Хранене след анорексия

Темата е заключена.

Здравейте! Аз съм на 16 години и преди 2 години страдах от анорексия. Бях с 14 кг по-слаба и изглеждах като ходещ скелет :( .Спаси ме мисълта че няма да мога да танцувам понеже съм балерина и няма да имам сили. След като започнах да се храня се появиха и други проблеми като неконтролирамият ми глад за шоколад. В период 1 месец изяждах всеки ден по около 500 гр шоколад. Дори до сега имам проблем с този сладък продукт. Целта ми е да го намаля до нормални количества. Иначе имам слабо и стегнато тяло и спортувам по 2 пъти на. ден. Създадох този дневник, защото смятам че така ще се справя дори да е изключително бавно с моята зависимост.Някой може ли да ми даде съвет какво да направя ако е минал през този период ? Благодаря за вниманието!!

06.04.15
14:26

Първо заслужаваш един як пердах за глупостта , която си направила и то на такава възраст , когато тялото ти се нуждае от всякакъв вид храна .
Няма да ти чета конско за това , че само ти си си виновна за състоянието ти сега .
Поздравления все пак , че дори и късно ти е дошъл акъла в главата и си видяла , че това е една болезнена глупост.
Като цяло процеса е доста бавен , болезнен и труден . Въоръжи се с много търпение и сила .
В края на поста има извадка от сайт , в който пише кои храни са полезни и кои не са .
Като добър заместител на шоколада (и на сладкото като цяло) могат да бъдат домашните пюренца или горчивия (черен) шоколад , който е богат на какао , а не на захар .
Поздрави и успех :)

Полезни продукти при анорексия:
- прясно приготвено плодово пюре от зелен банан, ябълка, круши;
- зеленчуково пюре, суфле и супа от варено цвекло, моркови;
- ориз, овесена каша, каша от елда;
- копър, кориандър;
- хляб, сухи печива;
- растително масло (рапично и ленено масла, дезодорирано слънчогледово олио);
- мед, натурален горчив шоколад;
- риба;
- варени пилешко и пуешко меса;
- топено масло, нискомаслени сирена;
- сладолед без консерванти с ядки или стафиди.
Опасни и вредни продукти при анорексия:
- колбаси;
- месни и рибни консерви;
- консервирани зеленчуци;
- маргарини;
- подсладена газирана вода;
- продукти със съдържание на консерванти;
- тлъсти храни и такива с повишена масленост.
Да се ограничи консумацията на нетлъсто свинско месо, говеждо, макаронени изделия, изкуствени сладки продукти.

Много благодаря за отговора :) .
Менюто ми за 05.04:
Закуска- мюсли с 200 гр кисело мляко 2% със сушени плодове, 1 ябълка
Междинна- 100 гр шоколад
Обяд- пълнозърнест кекс със овесени ядки, ябълка
Вечеря- шопска салата или омлет

Вода 3 л
Движение- 2 часа ходене, 2 часа танци, 100 коремни преси, 50 клякания

Мнението беше редактирано от Никито Димитрова на 07.04.15 15:01.

Здравей!

Честит дневник!

Какво е състоянието ти сега? Излекувала ли си се? Не само тялото, но и мислите?
Срещаш ли подкрепа от семейството си и те знаят ли как се храниш в момента? Още ли се занимаваш с балет?

В храненето ти от днес присъстват много малко белтъчини и мазнини. За сметка на това преобладават въглехидрати и то основно захари.
Ако това е редовното ти меню и за дълъг период от време, то има обяснение защо изпитваш такива влечения към шоколада. На теб в момента ти трябва градивен материал - белтъчини, както и полезни мазнини.
Също така, би било хубаво да имаш и повече зеленчуци.

Ядеш ли месо, риба, зехтин?

07.04.15
07:03

казано от Радо на 06.04.15, 14:26:

Няма полезни продукти при анорексия,има само полезно поведение и начин на мислене.

Мнението беше редактирано от Margi на 07.04.15 10:56.

