Социални и трудови проблеми в България

Прескочи до:

19.03.15
15:59

:)

19.03.15
16:33

Няма как нещата да се подобряват при все по- изявена демографска криза от страна на българското население.
Няма ли младо поколение, няма и прогрес. Младите българчета ще бъдат заменени от млади ромчета... ама сещате се на какво ментално ниво са вторите. Нация от генетически обременени хора (за ромите говоря) няма как да просперира.
Допълнението към демографската криза е и липсата на национална кауза. Няма ли такава, народа се лута хаотично.
Държава в която всеки втори е магазинер, продавач- консултант, касиер и аниматор не я чака нищо добро.

19.03.15
17:03

Оставям си мнението тук . Не се заяждам с никого просто споделям . Който иска да попива .

Обсъждате разни сфери и подобни простотии ... Верно ли ? Хората станали мързеливи ... Така ли ? Не споря , че не са , но защо българина няма мотивация ? Отговора е лесен ...
По логиката на половината разбирам , че да живееш “нормално” трябва да “не си мързелив” и едновременно квалифициран за нещо . Прощавай , ама боклукчията в Германия примерно си преживява доста добре . За това сигурно се иска бая мисловна дейност . Има професионални шивачки , които шият за уж елитни фирми и пак дърпат 700 лева таван . Имайте в предвид че ужасно грозните им дрехи се продават в чужбина за 200 евра бройката , а шефа им има  3 хотела и вила . Коментара си е за вас .  Народа бил виновен че гладува - верно ли ? Я му дай една доста добра мотивираща заплатка и виж какво става ... Виновен е че си трае като п.... !
И много ви моля недейте да хулите емигрантите , щото те внасят в държавата 1/3 ПОНЕ че да върви тая мизерна “икономика” . Всеки иска да живее мирно и кротко в прекрасния си дом където е роден ... Живея от години без 1 родител , за да мога да вписвам и да споря тука за добро “здравословно хранене” и други глупости . Щото майка ми няма специалност ли е отишла там или защото е мързелива и е глупава ? 100% е така . На никой не му се робува в чужбина . Там всички сме чужди и повярвайте знам какво е дори за кратко .
10 човека се се уредили и гледат от своята камбанария . Колко интересно . Под 1 число да са всички ...
Просто се дразня като гледам някои коментари и наистина ако сте такива професионалисти моля ви МОЛЯ ВИ докопайте се до тея министерски (кметски , президентски и т.н.)  места и направете нещо , щото философски схеми тук няма да променят нищо .

19.03.15
17:44

казано от Радо на 19.03.15, 17:03:

Обсъждате разни сфери и подобни простотии ...

Просто се дразня като гледам някои коментари и наистина ако сте такива професионалисти моля ви МОЛЯ ВИ докопайте се до тея министерски (кметски , президентски и т.н.)  места и направете нещо , щото философски схеми тук няма да променят нищо .

Само, с най-добри чувства, ще помоля всички, в случай, че дискусията продължи, последната да тече при контрол над емоциите и взаимно уважение на мнението събеседниците.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 19.03.15 17:44.

19.03.15
18:05

Карфичка, съгласен съм с теб.
Радо, за повечето неща съм съгласен с теб.
Айде стига с това самобичуване, че сме били мързеливци...
Ако бяхме мързеливци нямаше да ходим у чужбина да бачкаме като бели роби.
Майка ми се пенсионира преди 2 години (на 64 е жената) ама продължи да работи, това всичкото от мързел ли го прави?
Примери с работещи пенсионери мога да давам много!
Смятам, че сме работлива нация а не банда мързеливци. Проблема е в оценяването на труда.
Като даваш едни мизерни 500- 600лв. на някой, каква работа искаш да ти свърши, нормално е да започне да се скатава. Я дай на същият човек заплата от 1500- 2000лв. и ще видиш как ще живне.

19.03.15
18:12

Я му дай една доста добра мотивираща заплатка и виж какво става

казано от avitohol на 19.03.15, 18:05:

Като даваш едни мизерни 500- 600лв. на някой, каква работа искаш да ти свърши, нормално е да започне да се скатава. Я дай на същият човек заплата от 1500- 2000лв. и ще видиш как ще живне.

И кой трябва да ги дава тези заплати? И на какво основание? От къде ще дойдат парите?
Ако мислите, че е толкова лесно, създайте си собствен бизнес, наемете хора и им давайте мотивиращи заплати. Или пък работете само за себе си и си изкарвайте мотивиращо възнаграждение.

Мнението беше редактирано от Петко К на 19.03.15 18:12.

19.03.15
18:19

казано от Петко К на 19.03.15, 18:12:

Я му дай една доста добра мотивираща заплатка и виж какво става

казано от avitohol на 19.03.15, 18:05:

И кой трябва да ги дава тези заплати? И на какво основание? От къде ще дойдат парите?
Ако мислите, че е толкова лесно, създайте си собствен бизнес, наемете хора и им давайте мотивиращи заплати. Или пък работете само за себе си и си изкарвайте мотивиращо възнаграждение.

