07.03.15
13:57
Здравейте,нова съм тук и определено от скоро се вълнувам от здравословно хранене и фигурата ми.Тренирам от 5г. баскетбол и гледам да изглеждам във форма,но този спорт набляга на скачане и повече напрягане на дупето и бедрата.Отделно когато имам време ходя на фитнес,но целта ми е да намаля бедрата(най-горе) и дупето,а не да ги стягам.Може ли да ме насочите какво да ям за тях,от какво да се лишавам и кои упражнения са най-подходящи.За информация висока съм 167 тежа 58кг и съм на 15г.
24.05.15
03:36
Не искаш стегнати, а слаби бедра и дупе? Интересно.
Нека разбиването на митовете започне... Сега. - Няма храни, които трябва да ядеш или такива, от които да се лишаваш, за да имаш слаби бедра и дупе. Ако искаш на всяка цена да си слаба, а не стегната - то имаш само един вариант - да отслабнеш цялостно, защото няма такива храни, които да те карат да отслабваш в едно точно определено място, независимо дали става въпрос за бузите, дупето, бедрата, ръцете или палеца на левия ти крак. Отслабването обхваща всичко.
А всъщност знаеш ли какво значи да си слаба, но не и стегната? Това се дели на два варианта - първият вариант представлява анорексично слабо тяло с нулев процент мазнини, което не ти препоръчвам в никакъв случай, а вторият - skinny-fat тяло, което също не ти препоръчвам. Не си мисли, че “стегнат” означава това. Повярвай ми, дори и да искаш, ще ти бъде почти невъзможно трудно да станеш такава, без намеса на “екстри”. Реално след фитнес и усърдни упражнения за бедра и дупе, ще изглеждаш по-скоро така, отколкото като по-горния пример. Даже и плочки на корема трудно би изкарала, заради липсата на тестостерон.
Прочети из статиите в сайта, ще намериш дори повече информация, от колкото ти е нужна.
И преди всичко - на петнадесет си. Тялото ти се развива. Нормално е да се появяват промени в него. Не се вманиачавай в храненето си, не прави глупави диети на своя глава. Мисля, че баскетболът е прекрасен и достатъчно натоварващ спорт и съм почти убедена, че си въобразяваш, че нещо не ти е наред с бедрата. Ако искаш да гледаш снимки на модели и те да са ти идеали, добре, прави го, но търси версиите на снимките им, преди да са retouch-нати c Photoshop. Всичко в модната индустрия е с нагласена светлина, излишен глад, много грим, стероиди и ужасно много обработка на снимките, което просто създава болезнено грешна представа за човешкото тяло.
Мнението беше редактирано от Saudade на 24.05.15 03:47.
24.05.15
07:34
Нека разбиването на митовете започне...Сега...Както може да да качиш само на определени места маса, например, виждаме хора с голям гръб и клечки за крака и има хора с големи бедра и слаба горна част, така може и да се сваля, това е обратим процес! Можеш не само да качваш на определени места, но и да сваляш на определени места! Храната е много важна за този случай...писал съм в някои теми и тук на форума има статия за хранене, при намаляне на мускулна маса и т.н.
Трудното в случая е съчетанието на свалянето и твоето ежидневие: тренировки, ангажименти, режими и т.н.
Сега ми стана супер интересно да чуя аргументиран отговор на това как се свалят мазнини от места по избор. Само да си взема пуканки.
24.05.15
14:18
Еми примера ви е пред очите. Спортната гимнастика, например...., гребците ( сега имат и колички за крака, едно време нямаше и диспропорцията беше забележима)
По темата: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/75797
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/73250
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 24.05.15 14:41.
Трупането на мазнини в определени места донякъде зависи от хормоните (например кортизол), т.е., на това може да се влияе до известна степен (примерно, по-малко стрес, увеличаване на тестостерона и т.н.). Докато обаче имаш читава диета и сваляш, не си струва да се задълбава, тъй като на практика разликите са малки. Единствено може да има значение, ако човек се готви за състезание, т.е., трябва да сваля до нисък едноцифрен % мазнини и някои зони са му проблемни и трудно се чистят. Но така или иначе, ако се готвиш за състезание, ще си на препарати (които може да се бият и локално в даден мускул), така че този проблем отпада.
Мнението беше редактирано от Петко К на 24.05.15 14:34.
казано от BGDN. на 24.05.15, 11:42:
Сега ми стана супер интересно да чуя аргументиран отговор на това как се свалят мазнини от места по избор. Само да си взема пуканки.
Липосукция? :* :D За съжаление си изгубих 20 минути от живота да прочета горните два линка, който чете това да ми благодари и да не ги чете.
