24.02.15
20:00
Местя тук страничната дискусия относно алкално-киселинния баланс в организма, възникнала в тази тема, за да се придържаме към насочеността на съответните дискусии и всеки свободно да може да изразява позиция, и да се запознава с тази на останалите по съответния въпрос.
Темата беше редактирана от karfi4ka на 24.02.15 20:16.
казано от Вероника Налбатска на 23.02.15, 22:23:
Просто ям повече зеленчуци, отколкото месо (както и би трябвало да е, за да бъде балансирано храненето откъм алкално-киселинен баланс, а и не само).
...
Рони,
Аз ще кривна от темата. На няколко места виждам си споменавала балансирано хранене откъм алкално-киселинен баланс. Ще ми се да коментираш малко повече по въпроса, ако искаш и в отделна тема.
За да изпреваря събитията, тезата, която подкрепям е:
- Храните не влияят директно на киселинността или алкалността на тялото.
- Тялото има различна pH в различните си части (стомах, кръв...).
- Тялото строго регулира pH на кръвта с помощта на бъбреците и излишната киселинност се изхвърля с урината без неблагоприятни последствия за тялото (иначе казано храната не влияе на киселинността на кръвта, но влияе на урината)
- Киселинните храни не причиняват остеопороза/рак
- Киселините са изключително важни за нас, включително аминокиселини, мастни киселини и самата ДНК.
- Алкалната диета е здравословна, но не защото се балансират киселинни и алкални храни, а защото се избягва преработените храни.
Очаквам буря, затова съм готов и с линкове към изследвания по въпроса :).
24.02.15
13:40
Вик, не знам защо очакваш буря.
Поне от моя страна няма да се надигне. :)
Нещата, които казваш са така (само за това, че храната не влияе на алкално-киселинния баланс не съм съгласна).
Споменавам този баланс непрекъснато, защото от доста време се занимавам с това. Теорията, която застъпвам аз, е, че масовата диета е с прекалено киселинни храни и хората (повечето) не балансират нещата (да включват паралелно и алкални).
Да, стойността на pH е различна в различните части на тялото. Различна е през различните фази на деня.
Храната има влияние и то не е само на теории, а и на практика.
Виждала съм как pH от 6 (мерено електронно) става на 7+ и то само от добавянето на зеленчуци и алкамин веднъж дневно.
Разбира се, че имаме нужда и от киселинни храни. Нали за това е баланс. :)
И прекалено алкална среда не е ок.
Но се смята, че трябва да приемаме повече алкална храна, отколкото киселинна, за да поддържаме добро здраве.
Нямам контакт със специалисти от чужбина или такива, които провеждат изследванията.
Консултирала съм се с двама български, които се занимават в тази област.
Колкото до киселинните храни и рак - никога не съм говорила по тази тема, няма и да го направя, защото нямам нужните знания за това. :)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 24.02.15 13:49.
казано от Вероника Налбатска на 24.02.15, 13:40:
...
Споменавам този баланс непрекъснато, защото от доста време се занимавам с това. Теорията, която застъпвам аз, е, че масовата диета е с прекалено киселинни храни и хората (повечето) не балансират нещата (да включват паралелно и алкални).
Всъщност не. Поне не киселинно-алкалния балнас В ХРАНАТА е проблем.
Да, стойността на pH е различна в различните части на тялото. Различна е през различните фази на деня.
Храната има влияние и то не е само на теории, а и на практика.
Виждала съм как pH от 6 (мерено електронно) става на 7+ и то само от добавянето на зеленчуци и алкамин веднъж дневно.
Виждала си промяна в киселинността на урината. Но не и в кръвта (което всъщност е важното). pH на урината е лош показател за общата киселинност и здравето, защото се влияе от много фактори извън храненето.
...
Но се смята, че трябва да приемаме повече алкална храна, отколкото киселинна, за да поддържаме добро здраве.
Е, точно това съвсем не е задължително. Можеш прекрасно да си живееш на приоритетно киселинна, така и на приоритетно алкална храна.
