04.03.15
21:39
Здравейте! Аз съм Катерина, на 15 години. Уча в професионална гимназия. Висока съм 1,70 и съм 74 кг ( за голямо съжаление), скоро мисля да публикувам снимки . Благодарение на брат ми научих за този сайт, той ми обясни много неща за сайта и за хората, в него, които ще са много полезни за мен. Реших да си направя дневник, за да си следя прогреса, и защото смятам, че това е някаква мотивация. Имам много голямо желание да стана нормално момиче, както и да продължа да се занимавам със спорта възможно най-много. От 1 месец почти се стремя да ям здравословно :D Преди около 2 години бях нормална, постоянно ходих с брат ми на фитнес, ходих да тичам, храних се правилно и всичко беше наред. Но дойде един момент, в който картата за фитнес ми свърши :D и просто желанието да тренирам ми се уби. След десетки хиляди опити, по всякакви начин да отслабна нищо не помагаше, брат ми винаги ме приканваше да почвам фитнес или да се раздвижа, да не седя пред компютъра, а да отида да бягам, но така и не го послушах. Преди около 1 месец взех решение наистина да се занимавам сериозно със спорта и да не се отказвам, каквото и да се случва. От 2 седмици ходя на фитнес. Понеже фитнеса не е много близо до нас и нямам особено много време реших да ходя 2 пъти в седмицата на фитнес, един ден правя горна част, другия ден правя долна част. През уикенда възнамерявам да ходя да бягам или да тренирам в домашни условия. Но имам огромен проблем и с бягането, не мога да избягам 100 метра като хората, това е проблем, където искам да се реши и мисля, че този проблем се дължи на боклуци, които съм употребявала преди, макар и в малко количество - цигарите. Чак преди около месец осъзнах колко зле ми влияят, както на мен така и на другите, които пушат. Никога повече няма да докосна цигара! Надявам се в скоро време да мога да бягам, без да се задъхвам и да ми причернява, а до колкото знам до 9 месеца ще дишам нормално и тялото напълно ще ми се изчисти.
Целта ми е да науча повече за спорта и силно желая от хоби, да ми стане начин на живот :)
Ще се радвам да чуя вашите съвети/ забележки :)
Темата беше редактирана от Катерина Начева на 04.03.15 22:05.
04.03.15
21:47
Тренировката ми за днес беше:
2,3 минути загрявка (ходене на пътека)
4x12 пръдърпване на вертикален скрипец
почивка около минута и половина
4х12 пек-дек
4х12 долен скрепец
4х12 сгъване на ръцете с 2 kg гирички
4х20 коремни преси
10 минути бягане на пътека
Храната ми за днес:
сутрин - 1 кафе
след фитнес - ябълка с белвита
2 часа по-късно - белвита, заедно с 1L Cappy ( Pulppy)
вечер - малко спагети, след това 4 сварени яйца с малко сол
около 1L вода
Мнението беше редактирано от Катерина Начева на 04.03.15 21:47.
04.03.15
21:55
Здравей и добре дошла! :)
Такова ли е обичайното ти хранене, както от днешния ден?
04.03.15
21:58
Благодаря! Ами по-скоро да, само че без спагетите, а сок не всеки ден пия :)
04.03.15
22:09
Ядеш ли месо, риба?
Не ти е много балансирано менюто - повече въглехидрати, и то идващи под формата на захар.
След фитнеса е хубаво вместо ябълката и белвитите, да хапнеш нещо наистина хранително - отново яйца или месо, риба, зеленчуци.
Не виждам проблем в спагетите, а в бисквитите и сока + малко белтъчини и никакви полезни мазнини (тези от жълтъците в яйцата са малко).
Отделно, има как и водата да се увеличи (вместо сока - вода/чай). :)
04.03.15
22:12
Аз мразя риба, иначе ям месо. Благодаря за съвета, ще променя начина си на хранене, ще променя сока с вода :)
04.03.15
22:21
Добре - тогава яйца и месо. :)
Добави салати към тях, слагай зехтин. Прави си омлета в краве масло.
Идеята е да намалиш белвита/сок и на тяхно място да включиш наистина нещо хранително и полезно за тялото ти.
Тренировката:
Пишеш 4х12, но на каква тежест? Как усещаше - можеше ли да направиш още много повторения над тези 12?
Това ли правиш в деня за горна част всеки път като подбор на упражнения и мускулни групи?
А като тренираш 2 пъти в седмицата, защо не тренираш цялото тяло? Мисля, че би имала по-добър ефект.
Останалото Рони го е казала.