Мнението беше редактирано от aleks на 24.05.15 22:44.
Понякога под вола има теле, ама засега не ми се е случвало, но чакам. Аз съм търпелив човек :D
Това, което виждам аз от втория линк е “8 жени с подкожни мазнини >25% участват в 3 мес. експеримент с контролирано хранене, изпълнявайки кръгова тренировка за цяло тяло 2 пъти/седмица, в резултат на което намаляват теглото си и % подкожни мазнини от ЦЯЛОТО тяло.” Май се разминах с кулминационния момент, или дали?
Аз съм несъгласна с твърдението поставено така
казано от Carbohydrate на 24.05.15, 07:34:
Както може да да качиш само на определени места маса, например, виждаме хора с голям гръб и клечки за крака и има хора с големи бедра и слаба горна част, така може и да се сваля, това е обратим процес!
защото качването на ММ и свалянето на мазнини (което е фокуса на въпроса на автора на темата) е пределно ясно на повеѝето хора, че не са един и същи (камо ли обратим) процес, независимо от зоната по тялото .
казано от aleks на 24.05.15, 22:55:
Понякога под вола има теле, ама засега не ми се е случвало, но чакам. Аз съм търпелив човек :D
Така си е, всъщност той доста чете и се случва да пише вярни неща, но понякога ме изумява :Д
Мнението беше редактирано от ddd на 24.05.15 22:59.
25.05.15
06:11
По темата. Не случайно дадох линковете. Мускула, който се тренира и на който се набляга, може или да увеличи обема си, или да го намали. Всичко е в зависимост от хранителния режим, който прилагате и тренировките. В случая с втория пример е за цялото тяло, не случайно съм го дал, да видите нагледно как става. Мисля, че повечето трениращи са наясно с това, даже и без вашите знания, за разлика от някои тук. Като пример - тренирам 6 дена в седмицата крака, а те, вместо да се увеличат, се смаляват. Или, тренирам бицепса си 3 пъти седмично с по 4 упр и 5 серии за всяко, а той не ще да расте))
Това е българска черта някаква. Качваш нещо полезно, но в место някой да обори твърдението, което е патент на РФ, с факти, просто ти пишат лични нападки. За вас може и да са глупости, но не трябва така да пишите, че всички виждат колко сте интелигентни. Ако е нещо ново за вас, питайте, потърсете, проучете, пишете в крайна сметка нещо от рода - “не ми се вярва” и т.н., защо трябва да ме обиждате за пореден път? Обсъждайте темата, не личността, това е начина на общуване или обидите са ви в кръвтта. Доказал съм правотата си не в една тема и то с аргументи.
И така, ако иска някой да пише по темата, ще коментирам с него. Недейте да бъдете ограничени относно информацията. Четете всичко, само така ще можете след време да направите анализ по някаква тема, с повече събрана информация. И пак повтарям, за пропусналите, пишете по темата, а не за човека, който е писал коментара, това е правилния, човешкия начин....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 25.05.15 06:47.
25.05.15
06:20
казано от BGDN. на 24.05.15, 22:56:
Това, което виждам аз от втория линк е “8 жени с подкожни мазнини >25% участват в 3 мес. експеримент с контролирано хранене, изпълнявайки кръгова тренировка за цяло тяло 2 пъти/седмица, в резултат на което намаляват теглото си и % подкожни мазнини от ЦЯЛОТО тяло.” Май се разминах с кулминационния момент, или дали?
Аз съм несъгласна с твърдението поставено така
Както може да да качиш само на определени места маса, например, виждаме хора с голям гръб и клечки за крака и има хора с големи бедра и слаба горна част, така може и да се сваля, това е обратим процес!
защото качването на ММ и свалянето на мазнини (което е фокуса на въпроса на автора на темата) е пределно ясно на повеѝето хора, че не са един и същи (камо ли обратим) процес, независимо от зоната по тялото .
Това не е написано никъде, че авторката на темата има само мазнини, които с 5 години трениране ги е качила!
Първо, не е писала, че са мазнини. Второ, мускула също се сваля. Всеки ББ го знае, как лесно се губи мускулната маса и как трудно се създава. Май не си наясно с думата “обратим”.(Значение на думата обратим:
‑а, ‑о, мн. ‑и, прил. Спец. За процес, реакция и под. — който може да се извърши, да протече в две противоположни посоки. )
25.05.15
06:25
казано от ddd на 24.05.15, 22:51:
Още ли не сте разбрали, да не се връзвате на глупостите на чичо ви Васил ? :Д
Давай, кажи си мнението по ТЕМАТА, нали си от експертите тук. Защо са тези лични нападки? Аз пиша ли, че си тъп глупак- НЕ, не го пиша. Така и ти бъди любезен и не вкарвай личността. По темата....слушам те...
