22.04.15
10:32
Здравейте на всички!
Казвам се Албена, на 28 години. Никога не съм била “слаба” (гравитирах някъде около 62-63 кг. на ръст от 170 см дъъъъъълги години), но и нямах представа какво значи да си дебел, докато покрай една депресия и продължителен флирт с разни хранителни разстройства не чукнах 80 кг. (че даже и половин отгоре) и, честно казано, ме е срам дори да ги напиша тия цифри. Гледам се отстрани и не мога да си представя колко зле трябва да съм била в почти всяко едно отношение тогава, за да го допусна, и как не съм си давала сметка какъв силен симптом е това. Както и да е, 10-11 от тях свалих (единият е плаващ), остават още толкова. Известно време си задържах “новото” тегло - бях се уморила от идеята да внимавам какво ям, честно казано, и си дадох малко почивка. Амбицирала съм се много (а ми писна и също толкова), не мога да се гледам така. Странното е, че като бях с 10 кила отгоре, не се виждах толкова дебела, колкото сега.
Трябва да държа юздите здраво, за да не се върнат хранителните проблеми, които ми таковаха мамата на психиката (рано ми е още да говоря за тях, не знам дали някога ще им дойде редът, така че просто ги маркирам и се надявам наистина да са се укротили. Борих ги сама, дотук - успешно, но не мисля, че някога ще мога да кажа, че съм ги преборила окончателно. В момента дремят, което ме устройва).
Допълнително пия Витамин С на ABO Pharma от 1000 mg (по половин или една таблетка дневно), както и витамини Doppel Herz А-Я.
Не обичам фитнес-зали, вероятно няма и да ги заобичам. Имам велоергометър (на който не му работи компютърът) и гирички от 4 кг, както и въже за скачане, а като се постопли, с компанията ще се отдаваме на спортове на открито (в това отношение имам късмет - каране на ролери, бягане, тенис на маса и прочее. Не сме от хората, които (само) обикалят кръчмите).
Целта ми е да сваля 10-12 кг., не гоня крайни срокове и не бързам твърде. Моля за коментар и предложения по отношение на храненето (отсега казвам какво не ям: не ям морски дарове, както и повечето риби (обичам сьомга и пъстърва), не ям тлъсти и миризливи меса и субпродукти, от варивата не ям бакла и жълт боб, от зеленчуците – брюкселско зеле. С останалото нямам проблем, повечето храни ги обичам, със сладкото се боря от доста време насам, като от половин година резултатът по-често е в моя полза).
Благодаря, че ме изчетохте и съжалявам, ако съм ви отегчила максимално. :)
22.04.15
10:37
Здравей! :)
Добре дошла тук! Надявам се, че изданието, форумът и съветите на хората ще ти бъдат полезни.
Вероятно съветите ще започнат, когато въведеш и първите си тренировки и хранения.
Не се вманиачавай толкова в цифрите на кантара - можеш да изглеждаш съвършено различно на едни и същи килограми. От какво идва това тегло е много по-важно. :)
Вчера (21.04):
1. Бялото месо от половин пиле*, 2 кръгчета печен картоф**, зелена салата с краставица и около 1 с.л. зехтин, 4-5 глътки бира
2. 500 мл. фреш портокал
3. 1 малко бутче от пилето (това, дето го водят май drumstick - беше наистина малко), 5 кръгчета печен картоф, 3-4 вилици зелена салата с краставица и зехтин
4. Бялото месо от другата половина от пилето, 250 гр. чери домати
* Пилето беше 1400 гр. в сурово състояние. Пекох го в пликче, като го овкусих със сол, черен и червен пипер и около 30 гр. масло. Не съм махала кожата на нито едно от парчетата, които ядох
** Картофите бяха овкусени по същия начин, като размер бяха средни към малки
Знам, че фрешът не е добра идея, обаче много обичам всякакви фрешове и тепърва ще ги боря. :( Нямам идея как съм като калории, но си легнах леко гладна и леко разтреперана (свикнала съм на повече въглехидрати). Сутринта станах и ми беше съвсем окей.
Вчера правих и разни упражнения с дъмбелите, ама нямам никаква идея как се казват - приятелят ми ми ги показа, +50 коремни преси. Утре ще го карам да ми види стойката при планковете, защото са ми подозрително лесни и вероятно не правя нещо както трябва.
Днес:
40 мин. велоергометър
1. Около 1 шепа пилешко (обрах каквото беше останало) и 1 краставица
Нататък ще допълвам, понеже днес плановете вероятно ще търпят промени.
Мнението беше редактирано от Albena на 22.04.15 10:53.
Мерси за посрещането, Рони! Малко ми е трудно с кантара, защото той винаги ми е бил основен критерий (в последните около 15 години, да речем). Не ми се иска да качвам снимки все още, но и в най-добрите ми периоди, и в най-лошите, тялото ми като конструкция и... абе, цялостен вид, си изглежда по един и същи начин. Просто като бях 20 кила над оптималното си тегло, изглеждаше като надуто с помпичка - не знам дали можеш да си го представиш.