Колкото до киселинните храни и рак - никога не съм говорила по тази тема, няма и да го направя, защото нямам нужните знания за това. :)
Официални познания имат твърде ограничен кръг от хора, аз също не спадам към тях. Затова линковете не са от мои изследвания по въпроса :)
24.02.15
15:33
Разбира се, че не говоря за стойности на кръвта. Би било притеснително, защото при pH=6.8 в кръвта настъпва смърт.
Снойностите на кръвта са леко алкални - към 7.45.
Да, директно храната няма пряко влияние на кръвта, но това не значи, че по различни пътища няма влияние на алкално-киселинния баланс в организма.
В крайна сметка, храните се разграждат и от киселообразуващите храни остават остатъци, съдържащи хлор, сяра, фосфор.
А от основообразуващите храни - след разграждането им се отделят алкални елементи.
Нека да не разглеждаме нещата само откъм баланс на кръвта.
Да вземем водата - тя също може да е алкална или киселинна.
Къде няма вода в нашия организъм? Та ние сме съставени до голяма степен от нея - вода има в кръвта, в мускули, в кости.
Водата пренася вещества до клетките. А с храната и течностите, които пием, влияем на водата в организма.
Тялото се стреми да поддържа леко алкални стойности не само на кръвта, но и на течностите.
Ето защо е добре храна+течности с алкални стойности да са по-големи от храна+течности с киселинни стойности.
Да, съгласна съм, че при урината са едни стойности, при слюнката - други. PH е различно през различните фази на деня, влияе се от храната, от физическата активност е т.н. Ако се мери на слюнка или урина - добре е да е сутрин на гладно.
Съгласна съм, че различни органи имат различна стойност - едни са алкални, други киселинни (стомах, кожа) и не биха функционирали, ако не поддържат тези нива.
Всичко това е така. Но не мога да приема, че с вида на храната не влияем на баланса и здравето си.
Киселинни стойности на водата в организма водят до болести.
Киселинни стойности на кръвта в тялото водят до смърт.
Храната, която приемаме трябва да е основно алкална + по-малко киселинна.
Срещала съм стойности от около 70% да е алкална и 30% да са киселинни (в това влизат и течностите).
Месо, яйца, млечни, захар, зърнени, кафе, сладки плодове = киселинни.
Зеленчуци (повечето, особено зеленолистни), някои плодове, стевията, зелен чай = алкални.
Не мога да приема, че човек може да е напълно здрав, ако се храни САМО с киселинни храни, както и ако се храни САМО с алкални храни. :)
Това е от мен по темата. Всъщност, подготвили сме още неща, но по-натам.
Приключвам, защото съм с телефон цял ден и се измъчих с тези малки бутончета. :)
Аз не искам да споря, не искам бури, не искам да изпадаме в дълги полемики за нещо, което е факт.
24.02.15
16:11
казано от Вероника Налбатска на 24.02.15, 15:33:
Да вземем водата - тя също може да е алкална или киселинна.
Чистата вода е неутрална реакция, pH 7.
Това, че водата може да е с кисела или неутрална реакция е следствие от нещо друго, не е свойство присъщо на самата вода.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 24.02.15 16:11.
24.02.15
16:11
Очаквах такава реакция. :)
Не четете между редовете. Важна е не само храната, но и течностите.
Ако има баланс между киселинна храна и алкални течности?
Ескимосите са давани за пример къде ли не - то не беше в спорове вегани срещу месоядни, то не беше за ВМ хранене, сега и за алкално-киселинен баланс.
Аз ще се въздържа да ги коментирам - нито съм била там, за да видя как живеят, нито този начин на живот има приложение при нас.
Ние не сме ескимоси и живеем в други условия.
И да, масово се храним с предимно киселинни храни и оттам идва не един проблем.
