10.05.15
17:16
Здравейте :) Момиче, на 16 год съм, 163 см, 43-44 кг. с 9,70 някъде процент подкожни мазнини. Добре позната на всички глупава история: през детството пълничка, тъпчеща се с чипсове и шоколади, с бавен метаболизъм и адски слаба физическа активност и после вследствие на строга НВД, състояща се предимно от половин печена пилешка пържола на ден, голямо количество салати и малко плодове за 8 месеца - сваляне на около 15 кг. Голямата глупост, която ми причини множество проблеми, но комплексирането беше жестоко. Не че това е оправдание де. Изчезна ми цикъла, имунната ми система отслабна, в горната част приличах на скелет - бях стигнала 41 кг, а долу също бях по-слаба и отпусната. Това беше по време на грип, който ме повтори и потрети. Развих и анемия. В този момент се освестих и реших, че искам да живея нормално /знам, малко късно/ и че ще кача кг. Успях да кача два-три мускулна маса, направих промени в менюто си наскоро, допреди невключващо никакви мазнини или въглехидрати почти. В момента се боря с това да кача, без да изглежда грозно /мускулна маса/ поне до 47-48 кг. предимно в горната част, но изпитвам такъв страх от напълняването, а знам че трябва. Краката ми са по-тренирани /направих и грешката да тренирам само тях преди/ и сега наблягам на горна част - интервалната тренировка на Руми за ръце /горната част ми е адски слаба/, отделно рамене и гръб - upright rows, side lateral rises, shoulder press, shoulder rotations & reverse flies, pull-overs, renegade rows, supermen и тичане и различни видове коремни преси. Не оставям и краката на заден план, но гледам да тренирам повече горна част зада наваксам. Включих въглехидрати сутрин освен плодовете в режима си - курабийки от рожков/лимец/безглутенови /от Слънце и Луна или други веган - не ям бял хляб/, филийка Вита понякога, ядки - около 30 г, по малко зехтин в досега неовкусените салати. От днес започнах да пия Магнезий и В6 витамин, витамин С, коензим Q10. Пия всякакви чайове всекидневно и кафе сутрин /не мога да се откажа от него/. До седмица съм на гинеколог за цикъла, но знам че там просто ще ми изпишат някакви хормони или противозачатъчни за по-лесно от които ще си върна кг обратно ако не и повече, а вярвам че мога да нормализирам нещата с храната и да си кача мускулна маса и отново да изглеждам слаба, елегантна, но и по-здрава и добре, а не като ходещ скелет. Някакви препоръки/съвети за други неща, които да правя, които да ми помогнат да си нормализирам отново цикъла? Принципно метаболизмът ми е изключително бавен. Знам, че нещата трябва да стават постепенно, а и искам да кача здравословно, но за начало направените промени в правилната посока ли са? Какво още бихте ме посъветвали? :)
Темата беше редактирана от Kate Sin на 10.05.15 17:25.
10.05.15
19:07
Мога да те разбера напълно как се чувстваш, тъй като и аз доскоро бях в това положение..В главата ти всичко е объркано, чувстваш се в един безкраен омагьосан кръг, от който като че ли няма излизане. Но това далеч не е така, мога да ти кажа как аз започнах да вкарвам повече продукти в менюто си и като за начало те съветвам да си купиш Сусамов тахан. Има ги в по- големите супермаркети, а и в Био магазините. Не са особено скъпи, от порядъка на 4,50-5лв, но си заслужава определено, защото в комбинация с мед се получава нещо страшно вкусно :D Опитай да вкараш риба в менюто си- печена..Ако ти харесва сьомгата има много лесни рецепти, тя е богата на Омега-мастни киселини, а те са значително важни за МЦ. Вкарай авокадото- на салати го предпочитам аз, но съм чела и за кремчета с него и натурално какао и още мноооого рецепти. Суровите ядки също са добър избор- нуждаеш се от въглехидрати.
За МЦ сигурно знаеш, че не е никак лесен процеса на “връщането” му, аз пих витамини Дита, след които ми дойде за пръв път от 5-6месеца, да не кажа и повече. Сравнително нов продукт са, за мен имаше огромен ефект, чувствах се тонизирана, бодра и не повлияват на апетита. Има още мноого неща, които бих искала да ти напиша, защото процеса през който минаваш е ужасен и няма нищо по- лошо от това да се чувстваш неразбран и да бъдеш упрекван за грешките си. :)
Надявам се с времето всичко да се нормализира и да се чувстваш здрава и щастлива! (F)
10.05.15
19:36
Здравей и честит дневник!
