19.03.15
15:32
Местя тук дискусията от дневника на Ronaldinho. Ето част от коментара, предизвикал последната:
казано от Ronaldinho на 15.03.15, 16:18:
Такааа ето ме вече в БГ, положението тук все по-отчайващооо,но както и да е...
Дискусията не може съвсем да се обобщи под това заглавие, тъй като е доста разнородна, но мисля, че това е оптималното.
Темата беше редактирана от karfi4ka на 19.03.15 15:54.
казано от Ronaldinho на 15.03.15, 16:18:
Такааа ето ме вече в БГ, положението тук все по-отчайващооо,но както и да е...
Какво имаш предвид точно? :) Мойте лични наблюдения като цяло са, че нещата бавно се подобряват, но може би се фокусирам над различни сфери.
Мнението беше редактирано от Bro на 17.03.15 05:18.
17.03.15
09:46
Не знам от къде да започна....циганизацията,престъпленията за да стигна до цените на горивата,храните,вечно нелюбезните продавачки,служителки...а това че ме няма няколко месеца,а иначе имам сметки за ток...заплатите,мръсотията по улиците,шофирането по улиците и вечно правещите се на велики големи,яки мъжаги със самочувствие по фитнесите.Аз в чужбина отивам в залата и дори хора които не познавам идват поздравяват подават ръце и питат как си днес как е формата.... за цени за заплати за култура на шофиране няма да коментирам..... много са нещата :) ще се убедиш сам :)
Мнението беше редактирано от Ronaldinho на 17.03.15 09:55.
Нищо му няма на положението в България. В сравнение със ситуацията опреди 15-тина години има голямо подобрение в икономическо отношение, а българите сме все такива лайна, каквито сме си били от векове. Просто те е ударил културният шок при връщането - на хубаво лесно се свиква. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 17.03.15 09:59.
17.03.15
10:07
хах добре Боби щом така ги виждаш нещата ок аз мисля по друг начин :) как се живее с 300лв заплатка :) или пенсийка на баба 150 лв за кое да мисли жената хапченца манджичка а камо ли сладичко :) за 6 месеца в който ме нямаше имам 3 месеца да плащам тооок а така.... Хората с големи заплатки им е лесно аз идвам и ходя в чужбина от 2001г няма шок културен :) все по зле е...... лично мнение
казано от Ronaldinho на 17.03.15, 10:07:
хах добре Боби щом така ги виждаш нещата ок аз мисля по друг начин :) как се живее с 300лв заплатка :) или пенсийка на баба 150 лв за кое да мисли жената хапченца манджичка а камо ли сладичко :) за 6 месеца в който ме нямаше имам 3 месеца да плащам тооок а така.... Хората с големи заплатки им е лесно аз идвам и ходя в чужбина от 2001г няма шок културен :) все по зле е...... лично мнение
300 лв взимат хора без никаква квалификация. Продавачка в супермаркет докарва 700-800. Има сектори, в които средната заплата е над 3000 (IT например). За квалифицирани кадри има огромен глад и е страшно трудно да се намерят качествени хора.
Преди 15 години жена ми взимаше еквивалента на 40-50 долара заплата за работа, за която сега взима десетки (и то много над десет) пъти повече. Тогава всички заплати бяха такива, сега са ниски само някои. За себе си няма да говоря, защото тогава бях безработен, а сега не точно.
Да, София не е България наистина, но има и други региони, които се развиват добре. Все още сме бедни, все още сме на опашката в ЕС, но ситуацията няма нищо общо с тази от края 90-те.
Не казвам, че положението е цевтущо, а че не се влошава, даже напротив.
Пенсиите са съвсем отделна и доста болезнена тема, която е свързана пряко с демографията.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 17.03.15 10:15.
