Моето ново начало! :)

Темата е заключена.
Прескочи до:

08.04.15
10:08

Здравейте! На 17 години съм(18 почти), висока съм 169, 65 кг. В началото на годината тежах около 73-74 кг., което не е никак малко и реших да направя нещо хубаво за себе си със старта на новата календарна година :) Започна хранителен режим от 25 януари. Първият месец си беше чист глад(сутрин-кофичка кисело мляко с овесени трици, обяд-1 ябълка, вечеря-1 ябълка). “Храних” се така в продължение на месец (до около 25 февруари) и бях свалила до 70 кг. Знаех, че това не е правилният подход, но исках първите няколко кг. да сваля по този начин. В края на месец февруари ми купиха кростренажор, имам и гирички в къщи(по 2кг.) и започнах да си правя и упражнения. Карам тренажора 5 пъти седмично по 30 мин. като редувам по-бързо и по-бавно въртене. Увеличих и храната постепенно, понеже не можех да карам на 2 ябълки... :D Още от началото на годината изключих сладките изделия от менюто си. Ям единствено черен шоколад ( с над 70% какао), но не повече от 2 пъти месечно. Не пия газирано, алкохол, не ям пържено и тестено. Закуската ми винаги е еднаква-кисело мляко(2%) с 3с.л. пшенични трици и 1 банан. Смятам да започна да я редувам с бананови палачинки (2 яйца, 1 банан и без мазнина). Как мислите? Обедите и вечерите ми включват: супи, салати, извара, маслини, варени яйца, пилешки пържоли или филета(по-рядко свински), варени пилешки бутчета, задушени зеленчуци, сурови ядки(предимно бадеми и кашу), ябълки. Пия по 1.5 литра вода и 1-2 зелени чая на ден без да ги подслаждам. Не ям между храненията. Като цяло мисля, че храните са добре, но количеството е малко. До края на юли искам да сваля още 5 кг., което си е доста реалистична цел :)
В този форум има много знаещи хора и ще се радвам ако ми помогнете със съвети, ще ми бъдат от полза! Ако искате мога да напиша по-нататък и няколко примерни мои менюта за деня, за да видите и нагледно как се храня. :)

Темата беше редактирана от М. Н. на 17.04.15 09:31.

08.04.15
13:46

Най-добре напиши кога, какво и по колко ядеш, за да се ориентираме по-добре и да ти дадем съвет. Иначе храните които си изброила са ОК, но е важно и да са съчетани правилно :)

08.04.15
14:47

Смятам за по-лесно да напиша какво ядох вчера и какво ще бъде днес :)
7/04
З-кисело мляко с 3с.л пшенични трици, 1 банан
-31 мин. кростренажор
О-3 твърдо сварени яйца (домашно производство и са доста мънички :D )
В-извара (не мога да кажа какъв е грамажът понеже нямам домашни везни, но скоро ще си взема :) )

8/04
З-кисело мляко с 3с.л пшенични трици, 1 банан
О-извара, 10 маслини
В-спаначена супа

08.04.15
18:53

Менюто ми за утре е следното:
3-бананови палачинки(1 банан, 2 яйца, никаква мазнина)
О-1 кофичка кисело мляко 2% масленост
В-спаначена супа :)

Б А

08.04.15
20:59

Храната е твърде малко и ще си забавиш метаболизма.

Все още не си избягала от глада обаче.

Храната е малко и не особено добре балансирана откъм макронутриенти.
Каква е причината да е толкова малко? Страх ли те е от увеличаването й, имайки предвид през какъв период си минала?
Бъди искрена - усещаш ли се жизнена, тонизирана?

09.04.15
09:58

Наясно съм, че храната ми не е достатъчно като количество. Все пак смятам, че имам напредък от януари и февруари например където яденето ми за деня  беше  кисело мляко и 2 ябълки...
Да, притеснявам се да не кача, защото миналата година направих нещо подобно. От началото на 2014 намалих храната драстично и от 72кг. до края на май бях станала 64кг. Бях доволна от това, което съм постигнала и реших да си дам малка почивка и след това да се заема сериозно с последните 4 кг., но тази почивка стана прекалено дълга и не дойде края и... :D И си върнах всички свалени килограми с 1-2 бонус... :( Не искам да повторя тази грешка и няма да допусна историята да се повтори :)
Вече свалих 8 кг. и почти достигнах старото си тегло. Целта ми е в идните 3 месеца да сваля още 5кг. и от там нататък да се занимавам само с тяхното поддържане и стягане на тялото. Този път НЯМА ДА СЕ ОТПУСКАМ ОТНОВО! :D
Родителите ми се притесняват, че не се храня достатъчно затова обещах и на тях и на себе си най-вече да започна да се храня по-пълноценно и ще увеличавам храната постепенно като във същото време искам и да отслабвам разбира се.
Нуждая се от вашата помощ и съвети и се надявам във скоро време да постигна целите си! :)
Колкото до това дали съм жизнена-не кипя от енергия, но се чувствам добре :) В началото обаче бях доста отпаднала и тогава разбрах, че не гладуването е начина и може да постигна единствено забавяне на метаболизма, както написахте по-горе.

