16.03.15
21:24
Здравейте,
на 25г съм и за това време така и не успях да се “пречупя” и да се науча да плувам без да се боря с водата. Честно казано мога да шляпам, “колкото да не се удавя” както се казва. Винаги ми е било неловко, когато ходя по хотели с басейни (напоследък доста често посещавам такъв тип комплекси), неловко ми е било да ходя като дете по басейни с приятели (защото няма много-много какво да правя), но най-неловко ми е, защото лично за мен плуването е умение, което трябва да се овладее от всеки уважаващ себе си мъж, за какъвто се смятам аз. Също като карането на колело, шофирането, владеенето на чужд език и т.н. И така, колкото и да ме е срам, че на “стари години” тепърва ще се уча да плувам се реших да се заема, след като вчера се прибрах от поредната почивка, на която бях единствения пазещ шезлонга (tmi).
Живея в София и жилището ми е до басейна “Спартак”. Най-лесно ми е да ида и да питам за треньори и т.н, но искам, ако някой от вас има добри впечатления от конкретен такъв да ми го препоръча, без значение къде практикува (да даде координати, ориентировъчни цени и т.н). Изключително важно за мен е човека, на който ще плащам да бъде с професионален подход и да прояви разбиране. Бих желал също така тренировките да са индивидуални (ако има такава възможност разбира се).
Благодаря предварително!
16.03.15
22:08
Здравей!
Нищо не пречи да разпиташ за треньорите в “Спартак”, а след това да споменеш имената и заедно да разучим. Предполагам, че там има добри специалисти, все пак това си е един от основните басейни и е ключово място.
Мога да ти препоръчам: Атанас Берберов, Адриана Любенова (МБАЛ Света София) и Ангел Бояджиев (Инерджи фитнес).
В момента Адриана ми оправя техниката (занимавам се с плувен спорт, в който не се изисква да умееш да плуваш, но аз трябва да мога и кроула ми беше много грозен като техника) и съм много доволна. Има точен поглед и я разбирам с 2 думи.
Атанас е от старата школа треньори, строг и благ едновременно.
Ангел е млад, но работи с голям хъс и неговите деца са все шампиони.
За индивидуално вече не мога да кажа къде и какви са опциите.
Успех!:)
казано от Вероника Налбатска на 16.03.15, 22:08:
Здравей!
Нищо не пречи да разпиташ за треньорите в “Спартак”, а след това да споменеш имената и заедно да разучим. Предполагам, че там има добри специалисти, все пак това си е един от основните басейни и е ключово място.
Мога да ти препоръчам: Атанас Берберов, Адриана Любенова (МБАЛ Света София) и Ангел Бояджиев (Инерджи фитнес).
В момента Адриана ми оправя техниката (занимавам се с плувен спорт, в който не се изисква да умееш да плуваш, но аз трябва да мога и кроула ми беше много грозен като техника) и съм много доволна. Има точен поглед и я разбирам с 2 думи.
Атанас е от старата школа треньори, строг и благ едновременно.
Ангел е млад, но работи с голям хъс и неговите деца са все шампиони.За индивидуално вече не мога да кажа къде и какви са опциите.
Успех!:)
Благодаря за вниманието, Вероника! Къде провеждат тренировки споменатите господа?
17.03.15
08:11
Написала съм в скобите. :)
казано от Вероника Налбатска на 17.03.15, 08:11:
Написала съм в скобите. :)
Да, видях, но си мислех, че това са просто спортните клубове към, които споменатите инструктори работят, но вече разбрах. Благодаря за уточнението.
Някой има ли впечатления от Емил Милков? Гледах негово ТВ интервю, младо момче е и изглежда компетентен и мераклия....
В Ориндж има доста добри треньори по плуване, ако ти е удобно като локация и условия, мога да ти препоръчам и имена.
казано от Маргарита Манева на 22.03.15, 10:55:
В Ориндж има доста добри треньори по плуване, ако ти е удобно като локация и условия, мога да ти препоръчам и имена.
Маргарита,
като локация ми е много удобно. Живея на входа на Южния парк. Моля освен имената на треньорите да споделиш и цена, защото знам, че фитнеса им е малко прекалено скъп....
Благодаря!
Блокирал си достъпа до съобщенията и не мога да ти изпратя нищо. Тук няма как да обсъждам цени и условия. Щом ти е близо, можеш да отидеш, там ще ти обяснят. Скъп излиза в зависимост какво и колко използваш. Ако ползваш фитнес, басейн, сауни над 3-4 пъти седмично си излиза ок. Просто сумите не са малки заради това, че са за по-дълъг период.
казано от Маргарита Манева на 26.03.15, 07:55:
Блокирал си достъпа до съобщенията и не мога да ти изпратя нищо. Тук няма как да обсъждам цени и условия. Щом ти е близо, можеш да отидеш, там ще ти обяснят. Скъп излиза в зависимост какво и колко използваш. Ако ползваш фитнес, басейн, сауни над 3-4 пъти седмично си излиза ок. Просто сумите не са малки заради това, че са за по-дълъг период.