Боби с почти всичко съм съгласен освен с това, че сме “лайна от векове”. Имаме си и хубави и лоши черти, като просто забелязвам, че сме останали да лежим на стари лаври и гордостта и самочувствието без покритие са ни доста по-високи от приемливото. Иначе културният шок всеки го изживява по различен начин - на мен както при Bro - като се прибрах от чужбина ми хареса първоначално. Веча като поостанах да се блъскам една две години с институциите малко си попромених мнението, но все пак е било много по-зле. Въпреки това, предпочитам да съм тук, отколкото в чужбина.
17.03.15
10:55
За съжаление, Боби, тук изобщо не си прав. :) Разликата в стандарта на живот между прованса и София е огромна. Тук средният доход е 400 до 500 лв. А “квалифицираните” кадри - доктори, ветеринарни доктори, юристи, икономисти, ИТ - ами максимум да се доберат до максиму 1000-1200 лв- но само при ръководните длъжности и след години стаж.
Неквалифицираният труд не е за подценяване. Оцеляването ни се поддържа от шивачки, автомонтьори, продавачи и строители. Те обаче за сметка на малкото пари получават много работа- знаеш, че въпреки всички “мерки” регулация почти няма - хората бъхтят по 12-16 часа, болни, контузени, само за да са на работа.
Една шивачка от Горна Оряховица не ходи на работа 3 дни заради тежък грип и на четвъртия вече е уволнена - неработещите хора са непотребни.
Бащата на една колежка е нощна охрана (с постоянно обикаляне на периметъра) и кара по 48 часови смени и след няколко часа още едно денонощие. По свое желание- защото няма работа другаде.
Просто няма- не каквато си избереш, а никаква.
Тук търсене на кадри няма- напротив, работните места намаляват, а предлагането се увеличава. Това прави работната ръка още по-евтина. Все пак е по-добре да работиш за 500 лв. цял ден на крак, 6 дена в седмицата и да те осигуряват на 4 часа, отколкото изобщо да не работиш.
Та така- не може всички да се изселим при вас :)
Мира, нещо си ме разбрала погрешно. Не съм казал, че положението е добро. Казвам, че е по-малко зле, отколкото в края на 90-те.
И сега има бедни региони. Има хора без работа. Има хора с нископлатена работа. Но разликата е, че през 1998-ма всички бяха такива, а сега вече не. Това е напредък и то голям. Икономиката не търпи вакуум. Няма как в един регион благосъстоянието да расте и това да не се отрази на останалите. Но всичко с времето си - тези неща не стават за година или две, а за десетилетия. Не забравяйте и икономическата цикличност. През 2007-2008-ма си мислехме, че тя не се отнася за нас. Сега тепърва ще започнем да се съвземаме от рецесията.
А едно от най-лошите качества на българина, наред с мързела и желанието да прецака околните, е вечното черногледство и желанието да мърмори и да се оплаква.
Ами, Боби, това си е верижна реакция. Човек го мързи, не върши работа, следователно, все гледа в чуждата паница и като види, че друг има, започва да мрънка, да е великата жертва. И все “тая държава” е виновна, а е толкова просто да се фокусираме над собствените си цели и да не се състезаваме с колегите, комшиите и прочее. Това е ЛИЧНА отговорност за всеки от нас.
17.03.15
13:13
Кой как иска да разбира патриотизма и дали иска да оцелява тук или да се бори.Родителите ми от хубаво не са заминали и да живеят без децата си с години и те да растат сами нали :) Изключително благодарен съм най-вече че сме здрави всички,кога в БГ ще съумееш да оставиш на децата си 3 апартамента ново строителство,кога ще караш нова кола и да се храниш нормално,не ми се навлизат в спорове за неща който повечето не са преживели :) Дано един ден и аз мога да оставя нещо на моите деца и да се гордеят с мен както аз с моите родители.Аз съм вярващ и се моля най-вече за здраве,друго не ме вълнува :) Има хора които са ок тук има и такива които са ок там :) Всеки си избира пътя :)
18.03.15
16:08
казано от Boby_ на 17.03.15, 09:58:
Нищо му няма на положението в България.