Ясно ми беше, че подобен тип въпрос ще бъде зададен.
Наясно съм, че в моментното състояние на държавата, тези 2000лв. заплата са недостижими за един обикновен работник.
В случая не обвинявам шефовете или който й да е било. Просто констатирах факта, че при едно НЕдобро заплащане, няма как българина да работи на “пълни обороти”.
За пример мога да дам как в чужбина изведнъж ставаме трудолюбиви :) .

19.03.15
18:21

Петко е прав, обаче работата е там, че има УЖАСНО много работодатели, които, повярвайте, могат да си го позволят (чуден пример са шивачките) и въпреки това не го правят, а напротив.

19.03.15
18:27

Иначе при малкият бизнес е наистина невъзможно работника да взима по 1500- 2000лв. заплата.
Бившият ми шеф едва искарваше толкова на месец, пък камоли да ми ги дава тия пари на заплата.
Извинявам се за офтопика (или както там се нарича).

19.03.15
18:38

казано от karfi4ka на 19.03.15, 18:21:

Петко е прав, обаче работата е там, че има УЖАСНО много работодатели, които, повярвайте, могат да си го позволят (чуден пример са шивачките) и въпреки това не го правят, а напротив.

Примера със шивачките е мой и не случайно го давам . Син съм на професионална шивачка , кроячка, но по специалност химичка ... Без коментар.
До Петко - извинявай ама да си шивач или крояч и да бъхтиш като луд извън работно и да не се заплаща извънреден работен труд и някой си да ти реже от мизерната 500 лева заплата при всяко сгрешено копченце , якичка и прочие и някой си на свой гръб да взима твоите ЧЕСТНО ЗАСЛУЖЕНИ С БАЯ ТРУД ОТ 7:00 до 23:00 часа пари ... Пари идват повярвай , за да имаш по 3 тира на ден които да зареждаш с парцалки надали си ги прави за спорта ... и после бройката се продава на цената на 1 работна заплата ...
Не са ги заслужили ли ... ела кажи същото изречение на майка ми която има стаж в тази област над 16 години , като работник и по - късно като управител на цял цех . И сега е в чужбина и работи коренно различно нещо ... И понеже трябва да уважавам мнението ти ще ти кажа , че работя по въпроса за собствен “бизнес” .
Не наследявам семейни бизнес простотии и не излизам с оправданието , че някой си е мързелив ...  Не казвам , че от тук присъстващите има такива , но се дразня от клишетата на “мързелив българин” , “прост българин” и тем подобни ...
И свалям шапка на всеки който е започнал от нищото и въпреки всичко е останал тук или е отишъл но праща всичко тук , за да постигне нещо .

Carbohydrate

19.03.15
19:04

Това вече не е държава, щом ме управляват хората като оня мангал с часното енерго и всички крадливи копелета от парламента. Това е пародия на държава. Мен щеше да ме е срам да се намирам в парламента с оня мангал, където краде. Чесно, това е абсурдистан. Ако спрат да КРАДАТ, най-нагло, то пари за всички ще има и ще живеем като европейци. От цигани не ме е страх, просто защото не могат за заемат нашата работа - не квалифицирани са за никаква работа, освен тежък физически труд на открито. В България става по-зле с всяка година. Пари нЕма, за крадене вече нЕма нищо, производство нЕма и т.н. само руснаците ни поддържаха с тяхните пари, като купуват жилища и и обзавеждат и харчат в България парите си. Без тях К.р това лято ще ядем....
В България не може да се живее достойно! Аз съм подтиснат от всякъде, не знам как е при младите. Тревожа се за момчетата, защото момичетата гледат да се продадат по-скъпо - това е моята страна. И все пак продължавам да живея честно, с добро и така уча децата си. Хората около мен, също са такива, другите не ме интересуват. Само напред и нагоре, без да се предавам, вечна борба за оцеляване ;)......и се моля да не се разболее някой.....това от мен. Бъдете здрави!

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.03.15 19:05.

19.03.15
19:19

казано от Carbohydrate на 19.03.15, 19:04:

Това вече не е държава, щом ме управляват хората като оня мангал с часното енерго и всички крадливи копелета от парламента. Това е пародия на държава. Мен щеше да ме е срам да се намирам в парламента с оня мангал, където краде. Чесно, това е абсурдистан. Ако спрат да КРАДАТ, най-нагло, то пари за всички ще има и ще живеем като европейци. От цигани не ме е страх, просто защото не могат за заемат нашата работа - не квалифицирани са за никаква работа, освен тежък физически труд на открито. В България става по-зле с всяка година. Пари нЕма, за крадене вече нЕма нищо, производство нЕма и т.н. само руснаците ни поддържаха с тяхните пари, като купуват жилища и и обзавеждат и харчат в България парите си. Без тях К.р това лято ще ядем....
В България не може да се живее достойно! Аз съм подтиснат от всякъде, не знам как е при младите. Тревожа се за момчетата, защото момичетата гледат да се продадат по-скъпо - това е моята страна. И все пак продължавам да живея честно, с добро и така уча децата си. Хората около мен, също са такива, другите не ме интересуват. Само напред и нагоре, без да се предавам, вечна борба за оцеляване ;)......и се моля да не се разболее някой.....това от мен. Бъдете здрави!