В крайна сметка - информация по темата има вече предостатъчно. Който иска - ще задълбае, който не иска - ще си продължи да отрича влиянието на храните върху въпросния баланс. :)
24.02.15
16:13
Водата в организма може да бъде алкална или киселинна. :)
И за добро здраве, тялото се стреми да поддържа тази вода в алкални стойности.
Не говорех за тази, която пием.
/между другото, филтриращите кани правят водята леко кисела - 6.5/
24.02.15
16:17
C2H5OH е най полезна вода ))) със кисели краставички))), кисело зеленце, туршийка)))
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 24.02.15 16:18.
24.02.15
16:23
Водата в организма е среда на разтвори, золи, гели, за това е и различното pH и това пак повтарям - не е свойство на самата вода, защото тя е само среда.
24.02.15
16:31
Организма е една хомеостаза, балансирана среда. И когато тази среда излезе от равновесие, то веднага се задействат реакции за връщането кам хомеостаза. Кисело, алкално и т.н. всичко се балансира вътре. От значение, според мен е количеството ( интензивността) и продължителността на натоварване, защото организма може да се справи само в някакъв толеранс от стойности, които при по-голямо значение ще доведат до прекомерно напрягане на системите и от там до нарушение на функционирането на някои органи и т.н., а от там вече и до някоя болест е близо.....Затлъстяването, е като пример!
казано от Вероника Налбатска на 24.02.15, 15:33:
...
Това е от мен по темата. Всъщност, подготвили сме още неща, но по-натам.
Приключвам, защото съм с телефон цял ден и се измъчих с тези малки бутончета. :)
Аз не искам да споря, не искам бури, не искам да изпадаме в дълги полемики за нещо, което е факт.
За повечето аспекти на храненето има подръжници на всякакви позиции и доказателства за повечето от тях. Нито ще те обявя за еретик и ще те пратя на кладата, нито ще се бия в гърдите, че съм прав на всяка цена :) . Ако утре излезе надеждно изследване, показващо че греша, първи ще призная.
Аз изложих синтезирано кое намирам за вярно, ако на някой му е интересна сухата материя, ще добавя линковете.
Ще приключа така - да търсиш киселинно-алкален баланс в храненето си няма в никакъв случай да навреди, независимо от факта, че за теб обяснението ще е едно, а за мен ще е друго. :)
24.02.15
16:44
Почвам да пия сутрешна своя урина! Между другото, прегледах в руския гугл ( Гуглевич)))) и в организма наистина се поддържа малко по-кисела среда от средното, за да не започват процесите на гниене на храната, от което започват своето начало много от болестите, включително и рака. Благодаря на Вероника за темата, сега я проучвам. А за урината си струва да се прочете ;)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 24.02.15 16:57.
24.02.15
19:13
http://www.precisionnutrition.com/all-about-dietary-acids-and-bases
“Eskimo and Inuit in Arctic regions consume nearly 2,200 mg of calcium per day, yet have some of the highest levels of osteoporosis in the world. This is most likely due to their high-acid (and low alkaline) dietary intake.”
Извадка от статията за алкално-киселинния баланс и влиянието на храните, които ядем, публикувана в precisionnutrition.com
Посочени са източниците отдолу. :)
24.02.15
19:35
казано от Carbohydrate на 24.02.15, 16:44:
Почвам да пия сутрешна своя урина! Между другото, прегледах в руския гугл ( Гуглевич)))) и в организма наистина се поддържа малко по-кисела среда от средното, за да не започват процесите на гниене на храната, от което започват своето начало много от болестите, включително и рака. Благодаря на Вероника за темата, сега я проучвам. А за урината си струва да се прочете ;)
В стомаха pH е от 1.5 до 3.5, което е страшно кисело.
Иначе - кожата е с по-високи стойности, но пак - киселинни (4.5 - 6.5).
В жлъчка и панкреас - алкални.
Кръв - алкална.
Вода в организма - алкална.
Това са стойностите, които организмът се стреми да поддържа, за да функционират нормално системите.
Отклонения от това (независимо нагоре или надолу) водят до проблеми от различен характер.