Мисли и говори по-малко за теглото си.
Мисли и говори повече за здравето си.

Изхвърли кантара си или го подари на жена, която мразиш.
Оправяй храната и физическата активност.
“Чудото” ще стане неусетно и между другото...

09.04.15
15:08

Започнах да го пренебрегвам кантара вече е се качвам веднъж месечно на една и съща дата-25! :D Последният път си премерих обиколките и смятам от сега нататък да следя повече тях :)

Общо взето кантарът не може да ти каже нищо смислено.
Огледалото и шивашкият метър - тях слушай...

Това, че си правиш палачинките без мазнина, е по-скоро недостатък (на фона на храната ти като цяло). Не се страхувай от мазнините в храната - качествените такива са добър твой приятел. Дай на тялото това, от което то има нужда... за да го разубедиш да трупа запаси от мазнинки. :)

09.04.15
15:21

Днес направих първият си опит с тези палачинки и ми хареса резултата :D При повторното правете мога ли да използвам 1 с.л зехтин?
Това за кантара е вярно, но някак по-добре се чувствам като видя числото 65 сравнено с 73… Иначе мерките ми са 75см. талия и 95см. ханш, което ми изглежда като доста голяма разлика между двете :( :D
Силно се надявам скоро да се похваля с добри резултати! :)

Нека да е масълце, а не зехтин. ;)
Старай се растителните мазнини да не ги подлагаш на термична обработка.

09.04.15
18:17

Благодаря ти за съвета :)
Имам един въпрос малко извън темата-може ли този пост да го преместя в разделя Дневници по някакъв начин? Реших, че воденето на дневник ще ми бъде по-полезно. :)

ОК, местя темата там. Лесна работа!

09.04.15
18:47

Здравей! Успех с дневника, аз съм ‘96, почти на твоите години и се появих за пъри път във форума така малко неориентирана. Тук могат много да ти помогнат. Слушай Кольо, той знае какво говори! :) Не се страхувай от повече калории, от мазнини и от повече като обем храна. Не си затормозявай прекалено много психиката и не се оглеждай в огледалото на всеки 10 минути, дълготрайното и здравословно отслабване не става за седмица-две, но с повечко храна и малко тренировки ще можеш чувствително да го забързаш спрямо сега. Това със сантиметрите ме изкефи - много вика. (giggle) Моята талия е 66 при ханш 98 и можеш да ми видиш снимки във дневника, разликата ти изобщо не е голяма и вероятно ще стане по-голяма с отслабването, ако мазнините в тялото ти се разпределят както при повечето жени. :)

09.04.15
19:07

Благодаря ти, Кольо :) С дневник ще ми бъде по-полезно най-вероятно и ще записвам всеки ден какво хапвам като ще очаквам мнения, за да правя корекции... :D
Ще се радвам да виждам коментари от теб, Nickie. Вече имаш по-голям опит :D Колкото до мерките... сигурно си права, ще видим как ще изглеждат нещата в бъдеще :D
По празниците няма да имам възможност да пиша, но в понеделник се завръщам и ще напиша наведнъж храненето си за последните 3 дни. Нямам проблеми с това да се ограничавам и трудно мога да се изкуша с нещо, което не е предвидено и може да провали режима ми, така че се съмнявам да се случи дори на празник. :D :)

09.04.15
19:20

Браво за волята! На твое място бих си позволила един-два cheat meal-а през празниците все пак, особено ако отиваш при баба и дядо и отказваш домашни козунаци. :D Шегата настрана, наистина поне опитвай, каквото ти се предлага, защото иначе ще притенсиш вашите още повече и от там ще имаш психически стрес върху теб самата, което пак няма да влияе положително на здравето, респективно, отслабването. Нищо крайно не е хубаво. Коледа, Великден и 2-3 рожденни дни на важни хора през годината не са фатални за ничия диета. (F)

09.04.15
19:26

Съгласна съм, че 3-4 дни не са фатални, но смятам този Великден да мина без козунаци и каквито и да било сладки изделия. :D За сметка на това обаче ще се опитам да увелича храната откъм салати, яйца и супички например, защото всички до сега ми казаха, че не се храня достатъчно...