Искам да го кажеш това на майка ми, която като строителен инженер с общо 34 години трудов стаж, в които е имала периоди на почти денонощна работа и в частния и в държавния сектор и е внасяла тавана на осигуровките, сега взима 220 лв пенсия.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 18.03.15 16:09.
казано от Boby_ на 17.03.15, 12:05:
А едно от най-лошите качества на българина, наред с мързела и желанието да прецака околните, е вечното черногледство и желанието да мърмори и да се оплаква.
г-н Атанас Буров.
казано от Ronaldinho на 17.03.15, 13:13:
) Дано един ден и аз мога да оставя нещо на моите деца и да се гордеят с мен както аз с моите родители.
(handshake)
(y)
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 19.03.15 15:41.
18.03.15
16:54
казано от James Hinks на 18.03.15, 16:08:
Искам да го кажеш това на майка ми, която като строителен инженер с общо 34 години трудов стаж, в които е имала периоди на почти денонощна работа и в частния и в държавния сектор и е внасяла тавана на осигуровките, сега взима 220 лв пенсия.
Това е може би най-голямата драма на съвремието. Хора, които са си хвърлили живота, за да изргадят нещо, сега са хвърлени в мизерията. И това не е само, защото някакви си хора са решили да откраднат някакви милиарди. Всеки напуснал българин и всяко неродено дете спомагат на пенсионната криза да се задълбочава.
Системата е порочна. Трябва да се изгуби държавността, за да се рестартира самата система :)
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 18.03.15 16:55.
Затова казах следното:
казано от Boby_ на 17.03.15, 10:14:
Пенсиите са съвсем отделна и доста болезнена тема, която е свързана пряко с демографията.
Не знам какъв е изходът за хора, които вече са пенсионирани. Мислил съм по въпроса, но не виждам адекватно решение, освен увеличаване на пенсионната възраст до безкрай, което е доста болезнено, както виждаме от практиката. Наясно съм, че едва ли ще се пенсионирам приживе - това е положението.
В същото време работещите, които не свързват едва-едва двата края, би трябвало да се погрижат за собственото си бъдеще и да мислят достатъчно отрано за нещо повече от държавната пенсия.
18.03.15
22:50
Адекватно решение в дългосрочен план има и то далеч не се изчерпва само от това да се вдига възрастта за пенсиониране.Защо не се започне с полагането на основите на адекватна социална политика за насърчаване на раждаемостта,кеф ти и по Живковия шаблон “Едно за майката,едно за таткото и едно за държавата”? Държавни механизми и лостове много,политическа и най-вече народна воля - ИЧ.
казано от Ивайло Валентинов на 18.03.15, 22:50:
Адекватно решение в дългосрочен план има и то далеч не се изчерпва само от това да се вдига възрастта за пенсиониране.Защо не се започне с полагането на основите на адекватна социална политика за насърчаване на раждаемостта,кеф ти и по Живковия шаблон “Едно за майката,едно за таткото и едно за държавата”? Държавни механизми и лостове много,политическа и най-вече народна воля - ИЧ.
Раждаемостта не се увеличава със социална политика или поне не само с нея. Подобна държавна политика дори може да навреди отчасти, ако не е част от обща стратегия, защото за нея трябват пари, а парите могат да дойдат само от един източник - данъци. Когато данъчната тежест е по-голяма, остават по-малко пари у населението и в крайна сметка бумерангът се връща и това се отразява негативно на раждаемостта.
Не сме първата държава в света с такива демографски проблеми. Те са пряко свързани с това за колко време и с какви средства (съотнесени към семейния бюджет) един нов член на обществото достига до трудоспособна възраст с приемлива за социалната му група квалификация. В определени етнически групи това струва малко, а възрастта е 10-12 години, затова и сред тях раждаемостта е висока. При тях обаче както квалификацията, така и производителността на “труда” след това (ако се насилим да го наречем така) клонят към нула. В други социални и етнически групи нещата не стоят така, а за да достигне едно дете приемлива квалификация, са нужни 25 или повече години и много, много средства от страна на родителите. Оттам и ниската раждаемост.
