Влияят ли храните и течностите, които консумираме, върху алкално-киселинния баланс в организма

Прескочи до:

25.02.15
14:23

казано от James Hinks на 25.02.15, 14:22:

казано от Storm на 25.10.12, 12:47:

Малко за мен. На 43 години, 178 см, 85 кг, пушач, никакъв досегашен опит в заниманията с фитнес, ако изключим около 2 месеца нещо като обща физическа подготовка.

На 43 години през 2012 ;)

25.02.15
14:33

казано от Vic на 25.02.15, 14:23:

казано от James Hinks на 25.02.15, 14:22:

казано от Storm на 25.10.12, 12:47:

Малко за мен. На 43 години, 178 см, 85 кг, пушач, никакъв досегашен опит в заниманията с фитнес, ако изключим около 2 месеца нещо като обща физическа подготовка.

На 43 години през 2012 ;)

Беше то, бешеее :D

25.02.15
15:43

Това е горе-долу добре написано :
Ин и Ян баланс
Не, че някой тук ще седне да го чете или ще го вълнува де.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 25.02.15 15:44.

E, явно ще трябва да ме изтърпите още малко.
Прощавайте, ако досаждам вече. :)

Dr. Sara Gottfried - “If you’re not ready to completely overhaul your diet, that’s OK. Aim for about a 70-30 ratio of alkaline to acid foods. In addition to the foods you eat, know that stress can also affect your pH levels. Practice deep breathing, eat your veggies and drink plenty of water to lighten your acidic load.”

Ето въпросното съотношение между алкални (70%) и киселинни (30%) храни.

Dr. Ben Kim - “So there are two main forces at work on a daily basis that can disrupt the pH of your body fluids - these forces are the acid or alkaline-forming effects of foods and liquids that you ingest, and the acids that you generate through regular metabolic activities. Fortunately, your body has three major mechanisms at work at all times to prevent these forces from shifting the pH of your blood outside of the 7.35 to 7.45 range.”

Да, храната не влияе на pH на кръвта, защото буферните системи на организма имат важната роля да поддържат строги рамки на кръвта. Обаче, ако ежедневно излагаш тялото на киселинна храна, създаваш условия тези системи да се претоварят.

“Since your buffering systems have to work all the time anyway to neutralize the acids that are formed from everyday metabolic activities, it’s in your best interest to follow a diet that doesn’t create unnecessary work for your buffering systems.”

livestrong.com - “Water has a neutral pH of 7. Blood has a pH of 7.35 to 7.45, slightly alkaline. Your body fights hard to neutralize acids and maintain the proper pH in organs, tissues and body fluids. But it can only do that for so long before a condition known as acidosis occurs. You have to give the body what it needs, in the form of alkalizing fruits and vegetables, so that it can properly maintain the delicate acid base balance.
Maintaining a balance of 75 percent alkaline foods and 25 percent acidic foods is ideal. An easy way to accomplish this is to make fruits and vegetables the main part of each meal. Most fruits and vegetables are alkaline in nature. Some fruits, such as citrus, have an acidic pH outside of the body, but when consumed, leave an alkaline residue in the body after being metabolized.”

Acid-alkaline balance: role in chronic disease and detoxification. - “In conclusion, the increasing dietary acid load in the contemporary diet can lead to a disruption in acid-alkaline homeostasis in various body compartments and eventually result in chronic disease through repeated borrowing of the body’s alkaline reserves. “

The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health?
“When it comes to the pH and net acid load in the human diet, there has been considerable change from the hunter gather civilization to the present [5]. With the agricultural revolution (last 10,000 years) and even more recently with industrialization (last 200 years), there has been an decrease in potassium (K) compared to sodium (Na) and an increase in chloride compared to bicarbonate found in the diet [6]. The ratio of potassium to sodium has reversed, K/Na previously was 10 to 1 whereas the modern diet has a ratio of 1 to 3 [7].”
“Increased fruits and vegetables in an alkaline diet would improve the K/Na ratio and may benefit bone health, reduce muscle wasting, as well as mitigate other chronic diseases such as hypertension and strokes.”

Effect of diet composition on acid–base balance in adolescents, young adults and elderly at rest and during exercise -“Conclusions: A high intake of vegetables and fruits increases blood and u-pH in YAD and ELD. ELD compared with younger persons may be more sensitive for the diet-induced acid–base changes.”