07.04.15
13:13

казано от Маргарита Манева на 07.04.15, 07:03:

казано от Радо на 06.04.15, 14:26:

Няма полезни продукти при анорексия,има само полезно поведение и начин на мислене.

“Няма да ти чета конско за това , че само ти си си виновна за състоянието ти сега “

Мисля , че се подразбира защо съм предпочел да напиша товато нещо с “полезното” и “вредното”

Teddy

07.04.15
19:08

Никии :* Много се радвам че ти също се оправи! :) Поне външно, иначе зная че от страна на мисленето е трудно дълго време след това. Но като те видях ми се късаше сърцето, всъщност много ми помогна аз да се оправя без дори да го знаеш :)
Знам че балета понякога подтиква към това, но пък ние имаме най-готината госпожа която никога не би ни казала нещо, което да обиди начина по който изглеждаме. Всичко си е било просто твое мислене от изкривена представа която обществото налага, за жалост.
Относно шоколада - аз също бях така след анорексията, но с още разни неща и се тъпчех буквално. Предполагам че е в резултат от измъчването и гладуването на организма толкова време. Хапвай по-качествено, дори по-големи порции и ще се регулира. Месо,яйца,пълнозърнести продукти, включи повече плодове когато ти се яде сладко, тахана е чудесен заместител също. Не го изключвай рязко но просто започни да го заместваш постепенно, започни да ядеш само натурален, всеки ден по половин да речем. Не вижам причина да го изключваш напълно, просто намали количеството а увеличи качеството му. С времето ще се оправи. :) И просто бъзи щастлива (sun)

Мнението беше редактирано от Teddy на 07.04.15 19:10.

Teddy

07.04.15
19:29

Позволявам си да ти покажа нагледно някои примерни поправки върху това което си писала,защото 4-5 години и аз съм имала същото ежедневие на същото място.
Просто на пръв поглед и спрямо това което си написала, нищо задължаващо.

казано от Никито Димитрова на 06.04.15, 14:50:

Много благодаря за отговора :) .
Менюто ми за 05.04:
Закуска- мюсли с 200 гр кисело мляко 2% със сушени плодове, 1 ябълка | по-добър вариант: овесени ядки+ кисело мляко домашно (продават рано сутрин и може да се подкваси) + банан + чиа
Междинна- 100 гр шоколад | 50гр. сурови бадеми (продават точно на минута от у-ще в плод-зеленчука) и ако още държиш на шоколада - 1-2 реда черен шоколад
Обяд- пълнозърнест кекс със овесени ядки, ябълка | предполагам сте имали следобед практика или сте писали по балет и за това си си носила най-удобното, в такъв случай можеш да си вземеш: пълнозърнест сандвич с яйце приготвен от вкъщи и плодче или морковче нещо такова ако искаш хрупкаво
Вечеря- шопска салата или омлет | шопска сала И омлет, или месо и салата, кафяв ориз със зеленчуци.. тук варианти много

Вода 3 л - това е супер :)
Движение- 2 часа ходене, 2 часа танци, 100 коремни преси, 50 клякания | Тук основно ще спомена че зная екзерсиса и средата за годината в която си и това не са просто два часа танци, това си е доста сериозна и натоварваща физическа активност. Имай в предвид че трябва да хапваш адекватно спрямо това което изразходваш там, а то не е малко, особено когато оставате следобед за практика и палци. Иначе е хубаво че ходиш пеша и правиш упражнения за сила освен балета :)

Добро утро ! ^_^ Много благодаря за постовете и съветите особено на Teddybear <3 <3 Храненето ми вчера и онзи ден беше общо взето доста добро ядох печено месо, яйца, сирене и доста плодове и реших вече да хапвам повече черен шоколад, който ме задоволява доста повече :D . Водата за сметка на това ми беше ужасно малко, а не знам причината, защото аз попринцип пия много вода. Движението ми беше и двата дни 2 часа балет и 1 час ходене ( почти всеки ден ходя пеша, това ми е най любимата физическа активност, а и при нея е много приятно да си измисляш разни неща, да говориш с приятели и така.) Това е от мен за сега вечерта ще постна менюто си за днес дано и то да е хубаво като предните два дни!! :)