Не гоня някакви анорексични идеали, не държа и да правя мускули. Искам да съм здрава, да се харесвам и любимите ми дрехи да ми стават. Горе-долу в тоя ред. Сигурно звучи детинско и наивно на фона на много от момичетата тук, които гонят сериозни спортни постижения - не знам. :)
А, да - днес сутринта си взех мерки, но забравих да ги пиша по-горе.
Бюст - 94
Талия - 73
Ханш - 102
Дясно/ляво бедро - 61/60
Над коляно - 43
Прасец - 40 :(
Долната половина на тялото ми винаги е била проблемна (конструкцията ми е такава), прасците ми са като на римски пехотинец.
Мнението беше редактирано от Albena на 22.04.15 10:59.
В крайна сметка днес:
40 мин. велоергометър (не мога да кажа, че го карам интервално, но със сигурност не е равномерно. На 2 пъти си мерих пулса, единият път беше 120, другият - малко отгоре, около 126)
1. Около 100-120 гр. пилешко с 1 краставица
2. 50 гр. сурово кашу
60 коремни преси (4х15)
3. 300 мл. фреш от ябълка и магданоз
4. (предстои) 50 гр. сурово кашу, 2 моркова, 1 краставица, 1 варено яйце
Ще се събираме у дома да гледаме мача от ШЛ тази вечер и за другите съм взела чипс, мъфини, а-у, докато моите “провизии” са краставица и 2 моркова, които ще нарежа на пръчици, за да си гризкам. И ще си доям кашуто. Яйцето съм го сложила за протеин, сега тъкмо се вари, но стомахът ми е на топка по ред причини и се очертава да го ям насила. Затова е и само едно.
Имам въпрос относно овесените ядки. Взех си някакви лидълски, единствените, които не бяха фини. Та да питам - какво количество би ми се полагало от тях за закуска в комбинация с половин кофичка кисело мляко (3.6%) и замразена малини и къпини (нямат никакви добавки, страхотни са - вадя кутийка от вечерта да се размрази и сутринта са готови. Общо количеството им е 250 гр, но си ги делим с приятеля ми, т.е. половин кофичка мляко, 125 гр. плодове и колко супени лъжици овесени ядки към тях? 3?
По принцип мразя да закусвам, но се опитвам да се науча да го правя поне през ден и това ми се струва като вкусен вариант.
Мнението беше редактирано от Albena на 22.04.15 19:45.
22.04.15
19:55
Здравей, наборке и добре дошла!
Слушай и чети внимателно съветите на Вероника- тя е опитна и не пести знанията си.
Мерките ти не са никак лоши, според мен имаш нужда от не повече от 5 см надолу.
Мислила ли си за балансирана диета, а не НВД? Гледам, че крайно си орязала въглехидратите, а за мен това си е мъчение. Ползвай пълнозърнести продукти, варива до 100 гр на ден сурово тегло и повече треволяк - поне едни 800 гр. зелении и салати, който да те засити.
100 гр. кашу на ден и всеки ден ми се струва много. Не е хубаво с нищо да се прекалява.
Лидълските ядки са страхотни. И аз предпочитам цели, защото фините стават на мармалад. Аз лично слагам 10 препълнени супени лъжици, но щом си на НВД мисля че 5-6 ще са добре.
Работи повече с гирите и собствено тегло, всеки ден, кростренажорът е последен щрих :)
Успех с целите!
Мерси за посрещането. :) Относно мерките - вярно е, че не звучат твърде зле, но истината е, че просто съм ме’кичка навсякъде. Не са ме мерили с калипер никога, но където и да стисна, си има бая сериозна гънка. Не мисля, че при 170 см ръст и 70 кг. минавам за дебела, но съм абсолютно anti-fit. Мека отвсякъде.
Честно казано, не съм мислила особено на какъв режим искам да мина - просто онзи ден ми писна и реших, че се вземам в ръце, а знам, че намаляването на въглехидратите ми действа отлично, та затова. А съм ги поорязала повече, защото те са ми много проблемна група и са нещото, с което най-често прекалявам значително (един вид “без едно мога, с едно - не”). Но ето, от утре ще вкарам овесени ядки, чат-пат царевица в салатата, ако е окей (много обичам) и ще си взема от лидълските замразени миксове с грах, царевица, морков и зелен боб за гарнитура като разнообразие на салатите. Евентуално може да взема и някакъв малък пълнозърнест хляб, но се сещам да ям хляб свръхрядко и обикновено мухлясва, та ме е яд, че го купувам, пък после трябва да го хвърлям.
Сега се стягам за гостите, но утре ще седна да опиша упражненията с гирички, които ми показа приятелят ми, та да ми кажете какво от тях би ми свършило работа и какво мога да добавя. Отсега предупреждавам, че описанието ще е мегаидиотско, но наистина нямам понятие как се казват. Иначе колелото донякъде ме разтоварва и от стреса, харесва ми и ще продължа да го карам през ден, без да се опитвам да поставям рекорди (към 40-тата минута ми омръзва и без това).
Кашуто няма да го дояждам тогава. Ще го оставя за утре. Отново благодаря!
Мнението беше редактирано от Albena на 22.04.15 20:21.
22.04.15
22:44
Не са толкова важни цифрите (пак ще го кажа) - не само при кантара, но и в обиколките.