Why is Body PH Important? - “The true test, however, is to determine what pH results in the body after foods are eaten. Once digested, foods form mineral byproducts that are alkaline, acid or neutral. To simulate this in a laboratory setting, food is burned, leaving an ash residue that is then measured for its mineral content. Alkaline-ash foods are ones that leave high concentrations of calcium, magnesium, potassium and/or sodium in their ash. These minerals, in turn, are used to form alkaline compounds (called bases) in the body. Vegetables and most (but not all) fruits are alkaline-forming. Acid-ash foods are those that contain chloride, iron, phosphorus or sulfur, minerals that form acid compounds. These include phosphorus-rich foods such as meat, fish, poultry, legumes and grains, as well as mustard and eggs, which contain sulfur.
So in the end, the acid content of a food has no effect on the acid/alkaline balance in the blood. The acid ash, however, does.”

По-назад бях споменала какво остава след разграждането на основообразуващи и киселообразуващи храни.

Acid and Alkaline Balance, By Virginia Worthington, MD. - “The acid-alkaline balance is an important factor in the health and functioning of the body. Diet is one factor that influences acid-alkaline balance both through the acid or alkaline forming nature of the foods that are eaten and through the nutrient content which affects metabolism. Nutrient rich traditional diets provide the essential factors necessary for excellent metabolism, good acid-alkaline regulation and optimal health.”

Мисля да спра до тук.
Не намирам нищо, което да се противопостави на вярванията и теорията, която застъпвам от самото начало на дискусията.

- Държа да отбележа, че никога не съм говорила влиянието на храните (откъм алкално-киселинен баланс) върху рак, остеопороза и никога не съм твърдяла, че алкалната диета лекува това. Тази област е далече от мен, моите познания и не бих си позволила да се изказвам по темата.

- Не твърдя, че трябва да се яде само алкална храна! Повечето изследвания, които ми показахте, са на база оспорване на алкалната диета и влиянието й върху остеопороза и рак. Аз изобщо не намесвам нито този тип хранене, нито какво се предполага, че лекува. Смятам, че при здрав организъм, алкална диета (говоря, на 100%) ще доведе до сериозни дисбаланси.

- Също така, не съм твърдяла, че храните директно променят pH на кръвта.

Това, в което вярвам, и срещу което не намирам противоречие е:
- Храните и течностите, които приемаме имат отношение върху алкално-киселинния баланс на водата в организма (телесните течности, за по-ясно);
- След храносмилане, киселообразуващите храни остават киселинни вещества като продукт, а основообразуващите - основи. Това има влияние върху алкално-киселинния баланс;
- Всеки орган, всяка система в тялото трябва да поддържа определени стойности на pH (на места те са киселинни, а на други- алкални) и за тази цел организма ни има буферни системи, които работят непрекъснато, за да поддържат всичко в норма.
Лошата диета, стрес (ежедневие, претрениране), прекалено киселинни остатъци от храна, могат да претоварят буферните системи и те да не успеят да въведат нещата в норма.
- Да се храниш изцяло само с алкални храни НЕ е добре.
- Да се храниш изцяло само с киселинни храни НЕ е добре.
- Идеално е да се спазват пропорции от около: 70% от храната да е алкална, а 30% от храната да е киселинна.
Това най-често става, когато към месото/яйцата/рибата/млечните/зърнените добавим хубава и свежа салата!
- Повечето плодове са КИСЕЛИННИ. Алкални са: лимон, лайм, грейпфрут. Срещам лоши примери за алкални диети, в които изобилстват сладки плодове, а те не са алкални.
- Както добре знаем, в стомаха средата е киселинна. Там се разгражда храната, белтъците. Но консумирането на много киселинни храни (често, всеки ден, за дълъг период от време) дразни лигавицата на стомаха и червата, тялото се опитва да предотврати нарушението като отделя слуз, възникват възпалителни процеси.
- Вярвам, че киселинна диета (и  липса на алкални храни) създават големи условия за бактерии като: хеликобактер пилори, кандида.