Досега никоя държава не е намерила задоволително решение, което да не поражда нови проблеми. Намаляването на щетите, ако мога да се изразя така, минава през по-голям дял на частно пенсионно осигуряване, адекватно управление на пенсионните фондове, така че парите от тях да участват в икономиката и да носят дивиденти, а не както в България целта да е да се поддържат горе-долу някакви активи, а цялата печалба да отива в заплати и бонуси на управляващите фонда. Един от най-нехаресваните, включително и у нас, методи, е внос на работна ръка - ако не чрез стимулиране, то поне приемане на имиграцията като начин да се увеличи броят на реално работещите данъкоплатци. Знаем обаче и последствията от това - промяна на религиозния и етнически облик на страната, конфликти на религиозна и етническа основа, ксенофобски страх и агресия и т. н.
В крайна сметка искаме или не, но отиваме натам поради липса на работещи алтернативи.
Това обаче по никакъв начин не засяга сегашните пенсионери, за които наистина не знам какво може да се направи. Вдигането на максималния осигурителен доход е едно от нещата - то беше вече направено тази година, но може и още. Повишаването на вноските обаче не е добра идея, защото ще засегне много хора и няма да повлияе добре на икономиката. По-добър контрол върху управление на фондовете, прехвърляне на повече тежест от НОИ към частните (а не обратното, както сега се опитват да направят) - това са все неща, които ще подобрят нещичко, но няма да променят цялостната картинка. За друго не се сещам.
19.03.15
09:35
казано от Boby_ на 19.03.15, 08:44:
Един от най-нехаресваните, включително и у нас, методи, е внос на работна ръка - ако не чрез стимулиране, то поне приемане на имиграцията като начин да се увеличи броят на реално работещите данъкоплатци. Знаем обаче и последствията от това - промяна на религиозния и етнически облик на страната, конфликти на религиозна и етническа основа, ксенофобски страх и агресия и т. н.
Не е задължително да се “внася” население, с което ще имаме проблеми. Араби и китайци са неасимилируеми и не трябва да става политика на държавата. Но има алтернативи, като тенденциите не са толкова лоши. Не малко руснаци и украинци харесват България и покрай проблемите в региона, доста хора се местят в страната. Сходен етнос, сходна религия, лесно асимилируеми... щастливи български мъже.
Да не забравяме и 200 хиляди българи (неофициално между 500 хил и 1 мил) от Украйна, които на всичкото отгоре са традиционни земеделци. Повечето имат семейства от по няколко деца и живеят малко назад във времето, но пустеещите земеделски земи имат нужда от такава работна ръка.
Македонците също харесват България (оо, чудо), а там нещата вървят към противопоставяне с албанците, след като не можаха да си решат проблема преди 14 години.
Икономическата ситуация в Гърция, също може да спомогне за обратен ефект.
ВУропата също не са цветущи нещата, въпреки, че го представят за земен рай. С тази демографска и икономическа тенденция, и противопоставянето с Русия, една по-голяма криза до 10 години е неизбежна. Съвсем теоретично, резултатът може да бъде връщане на човешки капитал.
Малко сметки на дребно и излишен оптимизъм :)
Има две страни от които България не е видяла нищо добро...Русия и Турция...а то все в една от тези две посоки се дърпа...не мога да го разбера честно,въпреки ,че съм руснак.
19.03.15
11:31
казано от nervak на 19.03.15, 11:20:
Има две страни от които България не е видяла нищо добро...Русия и Турция...а то все в една от тези две посоки се дърпа...не мога да го разбера честно,въпреки ,че съм руснак.
