Набирания и кофички с тежест в програма

23.03.15
14:03

Здравейте на всички.Имам дискова протрузия на единия диск в кръстния пояс.Казаха да избягвам мъртва тяга и клекове и за това съм се насочил към три упражнения: набирания и кофички с тежест и спринтове.Целта ми е да кача мускулна маса имам добър хранителен режим с достатъчно и качествени калории.Прочетох че за целта ми е нужно прогресивно натоварване затова се спрях на тежестите.Някой знае ли (има опит с) добра програма или въобще някаква за прогресивно натоварване за набирания и кофички с тежести .До сега прогресирах по следния начин: 3 пъти по 1 сет максимум повторения като всеки път гледам всяка тренировка или повторение да кача или да направя по бързо самата тренировка но вече мисля че е време да добавя тежести.Ще съм благодарен на отзовалите се  : )

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 23.03.15 14:11.

23.03.15
15:03

23.03.15
15:03

Не знам какво са ти казали лекарите,но ей този човек
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/41526
има протрузия и това хич не го притеснява.Тренира си клек и тяга,защото това е начина да си уякчиш мускулите,подпомагащи гръбначния стълб.Допитай се до него,ще ти помогне със съвет.
Поздрави!

23.03.15
15:20

казано от metalex на 23.03.15, 15:03:

Не знам какво са ти казали лекарите,но ей този човек
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/41526
има протрузия и това хич не го притеснява.Тренира си клек и тяга,защото това е начина да си уякчиш мускулите,подпомагащи гръбначния стълб.Допитай се до него,ще ти помогне със съвет.
Поздрави!

Всъщност нямам протрузия (или поне не ми е поставена такава диагноза, защото не съм си правил имиджова диагностика). Имам диагноза остеохондроза на L5-S1 на база рентгенова снимка, която вероятно отдавна е прераснала в дискова херния, но в момента нямам някакви сериозни проблеми, затова и не съм ходил скоро на лекар.
Тягата и още няколко упражнения за заякчаване на ядрото (както кръста, така и мускулите на корема) помагат за намаляване на компресията върху гръбначния стълб и ако се правят разумно (разбирай с подходяща техника и тежести), могат само да са ти от полза при такава диагноза.
Избягвам едно упражнение - клек с щанга на гръб. Основната причина са други проблеми с гръбнака по-високо, но и при изменения на междупрешленните дискове в долната част също не е препоръчително. Колкото и да е ценно, може да се замести поне донякъде от клек с щанга на гърди.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 23.03.15 15:22.

23.03.15
22:48

Най-вероятно тягата и клека биха помогнали ако са с правилна техника,но засега съм се спрял на тези три упражнения и искам да прогресирам чрез тях.А за декомпресията на гръбначния стълб съм чел,че се осъществява когато се обърнеш с главата надолу или по точно увиснеш с главата надолу.Дали е вярно понеже четох и,че това е мит и дефакто няма декомпресия а просто компресията е обърната и е от долу нагоре по гръбначния стълб.Някой ако знае друг метод може да сподели : )

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1