02.05.15
18:54
Здравейте , искам да ви питам какво мислите за тези два начина на хранене? Чисто хранене ,но без броене на калории само се храниш чисто или IIFYM ядеш каквото поискаш стига да ти влиза в макросите.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 02.05.15 21:52.
02.05.15
19:02
Това, че ядеш чиста храна не значи, че може да тъпчеш калории до без край и да не ти се отрази. Много обичам хора, които казват “Яж чиста храна, яж колкото искаш, те калориите от чистата храна попадат в бездънна яма”.
Това, че ядеш каквото поискаш (тук предполагам се подразбира противоположното - джънк), но да ти влиза в макросите, е концепция, която не ми допада лично на мен.
Аз съм ЗА чиста храна, която да ти влиза в необходимите количества макронутриенти.
Храня се по този начин и не смятам калории. С времето съм научила какво и по колко да ям, за да поддържам/качвам/свалям тегло.
Скоро гледах един клип в който обясняваха от къде произлиза това IIFYM (смятай какви теми се обсъждат).
Това IIFYM- “if it fits your macros” има за цел да обясни на хората, че по време на диета няма забранени храни. Защото доста хора питали дали могат да ядат банани, картофи, ориз и тн. по време на чистене. Естествено могат да се консумират тези продукти, но трябва да се гледа калорийният баланс и да не се надвишава, това се опитал да им обясни човекът измислил това съкращение IIFYM.
Обаче както всяка друга идея и тази се извратила. Вместо чиста храна и броене на калории, доста хора свързват IIFYM с мазни хамбургери и броене на калории.
IIFYM не ти казва- Яж боклуци но си брой калориите... IIFYM ти казва- Няма забранени меса, плодове и зеленчуци и тн. но все пак си следи калориите.
Дано си ме разбрал какво имам предвид.
разбрах те какво имаш предвид . А да ви питам напоследък доста често взех да чийтвам и имам чувството че колкото повече ям толкова повече ми се яде .Колко често чийтвате или изобщо чийтвате ли? Знам че е вредно но ... Случва ми се на 5-6 дена надвишавам средно с 1000-2000 кал.
Мнението беше редактирано от Джон Сноу на 02.05.15 21:14.
03.05.15
02:27
Няма какво да питаш, ти си знаеш отговора, просто се надяваш на окуражение което няма кой да ти даде.
Ако си -300кк в ‘добрите’ дни и на всеки 5-6 такива си +2000кк отгоре, с математически познания от 1ви клас, отговорът е ясен.
А и имаш разминаване в понятията май, aestethicsdedication. Примерно, печено свинско месо не е “lean” но е “чисто”.
Мойто хранене е подобно на това на Вероника, също не смятам калории, но знам всяка храна колко калории е горе-долу, и как засища. Понякога се случва да изям повече и на следващия ден нарочно ям по-малко. Всичко е въпрос на воля и време да я усъвършенстваш. В мойте очи всичките храни които ям са си “чисти” (дори мазни меса, кашкавал, масло). Със захар и сладкиши обаче не съм “чийтвал” от повече от 6 месеца сигурно и въобще не ми липсват. Стевия + малко плодове са ми достатъчни.
и за мен масла мазни меса и риба дори и хляб не е чийт .Чийт за мен е да ям сладкиши торти еклери и подобни храни. Мисля и аз да си взема стевия но е малко скъпа .Как я ползваш нея?
Примерно 1 кисело мляко, 1 киви, 1/3 банан, стевия на вкус и пасирам. Много по-добре става от плодов данон и залъгва craving-a за сладко.
04.05.15
13:41
Повтарям Вероника..и супер качествена да ти е храната ако ядеш повече калории от необходимо,ще качваш тегло или ще омазняваш,дали повече мускул или мазно,зависи повече от разпределението на макротата.От друга страна пък ако си набавяш само макротата от боклучива храна в краткосрочен план не е голям проблем,но поради липсата на витамини,минерали и бонуса от токсини,транс,захар и боклуци в дългосрочен план ще ти се отразят зле здравословно и метаболизма ти ще спадне на по-ниско ниво и при по малко калории ще напълняваш по-лесно,отколкото ако месеци си се хранил с хубава храна,която ти е набавяла всичко необходимо,за да функционира машинката ти на пълни обороти ;)