Ако си постоянна и намериш баланса си, с времето ще сваляш мазнини, ще качваш активно тегло и ще виждаш как се променяш. Нищо чудно един ден да се окажеш със същите мерки като сега, но да не можеш да се познаеш в огледалото. :)
Важен е и цялостният образ и хармонията между отделните части на тялото.
Преди години, когато дойдох тук (във форума), се тръшках, че бедрата ми са 60 см - “големи”, “огромни”, “цял ужас”.
В момента са 66 см и си ги харесвам повече от тогава. :)
Ако искаш да орязваш въглехидратите, то би било хубаво да компенсираш с полезни мазнини. Кобрата ти е дала много хубав съвет да опиташ с балансиран режим, тъй като в дългосрочен план е много приятен за следване и реално си хапваш от всички макронутриенти в достатъчни количества и не изпадаш в крайности.
Избягвай продукти от консерви (ако смяташ царевицата да е такава) и се възползвай от сезона, за да консумираш сурови зеленчуци.
Да, по-добре е да изядеш цял плод вместо да го направиш на фреш, защото правейки го на сок по този начин, губиш част от витамините и минералите и всички фибри (даже днес пуснахме такава картинка в социалните мрежи :D).
Бих те посъветвала и да не прекаляваш с готвенето в пликове.
Ще чакаме да опишеш упражненията :)
Такаааа... По ред на номерата (е, почти).
Със сигурност искам да се “свия” малко. Наистина говоря за един минус от по 5-6-7 см. в почти всички обиколки. Нищо прекалено, струва ми се. Тия числа са примерни, защото - както казах и по-горе - основната ми цел е да съм здрава и да се харесвам. Не гоня абсолютно конкретни числа, но не целя и “голяма” или релефна визия (не мисля, че съм готова да инвестирам времето и усилията за постигането на второто и си го признавам без бой. А е така, защото не ми е и приоритет).
За мазнините започвам да работя от днес (ще вечерям 200 гр. сьомга) - мислех, че тези от кашуто, яйцето, зехтинът и малкото кожа от пилето вчера стигат, но ако не, то ще добавя авокадо и заквасена сметана тук и там. И ще меря зехтина в салатите, че ръся малко на око.
Царевицата и граха, които използвам, са от консерва, да. Другият вариант са замразените в по-големи разфасовки - те по-добра алтернатива ли са? Ако да, довършвам консервите, които имам налични (по 2 грах и царевица) и ще си взема замразени.
За готвенето в плик - отбелязано е, мерси. Случва ми се веднъж или два пъти в месеца (всъщност, само когато пека цяло пиле) - ще гледам да не е по-често.
Снощи зеленчуците ми за гризкане намаляха наполовина, защото ги споделих с приятел. Доядохме и кашуто с гаджето ми, та в крайна сметка вечерята се получи: 1 варено яйце, половин краставица, 1 голям морков, 25 гр. кашу, 5 печени фъстъка, 5 кръгчета чипс и 3 глътки бира от неговата. Всъщност, като изключа чипса, съм доста доволна (предвид наличните количества и разнообразие от джънк на масата).
За днес менюто е ясно:
1. 200 гр. кисело мляко 3.6%, 5 с.л. овесени ядки, 125 гр. микс от малини и къпини (това съм го оставила да се покисне малко и след около час ще го ям)
2. Овчарска салата - ще се виждам навън с приятел
3. 200 гр. сьомга на тиган - правя я само със сол и черен пипер и после й добавям лимон; зелена салата с краставица и зехтин
Между 2. и 3. може да хапна шепа сурови бадеми, но днес настъпиха кофти дните от месеца и никак не ми се яде, стомахът ми тежи, а към следобед очаквам и да ме заболи.
Мнението беше редактирано от Albena на 23.04.15 09:05.
Относно упражненията (моля да си включите въображението на макс и разрешавам да се смеете). Дъмбелите са по 4 кг.
1. Повдигане на пръсти с дъмбел във всяка ръка.
2. Напади с дъмбелите в ръце (установих, че така са ми по-лесни от обикновените, когато се клатя като пияно мече)
3. От стоеж, с дъмбел във всяка ръка, ръцете се вдигат настрани, докато станат успоредни на пода.
4. Същото като 3. но ръцете се вдигат напред до същото положение (показа ми и вариант, в който се вдигат догоре, но с тия дъмбели ми тежи и ще се убия. Освен това дясното ми рамо пука, когато се опитам да ги вдигна дотам и не знам дали е нормално)
5. Бицепсово сгъване (на това му знам името, хаха)
6. Същото като 5., обаче като се сгъне ръката, продължава движение нагоре, докато се изпъне над главата и после обратно.
7. Едно пак подобно на бицепсовото сгъване, обаче има ротация в частта от китката до лакътя (Боже, обяснявам като пълен идиот, ама като не им знам имената, няма как да ви ги пиша или да ви покажа клипчета)
8. Едно, дето май се казва флайс - в легнало положение, ръцете са настрани и се събират нагоре и напред.
9. Едно, дето за момента няма да го правя, понеже ми тежи много. Оф... ръката се вдига така, че лакътя да е приблизително на нивото на главата, а дъмбелът отива зад врата/гърба и там нещо се прави, ама аз докато го закарам дотам, щях да си го изпусна на главата и нямам никакъв контрол над ръката си в това положение, та засега ще го отложа това.
