъде бях свалила 10 кг. Започнах да ходя активно на фитнес след два месеца някъде (изчаквах да се възстановя малко поне), и за месеците, през които посещавах залата свалих 20кг. До днешна дата ходя редовно, 5 пъти на ден по график, ако не изникне нещо.

Първоначалните ми упражнения в залата бяха повлияни от мой познат, с когото я посещавах. Състояха се от кардио в неразумни количества (близо два часа), след което се чувствах просто отвратително. Изтраях така около месец и нещо, след което започнах да се стремя да се развивам и със силови упражнения. Приоритет също ми беше и развиването на прешленните мускули, които ми създаваха проблемите с кръста.

Понеже инструкторите в моята зала ме информираха доста скромно, нямах идея какво да правя и до днешен ден си нямам идея дали това което правя е най-здравословния и ефективен начин да постигна това, което искам. Сегашните ми упражнения се състоят от начално кардио (20 минути), силови упражнения (в зависимост от деня - Понеделник - горна част, Вторник - крака, Сряда - един час само кардио, Четвъртък - горна част, Петък - крака) и крайно кардио - 30 минути (които понякога съкръщавам на 15, защото в края на тренировката абсолютно винаги ми липсва каквато и да е мотивация да го правя).

Хранителния ми режим никога не се е състоял от гладуване. Имала съм периоди на гладуване с пречистваща цел, траещи около седмица. Преди гледах да се храня здравословно (колкото ми позволяват продуктите, тъпкани с ГМОта, really), а от скоро съм на диетата “Периодично гладуване”, приемайки в нормалните дни 1200 - 1400 ккал (да, броя ги).

От около две седмици не съм мръднала от 70 кг., което ме притеснява. Проблем при мен представлява това, че на фитнес (с малки изключения) ходя с абсолютно нежелание. При положение, че посещавам залата 5 дни в седмицата и за 5 месеца така и не успях да разбера какво да направя, че да не се чувствам като наказана от Господа при всяко ходене, не се чувствам добре. Не ми е присъщо на характера (чисто генетично) да правя каквото и да било, щом не ми харесва, но пък не съм и от тези, които се отказват. Все още търся баланса във всичко - режим на хранене (понеже съм злоядо същество и яденето на едно и също ми се отразява буквално психически), тренировки, мотивация.

Надявам се инициативата, която поех при създаването на дневник тук да допринесе както на мен, така и на хората, които го преглеждат. :)

Темата беше редактирана от Sarah H. на 06.02.15 19:21.

Добре дошла!

Балансът е важен, все го търсим, трудно се постига. Но не е невъзможно! ;)
Успех!

07.02.15
11:40

Здрастииии! :) Хей, давай по-весело :)

Разбирам те, първоначално фитнесът може да е поддтискаш. Ще се изненадаш колко ще се промени това с времето. Храненето също може да бъде досадно и безрадостно, когато е еднотипно. И двете, обаче, зависят от теб и психическата ти нагласа. Обикновено аз се чувствах така, когато се фокусирах твърде много на тях самоцелно. Грешка! :) Просто е нещо, което трябва да се прави ТАКА и толкоз. Вниманието другаде. Поне аз така си мисля.

Ето няколко линка, които мисля, че ще са ти от полза. Мисля, че е добре да започнеш с интензивни (с малки почивки м/у кръговете), кръгови тренировки.

ЦЪК
ЦЪК

Зависи какво е кардиото ти, за да може да се каже колко да е дълго. Това ще ти е полезно - HIIT
Ako e HIIT, кардио 20-30 минути е напълно достатъчно. Ако е монотонно, хубаво е да е по-дълго (30-45 минути).
За мен най-добрата  комбинация е тренировка с тежести и след това 20-30 минути HIIT . Ако тренировката е само кардио, аз бих я правила сутрин на гладно, води се най-ефективно.

Гледай да има минимум час разлика  предтренировъчно хранене-тренировка. Ти искаш да чистиш - не яж мазнини поне 2 часа след тренировка. За след - може малко бърз въглехидрат, колкото да възстановиш гликогена в мускулите (аз понякога хапвам 15тина грама стафиди) и бързо усвояем протеин (пример - белтъка на яйцата).