Жив и здрав и ти и наистина дай всичко възможно децата ти (сигурно мои набори) да станат хора ... Опитвам се да не съм постоянно по дискотеките с циганетата , които гледат нон стоп да се заядат  , напият , набият някого и т.н. Много обичам пишлемета да се правят на мафиоти , мутри и да се защитават с връзките на бизнес бащите и майките им ... това е просто отврат и ме е гнус ... всеки втори пуши , пие , шмърка , боцка и прочие (говоря за наборчетата и тези под мен) ... Агресията сред младите е просто неописуема ... да не говорим за стила на обличане , идолите които имат и телефоните им които са пълни с пошла чалга и тем подобни гнусотии ...
Тва е в противоречие с моето по - горно мнение , но днешното поколение в което съм аз надали ще оправи каквото и да е в държавата и пак оставам с малката си надежда ...

19.03.15
19:29

казано от Радо на 19.03.15, 18:38:

казано от karfi4ka на 19.03.15, 18:21:

Примера със шивачките е мой и не случайно го давам .

Той си е твой, но аз го давам на база личните си наблюдения, защото съм участвала в немалко проверки на такива предприятия и съм имала немалко възможности да разгледам един куп документация, която показва какви пари получават шивачките, за съжаление, и какви пари биха могли съвсем спокойно да получават.

казано от Радо на 19.03.15, 18:38:

да си шивач или крояч и да бъхтиш като луд извън работно и да не се заплаща извънреден работен труд и някой си да ти реже от мизерната 500 лева заплата при всяко сгрешено копченце , якичка и прочие и някой си на свой гръб да взима твоите ЧЕСТНО ЗАСЛУЖЕНИ С БАЯ ТРУД ОТ 7:00 до 23:00 часа пари ... Пари идват повярвай , за да имаш по 3 тира на ден които да зареждаш с парцалки надали си ги прави за спорта ... и после бройката се продава на цената на 1 работна заплата ...

И понеже стана дума за това кой на какво се е уредил и да се опитаме да направим нещо...а не само да философстваме - повярвай ми влагам (когато не съм по майчинство) доста усилия това, което си написал, да не е така. Както аз, така и моите колеги, чиито ресор са шиваческите предприятия. За съжаление успехът в това отношение е доста труден. Знаеш ли защо? Не е редно да ти обяснявам, но и сам се досещаш. Но понякога има успех и се чувствам супер от това, че нещичко съм променила. Тъжното е, че накрая И аз получавам майчинство под 700лв., защото на някой не му изнася да ми плаща това, което, буквално, съм изкарала. Точно като шивачките. И някое АЙ ТИ (с безкрайно уважение към професията, хранила ме е 7 години и е инвестирала в мен, и вероятно нямаше да съм това, което съм без нея, но цитирам) ми казва да ида в частния сектор, защото държавният е за незнаещите и неможещите, и за тези, които ги мързи да бъхтят в частния. Пък аз работя за тези пари и не съм удовлетворена, но, макар и философстване, вярвам, че така мога да променя нещо...поне понякога го променям.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 19.03.15 19:38.

19.03.15
20:55

казано от Carbohydrate на 19.03.15, 19:04:

Това вече не е държава, щом ме управляват хората като оня мангал с часното енерго и всички крадливи копелета от парламента. Това е пародия на държава. Мен щеше да ме е срам да се намирам в парламента с оня мангал, където краде. Чесно, това е абсурдистан.

Честно, и аз съм на това мнение.
С 400 лв живее ли се?
Отговорът е да, живее се.
И с 360 се живее, но как? С 360 лв на месец не може да си позволиш да мислиш за култура, повишаване на квалификацията и нещо повече от Нокия 101.
Как да мотивирам колегите да работят? Как да са инициативни, работливи и напористи, като знаят, че няма да получат НИТО  стотинка за усилието си и нито ЕДНА  благодарност + постоянно очакват съкращение + началниците ги мачкат като самочувствие, че са неграмотни и мързеливи? (и разбира се, всичко това поражда корупционни практики)

19.03.15
21:52

казано от karfi4ka на 19.03.15, 19:29:

държавният е за незнаещите и неможещите

Това не би трябвало да е така, според мен има надежда да се докаже че не е така и точно ти и кобрата сте явни примери, че има нужда от млади, напористи хора - образовани и непречупени от системата, В системата.
Има нужда от симбиоза държава-бизнес. Не “задкулисие”, а ясни ангажименти от двете страни, експертност и прозрачност.
Наистина мога да пиша много по темата, ако мислите че има база за ползотворна дискусия, а не за поредната кавга.
Жално ми е когато чета постове на хора като Сашо, Carbohidrate и други с по-голям опит от моя, които са обезверени от ситуацията. Не ми се иска целия живот да е някаква “борба”, с кой?, на каква цена, докога?
Ако решението е Терминала-ОК, защо не, кой смее да обвинява че някои хора избират него като решение...?

Размислите на Десо щях да подкрепя с няколко отметки от битието на Стефан Стамболов, но за съжаление в историята ни няма достатъчно консистентни в позицията си политици, които да защитават и отстояват исканията ни като суверен. Малка държава сме или поне в такава са ни превърнали и много трудно може да удряме по масата.