04.03.15
22:30
Тежестта която правя е най-често 17 кг, но не всеки път, защото ми се случва понякога мускулите ми да не могат да понесат и 11 kg дори, редувам и на 5 и 11 kg, но най-често 17. За горна част правя само това.
04.03.15
22:31
Защото разполагам с около 1 час, който едва ми стига само за едната част, камоли за цялото тяло.
Едно, че спокойно може по-голяма тежест с по-малко повторения. Това ти спестява време. Друго, което може да направиш, и което не виждам в тренировката ти - базовите упражнения - клек, лежанка, тяга. Преспокойно с 3 упражнения, по 4-5 серии и по 5-8 повторения ще се вместиш в 1 час. Може да включиш и още 1-2 изолиращи упражнения, за да акцентираш на конкретна мускулна група.
04.03.15
23:08
казано от Дона Флор на 04.03.15, 22:57:
Едно, че спокойно може по-голяма тежест с по-малко повторения. Това ти спестява време. Друго, което може да направиш, и което не виждам в тренировката ти - базовите упражнения - клек, лежанка, тяга. Преспокойно с 3 упражнения, по 4-5 серии и по 5-8 повторения ще се вместиш в 1 час. Може да включиш и още 1-2 изолиращи упражнения, за да акцентираш на конкретна мускулна група.
Клекове имам в долната част, и да всъщност ще се опитам да добавя още 3 упражнения :) благодаря за съветите! :)
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 04.03.15 23:17.
04.03.15
23:12
1 час за тренировка е предостатъчно. Тренирай цялото тяло с базови упражнения (клек, лежанка, тяга) и прочети повечко за храната, че е доста зле.
05.03.15
08:28
Здравей и от мен :) Напълно подкрепям колегите- можеш да вместиш 5 упражнения за цяло тяло в един час , а и ще има много по-добър ефект. Ако не абсолютно всички групи, то поне големите от тях и колкото се може по-голям % мускули, които да работят. Клек, напади, плие клек, лег, полулег, римска тяга, тяга, сумо тяга, суинг, гребане със щанга/дъмбел, горен и хоризонтален скрипец, раменна преса, хай пул - тези неща трябва да са поне по 1 за мускулна група в програмата ти.
Храненето ти е леко трагично - без закуска и обяд, но пък със бисквити и захар, но вярвам, че с времето ще се научиш кое е полезно за тялото ти .
Успех!
05.03.15
19:35
“Здравей и от мен Напълно подкрепям колегите- можеш да вместиш 5 упражнения за цяло тяло в един час , а и ще има много по-добър ефект. Ако не абсолютно всички групи, то поне големите от тях и колкото се може по-голям % мускули, които да работят. Клек, напади, плие клек, лег, полулег, римска тяга, тяга, сумо тяга, суинг, гребане със щанга/дъмбел, горен и хоризонтален скрипец, раменна преса, хай пул - тези неща трябва да са поне по 1 за мускулна група в програмата ти.
Храненето ти е леко трагично - без закуска и обяд, но пък със бисквити и захар, но вярвам, че с времето ще се научиш кое е полезно за тялото ти .
Успех!”
Проблема е, че сутрин не мога да ям, абсолютно никакво желание нямам, повръща ми се ако видя храна сутрин :D а много пъти съм се пробвала да не ям вечерта, за да мога на сутринта да имам апетит, но уви :) благодаря за съветите, ще се опитам да поправя режима си на хранене, както и да давам повече от себе си в фитнеса :)
1. Има бутонче за цитат.
2. Ще започне да ти се дояжда, стига да си го поставиш на точното място в главата.
3. Никой не се е родил научен.
4.и не на последно място - Dont worry, be happy ! :)
05.03.15
20:46
~повръща ми се ако видя храна сутрин~
Хм, не звучи добре, това е проблем, свързан с нивото на инсулина сутрин. Може би трябва да обърнеш внимание на този странен апетит. Nacheff е прав -всичко става с учене -самообразоване и воля.
Не е нужно да прекарваш часове в залата, за да е по-ефективно. Напротив, колкото повече мускули включиш в една тренировка, ще е по-полезно. Тялото винаги работи като едно цяло (в ежедневните си дейности) и повечето “фитнес” движения са доста изкуствено разделение.
Абсолютно всичко необходимо го има тук, в сайта. Поинтересувай се малко от анатомията на тялото си, каква е целта и на отделните упражнения (а не просто да правиш разни движения, само защото са написани на листче и така правят всички), какво представлява храните, микро и макронутриентите и каква функция имат в тялото ти (а не да следваш “популярни” съвети за здравословно хранене с бисквити и сок). Така няма просто да следваш глупави/опасни/некомпетентни съвети и ще изграждаш сама разумно ежедневието си, за да си по-здрава и с по-добро самочувствие.