Е, айде сега, глупости. Реално България не е видяла нищо добро, от която и да е държава, с която е имала отношения, най-малкото, защото големите си гледат интереса.
Има обаче и положителни страни, които не трябва да се отричат. Както и трябва да се прави разграничение между официална върхушка и народите на тези държави.
Създателят на турската държава не случайно е казал, че Турция има много съседи и един комшия.
А Цар Освободител е бил невиждан реформатор за времето си и зад руско-турската война стоят и някои благородни подбуди, освен желание за хегемония в региона.
Трудно е обаче да се гледа през призмата на толкова силна пропаганда (преди 90-та и след 90-та година).
казано от Boby_ на 19.03.15, 08:44:
Това обаче по никакъв начин не засяга сегашните пенсионери, за които наистина не знам какво може да се направи. Вдигането на максималния осигурителен доход е едно от нещата - то беше вече направено тази година, но може и още. Повишаването на вноските обаче не е добра идея, защото ще засегне много хора и няма да повлияе добре на икономиката. По-добър контрол върху управление на фондовете, прехвърляне на повече тежест от НОИ към частните (а не обратното, както сега се опитват да направят) - това са все неща, които ще подобрят нещичко, но няма да променят цялостната картинка. За друго не се сещам.
За съжаление повишаването на максималния осигурителен доход ще се отрази осезаемо само върху пенсионерите, взимащи тавана на пенсията в момента. А те така или иначе не са за особено мислене. За обикновения пенсионер се явява по-скоро козметична промяна...
Аз също не виждам какво кардинално може да се промени, така че да се подобри стандарта на живот на сегашните пенсионери, особено пък с намаляващия брой активно заети... Някакви мижави спорадични увеличения - да, но нещо съществено...
казано от Петър на 19.03.15, 11:44:
особено пък с намаляващия брой активно заети...
И увеличаващия се брой лице, които плюят по системата И положението в България, но се гордеят, че работят без трудов договор или ако имат такъв - държат да се осигуряват върху минималната работна заплата. Не влизам в спор и не желая да споря по въпроса, само го отбелязвам на база наблюденията си.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 19.03.15 15:46.
казано от karfi4ka на 19.03.15, 11:50:
И увеличаващия се брой лице, които плюят по системата И положението в България, но се гордеят, че работят без трудов договор или ако имат такъв - държат да се осигуряват върху минималната работна заплата. Не влизам в спор и не желая да споря по въпроса, само го отбелязвам на база наблюденията си.
Няма за какво да спорим, на абсолютно еднакви мнения сме по въпроса :).
19.03.15
12:10
казано от Boby_ на 18.03.15, 20:22:
Затова казах следното:
казано от Boby_ на 17.03.15, 10:14:
Не знам какъв е изходът за хора, които вече са пенсионирани. Мислил съм по въпроса, но не виждам адекватно решение, освен увеличаване на пенсионната възраст до безкрай, което е доста болезнено, както виждаме от практиката. Наясно съм, че едва ли ще се пенсионирам приживе - това е положението.
В същото време работещите, които не свързват едва-едва двата края, би трябвало да се погрижат за собственото си бъдеще и да мислят достатъчно отрано за нещо повече от държавната пенсия.
Няма как “нищо да му няма на положението в България”, като минимум 1/3 от хората са в ситуацията, в която е майка ми, а дори и доста по-зле.
Не познавам някой работещ, който да може да си позволи да отделя нещо за старини...А познавам хора, които получават 1500 лв заплата и пак едва издържат.
казано от karfi4ka на 19.03.15, 11:50:
Една стотинка данък или такса няма да внеса в България, съвсем отговорно го заявявам. Поне тези, чието внасяне зависи от мен !
Не мисля, че след като през 1994 например, майка ми е внесла общо като осигуровки и данъци левовия еквивалент на 8000 марки, a сега мизерства, то тази държава заслужава да се внасят пари в хазната за да бъдат измъкнати от там под някаква друга форма и начин.