19.03.15
22:07

казано от slavko на 19.03.15, 21:52:

казано от karfi4ka на 19.03.15, 19:29:

държавният е за незнаещите и неможещите

Това не би трябвало да е така

Аз също мисля, че не би следвало да е така, а напротив. Но хората така мислят, жалко за което. Не е лъжа, че в държавния сектор има мързеливи и некомпетентни хора. Но не може да се запращат работещите в държавна институция да работят в частния сектор ато доказателство, че не са мързеливи. Абе дълга тема.

казано от slavko на 19.03.15, 21:52:

Наистина мога да пиша много по темата, ако мислите че има база за ползотворна дискусия, а не за поредната кавга.

Ако се спазва млбата ми за уважение към мнението на другите, чрез контрол върху изказа и контрол над емоциите, мисля, че няма да се стигне до кавга. Всички прояви на грубиянщина ще бъдат елиминирани.

20.03.15
09:25

Тъжно е колеги , че в сайт като този обсъждаме толкова болни теми . Още по - тъжно е , че ние го обсъждаме , а не унези “народоизбраници” . Те са за колене , бесене и каквото се сетиш . Живеем без майки , бащи , баби , дядовци бачкащи навън , защото трудът им не се оценява а тези които са дали живота си за тая държава в труд сега ги гаврят с 200 лв. пенсия . Нямам много възможности като някои от вас и мн. по -зле съм бил . Знам какво е да имаш и нямаш . Можеби това ми позволява да гледам от всяка страна нещата . И да , аз давам на просяка пари и да храня понякога бездомното куче или котка , а не ги псувам или бия . Това липсва днес и е много жалко . Не сме виновни , че напускаме или ,че сме се узлобили . Инстикта за самосъхранение се обажда и това в ... Опитвам се ако не за другите , то аз да съм добър с другите , да помагам , да давам и да не се лакомя . И ако днес аз вдъхновя още 1 със постъпката си то наистина имаме шанс да живеем нормално !

Мнението беше редактирано от Радо на 20.03.15 09:27.

20.03.15
09:59

Много малко неща зависят от “избранниците”.
Ентусиазмът и непримиримостта ти са точно едно от нещата, от които цялото ти поколение има нужда.
Дано се задържат така и след 17-ина години, за да може да си направиш съпоставката.

TW

20.03.15
12:43

Как беше онзи виц там ... дето еди си къде не знам си какво, еди си какво не знам си какво пък в България получават 300, а харчат 1000.

“ЕДИН ОТ ТИЯ САЙТОВЕТЕ, А МОЖЕ И В НЯКОЛКО - Първата откровена обява от работодател се появи в интернет. В нея се търси човек без особени цели в живота, държащ да оцелява, дарявайки времето си в нещо, което не го вдъхновява.

“Искате ли да работите в потискаща атмосфера в млад, но муден и обезсърчен екип? Посредствеността и безличието са предимство” - зове работодателят.

Възможностите за кариерно развитие са ограничени, подчинени на субективни критерии, а изискванията към кандидата са да не е прекомерно глупав, да има определено ниво на грамотност и да е склонен да се научи на 4-5 неща, за да си върши работата, без да е досадно амбициозен.

Очакванията към кандидатите са да се изпрати някакво съобщение или да звъннат, за да кажат, че се интересуват, след като никой не би чел стандартни и клиширани мотивационни писма и еднотипни CV-та, с които не става ясно дали човек има непоносими навици, които допълнително да затормозят работната атмосфера.

Както е известно, работните обяви са сред най-скучните и безлични неща в света, като опитват по жалък начин да придадат извънредна стойност на съвсем обикновени работни места.”

http://www.nenovinite.com/ne/obshtestvo/6859/

Знаете ли защо в България има малко на брой запазени крепости ?
Една от причините е, че българите са ги разколачили и окрали, за да правят с камъните дуварите на копторите си. Даже някакъв султански декрет имало, назначаващ османска стража на някаква българска крепост, населението да не я краде. Сигурно и тогава са плюли по чорбаджията, докато зидат кокошкарника с материали от някоя болярска крепост.

Мнението беше редактирано от TS WW на 20.03.15 13:28.

казано от TS WW на 20.03.15, 12:43:

Знаете ли защо в България има малко на брой запазени крепости ?
Една от причините е, че българите са ги разколачили и окрали, за да правят с камъните дуварите на копторите си. Даже някакъв султански декрет имало, назначаващ османска стража на някаква българска крепост, населението да не я краде. Сигурно и тогава са плюли по чорбаджията, докато зидат кокошкарника с материали от някоя болярска крепост.

Че коя пък ще е тая крепост,кой пък ще да е този декрет? Говори с факти,не с малоумно скалъпени историики,че някой дете ще го прочете това пък ще вземе да повярва.Е такива псевдоисторици като теб има много,а по-лошото е че са ги набутали да работят в министерство на образованието и като отворя да прочета учебника по история на племенничката ми все ки път се разтрепервам от яд.По-добре си ограничи изявите до копи-пейст вицове и афоризми!

Мнението беше редактирано от Ивайло Валентинов на 20.03.15 15:07.