Та така... Закуската ми беше 2 препечени филийки със сирене между тях и чубрика . Между закуската и обяда хапнах ябълка, 3 шок бонбона и чаша сок от портокал. Обяда ми беше пилешка супа и 3 суш. смокини. сега хапнах ябълков пай, с който си попрекалих за съжаление :( . Вечерта смятам да ям само салата ако не съм гладна или спанак с ориз ако огладнея. Вода пих много. Имах всекидневния балет, 1 час ходене, 100 клякание, 1 час тичане с редуване на ходене. и това е :)

Здраавейте :)
Днес бях на рожден ден,който беше много забавен.
закуска- мюсли с кисело мляко, 100 мл портокалов сок
предиобед- 100 гр препечен пълнозърнест хляб и 30 гр кашкавал
обяд- салата от ябълки, моркови и цвекло със сурови слънчогледови семки
следобед- 1 доста голямо парче торта
вечеря не знам дали ще има изобщо аз попринцип вечер много не обичам да ям което си е хубаво.
имах танци и 2 часа ходене и 50 лицеви опори :)

09.04.15
16:29

Единственото месо, което видях в менюто ти е от пилешката супа преди няколко дни. Има ли причина да избягваш месото? Просто не ти е вкусно, мързи те да си го приготвяш, или?

Добро утро ! :)
Вчерашното ми меню беше:
Закуска- овесена каша със натрошени бадеми
Междинна- 1 банан
Обяд- пилешка пържола със задушен зелен фасул и моркови
Междинна- 50 гр черен шоколад
Вечеря- пиле с грах
Движение- 100 коремни преси, малко упражнения за бедра, 2 часа и 1/2 ходене, 4 часа танци (модерни) тренирам и друг вид танци освен балет.
Вода- 3,5 л

А относно приема ми на месо - не го обичам особено ако ям повече от 2-3 пъти седмично ми се появяват пъпки имам някаква алергия към месото. Но този проблем беше преди известно време, когато ядях месо 2 пъти на ден и явно за моя организъм е било прекалено много.. и така това е от мен пижелавам ви приятен ден

Teddy

11.04.15
13:58

Браво Ники, има промяна :) Вчерашният ден е доста добре. Въпреки че спрямо това което си изразходила /ходиш пеша,ходиш и на балет и на модерни и ти стават по 4 часа в залата,отделно правиш и упражнения за корем,крака, деня ти като цяло е активен и извън залата и отделно в момента растеш/  можеш дори и още да хапнеш, но както се чувстваш добре все пак :)

Честит великден !!!
Менюто ми за вчера:
З.- мюсли с кисело мляко, ябълка
О.- риба, марулена салата
С.З.- курабийки
В.- ябълка, сандвич от черен хляб със сирене

Менюто ми за днес:
З.- козунак, айрян, ябълка
О.- пилешко, салата от домати и краставици
С.З.- шоколадов заек
В.- нямаше

Вода- 2-3 л.
По 2 часа ходене на ден по 50 клякания, а днес и упражнения с гирички за ръце и гръб

Смятам да си направя 2 разтоварващи дни- 1вия на плодове, зеленчуци, млечни продукти и овесени ядки, а 2рия на млечни продукти и плодове и сушени плодове. Лоека вечер

Здравйте :) Съжалявам, че не съм писала от 4 дни но бях доста заета. Разтоварващите дни минаха добре, само че втория беше с ядки и плодове. Обаче вчера такъв глад ме гонеше така че нз дали ще правя повече 2 разтоварващи дни.. И просто се побъркай от ядене, но поне днес съм примерна :Д.:
Закуска- пълнозърнест хляб с кашкавал
Междинна- черен шоколад
Обяд- пилешка пържола със доматена салата
Вечеря- таратор, миш маш със сирене и чушки
Вода 2,5 л
Движение: 2 часа ходене, 4 часа танци, 30 мин упражнения за бедра, 50 кляка, 10 лицеви опори

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1