Ще го пробвам и това, но последния път не можех да поддържам интензивността и дори да си довърша всички серии в тренировките. Сякаш бях предварително изморен.
казано от Overlord на 09.07.14, 12:18:
Ще го пробвам и това, но последния път не можех да поддържам интензивността и дори да си довърша всички серии в тренировките. Сякаш бях предварително изморен.
Свиква се. Отдели по-сериозно внимание на вработването и след това се стараеш плътността да е висока.
казано от Overlord на 09.07.14, 12:37:
А относно частта с умствения капацитет - как избягваш спада ?
Нямам такъв.
Ред.: Спад нямам, умствен капацитет се намира ;)
Мнението беше редактирано от Vic на 09.07.14 14:29.
09.07.2014
Движение: мачкане, разходки и тренировка във фитнеса
1. Раменна преса с щанга пред гърди
2а Странично рамо на машина
2б Задно рамо на машина
3а Странични повдигания
3б Face pull
Коментар:
-Вчера не можах да направя изолиращите за рамене и за това ги направих в почивния ден. Дано така не ми става твърде обемна програмата, но е хубаво да мога да си имам отделна тренировка, в която се съсредоточавам върху изоставащата и проблемна мускулатура
-Относно храненето - спад в умствените възможности. По-бавно чета, губя концентрация и вероятно не мога да правя по-сложни логически съждения, но последното не ми се наложи днес. Докато бях в Студентски град успях някак да избегна това, но имаше период на чувство на глад през деня. Може би това е бил по-добрия вариант, тъй като все пак бях бодър и използвах възможностите максимално. В момента вероятно просто има спад в енергоразхода и то точно на умствената дейност и така не постигам калориен дефицит в края на деня. Вероятно едно леко хранене по-рано през деня, което да ми поддържа метаболизма забързан, ще е добра идея. Трудното при тези хранения е да са леки. В Студентски град бях улеснен от малкото пари, които ми се даваха за храна и малките порции в студентските столове, но като съм си у дома и се готви в големи съдове е друго. Въпреки това ще се опитам.
Нямах много време за описване на тренировки, а и беше такава лудница във фитнеса, че не заслужаваха да бъдат описани.
13.07.2014
1. Преден клек 5х3@90кг
2. Румънска тяга 5х5@95
3. Български клек 4х5@50кг
Коментар: При изпълнението на предния клек има игърбване в гръдния дял, а на тягата хвата е проблемен.
Мнението беше редактирано от Overlord на 14.07.14 01:34.
14.07.2014
Движение: раходки, разтяжки и тренировка във фитнеса
1а Раменна преса пред гърди 5х,4,4,4,5,5@45кг
1б Вертикален скрипец ш.у.х. 5х5@75
2а Лицеви с тежест 5х,7,7,7,6,5@35
2б Гребане с щанга 5х5@65
3а Вертикален скрипец задврат 4х7@65кг
3б Раменни преси с дъмбели 4х7@30кг
4а Средно рамо
4б Задно рамо на машина
15.07.2014
Движение: По-скоро раздвижване отколкото тренировка
1. Раменна преса пред гърди 5х5@45кг
2а Раменни преси с дъмбели 4х7@30кг
2б Face pull 4x15@30kg
3a Странично рамо
3б Задно рамо
3в Външна ротация
Коментар: Статия във връзка със слабия горен дял на еректорите. До колко е безопасно да се изпълняват динамични, а не изометрични упражнения, с немалка тежест при движение в прешлените е обект на дискусия.
Мнението беше редактирано от Overlord на 16.07.14 12:46.
Не съм писал от доста време. Тренирам, но колкото да поддържам форма. Нямам време и да описвам тренировките. Преди дни ме хвана някакъв много силен вирус. Не бях се разболявал така от десетина години. В началото бях с температура, но после четири дни бях с подут корем до пръскане, диария на всеки 30-45 минути, никаква храна, почти никакъв сън и леко обезводнен.
Сега се пооправих, но има още раздразнение в стомаха. След хранене има известно подуване (газове). Понеже нямам опит да попитам тук - как да подходя към възстановяване на чревната флора ? За момента приемам йод, оцен, лук, джинжфил, сол и кисело мляко, но мисля че този подход е по-скоро премахва вредните бактерии, но не ми помага особено да си възстановя добрите.