- лично за мен фактът, че храните/течностите, които ядем, влияят върху алкално-киселинния баланс (не говоря за pH на кръвта, а като цяло, че имат отношение върху нормалното функциониране на системите, отговорни за поддържане на алкално-киселинния баланс в различните органи; не говоря за директна промяна, а по много взаимосвързани пътища - храносмилане > разграждане > остатъчни продукти > пренасяне на вещества до клетките) НЕ ПОДЛЕЖИ на съмнение.

Благодаря на всички за дискусията, благодаря на Вик, че повдигна темата.
Сигурна съм, че тя е била полезна (и ще бъде) на много хора и всеки е направил изводите сам за себе си.
Съжалявам само, че не намерих хора, които да са на моето мнение, за да обсъдим и практически опит по темата, защото аз имам много и продължавам да експериментирам с нови неща. :)

Изморих се за втори път днес в тази тема, но този път се надявам поне малко да съм ви накарала да се замислите върху важността на храната за гореописаните неща. :)

Искам да подчертая още нещо, за финал: нещата, които написах в тази тема (а и като цяло, които пиша/ще пиша по темата) са след много проучвания и не само четене, но и лични експерименти, консултации, експерименти на най-близките хора до мен, поява на бактерии след хранене само с месо и излекуване на бактериите след въвеждане на алкални храни, мерене на pH, наблюдаване на промени в организма.
Ако един ден се окаже, че всичко това не е вярно и че храните нямат значение. Ако един ден се окаже, че човек може да бъде здрав в дългосрочен план, ако се храни само с алкална или само с киселинна храна.. - ще се извиня и ще имам очи да го направя.

Не бих искала да подвеждам никой, нека всеки сам задълбае по темата и прави това, което сметне за добре. :)
В крайна сметка смятам, че съветите/коментарите, които давам по темата често (както е забелязал Вик) не биха навредили на никой, а точно обратното, което всъщност е важното.
Да не вредиш.

Carbohydrate

25.02.15
21:49

Е, че изписа толкова....Във руския гугл не намирих нещо, което да ти противоречи. Според него, това е така. Не задълбавох много. Едно време в древен Китай смъртната присъда се е изпълнявала, като се храни затворника само с варено телешко месо. Накрая, той сам умирал. Благодаря за темата, пак, защото това с микроелементите някой път убягва от полезрението. Като търсих, пък открих за уринолечението и много интересни неща за това. ;)

Рони, без да се сърдиш, но от толкова вглеждане в детайлите като процент алкална към процент киселинна храна, остава ли време да се насладим на храната? TLDR версия : хранете се разнообразно.

Няма за какво да се сърдя, Ники. Целият този разговор го приемам като нещо градивно и полезно. Дори смятам, че е нужно по-често да си създаваме подобни разговори.

Остава, разбира се! :)
Практически, аз не се вглеждам и не смятам. На всяко хранене с месо имам салата - това е личното ми уравнение за нещата. При всяко кафе имам и пиене на много вода.
Удоволствието от храната е голямо и то не е на база сметки, а на база цялостно възприятие към нея, готвене, избиране на храни, които са ти вкусни и т.н.

“Хранете се разнообразно” е и другото мое мото. :)

Carbohydrate

25.02.15
22:14

В нейна защита ще кажа, че темата пусната от нея е много хубава и провокира хората, интересуващи се, да проучват, четат и запознаят по-близо с процеса на отслабването. Защото правилното хранене е в основата му. За Вероника: и с мойте пуснати теми някой път става така)))) ;) Повече такива интересни теми!

Вик е “виновникът” за всичко.
Аз само пусках мнения насам-натам из форума.
Така или иначе, щях да повдигна въпроса и по-масово (но с доста по-малко доказателства, и доста по-опростено като обяснение, за да може да е по-лесно смилаемо и да провокира интерес, а след това - хората сами да се поразровят), просто тук стана по-задълбочено и интересно.

Съгласна: повече такива теми и повече такъв тип водене на разговори, защото много често ставаме свидетели на открито заяждане, и то злобно.
Аз не усетих нищо подобно тук, от моя страна също не е имало.
Смятам, че сте страхотни събеседници. :)

26.02.15
00:14

Усещам да се заражда някакъв нов, модерен, изключително полезен и здравословен хранителен режим тук. Гарантирани поне 150 години продължителност на живот.

Мнението беше редактирано от aleks на 26.02.15 00:15.

Нито е нов, нито е модерен.
Няма нужда от такива подмятания.