До каква степен и как влияе храната, ще помоля всеки, който има интерес по темата, да провери.
Наистина има предостатъчно информация. Аз чета на английски и български (двама специалисти), но предполагам, че и на руски ще се намерят добри неща. :)
И на мен ми е интересна тема и малко се учудих на нещата, които Вик сподели, защото за пръв път чувам подобно нещо (че храната няма отношение върху алкално-киселинния баланс в организма).
При първа възможност ще се разровя мащабно, защото ме интересува.
Така че, Вик, ако не те затруднява (да търсиш), моля те да споделиш някое от тези изследвания (стига да са на английски, че няма да се оправя на друг език), за да разгледам и другата гледна точка. :)
24.02.15
20:01
Попаднах на Американски изследвания от Калифорнийския институт при участието на 9000 жени. Вероника за сега води ;)) Статията има всички отговори на въпросите тук)))....продължавам да чета ...
П.П. Не е толкова просто обаче! Има голяма разлика от Ph на организма и влияенето на храната и Ph на храносмилателната система. Тук вече е проблема и слагам точка за Вик!
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 24.02.15 20:17.
24.02.15
21:22
Разбира се, че има разлика.
Провери дали не се казва нещо по въпроса за влиянието на храни и напитки върху алкално-киселинния баланс на водата в организма.
Много благодаря, че споделяш. Затруднена съм с руския! :)
24.02.15
21:56
казано от Вероника Налбатска на 24.02.15, 21:22:
Разбира се, че има разлика.
Провери дали не се казва нещо по въпроса за влиянието на храни и напитки върху алкално-киселинния баланс на водата в организма.
Много благодаря, че споделяш. Затруднена съм с руския! :)
Проверих ( все още само от една и съща статия на амиканците), да така е : месо, сирене, зърнени, яйца ... са “кисели продукти”
бобови, орехи - неутрални; плодове-зеленчеци и листни такива са “алкални”.
Нормалната среда на организма се измерва с лакмусови хартийки от урината и слюнката и е предимно кисела в граници: PH 6.0-6.6 сутрин и 6.4-6.7 вечер, то всичко при вас е наред. ( Пеха на кръвта и лимфата са неутрални, както написа)
24.02.15
22:00
При по големи стойности на киселинността, се компенсира с буферни механизми на кръвта и органите, например, извличат се калций и други минерали от костите и т.н. Минералите, като магнезий и калций, нормализират киселата среда и са много необходими на организма.
За сега, нищо конкретно за храната и прякото й влияние на Ph-то, или нищо конкретно за механизъма. Статията, от която четох, е в крайна сметка с определени продукти накрая, които влияят на киселинността на организъма. За това, още нищо не е сигурно. Но тази за урината, киселинността й и здравето е повече от достоверна ( в лекарски сайт) и без реклама.
Във нея се споменава, че ако урината стане по-алкална, тогава започват процесите на гниение на храната в червата. Във другата статия, също се споменава, че при по-алкална среда в урината се стига , води до някои болести, но за гниене на храна в червата и това до което води, не се споменава...
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 24.02.15 22:15.
25.02.15
08:28
Стойностите на слюнката не би трябвало да се приравняват с тези от урината.
Различни са и би трябвало, когато се вземе проба, да се гледат различни скали за сравнение.
А относно храната и влиянието й - не говоря за гниене в червата, а за остатъчните вещества, които остават след като храната се разгради.
Вече споменах какво се случва при разграждане на киселообразуваща храна, и какво - при алканите храни.
Тези вещества влияят на баланса на водата в организма (тялото се стреми той да бъде алкален), а ние сме 70% вода - вода има в мускули, кости, кръв.
Да, храната има най-малко влияние върху отклоненията на баланса в кръвта, но това не значи, че не допринася за здравето, като цяло.
Ако правим хронична диета, с изключително киселинни храни, създаваме условия за нарушаване на този баланс.
Защото, да - тялото има буферни системи, с които да нормализира отклоненията, но ако прекаляваме с небалансирана храна, в един момент и тези системи не успяват да регулират нещата.