19.08.14
16:19
Лактофлор ( пробиотик ) - бонбони за смучене, имат вкус на кисело мляко с бисквити :D Може и Пробиен синбиотик. Най-различни пробиотици има на пазара.
Много гаден вирус - то май не остана някой, дето да не го е карал това лято ...
казано от Overlord на 19.08.14, 16:03:
как да подходя към възстановяване на чревната флора ? За момента приемам йод, оцен, лук, джинжфил, сол и кисело мляко, но мисля че този подход е по-скоро премахва вредните бактерии, но не ми помага особено да си възстановя добрите.
Алое вера, ацерола (или май беше цикория, все ги бъркам ;) ), кокоси (млади), годжи бери...
Отново съм тук и мисля да подновявам отчета.
Какво се случи докато не описвах тренировките и разни размисли:
- На 3 пъти се наложи принудително да спра да тренирам. Любопитното е, че ѝ след първия и след втория се завръщах с възможност да вдигна повече килограми за повече повторения. Това за мен е поредното доказателство, че може да претренираш дори и да не си в категорията “напреднал”.
- Третото спиране беше поради вирус и от там формата ми спадна.
- Вече се усеща една психологическа/нервна умора. До толкова, че трябва да използвам воля, за да отида в залата. По начало това не ми се налага, защото за мен е удоволствие. Мисля че трябва да направя драстична промяна в тренировките
- Приятелите ми казват, че имам големи бедра, но клякам с драстично по-малко килограми от тях. Вероятно една съществена причина за това е, че откакто съм започнал да тренирам, никога не съм почивал повече от 2 минути между сериите и поради това не съм така силен като тях. Мисля да започна една по-силово ориентирана програма, но все пак с мускулоизграждащ елемент. Проблемът е, че освен 5х5 и 5х3-5 друга схема не съм използвал и съответно нито имам опит, нито идея какво точно да правя. Със сигурност ще използвам по-дълги почивки между сериите. Най-малкото за да променя рутината.
В момента разглеждам силови програми из интернет и размишлявам върху съветите на Боби, но всяко предложение би било добре дошло.
Мнението беше редактирано от Overlord на 15.09.14 08:51.
Намерих една страница с това, което на мен ми изглежда като силова програма, но там пиши се за силова издръжливост - Spider stamina.
Варианта Constant Stamina най-много ми харесва, но ще потърся ѝ други програми.
Мнението беше редактирано от Overlord на 18.09.14 22:45.
07.03.2015
1а Наклонена лежанка (30-градуса) с дъмбели 5х5@64кг (без почивка)
1б Гребане с щанга надхват 5х6@60 (2мин почивка)
2а Хоризонтална лежанка с дъмбели 5х5@64 (без почивка)
2б Гребане на скрипец т.у.х 5х6@65кг (2мин почивка)
3а Наклонена лежанка (45-градуса)с дъмбели 4х5@48кг (без почивка)
3б Гребане с щанга в подхват 4х8@50кг (1мин почивка)
Коментар: От доста време не съм писал. С месеци нямах компютър. Наскоро приключих 6-ти цикъл по 5/3/1 и сега смятам да продължа само тягата и раменната преса по тази схема. За клековете се колебая, а лежанката със сигурност отпада. За 6 цикъла не мръдна въобще, но пък лежанката с дъмбели си напредна. За това ще се фокусирам върху нея.
Осъзнах колко е полезно да се води дневник когато уж си спомних какво съм правил миналата година по това време и като проверих. Разликата бе осезаема. Надявам се да не бъда възпрепятстван и да продължа да го водя редовно.
Възнамерявам да намаля подкожните мазнини. Пробвам да се храня с по-малко въглехидрати без това да ми причинява т.н. “умствена мъгла”. Последните ми няколко опита с този тип хранене бяха възпрепятствани от умствена умора, липса на енергия, трудно заспиване, занижена телесна температура, спад в либидото и прочие. Ще се постарая да избегна това, но нямам опит в свалянето и не знам точно как да подходя. Ще трябва да се експериментира. Въобще не знам дали е възможно въобще човек, който тренира с относително умерен обем, интензитет и честота да няма проблем с нисковъглехидратното хранене и особено с кетонната диета. Ще опитам да променя малко тренировките към по-енергоемки и да видя какво ще се получи. Към момента изглеждат така:
Ден 1 - рамене и набирания
Ден 2 - тяга, преден клек и напади
Ден 3 - Лежанка и гребания
Ден 4 почивка (не винаги)
Мисля си за трисети от типа на :
Ден 1 -Раменна преса, тяга, набиране
Ден 3 - Лежанка/лицеви опори с тежест, гребане, клек
Ден 5 като Ден 1
Нямам опит в свалянето на подкожни мазнини до степента да се виждат плочки и се оказа, че почти не познавам хора, които да са го правили без да използват препарат. Лятото ще ходя на работна бригада в САЩ и поради това нямам и много свобдно време за повече тренировки с тежести, а за кардио да не говорим.