25.05.15
06:29
казано от aleks на 24.05.15, 22:43:
казано от BGDN. на 24.05.15, 11:42:
Липосукция? :* :D За съжаление си изгубих 20 минути от живота да прочета горните два линка, който чете това да ми благодари и да не ги чете.
Защо да не ги четат, защото са от мен или защото информацията не е вярна. Ако защото са от мен, няма какво да ти отговоря, то е ясно. Ако, защото информацията, която съм постнал, не ти вдъхва доверие или се съмняваш, тогава с радост ще те изслушаме тук всички. Дай аргументи, ще дискутираме и така. По въпроса за четенето, писах вече горе, няма да се повтарям ;)
Не претендирам да съм от експертите, за това и не раздавам подобни мнения. Аз съм от хората, дето повече тренират и по-малко пишат, а ти си от другите. Половината неща, за които пишеш на практика са много по-различни, а на теб практиката яко ти куца, общо взето си говориш наизуст. И не знам какво отношение очакваш след твърдения като горното, или като това, че по време на клек колената не мърдат. Разбира се, имаш и много други подобни бисери, но ме мързи да се ровя.
А и нали си голям човек, недей да очакваш да не те наричам по даден начин, само защото ти не го правиш :Д Не, че съм ти казвал глупак де, казах, че пишеш глупости, има разлика ;)
П.П Мнението ми по темата съвпада с това на Петко.
Мнението беше редактирано от ddd на 25.05.15 10:39.
Това не е написано никъде, че авторката на темата има само мазнини, които с 5 години трениране ги е качила!
Първо, не е писала, че са мазнини. Второ, мускула също се сваля. Всеки ББ го знае, как лесно се губи мускулната маса и касе създава. Май не си наясно с думата “обратим”.(Значение на думата обратим:
‑а, ‑о, мн. ‑и, прил. Спец. За процес, реакция и под. — който може да се извърши, да протече в две противоположни посоки. )
Продължаваме да си говорим за две различни неща, ама то май си е лайтмотив при теб. Естествено, че двата отделни процеса са си обратими, всеки отделно (извинете повторението) от другия.
Когато ми кажеш е какъв е обаче тоя мускул, “най-горе на бедрата”, дето го е преразвила с 5 години баскетбол, а не е чист и прост брич, мога да започна да участвам в дискусията како да го свали.
25.05.15
11:36
Момчета и момичета, само едно не разбирам - защо храните трола? :D
Това, колко тренира някой си, има значение предимно за него и за дневника му. Освен, ако не се състезава в нещо, иначе всичко друго си остават едни цифри и минути без никакво значение. Дали като практикуваш, почваш да осъзнаваш какво правиш и вадиш нещо като алгоритъм, също не е много сигурно.
Не знам защо толкова му се нахвърляте на Васил, като е шервал, обяснявал и помагал на доста хора. Мисля, че тук Петко много добре е намесил и връзката с хормоните и натрупването на мастни депа в определени зони, ТОВА е доказано.
Свалянето от определени зони СЪЩО не е невъзможно и съм го виждал на практика, просто трябва да си инат. Ако успееш и да овладееш някакви хормонални дисбаланси, АКО ги имаш, пътят ще е още по-кратък.
p.s. линковете не съм ги гледал, много ли са важни?
казано от Херцог Трън на 25.05.15, 11:36:
Момчета и момичета, само едно не разбирам - защо храните трола? :D
И ти си прав, ама всеки иска да каже, и аз включително. :D
25.05.15
12:05
Шернал съм изследване, но продължавате да се закачате с мен, а не с темата
25.05.15
12:58
казано от Carbohydrate на 25.05.15, 12:05:
Шернал съм изследване, но продължавате да се закачате с мен, а не с темата
Споделил си изследване, което показва следното :
Как са се променили:
Масата————————————————65 кг – 60 кг
Масата на мастната тъкан———26.4 – 19.3
Величина на кожно — мастните гънки на:
Корема———————————————- 25 – 19
На талията—————————————-27 – 21
На гърба———————————————17 – 12
Бедро отпред———————————-18 – 14
Рамо отзад—————————————-18 – 18
Тоест намаляването на мастната тъкан е навсякъде. А да, и изследваните са били на калориен дефицит. Направо изненадващо изследване с монументални и тотално преобръщащи науката резИлтати.
https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/how-to-burn-stubborn-body-fat
The take home? Spot reduction technically does occur, but at such a marginal level that it’s essentially insignificant. I like to say that trying to spot reduce fat with targeted exercise is like trying to change a tire with a pencil. It’s practically impossible.