Нека дадем примери с конкретни храни:
Как мислите, здрав ли ще бъде човек, ако се храни само с: месо, яйца, риба, ядки, банани? И нищо друго?
Здрав ли ще бъде човек, ако се храни само с: зеленчуци, лимони, киноа, леща, боб? И нищо друго?
Първото е пример за изцяло киселинни храни.
Второто - за изцяло алкални храни.
И двете неща са крайност, която не е желана и създава нарушение в баланса.
Държа да подчертая, че аз не съм “поклонник” на алкалната диета при здрави хора (т.е., вторият пример)! Аз подкрепям идеята, че за да имаме добро здраве, трябва да консумираме алкални + киселинни храни! Имаме нужда и от двете.
Но алкалните да заемат около 70% от цялата храна, а останалите 30 - да са от киселинните.
Алкалната диета би намерила приложение при специфични заболявания, при които е доказано, че киселинната среда пречи. И за да не се спекулира с рак (където казах, че нямам познания), ще дам пример за заболяването на брат ми (болест на Бехтерев), където не само по изследвания, но и експериментирайки, установихме, че месо, банани, нишестета, зърнени му увеличават болките значително. Но пак казвам, това са изключения и са по-специфична област.
Ако храната нямаше значение, защо учените щяха да си правят труда да определят коя е алкална и коя - киселинна?
(Между другото, има два начина за това: изгаряне на храната и мерене на показателите на пепелта; а вторият - храните се отчитат в сурово състояние, и това е по-точният метод, защото при първия не се отчита захарта, а тя е съществена част).
Ако храната нямаше значение, защо бактерии като кандида се развиват в киселинна среда? Знаете, че тя се храни със захар.
Ако храната нямаше значение, защо често при хора, които консумират изцяло алкални храни, се наблюдава нарушение в микрофлората?
Изобщо, нещата са едновременно сложни и прости.
Сложни са, защото имаме много въпроси, а не винаги попадаме на точните отговори.
Прости са, защото във всичко трябва да има баланс.
В случая, още по-просто онагледено - към пържолата си добавяйте салата. :)
25.02.15
08:48
И въпреки това, с появата на домашните животни, се увеличи продължителността на живот при хората, от консумацията на месо и млечни продукти, които са кисели според таблиците ;). Мое мниние е, че ако има достатъчно минерални вещества в организма, тогава балансирането ще е факт. Приемането на минерали под формата на хапчета, както и витамини, тогава, когато е не възможно да осигурим достатъчно количество от тях под формата на храна, е повече от добре. Даже е наложително. Минералите основно се съдържат в зеленчуците и тяхната употреба е задължителна, а не препоръчителна. Много хора взимат витамини, но пренебрегват минералните вещества, а те са по-важни.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 25.02.15 08:49.
25.02.15
08:53
Да, аз за това казвам, че е добре диетата да има киселинни+алкални храни.
Просто вторите да са по-голям дял.
Ако месото ти е 30% от храната, останалите 70% да са зеленчуци (най-общо казано).
Да се храниш само алкално (ако си здрав) - не е ОК.
Да се храниш само киселинно - не е ОК.
:)
ПП: Проучете за Dr. Robert O. Young, който използва втория метод за тестване на храните - отчитат се показателите на сурови храни. А и като цяло, има разработки в областта на алкалната диета (и по-точно - баланс между алкални и киселинни храни, за който говорим).
Някои от теориите, които застъпва са свързани с това: “Young’s fundamental claim is that the human body is alkaline by design and acidic by function, and that there is only one disease (acidosis) and one treatment (an alkaline diet)”
Като под алкална диета, не се визира изключително и само алкални храни, а - повече алкални, по-малко киселинни.
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 25.02.15 09:01.
25.02.15
08:59
казано от Вероника Налбатска на 25.02.15, 08:53:
Да, аз за това казвам, че е добре диетата да има киселинни+алкални храни.