Мнението беше редактирано от Overlord на 07.03.15 23:10.
08.03.2015 - Почивен ден
09.03.2015 - Почивен ден
10.03.2015 - Тренировъчен
1а Раменна преса с щанга 5,5,6,5,5@40,45,50,45,40кг (без почивка)
1б Набиране подхват 5х5@10кг (2-3мин почивка)
2 Power тяга (не толкова широк сумо разкрач) 5,5,7,5,5@95,110,120,110,95кг (2-3мин почивка)
3а Power тяга 5х10@100кг (без почивка)
3бРаменни преси с дъмбели 5х10@12кг (без почивка)
3в Набирания надхват 5х6 (1мин почивка)
Коментар: Онзи ден нямах апетит, но защото “без да не се яде, не може” и ядох. Вчера не се храних и ми се избистри ума, а глад не чувствах. Проблемът е, че май това ми се отрази на силовата част от тренировката днес, въпреки че е с тежести много по-леки от тези, които използвах до миналата седмица. Например на 140кг тяга правя 6ца, а днес на 120кг направих 7повт, на раменната преса на 55кг правя 6повт., а днес на 50кг направих 6 ...
Да разясня за четящите - 1а и 2 са по 5/3/1 схемата на Джим Уейдър. Старая се експлозивно да вдигам през първите 3 серии, но не винаги го правя. Винаги вдигам експлозивно при низходящите последни две серии.
Днес експериментирах с 5-те кръга и на петия нямах сили да довърша повторенията. Някак не ми се отдава голямата бройка повторения. Например набиранията в подхват със собствено тегло мога да направя вероятно 5серии по 8 повторения. Но ако добавя още 15кг, ще мога да направя 5х5. Сякаш силата превъзхожда издръжливостта, но вероятно това се дължи на като цяло ниския въглехидратен прием и от там спада в нивата на мускулния гликоген. Ще експериментирам с бързи въглехидрати, като плодове, преди тренировка. Така може и по-дълго да поддържам темпото.
Интересно наблюдение: Напрегнато ми е от няколко дни, напрегнато ми беше и по време на тренировката, но след нея вече ми е по-добре. А тренирането също е стресор за тялото и ума...
Мнението беше редактирано от Overlord на 10.03.15 20:23.
11.03.2015 - Почивен ден
12.03.2015 - Тренировъчен
1а Наклонена лежанка (30-градуса) с дъмбели 5х5@64кг (без почивка)
1б Гребане с щанга надхват 5х7,7,7,6,5@60 (2мин почивка)
2 Преден клек 3,8,8,8@80,75,75,75кг (2мин почивка)
3а Преден клек с подложки под петите 5х10@60кг
3б Хоризонтална лежанка с дъмбели 5х5,5,3,2,1@64кг
3в Гребане на скрипец т.у.х 5х6@60кг (1,20мин почивка)
4а Заден клек с подложки под петите 5х10@60кг
4бНаклонена лежанка (45-градуса)с дъмбели 4х4,3,2,2@48кг (без почивка)
4В Гребане с щанга в подхват 4х8@50кг (1мин почивка)
Коментар: Не си прецених добре тежестите. Когато съм в калориен дефицит и съм сам, а не с групата на Вик във Варна, не мога да се мотивирам да дам всичко от себе си. Не ми хареса тренировка, но ще ѝ дам шанс още 1-2 пъти. Може да ми допадне и да ми помогне да си постигна целите.
На предния клек не бедрата, а гърба е слабото звено. За това са малкото килограми, иначе имам силата в бедрата.
Относно храненето - храня се циклично в периода около 18-22 часа в нетренировъчните дни. Дори съзнателно се храня тогава, за да си набавя някакъв протеин(за да запазя мускулната маса) и съвсем малко въглехидрати(за да мога да запомням какво чета) , иначе глад не чувствам. През тренировъчните дни отново планувано хапвам няколко часа преди тренировка и след тренировка, въпреки че не съм гладен и нямам апетит. Вижда ми се силно погрешно да не го направя.
