Дневникът на Рони Колман

Прескочи до:

само мен не викате на тия КОПОНИ... (envy)

13.03.15
22:07

Петък, 13.03.2015

Храна:
луканка, хляб, прясно мляко с какао
солети, вафли
свинска плешка, пържени картофи, хляб, прясно мляко

Добавки:
4 грама бета-аланин
5 грама креатин монохидрат
1 капсула (1400 милиграма) глутамин

13.03.15
23:32

А ти спря кръговете ли ? И ако си, можеш ли да кажеш защо ? Имам и друг въпрос, ако на някой му се занимава, при цел мускулна маса и сила, където мм е с по-голям приоритет, кръговите добра идея ли са ? Знам, че се трупа маса при качване на силата, но по-подходящи ли биха били кръгови от горна/долна или бутащи/дърпащи, примерно ?

13.03.15
23:36

Не съм спрял кръговете. Просто сега правя бройки и малко трудно идват в кръг. Не съм от най-издръжливите.

Дали ще качваш мускулна маса зависи от това как се храниш. Иначе кръговите тренировки са доста добра идея. Предпочитам ги пред сплит.

13.03.15
23:57

Ок :) Иначе мерси, а за храненето знаех, но въпросът ми е, понеже твоята цел е по-скоро сила и знам, че правеше кръгове, ако се стремя главно към мускулна маса кое би било по-удачно.

14.03.15
00:25

Със силата идва и мускулната маса, не се притеснявай.
Ако целта ти е само мускулна маса е логично да тренираш културистично понеже енергоразходът е по-малък и не е нужно да ядеш толкова много, за да си в излишък. Обаче ако искаш мускулите ти да са плътни и функционални и в същото време да имаш прилична сила и издръжливост, то е хубаво да се ориентираш към силово-кондиционни тренировки.
Така мисля аз.

14.03.15
02:40

казано от Ронката на 14.03.15, 00:25:

Ако целта ти е само мускулна маса е логично да тренираш културистично понеже енергоразходът е по-малък и не е нужно да ядеш толкова много, за да си в излишък. Обаче ако искаш мускулите ти да са плътни и функционални и в същото време да имаш прилична сила и издръжливост, то е хубаво да се ориентираш към силово-кондиционни тренировки.
Така мисля аз.

Брей Ронка , бате Сашо те е понаучил на теория бе брато . Браво за знанията.
С тея знания си бая полезен и измисли нещо , че да го завъртиш нещо с Биология туй-унуй ?

14.03.15
04:57

Мерси :) Идеята ми е да кача, но не до такава степен ‘груба’ маса и мазно, защото очевидно бързо трупам около пояса, което ме дразни ... Сигурно съм яДЯл твърде много и сега ще си качвам постепенно храната, следейки, но ми е интересно дали тренировките са свързани и ако вкарам кардио, по време на качване, ще помогне ли това не-трупане на мазнини.

14.03.15
13:09

Тренировките няма да те омазнят. По-скоро зависи как се храниш, както вече казах.

14.03.15
13:11

Събота, 14.03.2015

Преден клек 3х10@90
Тяга с дъмбели 3х10@100
Раменна преса с дъмбели 3х10@40
Обръщане от вис 3х10@60
Набиране с подхват 3х10@СТ

Тоя път по-малко накъсване, но за сметка на това по-дълги почивки. :(

14.03.15
18:54

казано от Радо на 14.03.15, 02:40:

Така мисля аз.

С тея знания си бая полезен и измисли нещо , че да го завъртиш нещо с Биология туй-унуй ?

Едва ли го е научил точно на това ;)
Те тия културисти не тренират всичко е хапчета
Горките всички свдят едни такива “безплътни”... Майката си е е*ало..

14.03.15
19:05

казано от rush на 14.03.15, 18:54:

.

Да ти кажа,където тренирам има доста младежи ,които ползват препарати и тия които имат резултати се скъсват от тренировки...Дори и с препарати за добри резултати се иска свирепо бачкане.
До сега не съм видял и един само от препарати да се е подул.

14.03.15
20:47

Ами не съм там , за да знам какво точно му е говорил ? ;)
Определено е “понаучил” доста покрай него :) , но и не съм казал , че всичко което знае е само защото някой му е давал теория за домашно .