10. Едно, дето ръката с дъмбела е свита в лакътя, дъмбелът се пада някъде пред корема и ръката се изнася навън/настрани и се връща обратно. Бе... май било за гърди. Доста е просто, ама аз не мога да го обясня добре, предполагам.
Ох... оставям ви да се смеете, толкова си мога. :) Ако сте разбрали нещо, кажете кои от тези стават и кои да махна/добавя (и имена са ми достатъчни, ще си намеря клипчета с изпълнението).
От доста време ми е голям мерак да се науча да правя лицеви опори, но мога само от колене и то пак не са много чисти. На “редовните” се гъна като настъпан червей. :( Приятелят ми си прави по 40-50 ей така, за разсънване, без да е супер як (по мое мнение е по-скоро жилав) и да тренира редовно нещо, аз не мога да направя и една. Мда, ТОЛКОВА съм “добре” във физическо отношение. (muscle)
Мнението беше редактирано от Albena на 23.04.15 09:27.
23.04.15
09:47
Набързо ще напиша упражненията според това, което разбрах.
Вероятно ще ти предложим по-добри варианти за тренировка, но трябва да уточниш дали всичките тези неща ги правиш наведнъж? Или разделяш? Как точно ти е подредена една тренировка?
1.Повдигане за прасец от стоеж
2. Нападите са ясни, но открий причината защо не можеш да ги правиш без тежест.
3. Разтваряне на ръцете встрани за рамене
4. Изнасяне и повдигане на ръцете напред (отново за рамо). Това, което вдигаш ръцете нагоре, предполагам, че става дума за раменни преси с дъмбели и ако е така, е за предпочитане пред 3 и 4. Не е нормално да ти пука рамото и не продължавай, ако не откриеш причината (най-вероятно е в техниката)
6. Не знам? :)
7. Бицепсово сгъване с променлив хват?? Или чуково бицепсово сгъване?
8. Флайс, но по-добре прави лежанка или лицеви (дори и от колене в началото, но внимавай с техниката)
9. Вероятно разгъване с дъмбел над глава за трицепс или френско разгъване, пак за трицепс
10. Не мога да си представя, но вероятно е някакво упражнения за ротаторни групи? Наистина не мога на този етап да се включа, но сигерно някой друг ще го направи.
Много от тези упражнения може да се заменят с други, за да е по-ефективно (да няма толкова едноставни, а да се набляга на многоставни и т.н.), но това после :)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 23.04.15 09:47.
23.04.15
11:32
6. Раменна преса с обратен хват
http://images.agoramedia.com/jillianmichaels/cms/reverse_grip_shoulder_press_01.jpg
Правила съм го със лост, не е лошо. Натоварва предното рамо.
10. Да не е разтваряне встрани със свити лакти
http://www.alive.com/site_22/367-ex-lateralraise.jpg
Хубави упражнения сами по себе си, но нямат много полза и приложение в твоя случай.
Кобре, не, не са тия - на последното на картинката дъмбелът е много високо. Това, дето той ми показа, се случва някъде около нивото на корема като цяло. И другото не е такова, струва ми се. Рони ги е поуцелила, сега пак ще ги прегледам. Нападите мога да ги правя и без тежест, но с тежест се чувствам много по-стабилно и са ми по-лесни, това е. Някак... по-добре усещам самото упражнение.
Аз всъщност не знам какво точно ми трябва (то затова и пиша, де). Просто освен бицепсово сгъване, не знаех никакви други и понеже знам, че той - ако и да не тренира редовно и постоянно с тежести - все е хващал такива, го помолих да ми покаже какво се сеща, че мога да правя с наличните ми. Което стана буквално онзи ден и същия ден се пробвах просто по колко повторения мога да правя, преди да ми дотежи и да трябва да спра (сигурно това се води “до отказ”) - средно по десетина от всяко. От някои - примерно 15-20, от други ми е трудно да докарам до 10 и се отказвам някъде на 7-8 с тази тежест. Не съм ги разделяла на серии и прочее, понеже не знам как - просто ги пробвах, колкото да ги почувствам и да знам приблизително колко мога.
Друго нещо по храната? Днешното меню го писах, за утре имам яйца, кашкавал, риба тон, кисело мляко, овесени ядки, зелена салата, краставица. Мисля си за овесени ядки с малко стафиди и топла вода (с киселото мляко не ми харесаха) + 1 варено яйце за закуска, за вечеря - голяма салата с риба тон, царевица, лук и лимон. За обед не знам още, но ми се върти идея за малка кофичка заквасена сметана+краставица. Така по-добре ли е откъм мазнини, или да добавя авокадо някъде? И някакви идеи къде да втикна кашкавала, че имам около 300 гр. за изяждане (не казвам да е непременно утре, но примерно за вдругиден - с какво да го комбинирам)?
Благодаря ви много за съветите! Наистина оценявам това, че отделяте от времето си да помагате на такива като мен и ще опитам да слушам (за храната ще ми е по-лесно, понеже имам някаква идея и е по-скоро въпрос на настройки, а не съвсем на започване от самото начало, както с тренировките. Освен това и повечето неща ги ям, така че това не е особен проблем).