Терминал 2, САЩ и сбогом на мизерията и абсурдите в България :)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.03.15 12:27.
Е, аз съм на различно мнение, но, както казах, не споря :) Но и нека не се учудваме, когато една сервитьорка в сладкарница “Неделя” взима двойно повече пари от детски кардиолог в 3та Градска, и нека тогава не се скъсваме да постваме сравнения между двете обяви (казвам го понеже хората бяха така изненадани и неприятно учудени от съпоствката, но пък се хвалеха как са работили без трудов договор). Но, наистина, няма смисъл от спор. Аз също не съм доволна, и моите пари също се крадат, но към момента ПОНЕ гледам да НЕ съм част от системата, а не да я плювам и после просто да ставам част от нея...с лека ръка и да запратя всичките си “принципи” айде да не казвма къде.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 19.03.15 15:47.
19.03.15
12:25
В България не се учудвам на нищо защото съм видял и знам прекалено много неща, които са много далеч от това, което се показва на хората.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.03.15 12:26.
казано от James Hinks на 19.03.15, 12:25:
неща, които са много далеч от това, което се показва на хората.
Поддържам 1000%. За съжаление, нещата стоят точно така. Все пак, макар, че с Десо често се разправяме по този въпрос, вижда ми се, че рестарт му е майката. Явно наникъде не се върви.
В България не се учудвам на нищо защото съм видял и знам прекалено много неща, които са много далеч от това, което се показва на хората.
За нещо “зад колисите” ли намекваш ? Защото ако е така , то аз те подкрепям и имам доказателства от хора по - горе в обществената пирамида (елита) . Но това си е мое мнение .
Сашо, младежкият ми оптимизъм отдавна е отстъпил на умерен цинизъм, затова няма как да споря с теб по тази тема. Аз също знам доста подробности за това как функционира една определена система, които на драго сърце бих забравил на момента. За съжаление мога да ги екстраполирам и върху други сфери на държавността, които не познавам в детайли, което определено не ми дава много поводи за оптимизъм.
Нали си наясно обаче, че отдавна сме в капана на самосбъдващото се проклятие? Изходът е Терминал 2 точно защото твърде много хора избират Терминал 2. Аз лично за себе си съм правил избора да остана на няколко пъти в живота си, но дори сега при определени условия бих се махнал на секундата. Освен това ще направя всичко по силите си да осигуря на децата си възможност да учат в чужбина, а изборът къде ще се реализират ще оставя на тях. И все пак това никак, ама никак не ми харесва. :(
Мнението беше редактирано от Boby_ на 19.03.15 12:45.
19.03.15
12:49
Боби, при първа възможност бих се махнал и не ме ебе какво ще се случва в държавата, в която майка ми ако си плати тока гладува, а ако не иска да гладува стои на студено, особено при положение, че е внесла толкова пари когато е работела, а ако не ги беше внасяла щеше да има събрани за малко по-спокойно преживяване.
19.03.15
12:53
казано от karfi4ka на 19.03.15, 12:34:
Поддържам 1000%. За съжаление, нещата стоят точно така. Все пак, макар, че с Десо често се разправяме по този въпрос, вижда ми се, че рестарт му е майката. Явно наникъде не се върви.
Рестарт обикновено минава през нежни и не толкова нежни революции обаче...
19.03.15
13:00
Сашо, може да го приемеш като знак от съдбата, че точно днес отварят новите позиции в администрацията на ЕС - сайта на EPSO - безплатна детска градина и учение за децата, индексация на заплатата всеки 6 месеца и т.н.!
19.03.15
13:12
казано от Херцог Трън на 19.03.15, 12:53:
казано от karfi4ka на 19.03.15, 12:34:
Рестарт обикновено минава през нежни и не толкова нежни революции обаче...