Ако беше прочел всичко, щеше да видиш от коя година се дискутира темата.

Но да - гарантира ти минимум 150 години живот........

26.02.15
09:24

Чудесна дискусия се получи. (y)

Хубавото нещо на истината е, че ако един я изрече, а сто я отрекат, тя няма да стане лъжа. Проблемът е да разберем кой все пак е казал правилното нещо. :)

Ако оставим настрана цитатите и линковете, аз чувствам нещата така - хората като вид сме опортюнисти, точно както плъховете, свинете, мечките  и т.н. ... Ще рече, добре се справяме в доста променливи условия, включително коренно различни хранителни режими. За целта системата с автоматично регулиране, която наричаме наше тяло, се е усъвършенствала да балансира. И, най-важното, дава ни сигнали какво и е нужно, за да поддържа баланса. Проблемът е, че сме се оттучили да разпознаваме сигналите и настояваме да си продължаваме с това, което сме решили, че е правилно. Дай да си изядем насила 15-те яйца на закуска или килограма конско, щото така трябвало, а че вече ни се гади от тях, няма значение. Или пък да се донатъпчем със зеле, за да стигнем до 70% алкални храни, нищо, че стомаха ни протестира остро.

Та така... На моменти ужасно ни се прияждат плодове или сирене, или вратна пържола, или нещо концентрирано сладко. Ами изяжте го! Има си причина за това, нищо, че в повечето случаи не сме наясно защо.

26.02.15
09:52

казано от Vic на 26.02.15, 09:24:

Та така... На моменти ужасно ни се прияждат плодове или сирене, или вратна пържола, или нещо концентрирано сладко. Ами изяжте го! Има си причина за това, нищо, че в повечето случаи не сме наясно защо.

Това хем е така, хем не съвсем. При някои хора (включително и при мен лично) сигналната система е “счупена”. Дали това е свързано с лептина и лептиновата резистентност, дали факторите са генетични или всичко е по-сложно не знам, но е факт, че не ми се прияжда нещо на моменти, а ми се яде всичко по всяко време. Единствено инатът ми и внимателното обмисляне на това защо слагам всяка хапка храна в устата си ме спасяват от системно преяждане.
На теория ако причината за това беше лептинова резистентност, тя трябваше да се е регулирала вече с времето, а това не се случва, поне не изцяло. Вероятно всичко е по-сложно.

26.02.15
10:02

казано от Boby_ на 26.02.15, 09:52:

Това хем е така, хем не съвсем. При някои хора (включително и при мен лично) сигналната система е “счупена”. Дали това е свързано с лептина и лептиновата резистентност, дали факторите са генетични или всичко е по-сложно не знам, но е факт, че не ми се прияжда нещо на моменти, а ми се яде всичко по всяко време. Единствено инатът ми и внимателното обмисляне на това защо слагам всяка хапка храна в устата си ме спасяват от системно преяждане.
На теория ако причината за това беше лептинова резистентност, тя трябваше да се е регулирала вече с времето, а това не се случва, поне не изцяло. Вероятно всичко е по-сложно.

Казва ли ти някой... Спирачките като отказват е лошо. Лептиновата резистентност звучи добре на тоерия, признавам, само дето с регулирането и болшинството не се справяме особено успешно. Но там се намесват и други фактори - емоционални хранения, социален натиск... И въобще, колкото е по-сложна една система, толкова е по-податлива на повреди.

Carbohydrate

26.02.15
10:28

казано от Boby_ на 26.02.15, 09:52:

Няма как да го усетиш, защото си променил и постоянно променяш нещо в организма с тренировките си. Ако си в постоянна среда, без променливи и се вслушваш, тогава ще е по-лесно. Плюс това, ти не даваш на тялото да “задлъжнее” към някоя система, като гледам хапчетата ти. Но пак е възможно, поне при мен се получава. Ако ти кажа, че приемам белтъчна храна много под “необходимия минимум” за който пишат, няма да повярваш и пак като си гледам гърба съм доволен)). Като си гледам кутиите с изпит протеин..., ако бяха се усвоили поне 10% от това количество, сигурно щях да съм мистър Олимпия вече)))), но това вече е друга тема )

26.02.15
14:04

казано от Carbohydrate на 26.02.15, 10:28:

Няма как да го усетиш, защото си променил и постоянно променяш нещо в организма с тренировките си. Ако си в постоянна среда, без променливи и се вслушваш, тогава ще е по-лесно.

