11.04.15
01:10
Здравейте,
Нов съм във форума, но не и относно тренировките. Имам почти 2 години тренировъчен стаж. Имам проблем с оформянето на гърдите. Именно тази част от тялото ми изглежда, че грози всичко останало, което съм успял да оформя. Имам усещането, че греша някъде (а може би и не на едно място). Като малък бях пълничко дете с доста големи гърди, дори по - големи от на още по - пълни от мен деца. Сигурно генетично натрупвам повече мазнини там. На 17 години започнах да тренирам именно за да отслабна и евентуално леко да се пооформя. Тренирах 4 пъти в седмицата и завършвах почти всяка тренировка в кардио сектора на фитнес залата. Разбира се резултатите не закъсняха. Сега съм почти на 19. Разликата от старта до сега е доста голяма. Всяка част на тялото претърпя привидно добър прогрес с изключение на гърдите. Те пак са си доста големи и слабо оформени (все пак по добре от старта). Тренировъчният ми сплит е организиран на база мускулни групи (гърди, гръб, ръце, рамена крака-през седмица ги вмествам - разчитам на по - голямото натоварване от кардиото). Изглежда ми че долната част на гърдите задържа мазнини. Изчистил съм доста. Съветват ме да изчистя още, но се страхувам, че ще изгубя вече прекалено много мускул. Тренировката ми за гърди е съставена от 5 упражнения по 4 серии. Понеже искам релеф за лятото от 2 месеца на серия правя по 12 - 15 повторения (важи и за другите тренировки). Ефекта е видим - обаче за другите мускулни групи. Наскоро (около 1 месец някъде) наблегнах повече на оформящите упражнения (флайс, кросоувър и т.н ). - без ефект. Гърдите си остават видима част от тялото ми понеже са доста големи, но някак си си оставят лошо оформени (не успяват да придобият онази плоска изваяна форма) и нарушават пропорцията създадена от другите вече оформени мускулни групи. Далеч съм от мисълта, че нямам никаква мускулна маса там понеже познавам хора които изобщо не тренират или имат някакъв нищожен стаж или веднъж в седмицата правят кофички на успоредка и имат по плоски и оформени гърди от моите.
Някой може ли да ме насочи към нещо което би ми помогнало било то хранителен режим тренировка, програма, упражнения т.н.
П.П: .Разбира се на правя кардио през целия период от както съм започнал. Не мога веднага да почна да качвам. Предпочитам да изчакам да мине бала и след това да поработя по въпроса, или есента понеже лятото не знам дали ще мога да наддам.
ППП: Спазвал съм хранителни режими макар и не твърде продължително. В момента не спазвам хранителен режим - ограничавам се от сладко, мазно, хляб и други калорични храни, като се старая в менюто ми на присъстват богати на протеини храни.
11.04.15
02:07
Не съществуват ‘оформящи’ упражнения.
1. Големи мускули + мазнина = ‘оформени’
2. По-малки мускули + повече мазнина = ‘не-оформени’.
Имаш верен отговор в мнението си:
правят кофички на успоредка и имат по плоски и оформени гърди от моите
Както по- горе писаха- няма оформящи упражнения.
Оформянето зависи от процента подкожни мазнини. Ако над самият мускул има доста мазнина, то тоя мускул никога няма да се изяви.
Така че 5 различни упражнения за гърди са напълни излишни.
И последно, не си мисли, че 12- 15 повторения са равни на релеф. Няма такова нещо. Релефа е преди всичко от диетата.
Тренирай в диапазона 3- 5 повторения, много повече калории ще изгориш.
казано от sapuna на 11.04.15, 08:30:
Имаш верен отговор в мнението си:
правят кофички на успоредка и имат по плоски и оформени гърди от моите
Успоредката също присъства в моята тренировка за гърди.
11.04.15
21:54
Всеки атлет си има изоставаща мусколна група.твоята(и мойта също)са гърдите.съвета ми е-
Тренирай гърдите след деня ти за почивка.тренирай ги само тях този ден.в седмицата избери още един ден в който да ги включиш в тренировката си.тренирай някоя мусколна група и след това вкарай и за гърди.
Използвай лежанка и флаис не само по стандартния начин,не забравяй наклонените варяции.