Вече би трябвало да мога да получавам съобщения. Иначе не виждам какъв е проблема да споделиш тук цени и условия при положение, че някой те пита за това. Нали все пак идеята на форума е хората да получават полезна информация. Ако е хубаво и изгодно не виждам защо това да не се сподели и заинтересованите да се възползват. Това не е реклама.
П.п. Обръщайте внимание повече на “Закона за движение по пътищата”, на това къде си изхвърляте боклуците и т.н, отколкото на “форумните правила”. Без лоши чувства!
Все още не мога да пращам. Не споделям тук не заради форумни правила, а защото аз не смятам за уместно.
казано от Маргарита Манева на 26.03.15, 10:31:
Все още не мога да пращам. Не споделям тук не заради форумни правила, а защото аз не смятам за уместно.
Явно аз не знам от къде се оправя. Ако не е проблем за теб, моля изпрати тази секретна информация на и-мейл (tmi):
aleksandar.stg@gmail.com
Благодаря предварително!
Сашо, здравей!
Какво реши ти миналата година и на кого се спря? Ще се радвам да споделиш мнение, защото съм в същата лодка и искам да се науча най-накрая да плувам.
Благодаря!
05.04.17
10:13
Здравейте! Интересувам се дали мога да получа достатъчно добре помощ от треньор при условие че аз плувам от четвърт век, редовно от 2004 г. и особено от 2007 г., но поради недостатъчното обучение от професионалисти и поради други причини (считам вероятно основателно, че координацията на движенията не ми е силна страна) може би не съм усвоил техниката достатъчно добре и вероятно съм получил и затвърдил някои лоши навици. Фатално ли е, че са пропуснати подходящите моменти - когато съм се учил първоначално и по-късно в началото на XXI в., когато съм решил да се занимавам по-сериозно?
Най-интересното е, че в учебната програма от 1988 до 1993 г. имахме около 30 часа плуване годишно, но тогава въпреки че учителите или треньорите бяха квалифицирани, нямаше резултат за мене от обучението, защото доста се страхувах от водата; докато през лятото на 1991 или 1992 г. с помощта на родителите си (непрофесионалисти, обучавани от треньори в студентските си години) преодолях страха си от водата, започнах да се усещам комфортно във водата (обикнах я!) и усвоих поне основите на придвижването в нея. С течение на времето стана възможно да се движа комфортно и с добро темпо (не ми е трудно да измина 2 km за 50-60 min), така че за околните (от близкото ми обкръжение, други редовни посетители на Спортната палата и дори например участниците в екскурзия до Гърция през 2015 г., когато имахме круизи със спиране на определени места в морето за 1/2 - 1 час, където се изсипвахме в морето, защото корабът не спираше много близо до брега) аз изглеждам по-скоро напреднал? Какво подобрение мога да получа в тази ситуация, как и колко трудно? Някой успял ли е да се коригира в зряла възраст и доста след първите стъпки в плуването? Благодаря ви!
05.04.17
12:03
казано от Вероника Налбатска на 16.03.15, 22:08:
От това, което тук споделяте/споделяш, за мен е особено важно следното:
1. По времето на писане на цитираното мнение представляваха ли въпросните техники нещо ново за Вас/тебе или нещо неотдавна научено или се опитвахте (-ше) да поправите (-ш) нещо учено отдавна, но неусвоено добре? Кога направи(-хте) първите си стъпки в плуването?
2. Какъв Ви/ти бе основният мотив за подобрение - това, че плуването не е комфортно, твърде бавно или недостатъчно икономично заради неоптимална техника или просто амбиция всичко да е на максимално добро ниво?
Таня Богомилова,Георги Дангалаков,Олга Иванова-никой от тях не води самостоятелно обучение..но помощник треньорите им го правят.
05.04.17
13:11
Саше,свържи се сBody_.Въпреки,че аз съм маратонски плувец той ми даде много приятни съврти,което показва,че е на малки имена с плуването,сигурно ще успее да ти даде инфо.
казано от BBD на 05.04.17, 13:11:
Саше,свържи се сBody_.Въпреки,че аз съм маратонски плувец той ми даде много приятни съврти,което показва,че е на малки имена с плуването,сигурно ще успее да ти даде инфо.
Ако имаш предвид мен, аз съм бивш плувец, но това беше преди толкова време, че отдавна съм загубил всякакви връзки с треньори, съотборници и изобщо със спорта. Дори разбрах за смъртта на треньорката ми Радмила Атанасова с две години закъснение и то от външен източник. :(
Все още помня това-онова, но освен с отделни съвети, с друго не мога да помогна.
Нервака обаче има по-прясна информация по темата, също както и Рони. 🙂 Нека авторът на въпроса да погледне по-горе какво са му казали.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.04.17 13:55.