Смело напред!
05.03.15
20:51
казано от Queen Cobra на 05.03.15, 20:46:
~повръща ми се ако видя храна сутрин~
Хм, не звучи добре, това е проблем, свързан с нивото на инсулина сутрин. Може би трябва да обърнеш внимание на този странен апетит. Nacheff е прав -всичко става с учене -самообразоване и воля.
Не е нужно да прекарваш часове в залата, за да е по-ефективно. Напротив, колкото повече мускули включиш в една тренировка, ще е по-полезно. Тялото винаги работи като едно цяло (в ежедневните си дейности) и повечето “фитнес” движения са доста изкуствено разделение.
Абсолютно всичко необходимо го има тук, в сайта. Поинтересувай се малко от анатомията на тялото си, каква е целта и на отделните упражнения (а не просто да правиш разни движения, само защото са написани на листче и така правят всички), какво представлява храните, микро и макронутриентите и каква функция имат в тялото ти (а не да следваш “популярни” съвети за здравословно хранене с бисквити и сок). Така няма просто да следваш глупави/опасни/некомпетентни съвети и ще изграждаш сама разумно ежедневието си, за да си по-здрава и с по-добро самочувствие.
Смело напред!
Queen Cobra искрено благодаря за полезните съвети :)
05.03.15
21:06
Днес беше много интересен ден. Аз съм доброволец на тема ” да помогнем на нарко-зависимите” . Научих много неща от дискусията, която проведохме доста дълго време, запознах се с нови хора и разбира се всички бяха доста добри с мен. Научих също и много неща за психоактивните вещества, както и за алкохола.
Храната ми за деня:
Сутрин: ориз със свинско - 130 грама (чак не вярвам, че ядох днес сутринта :D)
Обяд: картофено кюфте
млечна салата “Снежанка” без олио - 170 грама
млечна салата “Снежанка” с олио - 180 грама
Вечер: супа с топчета с 1 филия хляб, 3 сварени яйца
Общо взето смятам, че храната ми за днес е сравнително добра, спрямо вчерашната :D
Мнението беше редактирано от Катерина Начева на 05.03.15 21:08.
Тея салати (предполагам от магазин някъде си си ги взела) са толкова салати, колкото и аз съм Дарт Вейдър. Можеш да ги замениш с кисело мляко(хладилника има). Не казваш и за водата, невярвам да е повече от 2л. Описвай и нея докато почнеш перманентно да си пийваш по толкова. Очаквам да си си дала зор днес, иначе събота, неделя сме на зелената морава независимо дъжда. :)
Мнението беше редактирано от Nachev на 06.03.15 16:35.
06.03.15
16:40
Олеле, кава съм шматка - чак сега схванах, че тя ти е сестрата :) Ае на добър път в здравословния живот.
Само да знаеш, че той не свършва с отслабването.
06.03.15
21:57
Добър вечер на всички! :) Опитах се днес да правя упражнения не за горна част или за долна, както до сега съм правила, а за горна и долна част (заедно) като правих следните упражнения:
бедрено разгъване - 2х20 11 кг. : 2х20 - 17 кг.
затваряне на бедра на Аддуктор машина- 2х20 17 кг.. : 2х20 - 23 кг.
отваряне на бедра на Аддуктор машина - 2х20 17 кг. : 2х20 - 23 кг.
калф машина - 4х20 - 11 кг.
лежанка - 3х15 - 20 кг.
пълна гръбна екстензия - 2х20
избутване на лег преса - 4х20 - 29 кг.
вертикален скрипец - 4х20 - 17 кг
Храна:
обяд: пиле с ориз - 230 грама, свински шницел, 2 малки земелчета
вечеря - 750 грама макарони, като добавих към тях и малко сирене и 2 лъжици захар :D
06.03.15
22:22
И аз чак сега схванах кой е брат, Кобричке. Бавно загряваме, ама пак - навреме. :)
Катерина, още по-пълноценно ще е ако на мястото на машините сложиш упражнения със свободни тежести. :)
Например:
Долна част: клек, ходещи напади
Горна част: лежанка с щанга, вертикален скрипец, раменна преса + упражнение за корем (планк или повдигане на крака от вис)
Не ти трябват безброй упражнения. Ако подбереш подходяща тежест и направиш по 3-4 серии от многоставните, ще е напълно достатъчно и ще усетиш тялото си по съвсем друг начин.