Поздравления, че все пак си осъзнала грешката си и си силно решена да промениш нещата в правилната посока. :)
Бъди постоянна.
Ще помагаме със съвети, когато започнеш да описваш по-подробно тренировките и храненето си.
Привет! :)
За тренировките: На мен също горната част ми е по-слаба от долната(генетично). Затова наблягам доста на нея, но като цялотрудно качвам там по принцип. Напредвам бавно. Наблегнах на лицеви опори(които все още не мога да правя с пълна амплитуда) и кофички. Преди година и 1/2 започнах да правя лицеви опори на стена, преминах към лицеви от колене, а сега правя нормални широки лицеви 1/2 амплитуда. Кофичките може и да съм ги докарала вече до успоредка макар и частично. Имам си туби с пясък за раменна преса, флор преса и други такива. В края на миналата година се реших най-накрая да започна самообучение по ащанга йога(доколкото е възможно да го правя сама, без учител) и досега си практикувам основните пози, съответно и слънчеви поздрави А и Б, които ми развиха изключително много силата в горната част, даже повече от упражненията с тежести. А и са по-приятни. ;) Планковете също. От време на време правя и негативни набирания на лостовете, за да се подготвя за класическите.
За проблема с цикъла: Не се притеснявай, че е възможно да напълнееш от хапчетата. Това не е задължително. Аз съм си жив пример. :D Но се притеснявай, ако ти кажат, че няма проблем да ги пиеш с години, че са безобидни и т.н, защото това е абсолютно съмнително. Препоръчвам ти да се разровиш и прочетеш за различни суперхрани(а те са супер, защото са естествени и регулират всичко, което не ти е наред) и супербилки и да ги включиш в менюто си. Познавам и живи примери, които са си оправили цикъла точно с тях(например: с мака на прах). Отделно като добавка, ако, да кажем, менюто ти не включва годжи бери, гъби шийтаке, рейши и други, кокосови продукти, какаови зърна, мед, прашец, пчелно млечице, водорасли разни(все регулиращи хормоналния баланс), може да си купиш едни течни флакони Здраве от изтока(напиши това в Гугъл, ще ти излязат) и да си ги набавяш чрез тях. ;)
Благодаря ви изключително много за подкрепата! :) Относно сусамовия тахан преди време ми беше любим с мед, от месеци съвсем съм го забравила :D :D ще започна полеко с него и постепенно ще вкарвам и риба и други мазнини в режима си. Калориите принципно много ме притесняват при мазнините обаче и не знам как да си накарам мозъка да ги приеме.. иначе реших,че след като свърша серията магнезий с витамините и коензима, които пия в момента ще си взема тези Дита. :) Относно режимите - тренировъчния и хранителния в момента са така:
Тренировъчен:
Понеделник - 15 мин кардио - тичане - средно темпо
Вторник - https://www.youtube.com/watch?v=vyh8kt0mMX0 - ръце, гръб, рамене + долна част:
3х12 клекове с 4 кг /не разполагам с повече, тренирам в нас, не мога да си позволя фитнес в момента/
3х12 на всеки крак - напади с 4 кг /1 напад - 1 напад напред и веднага със същия крак назад/ - наблягам на тях от последните един два пъти, защото ги бях правила преди време грешно и сега дупето ми е полу-оформено :ДДД
2х15 - повдигания на кръста с краката на стол - http://static.ddmcdn.com/gif/leg-exercises-tb-hamstring-bridge-3.jpg
3х12 - leg extension-и на всеки крак
Сряда - почивка
Четвъртък - 15 мин - кардио - тичане - средно темпо
Петък - https://www.youtube.com/watch?v=vkKCVCZe474 - Корем - минах от един два пъти на нея, но съм много доволна + долна част
Събота - почивка
Неделя - ръце, гръб, рамене + корем
Всяка сутрин на гладно,щом стана, още докато чакам кафе машината да се разсъня: 1 мин скачане - 5серии : клек + 10 climbers - 2 мин скачане +
П: 15 reverse flies (2 кг на ръка - не разполагам с други, пък и не мога повече :д ), 28 pull-overs (4 кг), 14 renegade rows (2 кг) + 35 upright rows (по 2 кг на ръка), 12 lateral rises (по 2 кг на ръка), 30 shoulder press (по 2 кг на ръка), 20 shoulder rotations per side (2 кг) + 2x12 клекове с 4 кг