14.04.15
19:47

Христос Воскресе! :)
Нямаше ме последните няколко дни, но се завръщам с пълна сила! :D
Започвам с отчета за изминалите няколко дни.
По празниците бях на село. Мисля, че знаете какво значи това... :( :D Успях да устоя на изкушението и не ядох козунак! (горда съм от себе си като се има в предвид, че тестеното ми е слабост :D). Сладко също не ядох. Прегрешенията ми бяха в неделя. Хапнах си агнешко с картофи и дробсърма доволно на обяд и вечеря, но се успокоих с факта, че е празник :D Петък и събота вечер пих чаша бяло вино с малко портокалов сок.
Понеделник и вторник ми бяха доста бедни от към храна, но беше умишлено, малко да се разтоваря.
13/04-Понеделник                                  14/04-Вторник
З-кисело мляко с 3с.л. пшенични трици        З-кисело мляко с 3с.л. пшенични трици, 1 банан
О-2 твърдо сварени яйца                        О-1 ябълка
В-2 ябълки                                        В-2 твърдо сварени яйца

15.04.15
15:57

Храниш се предимно с въглехидрати (пшенични трици, плодове), намали ги и увеличи белтъчините. Не се притеснявай да ядеш по повече.

16.04.15
20:00

16/04
З-кисело мляко с 3с.л. пшенични трици, 1 банан
О-1 ябълка
В-извара(не мога да кажа грамаж, но една нормална чаша)

16.04.15
20:27

Ядеш много малко като калории и нямаш достатъчно белтъчини и мазнини в менюто. Не е много по-различно от диетата, която си правила преди - не очаквай различни резултати след тази, йо-йото те чака. Помисли над идеята обяда да е месо със салата, не ябълка. Яки на закуска вместо този банан, а може даже и да не го махаш него, просто И ядки да има или друг източник някакъв на мазнини. Пробвала ли си тахан?

16.04.15
21:45

Проблемът при мен е, че съм втора смяна на училище, излизам около 11 часа, т.е имам време единствено за закуска. В училище нямам други алтернативи за хранене иначе съм напълно наясно, че тази ябълка е недостатъчна. През почивните дни обядвам нормално-домашна супичка, печено пилешко месо(по-рядко свинско), задушени зеленчуци, ядки или правя хубава салата, но в учебните дни просто нямам тази възможност за съжаление...

16.04.15
21:47

Не съм пробвала тахан :)

Защо не си носиш храна в училище?

16.04.15
22:36

Неща, които е удобно да се носят в училище - не се разтичат, не миришат, не цапат, не пречат по никакъв начин:
- печено на тиган пилешко месо
- повечето зеленчуци, нарязани на салата - без домати примерно и пак зависи каква ти е кутийката, от коята не се разтичаха
- маслини без костилки
- различните варианти за печива от типа на пица, които можеш да видиш във форума
- ядки
- оризовки (въпреки че сега не търсим въглехидрати точно, но, все пак, имай ги предвид)
Аз обичам сладурски и подредени неща, та си имам една кутийка с няколко отделения в любимия ми цвят и си купих бебешка/детска виличка и ножче в същия цвят... само дето са на Batman. :D Aма пък ми изглеждат винаги прекрасно обядите като си нося. По-миналата година директно си спечелих уважението на всички спортисти в училище, много контакти завързах покрай виличката ми на Batman и пилешките пържоли, дето си хапвах и в коридора от време на време. Тоя спам ти го пиша, защото предполагам, че си мислиш, че е смотано да си носиш храна от вкъщи. Не е смотано - печелиш си уважението и симпатиите на правилните хора, пък ако настане бой - да знаеш, тия са по-силни, хаха. :D Иначе, зарибих и много момичета, защото очевидно имах резултати от режима и доста започнаха да си носят кутии с храна - дали, за да отслабват, дали за да ги заговарят и тях баскетболистите. (giggle) Важен е резултата - повече здравословно хапване в училище.

16.04.15
23:01

Много ти благодаря за отделеното време да напишеш този пост, определено ми е от полза всеки един коментар. Идеята за ядките е супер и ще се възползвам от нея, поне да редувам с ябълка... :D Колкото до салатките и месото... Притеснявам да нося такива храни в училище все още, знаеш за какво става дума определено :D
Утре менюто ми ще бъде подобно и няма да го пиша тук, но за събота и неделя ще го запиша.