09.03.15
20:08
Храната ми за деня:
закуска - 3 чушки, пълнени с ориз
обяд - 90 g черен шоколад
вечеря - 800 g ориз със 2 резенчета хамбурски салам с 2 филийки хлебец :D
Мнението беше редактирано от Катерина Начева на 09.03.15 20:09.
Браво, да беше изяла цялата тава и да го кръстим дневника - “Едно старо начало” :)
казано от Paulo Nacheff на 10.03.15, 09:56:
Браво, да беше изяла цялата тава и да го кръстим дневника - “Едно старо начало” :)
Много си груб колега . 800 грама ориз ? Е#аси . Туй много ве . Предполагам , че сте рода , така че батко ти го халосай за грубия език и оставяй на него повечето “манджа”
Мнението беше редактирано от Радо на 10.03.15 10:14.
Едно от най-важните неща, които трябва да се спазват при опитите за спорт и не само е дисциплината, която при нея е само на думи и затова коментара ми е заслужен. :)
казано от Катерина Начева на 06.03.15, 21:57:
Храна:
обяд: пиле с ориз - 230 грама, свински шницел, 2 малки земелчета
вечеря - 750 грама макарони, като добавих към тях и малко сирене и 2 лъжици захар :D
Това меню шега ли или така се храниш?
Ако е шега - ок.
Ако не е, сметни си калориите.
В калориен дефицит ще отслабваш дори да не спортуваш.
Вярвам, че ги знаеш тези неща, но всеки се опитва да ги заобиколи и си губи времето.
10.03.15
20:20
Е, предполагам, че е сготвен ориза и макароните, така че 750 - 800 гр са не повече от 200гр, сурово състояние, което не е малко де, ако искаш да отслабваш :) Явно стомахът ти може да побира дооооста храна, преди да се усетиш нахранена. В случая смятам, че решението е малки порции на често.
Лично за себе си забелязах, че с малко и често хранене всяко от по 200 до 300 гр. храна, не мога да изям една стандартна обедна порция - супа и основно (бутче с гарнитура да речем), камо ли па и с хляб или десерт, когато съм на обед навън. Чувствам се прехранена, уморена и ми е лошо чак. Ти как успяваш с 1 кило храна, изумяваш ме :)
казано от Queen Cobra на 10.03.15, 20:20:
Е, предполагам, че е сготвен ориза и макароните, така че 750 - 800 гр са не повече от 200гр, сурово състояние, което не е малко де, ако искаш да отслабваш :)
Добави и по 9 ккал във всеки грам мазнина от свинския шницел, земели и тн.
Най-добре да си ги сметне.
Без броене не става.
Мнението беше редактирано от Marccus на 10.03.15 20:29.
10.03.15
21:40
Това с ориза беше излишно, но това беше наготвено в нас и сметнах, че трябва да се нахраня като хората, но след това съжалявах, че съм погълнала толкова храна.. :(
Храната ми за днес:
обяд: краве кисело мляко - 2% с един портокал и corny milk 40g
вечеря: манджа с картофи и свинско месо, 1 сварено яйце
Наистина вече не знам какво да ям, искам да си разнообразя храненето, но мисля че не ми се получава, дайте ми някакви идеи? :(
казано от Катерина Начева на 10.03.15, 21:40:
Наистина вече не знам какво да ям, искам да си разнообразя храненето, но мисля че не ми се получава, дайте ми някакви идеи? :(
Ами ти се ендоморф като мен.
За мен съм установил, че колкото повече въглехидрати ям толкова съм по-гладен.
Махни ги. Остави само тези от плодове и зеленчуци.
Виждам, че обичаш да ядеш, обичаш и шоколад. Аз също.
Затова ям 85% черен на Линд. Той ме засища.
Ако го комбинираш с ябълка и салата според мен е достатъчно здравословно.
Но ако искаш съвет от професионален консултант и състезател, мога да те насоча към друг човек.
Успех
казано от Катерина Начева на 10.03.15, 21:40:
Това с ориза беше излишно, но това беше наготвено в нас и сметнах, че трябва да се нахраня като хората, но след това съжалявах, че съм погълнала толкова храна.. :(
Храната ми за днес:
обяд: краве кисело мляко - 2% с един портокал и corny milk 40g
вечеря: манджа с картофи и свинско месо, 1 сварено яйце
Наистина вече не знам какво да ям, искам да си разнообразя храненето, но мисля че не ми се получава, дайте ми някакви идеи? :([/quoteАбе тоя Начев прекалява бе . Оставил те е да питаш тук , като той има доста опит и е напред в нещата . Я му досаждай малко повече и му покажи , че имаш хъс (muscle) . Иска ми се да ти помогна , но нямам много личен опит със свалянето (sweat) . За мен е най - добре да си хапваш от всичко , но с мярка . Естествено трябва да си имаш даден лимит , но и да бъдеш постоянна с тренировките :)
Успех !