Базови съвети. Дано ти е било полезно.

Мнението беше редактирано от Cloud in my shoe на 09.02.15 13:22.

09.02.15
13:19

Благодаря и на двете ви за отзивите :)

@Cloud in my shoe
Всъщност изобщо не се бях замисляла, че мога да гледам на храненето като просто на режим без да му придавам излишно значение. Това ще го имам предвид. Кофти се получава при мен, защото имам някаква непоносимост към млечните продукти, пък те са страшно важна част от който и да е режим на хранене удобен за мен. Не че създават някакви сериозни проблеми, но ми се отразяват дерматологично, та се чудя дали да пробвам да ги заместя със соеви продукти (такова нещо през живота си не съм опитвала никога). 

Мерси за линковете. HIIT тренировките всъщност доста ги харесвам, по-приятни са ми от монотонните продължителни. Някакво никакво ми е да бягам 30 минути на пътека пред един и същ пейзаж, твърде е еднотипно. Всъщност пътеката е единствения кардио уред, които ми допада, другите (освен крос тренажора) са ми неудобни :D .

Кръговата тренировка ми допада, проблема е, че 1/3 от дадените упражнения никога не съм ги правила, но мога да помоля някого да ми я разясни подробно според уредите в залата.

21.02.15
19:31

Две често използвани рецепти от мен:

Зеленчукова (вегитарианска) мусака:

Картофи - 280гр. /214 ккал/
Гъби печурки - 200 гр. /44 ккал/
Лук - 70 гр. /30 ккал/
Тиквичка - 80 гр. /16 ккал/
Печен пипер, доматено пюре в изобилие или лютеница - 200 гр. /31 ккал/

Общи калории (4 нормални порции) : 539 ккал.
(при добро желание могат да се унищожат и 2 порции на веднъж :D )

За заливката:

1 яйце /70-80 ккал/
Брашно - 20 гр. /61 ккал/

Гъбите се нарязват в тава, върху тях се нарязват на кръгчета картофите и върху тях на кръгчета лукът. Посолява се с един бульон. Слага се 1 к.ч. вода и се слага да се запече на ~200 градуса. Като се запече се слагат нарязаните тиквички и печеният пипер (може да се замени с доматено пюре или домашна лютеница). Връща се във фурната за 10 мин. През това време се прави заливката. За да стане пухкава, в тиган с незалепващо покритие за 2 минути се запича брашно. Залива се с 1/2 л. студена вода при непрекъснато бъркане, трябва да се получи хомогенна смес с гъстотата на боза. Котлона се изгася и се добавя 1 жълтък. След 5 минутки след като поизстине се добавя и един белтък, разбит на сняг. Слага се и малко сол за да не е безвкусна. Мусаката се залива със заливката и се дозапича за няколко минутки до златист цвят.

Хрупкави тиквички на фурна

1 тиквичка /60 ккал/
хомогенна смес от 2 с.л. галета и 2 с.л. царевичен корфлейкс /85 ккал/
половин яйце /40 ккал/

Общи калории - 230 ккал.

Тиквичката се нарязва на клечки като картофки за пържене. Клечките се потапят в разбитото яйце и после в галетата. Нареждат се в тава с незалепващо покритие. Пекат се на 180 градуса до златисто. Могат да се гарнират с настъргано сирене отгоре :)

Мнението беше редактирано от Sarah H. на 21.02.15 19:35.

Ако си забелязала, че млечните ти създават дискомфорт, не ги яж (или ги ограничи в минимални количества).
Няма такова правило, че трябва да присъстват в даден режим.
Аз също не консумирам.

Не е добра идея да ги замениш със соя. Прочети за соята, фитоестрогените и как те влияят негативно на хормоналния баланс.

Можеш да се храниш пълноценно както без млечни, така и без соя. :)

21.02.15
20:00

Пробвай с биволско,козе,овче мляко и сирене,соево мляко , както и гауда сирене(има и от овче и козе мляко).Изварата също е добър вариант даже има фирми предлагат от овче и козе сирене .

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1