15.04.15
20:14
Здравейте,
Да започна с резултатите от теста ,който си направих .
Асат 144 , Алат 339 при нормалните 0-42 0-42 !
Мисля ,че проблема не е никак малък . Защо се е получило така няма смисъл да коментираме.НЕ Е ХЕПАТИТ! Нямам никакви симптоми и не съм карал никога ! От други неща е проблема.
Консултирал съм се със специалист ,който ми изписа ТРАНСМЕТИЛ ,който приемам вече 6ти ден по 2 таблетки дневно .
Приемам и карсил 90мг ,за който искам да попитам в какви дози е добре да бъде употребяван .
Останалите въпроси са относно тренирането и добавките и най-вече ХРАНЕНЕТО.
Протеин/аминокиселини/креатин - МОЖЕ / НЕ МОЖЕ .
От изброените храни в равномерно балансираната диета ,която спазвам, кои мога и кои не мога да хапвам -
фино смляни овесени ядки , кисело мляко(каква масленост) , яйца (в нормата 2-3 на ден )-с жълтък или без , ориз , пилешко филе ,фъстъци,банан,скумрия(печена) ,картофи(варени) , орехи , маслини , зехтин и разни салати .
Другият ми въпрос : Колко сериозен е проблема след като не ме е болял нито веднъж дроба и за колко време мога да очаквам намаляне на стойностите след като ТРАНСМЕТИЛА доколкото знам е сериозно средство за помощ.
И още.. : Мога ли да тренирам и проблем ли е за самото лечение ?
Едва ли съм структурирал всичко както трябва ,но искам мнение и помощ от хора ,които са минали през същото,тъй като знаем какви лекари ни лекуват !
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 15.04.15 21:54.
15.04.15
20:32
Важния въпрос е лекаря ти знае ли първоизточника на проблема?
Знае го цялостно да ,но има ли значение дали проблема е от алкохол ,или препарати или от неправилно хранене ИЛИ от всичко заедно?
(Питам наистина не се заяждам) .
Мнението беше редактирано от mogp на 15.04.15 20:35.
Ти самият знаеш ли от какво се е породил проблема? Не знаеш или не искаш да кажеш. Ако не знаеш, то би трябвало лекарят ти да е казал причините. Прави ли си тест за хепатит Б?
Не искам да те плаша но баща ми си отиде от този свят заради цироза на черния дроб, причинена от хепатит Б.
Има случаи в които хепатита изобщо не си личи. Нямаш жълти очи, нито жълтиникава кожа, поради някаква причина през времето отслабваш и си мислиш, че е от нервите. Ходиш на лекари, мерят ти кръвното, което е в норма и ти казват, че си добре. Ама в даден момент не си, правиш си кръвно изследване и хоп, вижда се истинската причина.
За храната при баща ми се сещам, че му забраняваха солено, даже сиренето го потапяхме във вода за да се обезсоли. Също така му беше забранено пърженото.
15.04.15
20:54
казано от mogp на 15.04.15, 20:34:
,но има ли значение дали проблема е от алкохол ,или препарати или от неправилно хранене ИЛИ от всичко заедно?
.
Еми има огромно значение. При трите терапията е различна, поради различни първоизточник и различните увреждания. Повишените стойности са ПОСЛЕДИЦА от увреждането, а не причина.
Какви други симптоми имаш? И по-точно-каква е диагнозата?
Едва тогава някой ще може да ти отговори пълноценно.
Само да ти кажа, че черният дроб не боли, тъй като в него няма рецептори за болка. Обикновено болят околните тъкани-жлъчка, жлъчни пътища и пр.
Надявам се не си смесвал алкохол с препарати, но хубавото е , че си хванал проблема навреме и ще си вземеш поука.
Черният дроб има страхотен потенциал за самовъзстановяване, така че вярвам, че ще се оправиш с подходящо лечение, предписано от лекар, хубава храна и натурални добавки.
Като прочетеш за трансметил какво е, не звучи толкова страшно. Карзила е натурален препарат, така че продължавай да си го вземаш, но все пак УВЕДОМИ си лекаря какви билки вземаш. Ако искаш, пробвай силимарин на друга марка, всички са стандартизирани екстракти.
Въпрос 1 - все тая, няма значение.
Въпрос 2 - определено се консултирай с гастроентеролога/хепатолога, който те лекува. Въобще за всичко, което ти хрумне се консултирай с него/нея. Инцидентът не е маловажен и подходи сериозно.