Мнението беше редактирано от Albena на 23.04.15 12:15.
Днес както е тръгнало, май ще го пиша мръсен. (whew)
1. 70 гр. чипс (не, не се шегувам, именно такава глупост сътворих) - 370 ккал
2. 100 гр. моцарела, 100 гр. царевица, зелена салата, 1 с.л. зехтин - 558 ккал (302+112+20+124), около 70 гр. айвар (50 ккал)
3. (предстои) Половин консерва риба тон, 100 гр. царевица, зелена салата, лук, лимон, 1 с.л. зехтин - 337 ккал (81+112+20+124, лукът и лимоновия сок не ги смятам, но пък се съмнявам, че зелената салата за деня е цели 40 ккал, та се уравновесяват)
Витамин С 1000 mg (6 ккал), мултивитамин на Doppel Herz
Общо: ~1321 ккал
Нямам намерение да ги смятам всеки ден, понеже това ме връща към доста мрачни спомени, но исках да видя как се движа в един примерен ден (да, ясно е, че не смятам да закусвам чипс, но като калории закуската ми щеше да е близо до това ениуей). По формулата си сметнах, че имам нужда от 1800 ккал (т.е. 1796, с коефициент 1.2). Ще сметна по-натам и някой от дните с повече месо.
- От ония упражнения, които описах по-горе: 3х8 от всяко, някои от тях ме озорваха доста накрая. Хубави-лоши, все е нещо (поне в моите очи на тотално кюфте)
- 60 коремни преси (4х15)
- 40 мин. велоергометър
Стомахът ми тежи поради периода от месеца, чувствам се тромава и подута.
Мнението беше редактирано от Albena на 24.04.15 16:05.
Аз съм горе-долу с твоите мерки и много се харесвам. Чувствам се отлично. Преживях не малко с хранителните разтройства. Качих 15 кг, отпуснах се и реших, че не ми пука какво ям - само и само да престана да изчислявам, броя и други неща все свързани с храна. Сега съм благодарна, защото не го мисля толкова и има баланс. Важното е отношението ти към теб и храната, ако то е погрешно и болно, какъвто и режим да предприемеш .. няма да има полза. Трябва напълно да се отърсиш от разтройствата, при мен обаче с контрол не стана, а само с пълно разбиране и приемане. Колкото повече се борих и контролирах, толкова повече затъвах. Когато престанах да правя тези две неща, всичко се оправи - приех се и започнах да следвам тялото си, а не написания режим в сайта или режимът на някой друг, който харесвам (чета ги, но информативно и не е задължително при мен да става по същия начин). Поне за мен това не работи, аз трябва да следвам тялото си (: Разбира се научих се да не бъркам лакомията и истински глад, както и изградих хранителни навици свързани с избора на качествена храна пред тази в опаковка.
Spike, много ти благодаря за включването. Напълно си права, то и аз всъщност се пооправих, откакто спрях да ги “боря”. От юни миналата година съм “чиста” и постепенно се научих да обичам тялото си (и съм решила повече да не издевателствам над него), сега просто искам да го направя такова, че и да го харесвам. Продължавам да имам пристъпи на емоционално хранене, но са много по-редки (примерно веднъж в месеца (или по-рядко), а преди съм имала периоди, в които е било всеки ден в продължение на цяла седмица и след няколко дни нормално хранене - пак), а и количествата не могат да се съизмерват с “тогава” (сега в такъв “лош” ден мога да изям примерно 3 домашни мъфина, докато преди спокойно можех да сгъна някакво меню от Макдоналдс+ цял шоколад, някакви бисквити и отделно още Кока-Кола между храненията).
Именно заради тези единични моменти, които все още ми се случват, казвам, че едва ли някога ще съм съвсем здрава, но работя към някакъв такъв момент. Чувствам съзнанието си по съвсем различен начин, сякаш вече съм скъсала връзката емоции-храна и затова имам надежда, че съм оставила ада на депресията, емоционалното хранене и анорексичните пристъпи плюс цялата вина около всичко това, зад гърба си.
Вчера беше просто уф!
Закуска: 5 с.л. овесени ядки и 1 шепа стафиди, сварени за 2-3 минути в малко вода, която абсорбираха (така са ми най-вкусни), 1 манго
После има голяма дупка, по-долу ще опиша защо, и към 17:00 - кюфте и половина (от 100% свинско месо - 60% бонфиле и 40% свинска плешка)
Вечеря: 2 от същите кюфтета, много салата (общо количеството беше 1 зелена салата, 1 краставица, малко под 200 гр. царевица, около 140 гр. моцарела, зехтин - от това изядох приблизително половината), 300 мл бира
Тренировка нямаше, ооообаче! Вчера изнасяхме мебелите от един двустаен апартамент, който освобождаваме и си спрях тока. Отделно, че сутринта пренасях сама някакви неща и бърсах прах, защото там не е живяно от 2 години, а мебелите щяха да се разглобяват, та бърсах абсолютно всяка повърхност отвън, отвътре, отгоре, отдолу, отпред, отстрани, с което направих амнайсет хиляди клека. Качих минимум 100 етажа (докато се почне същинското носене, бях на 30, дотам ги броих, но после си спрях тока от курсове нагоре-надолу, носих съвсем наравно с мъжете, а апартаментът е на 6-ия етаж и няма асансьор, та да - минимум 100 етажа, плюс пренасяне на плоскости и прочее по тях).