Революция, но при осъзнаване на хората. Защото всяка модерна революция е контролиран акт и досега не се сещам за истинска народна революция, включително и родните протести. Идват едни и слагат свои хора на държавни постове. Идват другите и идва техния ред. Без конкурси, без възможност да се изберат най-добрите.
Разбирам Сашо. Когато виждаш толкова мръсотия е нормално да му теглиш майната. Тъжното е, че основата идея на системата е да те погуби чисто емоционално и да те обезвери. Просто с неговият опит, оптимизмът замира рано или късно.
Най-гадното е , че всичко е свързано. Напускането на страната води до там, че задънената улица става още по-задънена. Тези, които напускат също допринасят малко или много за това, въпреки, че не може да се вмени вина. Вече те ще си носят кармата или бичът, защото не е сигурно каква съдба те очаква в бъдеще по чуждите земи.
Аз пак ще си кажа, че бъдещите тенденции са малко оптимистични. Може би около 2017 г. ще започне някаква промяна, но си е нужен катаклизъм и една-две силни ръце... поне временно.
Иначе няма нищо по-добро от самостоятелното организиране на хората, било то икономически, правно, образователно. Българските общини от едно време са били на подобен принцип. Църкви, училища, читалища, обществени съоръжения? Да не са се строяли от държавата? Ролята на държавата тепърва трябва да се ограничава до намеса при по-екстремни вътрешни отношения (тежки престъпления, бедствия) и представяне/отбрана в международните такива.
И най-важното, икономическото господство трябва да се премахне като оформящо държавната (включително и правната) и духовната (религия, образование, спорт, здравеопазване) сфера.
19.03.15
13:30
казано от Boby_ на 18.03.15, 20:22:
Наясно съм, че едва ли ще се пенсионирам приживе - това е положението.
Не отговарям конкретно на теб, Боби, просто разсъждавам, защото си напипал темата, която повече хора под 30 не обръщат внимание.
В крайна сметка “държавата” ти взема 25% от дохода. Колко още може да отдели един човек, за да му остане една минимална месечна издръжка? Като се има предвид, че “през декември 2014 г. месечната издръжка на човек е била 561.88 лева”. (цитат) Странни цифри при положение, че 3/4 от населението живее с наполовина по-малко на месец.
И къде ще ги слагаме? Съхранението им във влогове и пенсионни фондове е доказано губеща стратегия за мен, съвсем малко по-смислена от складирането под дюшека.
Малко хора се замислят, че на 70 години почти никой не е в достатъчна степен работоспособен. Ако се водим по средната продължителност на живот и активна трудова възраст на цивилизовани държави като Швеция и Германия, то това е почти неприложимо при нас.
Колко от родителите ви на 65 и 70 години изглеждат способни да ходят всеки ден на работа в една съвременна стресираща обстановка, изискваща бързи решения и адекватни действия? Колко са в добро здраве, без хронични болести като хипертония, диабет, атеросклероза, артрит и пр.? Или в случай, че имат 8-10 години до пенсия, а са в гореописаното положение (като майка ми, например).
В крайна сметка, приемам, че такъв е животът. Не само тук, това е нормално следствие от глобализацията и капитализма :) Богатите стават свръхбогати, а бедните- по-бедни.
Все пак смятам, че сме късметлии - нямаме особено замърсяване, нямаме цунами, урагани, наводнения, ядрени инциденти. Не се налага да работя 15-16 часа 7 дни в седмицата, заедно с още 1500 човека в някое хале с лоша вентилация, за да шия анцузи, да лепя маратонки или сглобявам машинки за няколко цента на час, без осигуровки , болнични и охрана на труда (както стотици хиляди в Китай, Филипините, Малайзия). Така че- сме си сравнително добре и няма какво толкова да се оплакваме.
Такива неща си мисля.
казано от Queen Cobra на 19.03.15, 13:30:
И къде ще ги слагаме? Съхранението им във влогове и пенсионни фондове е доказано губеща стратегия за мен, съвсем малко по-смислена от складирането под дюшека.