14.03.15
21:18

Храна:
домашна баница
домашна баница
шоколад
спагети

Добавки:
4 грама бета-аланин
2 капсули (2800 милиграма) глутамин

14.03.15
23:18

казано от Радо на 14.03.15, 02:40:

Така мисля аз.

Горките всички свдят едни такива “безплътни”... Майката си е е*ало..

А бе като цяло не съм, в смисъл, че директно не се сещам да съм го казвал, но това, което е написал Ронката е така.
Ти, Гипсе, колко културиста познаваш ? Лично и в детайли да им знаеш ежедневието ? :)
Щото аз доста...поне навремето. И един нямаше натурален и як, който да не тренира яко силово. Имаше много големи и нацепени, ама много и назобени. Тия, които си седяха целогодишно яки или имаха 15 години силов стаж, или почти целогодишно взимаха и пак тренираха силово. Останалите изпърдяни назобянаци със скрипците и в последствие с машините не ги включвам въобще.
Фитнеса не е спорт, фитнеса е активност и раздвижване. Колкото по-бързо го осмислите, толкова по-рано ще се разделите с някакви илюзии ;)

15.03.15
01:02

@nervak (и всички вие, които сте му подкрепили мнението)
Тояа беше сарказъм!!! Не знам как трябваше, да го напиша, че да се разбере.

@Сашо, не отричам, че познаваш повече хора занимаващи се с какъвто и да е спорт, а също така не отричам и че  разбираш в пъти повече от мен, но деете изречения, които съм удебелил в цитата не смтам, че са верни и не мога да се съглася с тях.

Дори откровенно си казвам, че за мен са пълна глупост и това ме подтикна да напиша саркастичния коментар, които явно никой не успя да разбере

15.03.15
03:35

казано от rush на 15.03.15, 01:02:

Дори откровенно си казвам, че за мен са пълна глупост

Дали?
За енергоразхода е малко трудно да се определи точно, но все пак, нека да разгледаме два случая:
- да кажем, една тренировка за гърди, състояща се от 3 упр. (примерно 15 серии), от които 5 са лежанка, 5 са дъмбели от наклон и 5 са кросовър.
- имаш същата бройка упражнения и серии (и повторения) като в първия случай, но едното е лежанка, второто тяга (или гребане), третото клек.
В кой от двата случая имаш по-голям обем работа, вдигаш повече килограми общо и ангажираш повече мускулни групи? Съответно, коя от двете тренировки изисква повече енергия?
Или, нека да сравним тренировки за една мускулна група, но изпълнени в два различни стила:
- вариант едно - лежанка 5х10, дъмбели 5х10 и кросовър 5х10 повторения. Средна интензивност - 60-65% от макса.
- вариант две - 10х5 лежанка и 5х5 дъмбели или кофички. Средна интензивност - 80-85%.

В първия вариант на пръв поглед си извършил много повече работа (два пъти повече повторения), съответно и енергоразхода би трябвало да е по-голям. Може и да е така, но първо, втората тренировка е с по-висока интензивност, т.е., тежестите са по-големи, така че реално разликата в обема работа не е два пъти, а по-малко. И също така е по-травматична, поради което тялото ще изразходва повече ресурси за възстановяване след това.

Относно второто, трудно е да се дефинира точно какво значи плътни мускули. Да кажем, че при един и същи обем, по-плътен е този мускул, който има повече мускулни влакна (миофибрили) на единица площ напречно сечение.
Силовите тренировки увеличават мускулния тонус, което кара мускулите да изглеждат по-плътни и стегнати в покой. И също така, те правят по-силен, което е по-важното в случая. Ако не си развил необходимата сила и тренираш чисто културистично, ще имаш прогрес, но ще е минимален и бавен. Много от хората се хвърлят на културистични тренировки, без да имат необходимата база, затова си остават слаби и не им личи, че тренират, поне докато не се назобят. Ако приемем, че тренировките на културистите се въртят около 10 повторения, то кое ще предизвика повече хипертрофия - лежанка за 10 повторения с 60 кг., или за 10 повторения със 120 кг? И ако е второто, то кой е най-бързия начин да си докараш лежанката до 120 кг?