Прави упражненията чисто(споко,аз за гтрди си блъскам със “женски” тежести)не се ръководи от това колко ще дигнеш от лег пред другите.незабравяй да завършиш с лицеви упори.
Успех
По принцип аз и точно това правя. Програмата ми започва с гърди. Почти не е останало упражнение което да не съм правил за гърди. Стараех се да правя доста упражнения и доста серии с целта да наваксам. Може и да съм усещал умора няколко пъти и да съм претренирал мускулната група, но тялото ми вече е свикнало и сега това се оказва една нормално протичаща се тренировка, като след тренировка не съм смазан а всичко си е ок. Генетично аз задържам повече мазнина там, а преди около 2 години когато почнах да тренирам бях пълен (1.80 x 96кг). Съветваха ме първо да кача малко мускулна маса и тогава да сваля. Ама аз нали си бях начинаещ и много много не разбирах какво ми говореха, а и моята главна цел тогава беше да отслабна и се приведа в приличен вид, предпочетох първо да свалям. С бързия мах на новобранеца свалих до 89кг и година задържах това тегло. С времето и ефектите които се появиха амбицята ми се обнови и за мен вече не бе достатъчно само да отслабна. Последните месеци взех да чистя (за бала). Сега съм 82кг. Гърдите изглеждат по - добре, но и да сваля още не виждам голям потенциал в тях. Разказвам всичко това, защото се замислям дали да кача повечко мускулна маса и евентуално да се оформят по - добре. От скоро разглеждам сайта и по - специално форума към него. Хвана ми окото концепцията (ако така се нарича) за трениране наречена Max-OT (програми, сплитове). Не бях чувал за нея преди, харесаха ми отзивите и мисля да започна да тренирам по нея макар че гледам малко скептично на това да вместя гърдите си само в 3 упражнения или 4 с малко серии. Надявам се да ме посъветвате дали опасенията ми може да са основателни и дали тази програма ще ми помогне.
Благодаря на всички потребители включили се в темата с цел да ми помогнат. Оценявам го.
До Тодор Тодоров. Почти всякакъв вариант упражнения съм правил за гърди - познати са ми всички. Звучи добре това което казваш да тренирам гърдите 2 пъти в седмицата и да ги вместя някъде. Аз също блъскам с “женски” тежести за гърди, но няма много сила там. До скоро бутах със 70 кг лег и последните месеци някак си успях да вдигна на 80кг, докато пичове със същия стаж като моя удрят стотака (нормална серия). Благодаря за отговора и това с лицевите опори не съм го пробвал - звучи добре. Сега като се замисля - от толкова упражнения само тях не съм правил.
Като почнеш да блъскаш с мъжки тежести и свалиш мазнините до едноцифрен процент, ще имаш оформени гърди.
До тогава ще се луташ с “оформящи” упражнения и ще се чудиш що не става.
11.04.15
23:13
Може да вкараш това със сплита за 2 седмици.после 2 седмици пак по стария начин.после 2 седмици сплит и пак 2 седмици стария начин.снимай се в началото и след месец се сравни от фотото.
Идеята е да “шокираш” мускола и той да расте.
Всеки е различен.С време ще се научиш да “разговаряш” с мусколите и ще знаеш как да ги тренираш за определената цел.
Сигорен съм,че ще успееш.
казано от Петко К на 11.04.15, 23:10:
Като почнеш да блъскаш с мъжки тежести и свалиш мазнините до едноцифрен процент, ще имаш оформени гърди.
До тогава ще се луташ с “оформящи” упражнения и ще се чудиш що не става.
“Женските” тежести ги блъскам само при гърди. Имаш предвид да почна програма за увеличаване на силата ли ?
Имам предвид да продължаваш да развиваш гърдите, наблягайки на базовите упражнения, вместо да търсиш начин да ги оформиш, просто щото мускула не е пластелин да се оформя, той може или да расте (хипертрофия) или да се смалява (атрофира). И тъй като развитието на даден мускул е свързано с увеличаване на тежестите, които този мускул може да движи, то е нормално гърдите ти да не се развиват, докато вдигаш едни и същи тежести.
Мнението беше редактирано от Петко К на 11.04.15 23:47.