В зависимост от времето, познанията и желанието за поемане на риск има разни варианти от ДЦК през доверителни фондове, ценни метали, спекулация с валута, акции, произведения на изкуството, недвижими имоти, колекционерски предмети и т. н.
19.03.15
13:57
Добра идея- спекулации с валута и картини :)
Но какво ще препоръчаш при 50-100 лв спестени на месец - средно до максимално ниво на спестяване в обкръжаващата ме среда и масово в цялата провинция - при среден доход 500 лв, и ок. 200 лв. режийни разноски за домакинство, отделно храна, дрехи, лечение, бензин, не говорим дори за малки деца в случая. Ето, колегата ми е диабетик и с няколко стенда - над 150 лв. са само поддържащата терапия за да не умре от инфаркт. След като се пенсионира след 2-3 години с 200 лв пенсия, какво прави?
Малко хора имат познанията за подобни финансови експерименти, а брокерите не се занимават с прошляци.
Дай по-креативна идея. Изключваме престъпления и административни нарушения.
казано от Queen Cobra на 19.03.15, 13:57:
Дай по-креативна идея. Изключваме престъпления и административни нарушения.
С малки, но редовни суми има някакви варианти, макар и да не са кой знае колко добри - доверителни фондове например. За съжаление българските не предлагат нито добра доходност, нито добро съотношение на доходността спрямо риска поради типичните причини - злоупотреби, лошо управление. Аз известно време си купувах дялове и от чужди, но там пък обикновено комисионната за закупуваме драматично обърква сметките, затова от известно време спрях. Сега не е добър момент за инвестиции в злато и други ценни метали. С оглед на скъпия и растящ все още долар може да се мисли за нещо в тази насока, но рисковете са големи, а не мисля, че за човек, който трябва да може да разчита на парите си във всеки един момент, това е приемливо.
Което пак ни връща в изходна позиция - срочен депозит (колкото да не се губи целият процент инфлация, а само част от него), частни пенсионни фондове, доверителни фондове. Няма много варианти.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 19.03.15 14:19.
19.03.15
14:30
В една кутия от BCAA събираме железни левчета на Дамян :D :D :D Човекът има 100лв :D :D :D
19.03.15
14:41
Срочен депозит с 0.5 до 1-2 % , при инфлация , която го надминава десетократно
Което пак ни връща в изходна позиция. И фактът, че едно семейство с до 2000 лв общ доход няма как да остави 2 апартамента и земя на наследниците си.
Просто обикновените хора са си “обикновени хора”. Ако можеха да играят с финанси, нямаше да са учители, счетоводители, секретарки, монтьори и пр. Липсва ГАРАНТИРАНА система, в която да си вложим мижавичките редовни суми и да знаем, че са защитени от инфлация, лошо администриране, злоупотреби или банкрут.
Вероятността да дочакаш “втора” пенсия от ДДПО-то в България, където упорито и самоотвержено си влагал всеки ден, месец и година - пари, които е можело да използваш, е по-малка от тази да ти кацне НЛО на терасата. Да, на теория може да си изтеглиш вноските по всяко време, но това е смислено, колкото и да чакаш марсианците.
* ценните метали винаги са добра инвестиция според мен.
19.03.15
14:43
казано от Десимир Петров на 19.03.15, 14:30:
В една кутия от BCAA събираме железни левчета на Дамян :D :D :D Човекът има 100лв :D :D :D
Жалко, че е недееспособен и не може да ги управлява. :) А докато порасне, 100 лв. сигурно ще струва една запалка :)
казано от Queen Cobra на 19.03.15, 14:41:
* ценните метали винаги са добра инвестиция според мен.
Преди няколко години бих се съгласил веднага, но от 2011-та насам тенденцията се промени съществено:
http://www.kitco.com/LFgif/au00-pres.gif
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 19.03.15 15:53.