15.03.15
05:23

казано от Петко К на 15.03.15, 03:35:

Дали?
За енергоразхода е малко трудно да се определи точно, но все пак, нека да разгледаме два случая:
- да кажем, една тренировка за гърди, състояща се от 3 упр. (примерно 15 серии), от които 5 са лежанка, 5 са дъмбели от наклон и 5 са кросовър.
- имаш същата бройка упражнения и серии (и повторения) като в първия случай, но едното е лежанка, второто тяга (или гребане), третото клек.
В кой от двата случая имаш по-голям обем работа, вдигаш повече килограми общо и ангажираш повече мускулни групи? Съответно, коя от двете тренировки изисква повече енергия?
Или, нека да сравним тренировки за една мускулна група, но изпълнени в два различни стила:
- вариант едно - лежанка 5х10, дъмбели 5х10 и кросовър 5х10 повторения. Средна интензивност - 60-65% от макса.
- вариант две - 10х5 лежанка и 5х5 дъмбели или кофички. Средна интензивност - 80-85%.

В първия вариант на пръв поглед си извършил много повече работа (два пъти повече повторения), съответно и енергоразхода би трябвало да е по-голям. Може и да е така, но първо, втората тренировка е с по-висока интензивност, т.е., тежестите са по-големи, така че реално разликата в обема работа не е два пъти, а по-малко. И също така е по-травматична, поради което тялото ще изразходва повече ресурси за възстановяване след това.

Относно второто, трудно е да се дефинира точно какво значи плътни мускули. Да кажем, че при един и същи обем, по-плътен е този мускул, който има повече мускулни влакна (миофибрили) на единица площ напречно сечение.
Силовите тренировки увеличават мускулния тонус, което кара мускулите да изглеждат по-плътни и стегнати в покой. И също така, те правят по-силен, което е по-важното в случая. Ако не си развил необходимата сила и тренираш чисто културистично, ще имаш прогрес, но ще е минимален и бавен. Много от хората се хвърлят на културистични тренировки, без да имат необходимата база, затова си остават слаби и не им личи, че тренират, поне докато не се назобят. Ако приемем, че тренировките на културистите се въртят около 10 повторения, то кое ще предизвика повече хипертрофия - лежанка за 10 повторения с 60 кг., или за 10 повторения със 120 кг? И ако е второто, то кой е най-бързия начин да си докараш лежанката до 120 кг?

Разбрах ти идеята, но все си мисля, че с по-ниските повторения, освен силата ще кача отново мазнини около пояса, което не ми харесва ? И все пак казвате, че това не е въпрос на повторения, така ли да го разбирам ?

Мнението беше редактирано от Дuд0 на 15.03.15 05:23.

Carbohydrate

15.03.15
06:59

При ББ тренировки в мускула се увеличава повече запаса от гликоген ( точно това е горивото за мускула при ББ) и не до там свързващия белтък( при трениряне с до 5 повторения, примерно). Друг е въпроса, че анаболите увеличават и едното и другото. Примерно, Сарафов кляка с 200 при обем на бедрото, като задника ми))) и един 68 кг трибоец също кляка с толкова ;) при обем на бедрото в пъти по-малък. Мускула се развива по-няколко начина:
1. Хиперплазия- увеличаване на обема за сметка на събирането на енергетични в-ва- влакната се разреждат.
2. Миофибрилярна Хипертрофия - променя се физически влакното, става по-дебело- увеличават се броя на миофибрилите и т.н. Количеството на влакната си остава същото( за увеличаване на числото на влакната още не е доказано, макар и да има клетки сателити, които да го правят)
Първият вариант става точно при ББ трениране, разбира се, расте и хипертрофията, но не така, как то при втория вариант.
Мисля, че стана ясно. А колко енергия се харчи и за едното и за другото, е не възможно да се определи просто.
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/73234

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 15.03.15 07:54.

15.03.15
09:46

Кросфитърите имат най-голям енергоразход, как беше мотото на сектата  - вашата тренировка е нашето загряване хехехе

15.03.15
11:59

@Сашо, не отричам, че познаваш повече хора занимаващи се с какъвто и да е спорт, а също така не отричам и че  разбираш в пъти повече от мен, но деете изречения, които съм удебелил в цитата не смтам, че са верни и не мога да се съглася с тях.

Дори откровенно си казвам, че за мен са пълна глупост и това ме подтикна да напиша саркастичния коментар, които явно никой не успя да разбере

Малък ти е опита все още, един вид не си си блъскал достатъчно главата защо тъпчеш на едно място.
Докато мислиш, че са пълна глупост ще буксуваш.
А и аз не искам да убеждавам никой в нищо, всеки си носи товара сам :)

казано от Newbie на 15.03.15, 05:23:

Дали?