Просто вторите да са по-голям дял.Ако месото ти е 30% от храната, останалите 70% да са зеленчуци (най-общо казано).
Да се храниш само алкално (ако си здрав) - не е ОК.
Да се храниш само киселинно - не е ОК.
:)
Не съм съгласен. В стомаха средата е киселинна, добрата среда, и в никакъв случай не трябва да я правим алкална, потеже така се стига до процесите на гниене в червата. Сега, как става това, е много сложен въпрос и Вик в случая има право. Мнението ми все още не е категорично, защото информацията ми е малко, продължавам да проучвам ;)
25.02.15
09:06
За да функционира правилно стомахът, средата там трябва да е киселинна - изключително киселинна.
Ако няма тези условия, ензимите, които разграждат някои белтъци, например, изобщо няма да действат.
Аз не твърдя, че трябва да правим средата в стомаха алкална. Дори не знам как бихме го направили това нещо.
Не знам как по-просто да обясня гледната си точка.
С храната и течностите, които консумираме, влияем на баланса на водата в организма. За да сме здрави, тази вода (която е в мускули, кости, кръв, навсякъде), трябва да е с алкални стойности.
Това не значи, че поддържат ли се тези стойности, средата в стомаха също ще стане алкална.
За да сме здрави: кръвта трябва да е алкална, водата в организма - алкална, стомаха - киселинен, кожата - киселинна, панкреас и жлъчка - алкални... Тоест - всеки орган, всяка система, си има точно определени стойности на pH, които трябва да поддържа такива, за да функционира правилно. Нито трябва всички да са алкални, нито киселинни.
Храниш ли се само алкално - не е добре. Дисбаланси.
Храниш ли се само киселинно - също.
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 25.02.15 09:07.
25.02.15
09:31
Само трябва да уточним. Като пишеш алкална среда на кръвта, това не е точно, по-скоро е към неутрална, както и другите системи, защото ферментите тогава са най-активни. За стойностите пост №17. Точно това е, че не знаем всъщност как промяната на киселинността в стомаха променя стойностите( иска да промени) на другите системи и как буферния механизъм работи...
25.02.15
09:32
Ето извадки и от материалите при нас:
Ацидоза: “Дългосрочните диети с увеличен прием на протеини и (почти) никакъв на въглехидрати, водят до увеличено образуване на кетони в кръвта. Освободените от мастните тъкани кетони се свързват с киселините и нарушават установената в тялото алкално-киселинна хомеостаза. По този начин чрез кръвта могат да се приемат и отстраняват по-малко киселини – нарушава се буферната й функция. Бъбреците и черният дроб са силно засегнати от високото киселинно ниво. Следва спадане на нивото на pH в кръвта под 7,35 и възниква ацидоза. “
“За съжаление, прекалената и необмислена консумация на големи количества животински продукти и в същото време недостатъчно зеленчуци и плодове, може да доведе до този проблем при напълно здрави млади хора.”
Алкално-киселинен баланс: (силно препоръчвам тази статия!) “За да може последствията от нарушено алкално-киселинно равновесие да бъдат избегнати, е необходимо да се води балансирана диета, която да набавя едновременно достатъчно “кисели” и “алкални” хранителни вещества, с лек превес от последните.
Съвременното общество, включително в България, масово употребява хранителни продукти, бедни на витамини и минерали (алкалнообразуващи) и в менюто ни преобладават храни, богати на бързи/прости въглехидрати, животински мазнини и протеини.
Както беше споменато, реакцията на средата в кръвната плазма е леко алкална. Именно затова е добре да се поддържа такава, защото промените в кръвта пораждат най-драстични реакции в организма.”
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 25.02.15 09:37.
25.02.15
09:35
Неутрални са стойности = 7.
Кръвта е над това. Но да, да кажем, че е по-близко до неутралните стойности, но все пак е над тях, което попада в “алкални”.
Не е с много, но е важно.