След това - 4 игри тенис на маса.
Днес ходя като Пинокио - не е точно мускулна треска (такава имам само на бедрата и отстрани на дупето), но се чувствам абсолютно вдървена. Менюто ще го мисля в движение.
Мнението беше редактирано от Albena на 26.04.15 09:06.
Днес:
- 5 с.л. овесени ядки, шепа стафиди, 6 печени фъстъка (докато бърках ядките на котлона, че се събудих много гладна)
- 250 мл. фреш портокал с парченца
- половин котлет от ултра-хипер-ужасно мазна сьомга (не знам дали е добре или не, ама за пръв път попадам на чаааак толкова мазна риба) на сух тиган (само със сол и пипер), много лимон; 4-5 листа айсберг, 8 страхотно вкусни чери домата (не сложих зехтин, защото рибата просто плуваше в мазнина)
- (предстои) същото като обяда, само доматчетата ще са 7
Целият котлет в сурово състояние беше 350 гр., като му махнах кожата и костта в средата, са останали около към 300, така че половината го смятам 150 гр.
Имам чувството, че ям много.
Движение:
5 км. разходка (със стегнато темпо, но не чак да се потя)
40 мин. велоергометър
60 коремни преси (4х15)
размятане на гирички
дотук 15 етажа стълби, очакват ме още десетина
Странното е, че като бях с 10 кила отгоре, не се виждах толкова дебела, колкото сега.
И аз...
Много хубав дневник, пожелавам ти успех!
Сякаш чета себе си в някои изречения.. (F) (hug)
S.R., мерси за милите думи. Надявам се, че всички лутащи се сме напипали някаква вярна посока.
Аз да ви се оплача - не мога да си оправя профилната снимка. :( Пробвах кажи-речи всякакъв размер, но има едно мигащо квадратче от пунктирчета, което е по-голямо от снимката и не ми дава да правя нищо с нея. :( А като кликна да се добави (забравих точната формулировка), се появява както си е с това черно... паспарту около нея. Как да накарам тая мигаща гад да ми съдейства? Стрелкичките не вършат работа.
Такааааа... оправих си снимката, трябвало е да уцеля някакъв сравнително точен размер - предишните са идвали твърде малки (явно), а по-големите не ги приемаше. :)
Днес установих, че явно всичко подлежи на промяна, ако има желание. 2-3 вечери си лягам леко гладна (не толкова, че да имам проблеми със заспиването, но усещам стомаха си някак празен). Будя се, без да усещам глад, но около час, след като съм станала, едно гласче почва много настоятелно да изисква да ям. Сега. Веднага. No excuses. Толкова по въпроса, че не обичам да закусвам, както твърдях по-горе. Ще гледам да си го отгледам като навик, харесва ми.
Поради глада, който ме нападна изведнъж, закуската ми придоби чудовищни размери, но я ядох на 2 пъти (в 9 и в 11).
Общото количество бе: 3 яйца, бъркани с 10 грама масло; 7 едри чери домата, около 130-140 гр. моцарела, около 30 гр. царевица (най-сетне свърших консервата). Това - разделено на 2 пъти.
По някое време ще зобна шепа печени фъстъци (не са идеални за моите цели, но ги гледам вече 5 дни и няма да им се размине, ядат ми се).
Вечерята ще е ранна, 150 гр. сьомга и няколко листа айсберг, че от 20:00 съм на кино (пуканки и прочее не ме изкушават, защото първо започнах да ходя редовно на театър, където, разбира се, не се яде, и като почнах да ходя на кино, нямах създаден този навик и ми беше странно да хрупам нещо в салона. А Кола и подобни газирани не близвам от почти 8 месеца), а после ще ми е късно за вечеря.
Утре приключвам със сьомгата, че взе сериозно да ми втръсва (никога не съм обичала риба, проядох я едва преди няколко месеца и макар сьомгата да ми харесва, нещо се надцених с количеството, което бях купила).
Тренировка няма да има, освен пак няколко серии от по 3/6 етажа стълби с разни багажи и 5 км. разходка (до мола и обратно, ако времето се задържи все така приятно).
След 1 седмица на тоя мой режим отбелязвам -1.2 кг (от 70.4 на 69.2). Може и да е само вода, но все е някакво начало - доволна съм.
Днес:
- Салата айсберг, 1 краставица и 4 варени яйца, зехтин - половината количество от това.
Сега тръгвам на път, ще си взема пакетче сурови бадеми (дето са по 80 гр).
Вечеря (предстои и вече съм я поръчала на нашите): 3 пържолки от свинско бонфиле, голяма салата маруля, краставица и зехтин. Потенциално и чаша червено вино.
Аз се завърнах - не съм се отказала, просто нямах редовен Интернет, а отделно и време и желание да сядам на компютъра тия дни.