Разбрах ти идеята, но все си мисля, че с по-ниските повторения, освен силата ще кача отново мазнини около пояса, което не ми харесва ? И все пак казвате, че това не е въпрос на повторения, така ли да го разбирам ?

Мазнини не се качват от колко повторения направиш, а от КАЛОРИИ. Ако храненето ти е направено така, че си в калориен излишък по-голям от възможностите на тялото да оползотвори за изграждане на мускул, каквито и повторения да правиш - пак ще качиш “мазнини около пояса”.

15.03.15
13:08

казано от Carbohydrate на 15.03.15, 06:59:

. Мускула се развива по-няколко начина:
1. Хиперплазия- увеличаване на обема за сметка на събирането на енергетични в-ва- влакната се разреждат.
2. Миофибрилярна Хипертрофия - променя се физически влакното, става по-дебело- увеличават се броя на миофибрилите и т.н. Количеството на влакната си остава същото( за увеличаване на числото на влакната още не е доказано, макар и да има клетки сателити, които да го правят)
Първият вариант става точно при ББ трениране, разбира се, расте и хипертрофията, но не така, как то при втория вариант.
Мисля, че стана ясно. А колко енергия се харчи и за едното и за другото, е не възможно да се определи просто.

Мускулната хиперплазия по спомен беше разделянето на влакната, тоест увеличаването на техния брой съответно на теория най-хубавото нещо което може да ти се случи, на практика не е уточнено дали и как се случва при хора.
Това което мисля че си искал да напишеш, е саркоплазмена хипертрофия.

Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 15.03.15 13:15.

15.03.15
17:36

казано от Херцог Трън на 15.03.15, 12:42:

казано от Newbie на 15.03.15, 05:23:

Дали?

Мазнини не се качват от колко повторения направиш, а от КАЛОРИИ. Ако храненето ти е направено така, че си в калориен излишък по-голям от възможностите на тялото да оползотвори за изграждане на мускул, каквито и повторения да правиш - пак ще качиш “мазнини около пояса”.

Ок, благодаря :)

Carbohydrate

15.03.15
18:07

казано от Joe Musashi на 15.03.15, 13:08:

казано от Carbohydrate на 15.03.15, 06:59:

. Мускула се развива по-няколко начина:

Мускулната хиперплазия по спомен беше разделянето на влакната, тоест увеличаването на техния брой съответно на теория най-хубавото нещо което може да ти се случи, на практика не е уточнено дали и как се случва при хора.
Това което мисля че си искал да напишеш, е саркоплазмена хипертрофия.

Точно така, благодаря за поправката! Саркоплазмена хипертрофия беше ;)

15.03.15
21:51

Неделя, 15.03.2015

Храна:
кифла с мармалад, кифла с шоколад, боза
мусака, хляб, домати, краставици, репички, прясно мляко с какао
2 пилешки пържоли, хляб

Добавки:
4 грама бета-аланин

16.03.15
10:42

Понеделник, 16.03.2015

3 пъти:
Клек 3х5@110
Обръщане от вис 3х5@70

3 пъти:
Тяга 1х5@140 1х4@140 1х3@140
Раменна преса 1х5@60 1х4@60 1х3@60

3 пъти:
Набиране с подхват 2х5@+20 1х4@+20
Борческо въртене с дъмбели 3х5@30

Очаквах да ми е по-леко. :( В сряда оставам на същите тежести. Най-много да увелича клека и обръщането. На загрявката ще преценя. Искаше ми се да направя малко кофички вместо борческо въртене, но явно две седмици почивка не са били достатъчни.

Мнението беше редактирано от Ронката на 16.03.15 10:43.

16.03.15
21:47

Храна:
2 вафли (не точно вафли, но нещо подобно)
солети, 2 сникърса
картофи (първо варени, после пържени в масло), кисело мляко (много гъсто) със сладко, 4 вафли

Има още един пакет вафли. Май ще остане за утре.

Добавки:
4 грама бета-аланин

Мнението беше редактирано от Ронката на 16.03.15 21:48.