Вече споменахме, какво се случва при кръв = 6.8. То също не е далеч от неутралното ниво, но тогава настъпва смърт. При 7.1, което си е направо неутрално ниво, настъпва кома.
Ето защо, не смятам, че трябва да се изказваме, че кръвта има неутрална стойност.
Кръвта е ЛЕКО АЛКАЛНА и това е точният термин.
Има разлика между “леко алкална” и “неутрална” :)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 25.02.15 10:05.
25.02.15
11:09
На пръв поглед аргументите в полза на киселинно-алкалния баланс, изглеждат обосновани. Но ако разгледаме, какво се случва, когато тялото поема една от най-киселинните храни - белтъчините, става ясно, че ефекта даже е благоприятен върху киселинно-алкалния баланс. Дори и да се повиши нивото на калции в урината, ефекта върху метаболизма на костите е положителен. Промените засягат само урината, не кръвта.
Изследвания: 1
Дори суплементирането с калиеви соли дава резултат върху съдържанието на калции в урината само за около седмица. Многобройни изследвания и мета-анализи потвърждават, че повишаването на приема на белтъчини и фосфати не само, че не вреди на костите, ами си е полезно - Съд. белтъчини в храната, Теорията за остеопорозата, още за остеопорозата, калция и киселинността, и още едно изследване.
Т.е. нито физиологичните, нито клиничните изследвания потвърждават тезата за влияниeто на ‘киселинните’ храни върху де-калцирането на костите.
25.02.15
11:25
Тези неща не са в контра на това, което подкрепям.
А именно - че имаме нужда и от киселинни храни, и от алкални.
Аз приключвам по темата. Няма какво повече да добавя и не знам как по-просто да обясня гледната си точка.
От няколко поста насам, се опитвам да кажа, че и алкалната, и киселинната храна трябва да присъстват в менюто.
Вие ми показвате доказателства, че киселинната храна е полезна. Аз не твърдя обратното! Разбира се, че имаме нужда И от нея.
Просто... не ме разбирайте погрешно. Нямам претенции да знам всичко, и съм далеч от тази мисъл. Нито искам да доказвам себе си. Надявах се, че ще си появят неща, които не знам/не съм чела/ са в коренна противоположност на мнението ми и исках да ги разуча. А всъщност, до сега не виждам нещо, което да е е в контра.
Пак казвам, не застъпвам идеята да се храним изцяло алкално (за здрави хора), защото и това не е полезно.
Но усещам, че тезата ми не се разбира правилно, или аз не успявам да я предам правилно. И вече се изморих. :D
Ще следя абсолютно всяко мнение и ви благодаря за тях. Много са полезни и интересни! :)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 25.02.15 11:27.
25.02.15
11:26
Рони, продължаваш да настояваш с “алкална вода”. Алкална “течност” може. Водата в организма НИКЪДЕ не е просто вода. Потта не е вода, лимфата не е вода, кръвта не е вода (а казват и че не ставала :D ).
25.02.15
11:30
Ами така ми се струва най-логично.
Защото, ако кажа течности, то и в стомаха има течности, но вече видяхме какви са стойностите на pH там. :)
Окей, под “алкална вода в организма” имам предвид тази, която е съставна част от кръв, лимфа, мускули, кости. Тази, която изгражда 70% от нашето тяло. Надявам се така да е по-добре обобщено. :)
25.02.15
11:34
Телесни течности.
казано от Вероника Налбатска на 24.02.15, 19:35:
...
Така че, Вик, ако не те затруднява (да търсиш), моля те да споделиш някое от тези изследвания (стига да са на английски, че няма да се оправя на друг език), за да разгледам и другата гледна точка. :)
Няма проблем :)
Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH
The kidney and acid-base regulation
Acidosis and Alkalosis (тук има малък разнобой със статията на Ива Павлина в частта за ефекта от хипервентилацията.)
Цитирам:
Респираторната ацидоза е резултат от повишаване концентрацията на въглероден диоксид в кръвта (хиперкапния) поради хипервентилация
(Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/3609_atsidoza#ixzz3SkOLJxc9)
От статията от линка:
Alkalosis occurs when blood pH rises above 7.45. It can be due to:
...