Бях си у дома, там обикновено е голямо омазване, сега омазването беше умерено (т.е. доста картофи и няколко вечери ядох чипс).
Мислех, че съм качила сваления килограм, но се оказа вода, която падна буквално за ден и пак съм си малко над 69.
Днес беше много кофти ден за храненето ми, наистина е под всякаква критика: 4-5 макарончета (в смисъла на паста, не на френските сладкиши), 1 бебешко бурканче консервирани домати, сладолед (тези 3 неща през деня) и към 18:30 часа: около 100 гр. картофена салата, около 100 гр. руска салата (не повече от 100 гр. и от двете), 1 малък Събуей (с печено пилешко и черен хляб с овесени ядки), още сладолед.
Та така, както казах, храненето ми днес е ужас, нямам почти никакъв протеин, но от утре се връщам към предишния си режим. Забелязала съм, че маааалко да вдигна въглехидратите, както се случи, докато бях у дома, после изпитвам голям глад за тях и ми е трудно да вляза в пътя. Но съм се заредила със сьомга, кайма от истинско месо, зелена салата и краставички и... продължаваме напред!
Движението ми беше ужасно много ходене пеш (по 10 км на ден си правех редовно), откакто съм се върнала тук (т.е. 2 дни) си карам и велоергометъра по 40 мин.
Голям зор виждам с намаляването на въглехидратите. Хем си знам, че а’ съм се отпуснала малко, а’ после ми трябва сумати време, докато вляза в правия път. Каааакто и да е.
Вчера:
- Сладолед
- Няколко вилички руска салата (около 100 гр.)
- 200 гр. сьомга на сух тиган, 120 гр. краставица
- 2 с.л. крем за тирамису, 2 бишкоти, напоени в кафе и ликьор
- 200 гр. сьомга на тиган с няколко капки олио, зелена салата с половин краставица, 1-2 с.л. царевица, 1 бира (500 мл).
Днес:
- 1 среден (към малък) банан
- Тирамису
- 4 белтъка, бъркани с малко масло, половин краставица (сега ще си ги правя)
- 200 гр. сьомга на тиган с няколко капки олио, малко зелена салата с половин краставица
Оттървах се от тирамисуто - разкарах го, като го пратих на приятеля ми да си го носи у тях и го поизнудих да хапне повече от него, докато бяхме заедно. А белтъците са само белтъци, понеже ми останаха от крема за тирамисуто, пък нямам други яйца в момента.
Ядат ми се въглехидрати. Всичко и по много - в момента каквото и да ми кажете, което съдържа повечко въглехидрати, вероятно ще ми се прияде моментално. Гоооооре-долу се озаптявам, ама не съвсем (както се вижда). А калориите са много.
Движение имам, но не е кой знае какво: вчера 40 мин. велоергометър, упражнения с дъмбелите, стотина коремни преси, повдигане на краката от легнало положение. Днес: упражнения с дъмбелите, коремни преси, 5 игри тенис на маса (паднах и в 5-те, но поне не регистрирах твърде срамни резултати: 2 бяха на 18, 2 на 16 и 1 на 15).
Днес (няма да претърпи промени оттук нататък):
- 1 банан
- (току-що изядено) 2 крайщника от една питчица (цялата е 300 гр. и като гледам колко остана, съм изяла около 70 гр.), 1 варено яйце, 10 черни безсолни маслини
- (вероятно ще огладнея следобед) кисело мляко “Домлян” (4.5%), почти цялата кофичка (от нея ми трябват 1-2 с.л. за кюфтетата, които ще правя)
- 2 кюфтета (от кайма-смес от свинско бонфиле и свинска плешка), зелена салата с краставица
30 мин. велоергометър
4х15 коремни преси, редувани с 4х15 повдигания на таза от легнало положение. След около час направих втори рунд от същото.
Имам ужасни проблеми със съня - като пребита съм.
Честно казано, така ми е доста скучно да водя дневник, като не вписвам и разни емоции и размисли от ежедневието, но предпочитам да си запазя анонимността по-дълго, предвид признанията за хранителните разстройства, с които почнах дневника. А и се чувствам некомфортно да говоря за храна, отслабване и прочее с хората около мен и не би ми било приятно да знам, че някой от тях чете, знаейки, че става дума тъкмо за мен. То и само името ми стига, но разчитам, че засега съм “в безопасност”.
Не ме тресе параноя, но наистина имам остатъчен дискомфорт от хранителното разстройство в тази насока и ми е кофти да говоря по тези теми с познати.
А въглехидратите пак са много, пък хем не обичам хляб, хем като го срязах, и ми се прияде ужасно много - точно двете крайчета. И яйцата трябваше да са 2, но като изключим това, усещам менюто си днес като по-добро от последните дни.
Мнението беше редактирано от Albena на 15.05.15 11:36.