17.03.15
21:12

Вторник, 17.03.2015

Храна:
луканка, хляб, 6 вафли, прясно мляко с какао
фъстъци, 2 сникърса
свинска пържола, пържени картофи, банан, прясно мляко

Добавки:
4 грама бета-аланин

17.03.15
22:22

казано от James Hinks на 14.03.15, 23:18:

Фитнеса не е спорт, фитнеса е активност и раздвижване. Колкото по-бързо го осмислите, толкова по-рано ще се разделите с някакви илюзии ;)

казано от James Hinks на 15.03.15, 11:59:

А и аз не искам да убеждавам никой в нищо, всеки си носи товара сам :)

(y)

Както си го обяснил нищо не се разбира или аз поне нищо не разбрах. Има два вида мускулна хипертрофия:
1. саркоплазмена хипертрофия - ББ това търсят, голям обем, силата не е пропорционална. 8-15 повторения, 3-5 серии, 40-80%, най-общо казано.
2. миофибрилна хипертрофия - не толкова обемна мускулатура, пропорционална сила. 2-6 повторения, 3-10 серии, 75-90%.
*силов трибой/вдигане на тежести - размерът на мускулите е без значение (дори се търси по-малка/лека мускулатура заради категориите, относителната сила), голяма експлозивност и сила. 1-2 повторения, 1-5+ серии 95-100%+ (тренира се основно нервната система - способността да се възбудят максимален брой мускулни влакна едновременно).
В една тренировка се случват и трите неща, тренировъчният метод приоритизира.

Мнението беше редактирано от aleks на 17.03.15 22:24.

18.03.15
10:08

Сряда, 18.03.2015

3 пъти:
Клек 1х5@120 1х4@120 1х3@120
Обръщане от вис 1х5@80 1х4@80 1х3@80

3 пъти:
Тяга 3х5@140
Раменна преса 1х5@60 2х4@60

3 пъти:
Набиране с подхват 2х5@+20 1х4@+20

Сега вече всичко е точно. Доволен съм, особено от обръщането.

18.03.15
21:16

Храна:
пилешка пържола, хляб, таратор
фъстъци, 2 сникърса
пилешка пържола, хляб, таратор

Добавки:
4 грама бета-аланин

19.03.15
21:13

Четвъртък, 19.03.2015

Храна:
луканка, кашкавал, хляб, 2 банана, морков
кисело мляко със сладко
боб, хляб, прясно мляко с какао
2 сникърса
спагети

Добавки:
4 грама бета-аланин

Какво ще кажеш за тази схема :
Ден - 1 : Тяга - 5х5 , Гребане - 5х5 , Набиране с тежест - 3-5 серии по 1-ци макс 2 повторения
Ден - 2 : Клек - 5х5 , Военна преса - 5х5 , Обръщане -5х5
Ден - 3 : Лег - 5х5 , Кофи - 3-5 серии по макс 2 повторения , Лицеви опори -3-5 серии - с тежест до 3-5 повторения

Какво мислиш за тази схема ? Целя покачване на силата .

20.03.15
16:08

При 3 тренировки седмично не бих тренирал всичко само по 1 път. Ако съм аз де, при теб може всичко да е 6. Кой знае?...

Мнението беше редактирано от Ронката на 20.03.15 16:08.

Е така де затова те питам да видим какво ще кажеш :)
Тия 3 дни ги изкарвам , почивам 1 ден и после пак отначало
Ти как би комбинирал ?

20.03.15
16:14

Аз бих ги комбинирал така:
Цялото тяло 3 пъти седмично (с ден почивка между тренировките) или през ден.
Даже и сега така тренирам и съм доволен. :D

Мнението беше редактирано от Ронката на 20.03.15 16:15.

20.03.15
19:44

Петък, 20.03.2015

3 пъти:
Клек 3х5@120
Обръщане от вис 3х5@80

3 пъти:
Тяга 3х5@150
Раменна преса 3х5@60

3 пъти:
Набиране с подхват 3х5@+20

След тренировка разтягах за пръв път от месеци... Вече почвам редовно.

20.03.15
20:19

Гърдата как е? При какви движения те боли?

20.03.15
20:23

казано от Шан Ю на 20.03.15, 20:19:

Гърдата как е? При какви движения те боли?

Не е много добре. :( Пробвах кофички без тежест и малко боли. Не смея да слагам. Иначе ме боли при лег, кофички и лицеви опори.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1