...
Hyperventilation (with increased excretion of acid in the form of CO2)
The Acid-Alkaline Myth: Part 1 (самата статия има доста линкове към изследвания)
The Acid-Alkaline Myth: Part 2
Examining the relationship between diet-induced acidosis and cancer
The Wester diet an lifestyle and deseases of civilization
Има и няколко изследвания за рака и киселинната среда. Ако има интерес, ще ги постна, но основната идея е, че макар рака да расте по-добре в киселинна среда, тя не е причинена от храненето, а от самия рак.
П.П.
Между другото, спорът за баланса на храните далеч не е от вчера - една статия от 1936 г :)
25.02.15
11:56
казано от Вероника Налбатска на 25.02.15, 11:25:
Тези неща не са в контра на това, което подкрепям.
А именно - че имаме нужда и от киселинни храни, и от алкални....
Опеределено, аз не искам да променям мнението ти, а излагам някаква информация.
Просто ти цитира линкове за ацидозата, и там според мен е добре да се каже, че това състояние се ричинява от патологично състояние, като бъбречна недостатъчност, не от това, дали ядеш пържола или салата или пържола със салата. Просто на този етап повечето изследвания показват, че независимо от това, какво ядеш и колко ти е pH-то на урината, pH-то на здрав човек е около 7.4.
25.02.15
12:17
От една страна в стомаха средата трябва да е кисела, за да работи нормално и да нямаме проблеми, като гниене на храната. От друга страна, кръвта и др. течности, трябва да са алкални. Е как да стане това?! С микроэлементи е по хубав отговор от “80 % такава храна и 20 % онакава”. Процент от какво, обем, тегло, калории ))) или какво? За мен лично още не е ясно нищо. Продължавам да вечерям с пържола на скара с краставици и така)))
Знам, че “Testis unus, testis nullus”, обаче ако вземем за пример мен, като доста екстремален случай се получава следното: От над 25 години се храня само с месо и яйца в сериозни количества. Максимум 1-2 пъти в месеца ям нещо различно от месо. Плодове и зеленчуци не консумирам (2-3 пъти месечно не знам дали се броят). Нямам никакви отклонения в бъбречна или чернодробна функция, както и в урината (включително pH). Нямам отклонения и в другите лабораторни показатели. Не се чувствам зле. Освен това, около 90% от месото, което ям е пържено, защото така го обичам, но нямам отклонения в холестерол, триглицериди и прочие.
25.02.15
14:13
Не помня на кой тука разправях за ин и ян храните и сезоните...
казано от Storm на 25.02.15, 12:19:
Знам, че “Testis unus, testis nullus”, обаче ако вземем за пример мен, като доста екстремален случай се получава следното: От над 25 години се храня само с месо и яйца в сериозни количества. Максимум 1-2 пъти в месеца ям нещо различно от месо. Плодове и зеленчуци не консумирам (2-3 пъти месечно не знам дали се броят). Нямам никакви отклонения в бъбречна или чернодробна функция, както и в урината (включително pH). Нямам отклонения и в другите лабораторни показатели. Не се чувствам зле. Освен това, около 90% от месото, което ям е пържено, защото така го обичам, но нямам отклонения в холестерол, триглицериди и прочие.
на 25 години си; ще е странно, ако ти има нещо
казано от Дока на 25.02.15, 14:15:
казано от Storm на 25.02.15, 12:19:
на 25 години си; ще е странно, ако ти има нещо
Мисля, че някой трябва да почерпи тук. :) Не е лошо да те подмладят с има-няма 20-тина години. ;)
25.02.15
14:22
казано от Storm на 25.10.12, 12:47:
Малко за мен. На 43 години, 178 см, 85 кг, пушач, никакъв досегашен опит в заниманията с фитнес, ако изключим около 2 месеца нещо като обща физическа подготовка.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 25.02.15 14:23.