Ако не знаеш английски, ползвай гугъл транслейт да ти преведе. Ще ти го преведа накратко - говориш глупости.
25.05.15
13:00
На ръст от 168 см, 58 кг са нормални, дори идеални според BMI.
Ерика, колко см е бедрото ти, измерено горе, под свивката на дупето? Колко см е ханшът, а и другите основни мерки са важни. Не мога да разбера как изглеждат напомпани бедра при размери, освен ако нямаш диспропорция и масата ти е предимно в долната част на тялото, а горната е кльощава. Мисля, че това е реалният вариант, особено в периода на пубертета, когато поради хормоналния фон момичетата натрупват повече мазнини в женските зони на тялото.
Теглото ти е идеално за ръста, според мен работи по формата и общия физически тонус на тялото.
П.с. Лекциите за мускулните влакна, към които води статията, не са преведи на бг и за съжаление нищо не разбирам ;)
25.05.15
17:05
Има копче за субтитри
26.05.15
08:57
Локалното отслабване, както и локалната хипертрофия са възможни...Очаквайте превод на статия от 2015г. с всичките аргументи -”За” и “-Против”....един поглед от близо....( за тези, които четат, разбира се и не ми забранят да качвам статии, че вече ми омръзна да се напъвам предвид факта, че го правя напълно безплатно)....малко време ми трябва само за превода...
26.05.15
09:03
Както винаги чича Васко чете избирателно и пропуска каквото не му изнася. :D
П.П. А локалната хипертрофия пък никой не я отрича - то затова из залите има хора, на които им личи че тренират само гърди и ръце :D
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 26.05.15 09:04.
26.05.15
10:15
Както казва един познат: “ако съществуваше точкова редукция, значи на тенисистите работната ръка би трябвало да е със значително по-малко мазнини от другата?”
Като споделяме изследвания, ето едно - група хора тренират крака с изолиращо упражнение с обемни протоколи (над 1200 повторения на тренировка) и резултата е, че мазнината намалява в други части на тялото, но не и в упражнявания крак.
Получава се така, защото упражненията влияят директно на мускулите, не на мазнините. А мазнините седят складирани под формата на триглицериди, които няма как да се използват от мускулите за гориво (все едно да се опиташ да сипеш суров, нерафиниран нефт в резервоара на колата). За да станат на гориво, трябва да се разбият на глицерол и свободни мастни киселини. Сигнала за това е хормонален, а въпросните хормони се отделят в цялото тяло, не само там където работи даден мускул. Колкото по-ниски нива на инсулина (и по-добра инсулинова чувствителност, постигната чрез добро хранене), толкова повече хормони за транспортиране и горене на мазнини.
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 26.05.15 10:16.
26.05.15
11:47
Малко неправилно за ръката на тенесиста. Там нямаме целенасочено премахване на мазнини и ръката има малко по друга мускулна композиция спрямо другата, например при арма е така...уточнявам, че не съм писал за точково премахване, като премахване на едната ръка или ухо...разбираемо е, че никой не иска премахване на мазнина от единия крак))). Не пиша за това. Пиша по темата, прочети горе...
за сега толкова....но няма проблеми, претрябвало ви е да четете моите теми)))
26.05.15
12:07
Въпреки, че на външен вид тялото е симетрично, с едната ръка хвърляме по далече, стискаме по силно и удряме, както и с краката. Защо ли? Раззбира се, че има и е имало различни мнения за локалната промяна....аз ще дам по различен отговор от на Соломон...хубаво е когато има и друга информация и хората могат сами да преценят верността на дадено твърдение....ще пусна различна гледна точка от досегащната...всеки сам да прецени.....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 26.05.15 12:09.
26.05.15
12:35
Да, и с едната ръка пишем по-красиво, по-удобно и т.н. Както и футболистите ритат с единия крак по-добре. Ама сигурно е заради композицията на тъканите там... :D
26.05.15
14:02
Точно така, сам го каза))), тренирайки ние можем да променяме много неща, стига да знаем как;)
26.05.15
14:09
А как ще обясниш, че хората са левичари/десничари и примерно - един пише по-добре с лявата ръка, а друг с дясната? :D Пак ли е заради композицията на тъканите? :D :D :D
26.05.15
14:26
Нали това ти пиша, че каквото тренираш, това расте, общо казано. Тренираш едната, тя расте, тренираш другата и тя също...)) твоя пример с футболистите...