Вчера (ужас, но МЦ се канеше да идва и бях освирепяла направо):
- 3 препълнени с.л. маскарпоне (около 100 гр.), разбъркано с къпини и малини
- 2 кюфтета от кайма от свинско бонфиле и свинска плешка, зелена салата със зехтин (имаше и царевица в нея, но не я ядох)
- кофичка кисело мляко 4.5% с 4 с.л. сладко от къпини и малини (аз си го правих, разбърках ги със захар на котлона, докато захарта се стопи)
- Събуей с печено пилешко и много зеленчуци
- бира, чаша вино
Днес (вече с МЦ, засега без чак толкова силни болки в стомаха, които обикновено ме свалят моментално):
- банан
- 5 бишкоти
- 3 яйца, бъркани с 10-15 гр. масло, 1 голяма краставица
- (предстои) 200 гр. сьомга на тиган, зелена салата с малко зехтин
Днес съм доволна, даже и за бишкотите не ме е яд, макар че ги изядох от чиста лакомия. Скрила съм кантара, че съм подута и не ми се мисли колко вода съм задържала.
Снощи в крайна сметка не вечерях - прибрах се късно и нищо не ми се готвеше, нито пък ми се ядеше (почна да ме свива стомахът покрай МЦ и не ми беше до ядене), за сметка на това ми се приспа бързо и се хоризонтирах. Та сьомгата остана за днес (и вече задължително трябва да я ям, понеже днес й изтича срокът на годност).
Та за днес менюто ще е:
- круша
- сьомга със зелена салата, краставица и малко царевица
- любимата ми вечеря: 3 вида сирене (чедър, гауда и камамбер) с малко круша и чаша вино. Общо количеството на трите е около 580 гр., за двама е и предполагам, че няма да нарежем целите парчета, та бих казала, че сиренето ще е по около 200 гр. на човек и утре ще дояждам останалото (и ще правя оборка на хладилника, че искам да го размразя малко).
Не знам доколко е полезна и окей изобщо, но предпочитам да си ходя дебела, отколкото да се откажа от подобна глезотия (случва ми се веднъж месечно, макс. 2 пъти). Мда, слаби са ми ангелите.
А, да, имам и чудни чери домати, ще втикна няколко из менюто по някое време.
Все още съм подута и се чувствам кофти. Не спя добре (не спя нормално at all), от тая вечер почвам течен мелатонин.
Мнението беше редактирано от Albena на 18.05.15 09:39.
Днес:
- 1/4 круша, 2 препълнени с.л. маскарпоне с 3 равни с.л. от импровизираното ми сладко от малини и къпини (съдържа само малини, къпини и 4 с.л. захар на 250 гр. плод)
- 7-8 едри чери домата, около 50-60 гр. гауда
- сладолед
- 3 яйца, бъркани с около 15 гр. масло, половин краставица, 2 с.л. чили сос
30 мин. велоергометър, 60 коремни преси, 60 повдигания на таза от лег (4х15 без почивка и от двете, редувах ги) и отделно първи ден от едно предизвикателство (т.е. 10 crunches, 10 sit-ups, 25 squats)
Утре продължавам с разчистването на хладилника.
Много съм изнервена, труден период на много, ама наистина много фронтове.
Вчера:
- 6 бишкоти (50 гр.)
- 1 круша с около 50-60 гр. камамбер
- 2.5 бъркани яйца със зелена салата с краставица, царевица и зехтин (общо яйцата бяха 5, поделихме си ги почти по равно с приятеля ми, а от царевицата в салатата почти не ядох), 3-4 глътки бира от неговата
Днес:
- 2 филийки хляб с хумус
- 1.5 филийки хляб с хумус (общо хлябът ми е около 100-105 гр.)
- половин консерва риба тон с шепа царевица и лук. Евентуално и краставица.
Захар и пак захар. Ама нали уж си бях обещала, че ще си слушам тялото, а то в момента иска точно това, което ям. Останалия хумус ще го дояждам с моркови, казах! Поне се успокоявам, че вечер въглехидратите са орязани. Другата седмица ще пътувам и ще гледам да вляза в час откъм протеин и мазно за сметка на въглехидратите. Явно нервите ми избиват в такава посока. Утре ще взема да се претегля и да си взема мерки, че отдавна не съм.
Движение имаше и вчера, и днес. Велоергометър, онова предизвикателство със sit-ups, crunches & squats, малко размятане на гирички, а днес и 4 игри тенис на маса (2 от които - загубени срамно и 2 - пооооочти спечелени (wasntme) (на 18 и на 19).
Хубавото е, че приятелят ми ме подкрепя в идеята ми да отслабна по изключително деликатен начин. Първоначално даже се опитваше да ме разубеждава, защото според него съм си била “добре”. Да, ама аз имам огледало и знам още колко ми трябва (поне приблизително), докато се харесам. Но като видя, че го искам наистина, взе да ме насърчава, ама супер деликатно. Вече на 2 пъти предлага ей така, от нищото, да ходим да играем тенис на маса (знае, че обичам, но досега инициативата винаги е тръгвала от мен), насърчаваше ме да си карам велото, докато той все още спи (нищо, че трака и вероятно ще му преча), понеже не му било проблем, планираме и едно планинарстване през лятото... И още някакви подобни неща, без да спомене и дума за килограми. Някой ден ще взема да му кажа колко много оценявам точно такава подкрепа в точно тази й форма. Без да ме юрка, без да ме кара да се чувствам дебела и без да се вторачва в килограмите. За човек с история с хранителни разстройства това наистина е от огромно значение и съм му много благодарна.