Фактът, че ми се е налагало вече 4 пъти да свалям по над 20 кг и това се случва всеки път, щом спра съзнателно да следя храната и мина на принципа “щом ми се яде, значи имам нужда от него”, показва, че не си прав в случая. :) При мен само съзнателният контрол дава приемлив резултат.

Carbohydrate

27.02.15
06:46

Да разбираш организъма е далеч от “щом ми се яде, значи имам нужда от него”)), а съзнателния контрол, не значи, че не разбираш организма си...

казано от Vic на 25.02.15, 11:53:

The Acid-Alkaline Myth: Part 1 (самата статия има доста линкове към изследвания)

The Acid-Alkaline Myth: Part 2

Тези четива предоставят информация, която е в правилната посока.
Не съм и не бих им противоречила. :) Хубави материали, както и тези от PubMed (където обожавам да се ровя, но не винаги познанията ми стигат, за да разбера добре някои изследвания). Благодаря!

Обаче, колкото и въпросителни да има за това, какво точно е участието на храните в цялата тази история, аз наистина вярвам, че храненето е пълноценно тогава, когато има баланс, няма отиване в крайности и в случая - добре е да има баланс между алкални и киселинни храни.
След като алкални са зеленчуците и плодове с ниско съдържание на захар, със сигурност ще е полезно включването им в храненето, особено при хора, в чиито чинии изобилстват киселинни храни. :)
След като влияят на pH на телесните течности, а те пък трябва да са леко алкални, значи има логика да не ядем самотна пържола, а да си нарежем и зеленчуци; да не пием само кафе и фрешове, а да включваме вода и чай.

Много се надявам един ден учените да намерят отговорите, да разгадаят всички чуденки и да няма такива противоречия.

И... цял живот няма да стигне, за да разберем някои неща. Но пък е толкова интересно!

Отделно, от скоро започнах експеримент с алкална, йонизирана, антиоксидантна вода... Само за една седмица се наблюдават много приятни неща.
Значи - все пак има смисъл да се разглеждат нещата в тази посока.

TW

04.03.15
18:33

Списъците с храни, таблици разни, май често не са особено достоверни. Та не знам как разбирате кои храни какви са, освен ориентировъчно.
В няколко таблици и статии “сладкото грозде” е дадено с по-ниско ph от “киселото”. Е как става таз работа при положение, че първо всеки сорт е различен, а ориентировъчно, все пак, може да се каже, че е точно обратното. По същата логика ризлинга трябва да е по-алкален от мерло-то.
Има и други несъответствия. Примерно малца и ръжта са с по-ниско ph от пшеницата, а царевицата и разни други са със значително по-високо.

Мнението беше редактирано от TS WW на 04.03.15 19:35.

Да, повечето таблици в интернет са с неточна информация.
Причината е в методите, по които се тества коя храна е киселинна и коя - алкална.

Повечето таблици посочват храни, чието pH е измерено като храната се изгори и се вземат показатели  на пепелта.
Това е неточно, защото не отчита захарта.
А в много плодове има захар, много плодове в действителност са...киселинни.

В случая с гроздето - без значение от сорта, то е киселинна храна.

Таблиците с достоверна информация би трябвало да показват данни на храни, при които pH е измерено в сурово състояние.

TW

04.03.15
19:06

Интересно е също ГМО модифицираните сортове на зеленчуци, плодове и т.н. дали променят характеристиките си. Би трябвало да се повлияват и от това, освен от климатични и почвени особености. А при месата - и кое с какво е хранено.
Или по друг начин казано - иди разбери кое какво е.

Всички меса са киселинни, независимо с какво са били хранени животните. :)
Единствено дивечът и дивата риба са ниско киселинни към неутрални.

TW

04.03.15
19:22

казано от Вероника Налбатска на 04.03.15, 19:17:

Единствено дивечът и дивата риба са ниско киселинни към неутрални.

Не знам дали е така, но именно, защото не са се хранили с концентриран фураж, който е с ниско ph.

Ако тръгнем да мислим в тази посока, има логика.
Не съм задълбавала по темата, но е също интересно отклонение. :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1