20.03.15
14:13

казано от Ивайло Валентинов на 20.03.15, 14:04:

Че коя пък ще е тая крепост,кой пък ще да е този декрет? Говори с факти,не с малоумно скалъпени историйки,че някой дете ще го прочете това пък ще вземе да повярва.Е такива псевдоисторици като теб има много,а по-лошото е че са ги набутали да работят в министерство на образованието и като отворя да прочета учебника по история на племенничката ми все ки път се разтрепервам от яд.По-добре си ограничи изявите до копи-пейст вицове и афоризми!

Аз се въздържах от коментар , че бях предупреден за по-добро държание . Извинявай , ама ква е тая българска КРЕПОСТ на която слагат как беше - османски пазачи ли кво било ? Верно ли ? За сега по - съм съгласен това да важи и пак не са българи ами български цигани (роми) .
И тва със османския адикт кво трябва да е ? Аз го приемам като обида към българите и целия ни род , щото ти ни изкара някво крадливо племе ...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.03.15 14:22.

TW

20.03.15
14:19

казано от Ивайло Валентинов на 20.03.15, 14:04:

Че коя пък ще е тая крепост,кой пък ще да е този декрет? Говори с факти,не с малоумно скалъпени историйки,че някой дете ще го прочете това пък ще вземе да повярва.Е такива псевдоисторици като теб има много,а по-лошото е че са ги набутали да работят в министерство на образованието и като отворя да прочета учебника по история на племенничката ми все ки път се разтрепервам от яд.По-добре си ограничи изявите до копи-пейст вицове и афоризми!

Реферат ли искаш да ти напиша, документи с восъчен печат и подпис с перо ?
Първо - османската власт вероятно е числяла част от българските крепости във военните си схеми и нищо друго, едва ли е от патриотизъм, ако разбираш иронията, но такъв явно е липсвал и на завистливо просто население, част от тогавашните българи. А незнайният чорбаджия вероятно също здраво е крадял, но това не променя психопрофила на същите прости люде, заради които един от султаните е издал декрета по отношение на българската крепост. Извод - по-малко плюите, повече знайте, по-малко крадете.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.03.15 15:18.

казано от TS WW на 20.03.15, 14:19:

Първо - османската власт вероятно е числяла част от българските крепости във военните си схеми и нищо друго, едва ли е от патриотизъм, ако разбираш иронията, но такъв явно е липсвал и на завистливо просто население, част от тогавашните българи. А незнайният чорбаджия вероятно също здраво е крадял, но това не променя психопрофила на същите прости люде, заради които един от султаните е издал декрета по отношение на българската крепост. Извод - по-малко плюите, повече знайте, по-малко крадете.

Нека прескочим реферата и се насочим направо към използвана литература.Ограничи се само с това,че бълваш само бисери!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.03.15 15:18.

20.03.15
15:07

казано от Радо на 20.03.15, 14:13:

Аз се въздържах от коментар , че бях предупреден за по-добро държание .

Предупреждението беше към всички настоящи и бъдещи участници в дискусията.

TS WW, веднъж подминах отявлен спам, да кажем, че имаше някаква връзка. Обаче с Ивайло Валентинов сте на ръба да пристъпите предупреждението ми, тип молба, затова повтарям - моля за добър тон и взаимно уважение. Отдлено - моля все пак да се придържаме към темата, доколкото това е възможно, без да спамим излишно, а само когато е особено наложително. В случай, че желаете да си разговаряте подробно на различна тематика, моля, направете си отделна тема и/или използвайте системата за лични съобщения и/или други средства за онлайн или не общуване.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 20.03.15 15:15.

TW

20.03.15
15:16

казано от Ивайло Валентинов на 20.03.15, 15:02:

Нека прескочим реферата и се насочим направо към използвана литература.Ограничи се само с това,че бълваш само бисери!

Тези, които пренаписват учебниците са като онези, които са крали от болярските крепости, и като тези, които точат ДДС, и като тези и онези и много други, включително псевдопатриоти пенявещи се и искащи литература и реферати.

Модерация: Моля, Придържайте се към Добрия тон!

Модерация от автора на поста : “1984”

Мнението беше редактирано от TS WW на 20.03.15 15:44.

казано от Boby_ на 19.03.15, 08:44:

Раждаемостта не се увеличава със социална политика или поне не само с нея. Подобна държавна политика дори може да навреди отчасти, ако не е част от обща стратегия, защото за нея трябват пари, а парите могат да дойдат само от един източник - данъци. Когато данъчната тежест е по-голяма, остават по-малко пари у населението и в крайна сметка бумерангът се връща и това се отразява негативно на раждаемостта.
Не сме първата държава в света с такива демографски проблеми. Те са пряко свързани с това за колко време и с какви средства (съотнесени към семейния бюджет) един нов член на обществото достига до трудоспособна възраст с приемлива за социалната му група квалификация. В определени етнически групи това струва малко, а възрастта е 10-12 години, затова и сред тях раждаемостта е висока. При тях обаче както квалификацията, така и производителността на “труда” след това (ако се насилим да го наречем така) клонят към нула. В други социални и етнически групи нещата не стоят така, а за да достигне едно дете приемлива квалификация, са нужни 25 или повече години и много, много средства от страна на родителите. Оттам и ниската раждаемост.
Досега никоя държава не е намерила задоволително решение, което да не поражда нови проблеми. Намаляването на щетите, ако мога да се изразя така, минава през по-голям дял на частно пенсионно осигуряване, адекватно управление на пенсионните фондове, така че парите от тях да участват в икономиката и да носят дивиденти,  а не както в България целта да е да се поддържат горе-долу някакви активи, а цялата печалба да отива в заплати и бонуси на управляващите фонда. Един от най-нехаресваните, включително и у нас, методи, е внос на работна ръка - ако не чрез стимулиране, то поне приемане на имиграцията като начин да се увеличи броят на реално работещите данъкоплатци. Знаем обаче и последствията от това - промяна на религиозния и етнически облик на страната, конфликти на религиозна и етническа основа, ксенофобски страх и агресия и т. н.
В крайна сметка искаме или не, но отиваме натам поради липса на работещи алтернативи.

