12.05.11
23:28
Продукти за две порции:
500гр. Свински бут
1бр. Малка зелка - прясна
100гр. Домати консерва на кубчета
1 с.л. Червен пипер
сол
Приготвяне:
Свинското се измива и нарязва на кубчета, нарязва се и зелето (аз го режа на две на три и пак си става екстра). Зелето се намачква с малко сол и се разстила в тава, прибавя се и свинското. Във водна чаша се разтваря червения пипер и се залива зелето и месото. Добавя се още една водна чаша вода. Слагате тавата във фурната и печете на 250 градуса (на максимум), за около един час, като на всеки 15мин разбърквате а на 45-тата минута слагате и доматите, като отново разбърквате. Когато ястието е готова поръсвате с магданоз.
Съдържание: 480ккал / Белт 50гр. / Въгл 0гр. / Мазн 12гр. - за една порция
Въпреки разпространеното мнение, че зеле без мазнина не става, тази рецепта съм е изпитал и става много вкусно и сочно. Само да отбележа, когато купувате консервирани домати вземете най-скъпите (говорим за 2.50лв.), защото иначе манджата ще стане невероятен киселок......
само да те питам какво разбираш под “порция” ? :) това е важно да се отбележи мисля
E то свинското си пуска мазнина.
Обожавам запечено във фурна зеле :P
Солта може да е калиева :)
18.01.12
13:34
#3
казано от $460oo на 10.06.11, 14:01:
само да те питам какво разбираш под “порция” ? :) това е важно да се отбележи мисля
Ами в случая половин тава е една порция ... 8-)
За да не киселее се добавя щипка-две захар. Няма да обърка мн. нещата за любители, но принцип за неутрализиране на киселият вкус на доматите се слага мн. малко захар. Поздрави !
П.П. Знам, че темата от преди почти година, но смятам ще е полезно за останалите.
Мнението беше редактирано от LMF на 12.10.12 09:59.
23.10.12
22:41
#5
Лично аз я приготвих с домашен доматен сок и не киселееше. Наистина е много вкусно. И същевременно не е тежко и мазно.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 24.03.15 20:18.