В: 1 мин скачане - 5серии : клек + 10 climbers - 2 мин скачане
С: 3 серии: 50 jumping jacks - 15 клека със собствено тегло - 15 лицеви на колене /не мога и една нормална/ - по 15 напада напред на крак напред - 12 кофи на стол
Ч: като понеделник
П: като понеделник
С: като сряда
Н: като вторник
Правя всички тези неща отделно сутрин, за да забързам бавния си метаболизъм, като след това хапвам банан с киви, половин ябълка и половин портокал, защото това мога да си позволя сутрин преди да тръгна за училище
Хранителен режим:
към 7: плодовата салата
към 10: оризовка с пилешко филе и салата от домати краставици и царевица - нямам много опции в училище
към 11 ако огладнея ако си нося белтък от варено яйце или шепа шам-фъстъци
към 13:30 - пилешко филе/свински котлет на скара със салата домати и краставици, понякога половин филия вита и гъби или боб/леща - без мазнина си ги готвя
към 16:30 - шепа ядки или ябълка
към 19:00 - салата зеле със зехтин, извара, половин филия вита
Вечер непосредствено преди лягане ям мед, понякога и сутрин - обожавам го! :D Пия много чайове - по 2/3 на ден най-вече зелен, каркаде, коприва или котешка стъпка.
Сутрин след тренировка и салатата започнах от днес магнезия, а после и витамините и коензима. Пия и след като обядвам по една таблетка ЛактоФлор -за чревната флуора и преработката на белтъчините.
Слушам други съвети и критики :) Тренировките сутрин ми се отразяват добре като цяло на емоционално и физическо ниво - зареждат ме позитивно и не искам да ги намалявам.
казано от TheVikk на 10.05.15, 19:40:
Привет! :)
За тренировките: На мен също горната част ми е по-слаба от долната(генетично). Затова наблягам доста на нея, но като цялотрудно качвам там по принцип. Напредвам бавно. Наблегнах на лицеви опори(които все още не мога да правя с пълна амплитуда) и кофички. Преди година и 1/2 започнах да правя лицеви опори на стена, преминах към лицеви от колене, а сега правя нормални широки лицеви 1/2 амплитуда. Кофичките може и да съм ги докарала вече до успоредка макар и частично. Имам си туби с пясък за раменна преса, флор преса и други такива. В края на миналата година се реших най-накрая да започна самообучение по ащанга йога(доколкото е възможно да го правя сама, без учител) и досега си практикувам основните пози, съответно и слънчеви поздрави А и Б, които ми развиха изключително много силата в горната част, даже повече от упражненията с тежести. А и са по-приятни. ;) Планковете също. От време на време правя и негативни набирания на лостовете, за да се подготвя за класическите.
За проблема с цикъла: Не се притеснявай, че е възможно да напълнееш от хапчетата. Това не е задължително. Аз съм си жив пример. :D Но се притеснявай, ако ти кажат, че няма проблем да ги пиеш с години, че са безобидни и т.н, защото това е абсолютно съмнително. Препоръчвам ти да се разровиш и прочетеш за различни суперхрани(а те са супер, защото са естествени и регулират всичко, което не ти е наред) и супербилки и да ги включиш в менюто си. Познавам и живи примери, които са си оправили цикъла точно с тях(например: с мака на прах). Отделно като добавка, ако, да кажем, менюто ти не включва годжи бери, гъби шийтаке, рейши и други, кокосови продукти, какаови зърна, мед, прашец, пчелно млечице, водорасли разни(все регулиращи хормоналния баланс), може да си купиш едни течни флакони Здраве от изтока(напиши това в Гугъл, ще ти излязат) и да си ги набавяш чрез тях. ;)
Йогата съм я пробвала, ама реших, че нямам нерви за подобно нещо :D :D но пък бих я пробвала отново, защото трябва малко симетрия все пак. А относно хапчетата ти какви си пила и какви други суперхрани за цикъл би ми препоръчала и горе-долу за колко време си го върна? :) съжалявам за многото въпроси, просто се опитвам да взема колкото се може повече информация :D