Това обаче по никакъв начин не засяга сегашните пенсионери, за които наистина не знам какво може да се направи. Вдигането на максималния осигурителен доход е едно от нещата - то беше вече направено тази година, но може и още. Повишаването на вноските обаче не е добра идея, защото ще засегне много хора и няма да повлияе добре на икономиката. По-добър контрол върху управление на фондовете, прехвърляне на повече тежест от НОИ към частните (а не обратното, както сега се опитват да направят) - това са все неща, които ще подобрят нещичко, но няма да променят цялостната картинка. За друго не се сещам.

Боби,не съм съгласен с теб. Абсурдно е да се говори,че повишаване на данъчната ставка е единствения източник на средства и не знам защо трябва да чакаме да станем първа държава с демографски проблеми(в момента сме в топ10 в световен мащаб),за да се предприемат мерки за преодоляване на кризата.Вноса на работна ръка,според мен би бил оправдан,ако този внос е на българи от Украйна,Русия,Сърбия и др., който чакат понякога с години да получат български документи,друг вариант лично за мен е неприемлив.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 20.03.15 15:29.

20.03.15
16:08

казано от Ивайло Валентинов на 20.03.15, 15:27:

Боби,не съм съгласен с теб. Абсурдно е да се говори,че повишаване на данъчната ставка е единствения източник на средства и не знам защо трябва да чакаме да станем първа държава с демографски проблеми(в момента сме в топ10 в световен мащаб),за да се предприемат мерки за преодоляване на кризата.Вноса на работна ръка,според мен би бил оправдан,ако този внос е на българи от Украйна,Русия,Сърбия и др., който чакат понякога с години да получат български документи,друг вариант лично за мен е неприемлив.

И какви са другите източници на средства, с които разполага една държава?

Ето малко теория. В държавния бюджет има точно три вида приходи:
  Данъчни приходи - постъпления от подоходни, корпоративни, косвени данъци, мита и др.
  Неданъчни приходи - включват държавни такси, приватизация, глоби, санкции, наказателни лихви.
  Други приходи - безвъзмездно предоставени суми по различни програми.

Неданъчните са трудни за точно планиране и не могат да бъдат основа за успешна държавна политика. Безвъзмездно пари за социална политика никой няма да ни даде. Абсурдно или не, остават ни данъчните приходи, както вече отбелязах.
Ако имаш по-добро предложение, дай да го внесем в парламента и да влезе в бюджета за 2016-та - има време за дебат, а после и да мине и на двете четения.
А за вноса на работна ръка никой няма да ни пита дали сме съгласни или не и откъде искаме да си я внасяме. Ако търсенето надвишава местното предлагане и/или ако средното ниво на заплащане в страната се повиши достатъчно, ще има имиграционен натиск от добре познатите ни посоки - Африка и по-близките до нас части на Азия. То вече се случва, макар и под формата на “бежанска вълна” - огледай се в центъра на София.

Не отричам нуждата от някаква балансирана политика за стимулиране на раждаемостта. Тя обаче не може и не трябва да бъде за сметка на далеч по-важни неща, като развитието на икономиката. За да се развива тя от своя страна са нужни преки инвестиции. За да се чувстват инвеститорите спокойни, за да има пари и нови работни места, трябват независима и работеща съдебна система, предвидимо и последователно законодателство (еднакво за всички при това), добра инфраструктура, последователна икономическа и финансова политика на държавата, независимо кой я управлява в момента. Мога да продължа така още доста, но мисълта е ясна.
Демографския проблем е не само причина, но и следствие от други и заради това изпадаме в порочен кръг, изходът от който не е да се изхарчат едни пари, които да се дадат за детски градини и на многодетни майки.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.03.15 16:08.

20.03.15
16:12

Ставки, внос на работна ръка .... и др. палеативи ....

Главните проблеми на тази държава се заключават в това, че: 1) около 5 процента от населението държи парите и средствата за производство, а останалите 5 процента духат супата - по-лошо и от Бразилия; 2) тези пет процента са като цяло наследствени АБПФК и явно нищо друго не могат да измислят, освен да точат бюджета чрез обществени поръчки, НЕК, ДДС, преди приватизация и разпродажба на активи за скрап, и т.н., а ако нещо измислят, то е подчинено единствено и само на 200-300 процента печалба със всички законни и незаконни средства; 3) за да се случва това, всички власти са назначени (главно от по-ниски по ранг АБПФК), подчинени и обслужващи тези 5 процента с всички възможни рецидиви от това; 4) по ред причини, включващи и горните почти няма реално производство; 5) за да се започне нещо трябва да заработи на първо място правораздавателната система, което е невъзможно с тази Конституция.

