Нужно ли е да увелича приема си на храна?

24.05.15
18:16

Здравейте, нов съм във форума, тъй че надявам се да съм уцелил раздела.
На 18г. съм, 1,83 см , 70 кг.
Занимавах се към 4 месеца със стрийт фитнес(през зимата), след това го карах на колоездене/тичане. Като цяло имам чувството, че поизгубих мм, затова и започнах в началото на май фитнес, белким позакърпя положението. Краката ми вървят много добре( имам някакъв страх към клековете с повечко килограми, затова и не пробвам все още), наблягам на лег пресата, бедрено разгъване, повдигане на прасец и lunges ( не им знам превода). Горната част на тялото се фокусирам в момента върху гърди и гръб( тук смея да кажа, че съм най-добре) и в общи линии не правя кардио, тъй като се потя достатъчно много от другите упражнения. Целта ми - качване до 75 кг и максимално изчистване. Но тук идва проблема с хран. режим или аз съм си създал илюзията, че има такъв. Имам чувството, че не ям достатъчно.
Сутрин - 100гр овес + 500 мл кисело мляко
малко по-късно - шейк от 200 гр ягоди, 1 банан и 200 мл прясно мляко
след тренировка 30 гр протеин от барчето
на обяд - 2-3 пържоли + салата / било то краставици и домати или марула /
следобед - 3 яйца с около 50-100 гр сирене и малко филе
вечер - 200 гр риба тон

В началото на месеца тази храна ми стигаше, но сега като че ли горя много повече и бързо огладнявам. Като това се случи - не съм сигурен какво точно да хапна и често се случва да се храня с глупости. Пробвал съм да увелича въглените, но ми става по-тежко и не ми харесва. Единствено не съм пробвал да увелича мазнините, защото се притеснявам , че ще се омазня - по принцип лесно качвам и свалям, проблема ми е в чистенето. Ходя 4 пъти седмично на фитнес, като ги редувам пон. и втор. фитнес, сряда почивка, четвъртък и петък фитнес, събота и неделя почивка. Не ми пречи да ходя всеки ден, но съм сигурен, че няма да има много ефект ( или се бъркам ? ) Та въпросът ми е , тъй като има доста по-компетентни хора от мен , какво да променя в храненето? Ако се налага ще напиша конкретно какво тренирам и ще прикача снимки , за да добиете по-добра представа.

Темата беше редактирана от SimplySatisfying на 24.05.15 18:23.

Здравей!

Със сигурност ще е по-полезно да напишеш подробно тренировките си. :)

Колкото до храненето - най-лесно да определиш дали ти стига или не, е да наблюдаваш освен теглото си и силата (дали има осезаем спад), както и възстановяването.
lunges = напади

Имаш малко неясноти относно мазнините - това, че ядеш мазнини не значи автоматично, че ще се омазниш. Омазняването зависи от ред други фактори. Има статии в изданието за това - ползвай търсачката и почети (виж статиите за калориен баланс).

Има различни варианти за тренировки и по-голямо значение има какво точно правиш в залата и с каква честота тренираш мускулните групи, отколкото дали ходиш всеки ден или правиш 2-1-2-2 схема.

25.05.15
15:11

Това, което имах предвид, е че ме е страх да увелича мазнините, за сметка на въглехидратите.
Никога не съм чувствал изтощение или спад в силата. След всяка тренировка се чувствам перфектно. Килограмите варират от 69 - 71, като обикновено не мърдам от тази граница.
По отношение на тренировките;
за крака :
1. лег пресата - 10х100, 10х110 , 10х120, 10х140 и 8х150
2. нападите ги правя с 20 килограмов лост, 3 серии по 16 / 8 за всеки крак /
3. бедрено разгъване - 3х25кг, 3х30кг / всяка серия 10 повторения /
4. повдигане на прасец - 2х40 и 3х45 кг / всяка серия 12 повторения /
5. скокове на по-висока повърхност - 4х15 повторения
извън фитнеса 1-2 пъти бягане по 11 км

за другата част от тялото:
1. кофички - 5х12 без доп. тежест
2. трицепсово разгъване на горен скрицепс - 5х30 кг / 10 повторения на серия /
3. придърпване на долен скрицепс 2х45, 2х55, 2х60
4. бицепсово сгъване на долен скрицепс 3х17.5 , 2х20 кг
5. бицепсово сгъване с дъмбел - 5х15 кг, всяка ръка
6. бицепсово сгъване с лост - 5х25 кг
7. гребане с т-щанга - 3х25 кг, 2х30 кг
8. гребане с щанга от наклон напред - подхват 5х45 кг
9. наскоро пробвах и мъртвата тяга - 3х50 кг , 2х60 / всяка серия по 8 повторения /
10. придърпване на вертикален скрицепс - 3х30 кг, 3х35
11. кросовър - 4х15 кг/ 30 общо /
12. флайс - 4х15 кг / 8 повторения всяко /

В общи линии е това. Една голяма мешаница, а и беше доста зор докато открия подходящите килограми. Комбинирам от всичко, като пресата почти винаги присъства.

Какъв ти е стажът в залата? Преди тези 4 месеца стрийт фитнес занимавал ли си се в зала? Или с някакъв спорт (боен, баскет и т.н.)?

Описаните упражнения в този ред ли правиш и това 2-те поредни тренировки ли са? Наистина е хаос и има доста неща за коментар, но те ще са на база отговорите на първите въпроси. :) Подозирам, че си начинаещ и изобщо нямаш нужда от подобни схеми - с много изолирани упражнения и акцент на бицепс и трицепс.

След като не мърдаш от 69-71, а искаш да качиш тегло, значи трябва и да увеличиш храната. Обърна ли внимание на статията за калориен баланс?

25.05.15
23:11

Тренирал съм плуване около година, друг спорт не / преди 2 години /. Упражненията не ги изпълнявам на веднъж, а си правя комбинации, като гледам да има от всяка мускулна група поне по едно. Просто изписах тези, които правя.
Пресмятал съм калорийния баланс, просто не ми е конфортно като приемам толкова въглехидрати / показва ми 2700ккал, ако махнем към 400 за да съм в дефицит - 2300/ .
Както казах, фитнес почнах от началото на този месец, т.е кажи речи никакъв стаж / по време на лостовете ходих само там + кардио 1-2пъти през седмицата по 11 км / .

Мнението беше редактирано от SimplySatisfying на 26.05.15 09:34.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1