Мнението беше редактирано от Overlord на 12.03.15 17:44.
13.03.2015 - Нетренировъчен
Храна:
13:00 1 киви
18:00 200гр варен свински шол и 200мл кисело мляко
21:00 125гр леща с лук и 1 банан
Коментар: Чувствам се поотпаднал, но вероятно това е неизбежна част на калорийния дефицит.
казано от Overlord на 13.03.15, 21:16:
Чувствам се поотпаднал, но вероятно това е неизбежна част на калорийния дефицит.
В началото е, но с времето би трябвало да се адаптираш. Ако това не се случва, значи нещо не си сметнал добре и дефицитът е прекалено голям.
14.03.2015 - Тренировъчен
1а Раменна преса с щанга 3,3,6,3,8@40,45,50,45,40кг (без почивка)
1б Набиране подхват 5,5,5,4,3@12кг (2мин почивка)
2 Power тяга 3,3,4,3,3@100,115,130,115,100кг (2-3мин почивка)
Храна:
14:00 Пилешка пържола, местна стъпка, 200мл кисело мляко
15:00 Червено зеле
19:00 Червено зеле
21:00 Червено зеле (за деня 1,4кг общо) , лимон, 100гр свинско
Коментар: След първите две хранения “умствената мъгла” поотмина, но в последствие ми стана лошо от препаратите за чистене и от това, че ядох твърде скоро преди тренировката. Утре ще я продължа на свежо. Осъзнавам, че прекалих със зелето. Ако бях направил истинска тренировка, щеше да е приемливо отклонение от плана.
Мнението беше редактирано от Overlord на 14.03.15 22:48.
Боби, вписвам грамажи като например 200гр, когато отрежа половината месо, за което на касовия бан пише, че е 400гр или изям половината кофтичка кисело мляко, която цялата е 400мл. Това ме улеснява. Иначе не мога да сметна точно калориите, защото не мога да меря добре на око, нито пък имам теглилка. Въпреки това питах да сметна днешното хранене и ми излиза около 1600 ккал, което звучи доста малко, но пък не чувствам отпадналост от малко храна.
Мнението беше редактирано от Overlord на 15.03.15 00:19.
1600 калории са ти безкрайно малко, освен ако не си 16 годишно момиче, тежащо 45 кг. При това се опитваш да тренираш силово. Не знам какво очакваш да постигнеш така. В дългосрочен план е губеща стратегия - тялото ще мине в “пестелив” режим, ще си постоянно замаян и изнервен, ще ти изстиват крайниците, няма да можеш да се концентрираш върху задачи, изискващи умствена дейност, а отделно от това няма и да сваляш кой знае колко мазнини след определен момент.
18.03.2015 - Тренировъчен
1а Раменна преса с щанга 3,3,4,3,8@40,45,50,45,40кг (без почивка)
1б Набиране подхват 5,5,5,5,5@12кг (2мин почивка)
2 Power тяга 3,3,1,3,3@100,115,130,115,100кг (2-3мин почивка)
5 кръга от:
3a Power тяга 10повт@105кг
3б Раменна преса с дъмбели 10повт@24кг
3в Набирания надхват 6повт
Коментар: Тези дни бях болен, но се пооправих. 5/3/1 частта от тренировката въобще не ми се получи. Може да се наложи да преструктурирам. Храня се повече, въпреки че нищо конкретно не ми се яде и съм сит.
Мнението беше редактирано от Overlord на 18.03.15 00:23.
21.03.2015 - Тренировъчен
1а Раменна преса с щанга 5,3,4,8,8@40,45,55,45,40кг (без почивка)
1б Набиране подхват 6,6,5,4,3@12кг (2-3мин почивка)
2 Power тяга 5,3,3,8,8@110,120,135,120,110кг (2-3мин почивка)
5 кръга от:
3a Заден клек 8повт@80кг (без почивка)
3б Раменна преса с дъмбели 8повт@28кг (без почивка)
3в Набирания надхват 8повт (1мин почивка)
Коментар: Тези дни имам толкова много за учене, че забравям да влизам и да описвам. Тренировките ме натоварват “нервно” колкото ѝ новобранско или пък мързеливо да звучи. Тренирам по-скоро по задължение отколкото заради удоволствие, но ще има ѝ такива периоди.