17.04.15
00:18

Щом толкова те е срам да си носиш храна в училище, яж стабилно на закуска и вечеря. Един хубав омлет може да си направиш сутринта, а вечерта месо и салатка. В даскалото хапни плодове, ядки, оризовки.

17.04.15
08:19

В началото обмислях този вариант, но в последствие се замислих не е ли грешно вечер да ям по-стабилно така да се каже като се има в предвид, че през деня съм се хранила доста леко?

Аз пък смятам, че е хубаво да поработиш в посока да не те е срам от домашната храна в училище.
Не мога да разбера как хората правят разлика между кутията с храна (срамно) и бургера от училищната лафка (супер cool)...

Ти искаш да правиш нещо добро за СЕБЕ СИ, а не за околните. Защо да гладуваш и да караш цял ден на 1 ябълка, когато може да носиш пълноценна и полезна храна?
Не лишавай себе си от нещо, което искаш и смяташ за добро, но се притесняваш какво ще кажат другите. Един съвет от мен - и на челна стойка да им заставаш, винаги ще има недоволни. :)

17.04.15
09:22

Разликата между “готините” и “смотаните” в училище, а сигурно и в живота, ама някак си се надявам да се израства това ниво, е че готините като не се кефят на порядките не ги следват, ами си налагат собствен тренд и не им пука. Ако си мислиш, че тези, които евентуално биха ти се присмели са нещо повече от теб - не е така. Те са популярни, защото имат самочувствие, стадото обича да си има лидери/идоли, защото им е по-лесно, не им се налага да мислят сами. Бъди над нещата. Няма да усетиш колко бързо ще започнат да се възхищават и влиаят и от теб, защото си различна и се открояваш.
P.S. Относно втория въпрос: От моя опит - без значение кога и по колко ям, стига да съм в дефицит - свалям, но избягвам да ям много на едно хранене, когато трябва да съм свежа и будна, защото ужасно ми се доспива и не мога да се съсредоточавам - същото е и когато съм много гладна. Нещата са персонални, зависят от много фактори.

18.04.15
11:05

Добро утро :)

Менюто за днес ще бъде следното:
З-9;30-кисело мляко с 3с.л. пшенични трици, 1 банан
12;00-2 шепи сурови орехи
О-копривена супа
В-две твърдо сварени яйца

За първи път от доста време ми се случва да направя междинно хранене, мисля орехите са добър вариант? :D

18.04.15
11:09

Добър вариант е да добавиш към копривената супа пилешки пържоли. Нали си си вкъщи? Сега какъв е проблемът?

18.04.15
11:11

Бях решила утре за обяд да бъде печено пилешко месо с краставица за гарнитура например.

18.04.15
19:10

Поправка в менюто за днес. Вечерях току що: 3 варени яйца, а не 2 както беше по план. Домашни са и са много мънички... :D

19.04.15
17:27

19/04-Неделя
-31 мин. интервално каране кростренажор
О-2 пилешки филета, половин краставица
В-орехи, 1 ябълка

20.04.15
19:41

20/04-Понеделник
О-2 ябълки
В-2 печени пилешки филета, половин краставица
Днес нямаше тренировка, защото цял ден ме мъчи корема. Утре съм на лекар и ще видя какво ще ми каже. Ако всичко е ок и не ме боли ще карам 30 мин. кростренажор :)

21.04.15
17:13

Добър ден, бб тийм :)
Днес си останах в къщи, за да отида на лекар, но се оказа, че лекарят ми го няма та утре ще ходя пак...
След като станах направих едно кардио на гладно 30 мин. на кростренажора. Добре ми дойде за разсънване :D
О-ориз с гъби(запечени)
В-бобена супа

22.04.15
20:13

22/04-Сряда
-31 мин. интервално каране кростренажор
О-90гр. черен шоколад(70% какао)
В-3 твърдо сварени яйца

23.04.15
20:01

23/04
О-1 ябълка
В-1 ябълка, 2 твърдо сварени яйца

Здравей! :)

Не виждам да работиш в посока подобрение на менюто си.
Ден след ден едно и също. Защо? Какво те затруднява?

Малко са калориите, белтъчините са малко, мазнините ги няма, зеленчуци нямаш, те и въглехидратите едни.. никакви.
Отиде ли на лекар?
Какво става с корема ти?

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1