П.П. За неразбралите, става въпрос за стероиди, как пък един път в тоя форум първо не се прочете и после да се пише.
Мнението беше редактирано от aleks на 15.04.15 20:57.
Заедно с АСАТ и АЛАТ изследванията си пуснах и кръвна картина ,в която всичко е изцяло в нормата .
Проблема мисля ,че е от неправилна употреба на анаболни стероиди ,за това и не искам да коментирам пораждането му .
15.04.15
21:03
Ясно е, че става въпрос за стероиди, то си личи от първото изречение, но увреждането може да е породено от комплексни фактори към анаболите- съчетание с алкохол, грешна диета, наследствени увреждания на дроба. Най-вероятно е последното според мен , щом дробът и въобще цялата регулаторна система на организма, не са могли да се “справят” с метаболизирането на веществата.
Добре не ми става ясно по какъв начин това дали и други фактори са повлияли за увреждането би помогнало за отстраняване на проблема ?
Питам по такъв начин ,защото отговорите на “специалистите” ,през които минах са супер несвързани .Храненето в дългосрочен план беше тип “bulk” с всякакви боклуци в големи дози .Бих казал ,че с алкохол не съм прекалявал . По време на употребата на медикаментите също да съм пил 1,2 пъти и то умерено .
N-acetyl cysteine 3-5 грама + опционално около половин грам потенциран екстракт от магарешки бодил са ми сваляли ензимите от подобни граници в норма за около 2-3 седмици.
- Излишно е да се споменава, че трябва да преустановиш прием на каквито и да е токсични и метилизирани продукти вкл. и алкохол.
- Повече течности, повече зелени храни
- Топла вода сутрин след сън + изцеден лимон в нея казват също ,че вършела чудеса, ала не съм стигал до там.
- Високия прием на калории и то не качествени също малко или много може да е натоварил функцията на не един орган в тялото ти.
Трансметила според мен е нещо, което се изписва само при тежки случаи или когато става дума за метаболитен проблем. При теб нещата е ясно защо са се получили. Не мисля, че е удачно и добре обмислено да тръгнеш да пиеш трансметил предвид редицата сайд ефекти на опаковката.
Мнението беше редактирано от Strelok91 на 15.04.15 22:56.
Благодаря ти!
Ще послушам съвета ти и след като свърши втората опаковка от трансметила ще продължа лечението с описаните препарати.
Ще продължа тренировките си изцяло с чиста диета (с храните ,които съм споменал) .
За протеина,аминокиселините и креатина монохидрат в умерени дози при тези показатели на черния дроб дали би било проблемно да ги приемам ?
16.04.15
00:14
Въпросните добавки не са проблем, останалото ти го казаха в горния пост.
16.04.15
15:15
казано от Strelok91 на 15.04.15, 22:54:
Трансметила според мен е нещо, което се изписва само при тежки случаи или когато става дума за метаболитен проблем. При теб нещата е ясно защо са се получили. Не мисля, че е удачно и добре обмислено да тръгнеш да пиеш трансметил предвид редицата сайд ефекти на опаковката.
Трансметила не е нищо повече от адеметионин и няма никакви “сайд” ефекти.
Съвсем различен е въпроса с приложението му и ползата от него, особено пък както в случая се споменава, че е изписан от лекар...Просто е задължителен.
Аз бих преустановил и тренировки и суплементация за поне 2 седмици в случая.
Храната я казаха по-нагоре, никакви боклуци, леки храни, максимално непреработени, тоест плодове, зеленчуци, нетлъсти меса.
Но като цяло всички съвети са наизуст без диагнозата, а тя така не се и спомена каква е и как е поставена(освен стойностите на АЛАТ и АСАТ) - образна диагностика, биохимия...?
казано от mogp на 15.04.15, 20:14:
Здравейте,
Да започна с резултатите от теста ,който си направих .
Асат 144 , Алат 339 при нормалните 0-42 0-42 !
НЕ Е ХЕПАТИТ! Нямам никакви симптоми и не съм карал никога ! От други неща е проблема.
То е явно, че от другите неща е проблема. Но въпреки това не е зле някой лекар да потвърди, че нямаш вирусен хепатит А,B,C и т.н.. Това, че имаш едното заболяване не пречи да имаш и второто. Едва ли защото ще протича много по-тежко. Но все пак. Също така е добре да имаш и образна диагностика както е писал и Джеймс Хинкс. Ако си имал работа с кучета трябва (за всеки случай) да си сигурен, че нямаш заразяване с кучешка тения (ехинококоза). Изобщо кога и как усети, че има проблем? Или просто реши да пуснеш профилактично изследване и едва тогава откри това? Прегледа ли се на гастроентеролог? Каза ли ти, че имаш увеличен и разширен дроб? Почти е сигурно, че е така.