Само през една от пиковите години на НДСВ приходите от митниците бяха 17 милиарда (цитирам по памет, може и да греша за точната сума) - тук би било рай, ако тези средства просто не изчезваха.

Някои бели лястовици като ИТ индустрията просто не са показателни. Също и някои оазиси сред общия погром, като хора с определени доходи в София, Пловдив, Бургас и тук, там.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 20.03.15 19:31.

20.03.15
16:12

казано от TS WW на 20.03.15, 14:19:

...

Не искаме да пишеш реферат, тази тъжна и неблагодарна задача се пада на други хора, а да не се изказваш така крайно за неща, от които нямаш понятие. Поне би могъл да провериш информацията си. Велики Преслав е бил запазен до началото на 19 в., но е разрушен от османската власт и камъните са отишли за стрежи - на Томбулджамия в Шумен, турската крепост и прочутата конюшня, а мрамора е отишъл за вар; по-голямата част от Плиска е превърната в чакъл за да бъде наслана първата жп линия (Варна-Русе); камъните от Мезек са отишли за строежа на турските казарми в Свиленград и джамията в Кюстендил. Крепостта във Варна е срината от руската армия. Ирония има, но не би могъл да я оцениш.

А за качеството на работна ръка мога да кажа, че в държавния сектор работят смайващо добре образовани и кадърни хора, вкл. млади хора. Кризата от последните години замрази заплатите в частния сектор и на много места даже ги намали и сега нещата са горе-долу изравнени (освен при ръководни позиции в международни компании и търговските представители в такива).

Ако не си в НС и не ковеш закони, на нормалния човек му остава да си върши работата, да спазва закона и да се надява на по-добри времена. Проблема е че населението има небалансирани очаквания към ролята на държавата и много ниска склонност към социална солидарност, която е необходима за реална държава от социален тип, каквато има на други места и каквато могат да си позволят само богати общества.

20.03.15
16:34

Не се сдържах просто. Макар че дискусията вече е в друга посока :)

20.03.15
16:39

казано от Solomon Kane на 20.03.15, 16:31:

модераторите са търпеливи хора.

:)

казано от Queen Cobra на 20.03.15, 16:34:

И ти ли имаш такива :)

казано от Solomon Kane на 20.03.15, 16:12:

Проблема е че населението има небалансирани очаквания към ролята на държавата и много ниска склонност към социална солидарност, която е необходима за реална държава от социален тип, каквато има на други места и каквато могат да си позволят само богати общества.

Копирам и слагам в колекцията!!!!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.03.15 16:51.

20.03.15
16:42

В интерес на истината има хора, които и на 70 са напълно дееспособни и много полезни за работата и са с много опит и познания и такива хора трябва да се използват за да научат и предадат своите знания и опит на останалите.

TW

20.03.15
16:42

Модерация: Мнение без връзка с темата и в явно нарушение на добрия тон!

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 20.03.15 16:53.

Ааа недей и ти като Диана Найденова да ми задаваш отговори.Казах,че е абсурдно да се твърди,че единствения източник на средства е повишаването на данъчната ставка.Ето няколко нови източника на средства - легализиране на проституцията,справяне със сивия сектор и по-качествено данъчно събиране. При оптимизиране на социалната ни политика и ограничаването на парите за администрацията и парите към МВР  ще се влеят още мнооого свежи парички.От темата с чуждестранните инвестиции меко казано ми се драйфа,видяхме така бленуваните “невероятни” чужди инвеститори и техните МОЛ-ове,корпорации и фирмички какво предлагат и какво вземат.По този въпрос преди 2-3 седмици бях на семинар,където чуждестранен студент от Турция (кюрд) направи много интересно сравнение “В Турция Ердоган дава 2,но взима 4.В България се дава 2 и се зима 12”. За вноса на работна ръка и бежанския въпрос,че никой няма да ни пита го разбрахме.Всички станахме мълчаливи свидетели как образованите сред бежанците бяха пренасочени за западна европа,а баластрата най-културно беше оставена при нас.В центъра на София не ходя особено често,но имам наблюдения от Овча купел,където положението е меко казано потресаващо.Както ти сам каза,демографската криза не е причина,а следствие.Моето мнение,че ни трябва обновление на Конституцията (да не кажа нова),но за този момент това звучи повече като научна фантастика.

20.03.15
16:53

казано от slavko на 20.03.15, 16:38:

казано от Queen Cobra на 20.03.15, 16:34:

И ти ли имаш такива:)))))

Средната възраст в звеното- 47.8 години :) От 60 човека аз и касиерката само  сме под 30г.
James Hinks: Повечето са способни за НЯКАКВА работа , но са доста амортизирани, неспособни за работа с компютър - да в 2015 г. !!! и далеч не са мотивирани да я вършат. Иначе акъл могат да дадат много и .... само това правят.

20.03.15
16:55

Средства има бе. Даже някои много добре ги усвояват.

