Избор на Омега 3, 6 и 9

24.04.15
23:04

Здравейте, понеже нямам време да поръчвам, тъй като са ми назначили да започна колкото се може по-бързо да започна да приемам Омега 3,6 и 9, искам да си ги купя от София още утре. Обаче попаднах в ужасен кръговрат,сравнявайки разни елементи и съставки и нямам никаква представа какво да си купя. Спрях се на тези, тъй като доколкото знам са много качествена и известна марка http://shop.bb-team.org/now-foods-omega-3-6-9?sku=463#product-nut-facts а нямам финансовата възможност да си купувам омегите по отделно, но забелязах,че самите омеги в тази опаковка се извличат от ленено масло, масло от касис, РАПИЦА, тиквено семе... и няма изобщо РИБЕНО масло. Това май не е добре, нали? Или? Защото си мислех, че е хубаво да са извлечени от риба. Какво бихте казали точно за тази комбинация на тази марка?

И ако не е хубава, бихте ли ми препоръчали отново комбинация на 3,6 и 9, но да е до 35 лв. :(

Продуктът е много добър, но ще е по-практично да направиш суплементация само с омега-3 - останалите се осигуряват сравнително много лесно с хубава храна. В този ред на мисли... започни всичко с премисляне на храната (заради нея си стигнала до нужда от прием на такъв продукт). Добавките са лесна работа. Избирали сме такъв продукт и друг път...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 24.04.15 23:18.

24.04.15
23:56

Ами храната отдавна мисля че съм я коригирала, дори гледам да ям поне по 2-3 пъти в седмицата риба (финансово не мога да си позволя сьомга) но ям риба тон,пъстърва,скумрия... както и другите храни, богати на мазнини,но проблемът не се оправя и ми казаха, че ще трябва и добавки и лекарката ми е предписала не само 3, а заедно 3,6 и 9. Иначе и аз мисля, че самостоятелно само Омега 3 на НАУ е по-добър избор, защото е изцяло от рибено масло, а не от ленено,тиквено и т.н., но лошото е, че са ми предписали и 6 и 9, а пък те не се продават по отделно и просто не знам какво да правя, а нямам време.....

Ако менюто ти включва достатъчно мазнини с растителен произход, вероятно нямаш нужда от прием на омега-6 и 9 и съответно едно рибено масло ще ти свърши добра работа. Във всички случаи трябва да премислиш съотношението между омега 3 и омега 6 в храната - това е важният момент и с това трябва да съобразиш суплементацията.

В полунощ за утре не мога да ти дам по-добърс съвет от този да купиш продукта, на който си се спряла.

25.04.15
12:05

казано от Кольо Пияндето на 25.04.15, 00:13:

Ако менюто ти включва достатъчно мазнини с растителен произход, вероятно нямаш нужда от прием на омега-6 и 9 и съответно едно рибено масло ще ти свърши добра работа. Във всички случаи трябва да премислиш съотношението между омега 3 и омега 6 в храната - това е важният момент и с това трябва да съобразиш суплементацията.

В полунощ за утре не мога да ти дам по-добърс съвет от този да купиш продукта, на който си се спряла.

Дааа, прав си, разбирам те, но аз наистина коригирах храненето си, почти всеки ден ям мазнини и то от растителен произход, ям риба, яйца, зехтин, свинско, ядки.... но проблемът е ,че цикълът ми не идва. Дали наистина е вярно това твърдение, че организмът лесно се разваля, но доста трудно и бавно се възстановява и му трябва доста време. И именно заради това ли, предвид фактът, че вече приемам достатъчно мазнини, той отново не идва? Гинеколожката ми пък каза, че си трябват добавки и те са важни за предизвикването му, дори и храната да е добра.

Трябва да има баланс между омега-3 и омега-6. В момента, най-вероятно имаш дисбаланс, защото диетата ти осигурява големи количества омега-6 и почти нищожни омега-3.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909

Взимай смело омега-3 и не пести от дозата.

казано от Lara Kioseva на 25.04.15, 12:05:

...организмът лесно се разваля, но доста трудно и бавно се възстановява и му трябва доста време.

Общо взето е така, да. Организмът е изключително адаптивен и издържлив към екстремностите, които му причиняваме, но всичко си има граници. Възстановяването изисква много търпение и постоянство.

И именно заради това ли, предвид фактът, че вече приемам достатъчно мазнини, той отново не идва?

Много е вероятно.
Казвам го с уговорката, че нямам представа какво, кога и как се е случвало при теб.

Гинеколожката ми пък каза, че си трябват добавки и те са важни за предизвикването му, дори и храната да е добра.

Щом като лекар ти назначава прием на трите групи мастни киселини (3-6-9), значи избраният от теб продукт е напълно ОК. Приемам, че храненето ти е наистина на нужното ниво (дано и гинеколожката да го е проверила). Десо е повторил останалото, за което ти пея от снощи.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.04.15 12:33.

26.04.15
11:34

И това, че 3-6-9 в този продукт са извлечени не от рибено, а от ленено,тиквено, касис и т.н., не е лошо, нали? Питах докторката дали не е по-добре да си купя само Омега 3, защото то е извлечено изцяло от рибено масло и тя каза да е и 6 и 9, и че това, че е от ленено масло и т.н. не било лошо и като цяло всеки, който държал на здравето си, пиел ленено масло.

Докторът ти не е дал компетентно мнение, за голямо съжаление... Малко са докторите, които са навътре с хранителни добавки. Знае, че ти трябват омега-3 и омега-6, и че ще ти помогнат за конкретното състояние, но не може да направи разлика между продуктите на пазара.

Науката категорична казва, че трябва да има едновременен прием на омега-3 и омега-6.

Омега-6 се набавят от храната лесно, докато за омега-3 е изключително трудно. Хапвай шарлан, зехтин, краве масло, кокосово масло и си ОК!

С още омега-6 ще влошиш съотношението между омега-3 и омега-6.

Омега-9 не са есенциални, тях тялото си ги образува от отстаналите.

Лененото масло е в пъти по-лош източник на омега-3 от рибеното масло. Рибеното масло съдържа омега-3 киселините DHA и EPA, които са естествени за човешкото тяло. Лененото масло съдържа ALA, която е неестествена за човешкото тяло и трябва да се образува в EPA. При жените едва няколко процента от приеманата ALA се образува в EPA.

Вече е твой изборът дали ще вярваш на авторитета и думата на доктора или на цялата позната наука.

ПП: Да, лененото масло е чудесен продукт за общо здраве, за сваляне на холестерола, за естрогеновия баланс, но изобщо не е добър източник на омега-3.

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 26.04.15 18:01.

26.04.15
20:08

Благодаря ви!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1