Консултирал съм се със специалист ,който ми изписа ТРАНСМЕТИЛ ,който приемам вече 6ти ден по 2 таблетки дневно .
Приемам и карсил 90мг ,за който искам да попитам в какви дози е добре да бъде употребяван .
Вземай всичко това в дозите изписани от специалиста. И до тогава, докато ти каже специалиста. А той ще продължава лечението в зависимост от новите изследвания. Не ти ли насрочи нови лабораторни изследвания?
За това, че нямаш хепатит си в грешка. Ти си развил тъй наречения “токсичен хепатит”.
Останалите въпроси са относно тренирането и добавките и най-вече ХРАНЕНЕТО.
Протеин/аминокиселини/креатин - МОЖЕ / НЕ МОЖЕ .
От изброените храни в равномерно балансираната диета ,която спазвам, кои мога и кои не мога да хапвам -
фино смляни овесени ядки , кисело мляко(каква масленост) , яйца (в нормата 2-3 на ден )-с жълтък или без , ориз , пилешко филе ,фъстъци,банан,скумрия(печена) ,картофи(варени) , орехи , маслини , зехтин и разни салати .
За приготвената храна яж варено, много рядко печено и напълно изключи от менюто си пържените работи. Трябва напълно да изключиш от храната свинското, сланина и свинска мас и всякакви други меса, които са много мазни и с лой. Изключваш от менюто алкохол (и бирата), шоколад и шоколадови изделия, какао, желателно и кафето, патладжана, плодовете със семки като малини, къпини и разни подобни. За предпочитане е да спреш жълтъците на яйцата. Млякото да бъде максимално обезмаслено.
Препоръчвана храна-пуешко месо, сухо месо от немазни пилета и изобщо леко месо от птици. Прясна извара. Плодове-банани. Много полезна с лечебен ефект е варената тиква поръсена с малко захар, също печените на фурна ябълки (имат пектин, който обезврежда отровите в организма и помага на черния дроб),ашуре, по малко мед, натурални плодови сокове и нектари без консерванти. Можеш да ядеш мармалади и конфитюри-също без консерванти или изкуствени подсладители. Допълнително може да вземаш витамин Б-комплекс и по около литър минерална вода,затоплена като чай. За зехтина се смята, че е полезен в умерено количество.
На по-късен етап можеш да пиеш шипков чай и ядеш настъргана на ренде ряпа (оставена няколко часа за да изгуби лютевината си). Стимулира отделянето на жлъчен сок.
Другият ми въпрос : Колко сериозен е проблема след като не ме е болял нито веднъж дроба и за колко време мога да очаквам намаляне на стойностите след като ТРАНСМЕТИЛА доколкото знам е сериозно средство за помощ.
Проблемът може да бъде много сериозен. Не се знае откога е тоя проблем. Както каза Кобрата :) в черния дроб няма рецептори за болка и по тая причина заболяванията там се откриват понякога много късно. Доколко ще бъде сериозен проблемът, зависи много от самия теб. Първо колкото по-бързо влязат в норма лабораторните проби, толкова по-големи шансове имаш за бързо и пълно възстановяване. И обратното, при бавно и продължително спадане на стойностите има по-големи рискове от усложнения. Второ-най-важна за теб е строгата диета през първите 5-6 месеца. Ако нещо сбъркаш там, ще се наруши нормалния ход на оздравителния процес и може черният дроб да не оздравее напълно. Понякога например се получава стеатоза (неутрални мазнини в черния дроб) или дори хроничен хепатит. Това може да се получи дори от една чашка алкохол.
В следващите 6-9 месеца избягвай вземането на антибиотици (освен по лекарско предписание), парацетамол и всичко в което има парацетамол, аспирин. Трябва да избягваш работа с бензин, спирт, бои, лакове и разредители, както и да вдишваш изпаренията им
И още.. : Мога ли да тренирам и проблем ли е за самото лечение ?
Както е писал и Джеймс Хинкс може би е добре да спреш за 2-3 седмици. А след това да правиш леки тренировки за около 30-40 минути, без много голямо усилие и напрежение.
Благодаря ви много !
След известно време ще пиша пак как протичат нещата като пуснем нови изследвания.
Тренировките определено няма да ги спирам ,но ще намаля натоварването .