Не знам какво толкова има да се коментира. ЕК редовно си ни дава един и същ доклад и само му сменя датата. Критиките са винаги едни и същи - съдебната система, корпуция, ниска ефективност.

Нито едно от предложенията по-горе няма да прорабори, ако се “работи” както досега.

TW

20.03.15
17:06

Модерация: Мнение без връзка с темата.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 20.03.15 17:07.

20.03.15
17:16

казано от James Hinks на 20.03.15, 16:42:

В интерес на истината има хора, които и на 70 са напълно дееспособни и много полезни за работата и са с много опит и познания и такива хора трябва да се използват за да научат и предадат своите знания и опит на останалите.

Дееспособни и знаещи, че мръвката има и кокал :) Там е и един от основните проблеми - работодателите в частния сектор дискриминират по-възрастните работници. Точно във възраст, когато живота е много по-скъп, защото много хора зависят от тях, 50тина годишните се изправени пред редица социални рискове, към които няма адекватно отношение. А за тези, които сме над 30 е ясно, че разходнопокривната система само ще ни взима, без да можем да разчитаме на нищо в замяна - и все пак трябва да продължим да плащаме. Освен ако не се направи реформа, която обаче е с такава социална и политическа цена, че нито правителство досга не я е обмисляло сериозно.

казано от CarnalK на 20.03.15, 16:55:

...ЕК редовно си ни дава един и същ доклад и само му сменя датата. Критиките са винаги едни и същи - съдебната система, корпуция, ниска ефективност.

Да, но това са реалните проблеми - една нормално работеща съдебна система (а не такава, в която работи за едни, но не и за други), има освен правораздавателна и възпитателна функция. Да знаеш, че злоупотребите се наказват. А ние като общество знаем обратното и затова се търси далаверата като препитание.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 20.03.15 17:25.

20.03.15
20:13

казано от Ивайло Валентинов на 20.03.15, 16:46:

Ааа недей и ти като Диана Найденова да ми задаваш отговори.Казах,че е абсурдно да се твърди,че единствения източник на средства е повишаването на данъчната ставка.Ето няколко нови източника на средства - легализиране на проституцията,справяне със сивия сектор и по-качествено данъчно събиране. При оптимизиране на социалната ни политика и ограничаването на парите за администрацията и парите към МВР  ще се влеят още мнооого свежи парички.От темата с чуждестранните инвестиции меко казано ми се драйфа,видяхме така бленуваните “невероятни” чужди инвеститори и техните МОЛ-ове,корпорации и фирмички какво предлагат и какво вземат.По този въпрос преди 2-3 седмици бях на семинар,където чуждестранен студент от Турция (кюрд) направи много интересно сравнение “В Турция Ердоган дава 2,но взима 4.В България се дава 2 и се зима 12”. За вноса на работна ръка и бежанския въпрос,че никой няма да ни пита го разбрахме.Всички станахме мълчаливи свидетели как образованите сред бежанците бяха пренасочени за западна европа,а баластрата най-културно беше оставена при нас.В центъра на София не ходя особено често,но имам наблюдения от Овча купел,където положението е меко казано потресаващо.Както ти сам каза,демографската криза не е причина,а следствие.Моето мнение,че ни трябва обновление на Конституцията (да не кажа нова),но за този момент това звучи повече като научна фантастика.

Нелегалната проституция ли стана най-големият проблем на държавата?!? :) И аз съм за легализирането й, но не е там въпросът.
Повишаването на събираемостта няма как да се случи, докато не заработи данъчната система, а тя не може да работи, докато корупцията е извън контрол. За да е под контрол (не да изчезне - това е невъзможно), трябва действаща и независима съдебна система, еднакво строга към всички. Как ще стане това? Аз не виждам как, не и в този живот.
Гледаш в грешна посока според мен. Държавата не трябва да увеличава функциите си, а да ги сведе до минимум. Българската държава е тумор с метастази и не може да изпълнява нито функцията си да преразпределя средствата, нито всички останали вменени й от Конституцията роли. Колкото по-малко се меси тя в икономиката, толкова по-добре ще е за всички. Залагат се едни правила, еднакви за всички, следи се за спазването им и толкова.

Нелегалната проституция ли стана най-големият проблем на държавата?!? :) И аз съм за легализирането й, но не е там въпросът.
Повишаването на събираемостта няма как да се случи, докато не заработи данъчната система, а тя не може да работи, докато корупцията е извън контрол. За да е под контрол (не да изчезне - това е невъзможно), трябва действаща и независима съдебна система, еднакво строга към всички. Как ще стане това? Аз не виждам как, не и в този живот.
Гледаш в грешна посока според мен. Държавата не трябва да увеличава функциите си, а да ги сведе до минимум. Българската държава е тумор с метастази и не може да изпълнява нито функцията си да преразпределя средствата, нито всички останали вменени й от Конституцията роли. Колкото по-малко се меси тя в икономиката, толкова по-добре ще е за всички. Залагат се едни правила, еднакви за всички, следи се за спазването им и толкова.

Проституцията я дадох като пример,нищо повече.Основите за къщата са толкова важни,колкото гражданите за държавата,невъзможно е да се наруши статуктвото при един незаинтересован и успан народ.

Мнението беше редактирано от Ивайло Валентинов на 20.03.15 21:16.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1