Мнението беше редактирано от Радо на 10.03.15 23:15.
Момък, мислиш ли, че на мен някой ми е развивал философии за спорта и здравословното хранене като цяло. Ще ти кажа честно - родителите ми ме спираха да тренирам каквото и да било даже. Прекарвах времето си предимно пред компютъра и учебниците. Мислиш ли, че някой ми е казал ха сега започни да тренираш, аз ще ти казвам какво да ядеш и да пиеш... Нито сайтове някой ми е показвал, нито книги, нито нищо.
Каквито съвети трябва съм и дал, откъдето трябва да вземе инфо съм и казал, и каквото трябва и когато трябва да яде съм и казал. (и това е много) Не мога с фунията и да и налея в акъла кое как става. Иска се и самоинициатива и дисциплина. Има ли желание, ще прочете ще научи, ще сметне, ще се рови ден и нощ и нещо като не и е ясно ще пита. Най-лесно е на готово дай тва прави онва безцелно, после що така става и тем подобни. Типично по български ( и после аз ще съм виновен, ако не се получат работите, примерно не само за нейния случай )
Има си глава на раменете, не е глупава. Това не е таблицата да я научиш и готово. С години ще се лута докато разбере, какво е най-доброто за нея. ( и аз не мога да го разбера) Само тя, ако приложи ум и действие ще разбере ” кое ” ” как”.
Мнението беше редактирано от Nachev на 11.03.15 10:45.
Начева имаш един добър , но дисциплиниран брат и приятел. Съветвам те да си сериозна , за да оправдаеш очакванията му . Тук намесването ми приключва и ще мога само да давам акъл (уж) . Нито аз нито брат ти ще е способен да ти помогне ако самата ти не пожелаеш .
До Начев - Браво за подхода ти и начина по който разсъждаваш . Продължавай да се грижиш за сестра си братле
11.03.15
20:42
казано от Радо на 11.03.15, 11:02:
Начева имаш един добър , но дисциплиниран брат и приятел. Съветвам те да си сериозна , за да оправдаеш очакванията му . Тук намесването ми приключва и ще мога само да давам акъл (уж) . Нито аз нито брат ти ще е способен да ти помогне ако самата ти не пожелаеш .
До Начев - Браво за подхода ти и начина по който разсъждаваш . Продължавай да се грижиш за сестра си братле
Старая се да съм сериозна не само, за да оправдая неговите очаквания, а и моите. Просто искам да сбъдна мечтите си и знам, че ще го постигна, но без неговата помощ няма да ми е много лесно :)
11.03.15
20:48
Храната ми за деня:
закуска: 2 сварени яйца с 2 парчета сирене
обяд: 1 ябълка, 1 домат, corny milk 40 g
вечеря: леща гореща, 1 филия хляб, намазана със сирене
Тренировка:
2-3 мин загрявка
Бицепсово разгъване 3х20 11 кг.
долен скрипец 3х20 17 кг.
калф машина 4х20 11 кг.
бедрено сгъване 4х20 5 кг.
бедрено разгъване 4х20 11 кг.
клекове 3х20
“V” преса 4х10
глутеус ритник 3х20 ляв крак, 3х20 десен
11.03.15
22:09
От къде си, тренираш ли с някой, водиш ли си хран.дневник?
11.03.15
22:22
казано от Катерина Начева на 11.03.15, 20:48:
Храната ми за деня:
вечеря: леща гореща, 1 филия хляб, намазана със сиренеСамо на мен ли това ли това меню не ми се вижда достатъчно?
11.03.15
22:49
казано от Константина Аверина на 11.03.15, 22:09:
От къде си, тренираш ли с някой, водиш ли си хран.дневник?
От Пловдив, във фитнеса съм сама и не не си водя хран. дневник :)
11.03.15
22:51
казано от Лина Велизарова на 11.03.15, 22:22:
казано от Катерина Начева на 11.03.15, 20:48:
Храната ми за деня:
вечеря: леща гореща, 1 филия хляб, намазана със сиренеСамо на мен ли това ли това меню не ми се вижда достатъчно?
Не знам какво друго да прибавя към това меню, на мен тази храна ми е достатъчна не съм нито гладна, нито наядена :D средно положение, както казах по-нагоре нямам си представа какво да ям и искам да си разнообразя храненето и всеки път като се храня, да ям нещо различно.