29.05.15
15:59
Здравейте,
От януари до април свалих 16кг, като на своя глава си бях изготвила някакъв хранителен режим. Свалях си по 1кг на седмица, което за мен беше идеален вариант. В един момент започнах да усещам липса на виталност, косопад, мускулни крампи.... Посетих лекар-диетолог и ми беше изготвен хранителен режим. Изчислихме, че тези 4 месеца съм изкарала средно на 1000кал дневно, което си е изцяло моя грешка. Сегашният ми режим е на 1300-1400кал. Спазвам го от месец и свалих още 4кг., но на моменти отново нямам никаква енергия. Диетологът ми е на мнение, че ако увеличим калоража, твърде вероятно ще започна да качвам кг, а аз имам да свалям още доста. Допускам, че липсата на енергия може да се дължи на пролетна умора.... знам ли. Когато спортувам приемам допълнително протеини и бавни въглехидрати, които не са включени в дневните калории. Но последните дни нямам желание и сила за тренировки.
Как мислите дали проблема е в калориите? Стартовото ми тегло беше 102кг, към днешна дата съм 82кг. Работя на бюро и нямам никакво движение през деня. Хранителният ми режим е съобразен със здравословното ми състояние - имам ниска кръвна захар (от няколко години), често пада под долна граница, един вид се водя преддиабет. Храня се с храни с нисък ГИ, като целта ни е да нормализираме показателите на инсулина и захарта.
29.05.15
16:11
Като цяло ясно ли е какво приемаш и какво изразходваш като енергия?
Там е цялата магия... но си мисля, че гладуването продължава с пълна сила, т.е. най-вероятно въпросните 1300-1400 kcal са те отвели в същата задънена улица.
29.05.15
16:24
Изчислявам примерно калориите, от които се нуждая при малка или никаква активност (последната седмица примерно не съм спортувала), за моя ръст и тегло и излиза, че те са 1900кал, аз приемам 1300-1400. Но се чудя дали продължителността на прием на малко калории, не ме събаря, все пак това са вече 5 месеца.
Също така диетелога взе предвид и показанията ми при апарат Танита, каза че са от особено значение.
Мнението беше редактирано от Мая Великова на 29.05.15 16:25.
29.05.15
16:26
Калораж е хубава дума...интересна :)
Не разбирам как за твоя ръст (който не знаем - истина) и тегло 1900 е дневния ти “калораж” за поддържане. Колко си висока и на колко си години? Каква формула използваш? На мен ми е 1900-2000 кал. баланса, а аз съм около 60 кг...?
Сигурно думата е от най-новото издание на правописния речник - 2015 едишън +.
Ще ти е трудно, но в никакъв случай няма да ти дойде зле като към ниския “калораж” добавиш малко “тренираж”.
Мнението беше редактирано от Nachev на 29.05.15 16:38.
29.05.15
16:42
казано от James Hinks на 29.05.15, 16:26:
Калораж е хубава дума...интересна :)
Лекарят ми я употребява, явно съм прехванала и аз.
Относно калкулатора за калориите, ето примерно този (аз съм 165см):
http://xn—80aa2abebwqqh.blogspot.com/2011/07/blog-post.html
29.05.15
16:51
казано от Мая Великова на 29.05.15, 16:24:
...за моя ръст и тегло и излиза, че те са 1900кал, аз приемам 1300-1400. Но се чудя дали продължителността на прием на малко калории, не ме събаря, все пак това са вече 5 месеца.
Ако приемем, че 1900 kcal са адекватно определено количество енергия за поддържане при теб, то всичко под 1500 kcal е чист глад. Човешкият организъм е изключително адартивна система, способна да преживее много повече от това, което правиш ти... което не значи, че трябва да продължаваш със същата стратегия. Когато режимът те събори - вече е късно за някои неща и ставането ще е много бавно.
Показанията на апарат Танита не са световно известна мярка за каквото и да било, особено като не знаем какъв е апарата, какво, кога и как е мерил... та като цяло е по-добре да излезем от зоната на общите приказки, принципните положения и дървената философия.
казано от Мая Великова на 29.05.15, 16:42:
http://xn—80aa2abebwqqh.blogspot.com/2011/07/blog-post.html
Абсурд.
Според тая глупотевина за да свалям 1 kg седмично трябва да приемам 2000 kcal. До броени дни ще започна да припадам от изтощение.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.05.15 16:55.
29.05.15
17:05
казано от Кольо Пияндето на 29.05.15, 16:51:
казано от Мая Великова на 29.05.15, 16:24:
...за моя ръст и тегло и излиза, че те са 1900кал, аз приемам 1300-1400. Но се чудя дали продължителността на прием на малко калории, не ме събаря, все пак това са вече 5 месеца.
Ако приемем, че 1900 kcal са адекватно определено количество енергия за поддържане при теб, то всичко под 1500 kcal е чист глад. Човешкият организъм е изключително адартивна система, способна да преживее много повече от това, което правиш ти... което не значи, че трябва да продължаваш със същата стратегия. Когато режимът те събори - вече е късно за някои неща и ставането ще е много бавно.
Показанията на апарат Танита не са световно известна мярка за каквото и да било, особено като не знаем какъв е апарата, какво, кога и как е мерил... та като цяло е по-добре да излезем от зоната на общите приказки, принципните положения и дървената философия.
казано от Мая Великова на 29.05.15, 16:42:
http://xn—80aa2abebwqqh.blogspot.com/2011/07/blog-post.htmlАбсурд.
Според тая глупотевина за да свалям 1 kg седмично трябва да приемам 2000 kcal. До броени дни ще започна да припадам от изтощение.
Всичките калкулатори из нета показват, че имам нужда от толкова. Ако тогава някой може да ми го изчисли при 165см, 82кг, 33год и да приемам малка или никаква активност, ще съм благодарна.
Аз си признавам, че никак не съм наясно с хранителните режими и необходимия прием на калории, и поради тази причина се обърнах към лекар-диетолог, понеже е малко по-специфично при мен, предвид нивата на захарта, инсулина и гликирания хемоглобин. За Танита не знам доколко е достоверен, но изследването го правих в клиника. Най-вероятно ще пробвам една седмица на 1500кал, за да видя как ще се развият нещата...
А относно тренировките, към момента съм си дала малко почивка - поради липса на енергия и мускулните крампи. От 3 дни приемам магнезий, макар че при изследванията ми излезе, че е в норма.
Мнението беше редактирано от Мая Великова на 29.05.15 17:07.
29.05.15
18:56
Изчислението по формулата на Харис-Бенедикт също води до 1900 kcal - толкова енергия ти е нужна за запазване на сегашното положение без тренировки. За да сваляш е необходимо да приемаш по-малко от 1900 kcal… това също е ясно. Разумният енергиен дефицит, обаче, е не повече от 20%, т.е. според мен абсолютният минимум за теб е 1500 kcal дневно, както вече казах. Нямам представа защо т.нар. диетолог ти е предложил толкова агресивна енергийна рестрикция, не е лошо да я попиташ, особено в контекста на специфичното ти здравословно състояние. Имала си много за сваляне, продължаваш да имаш, но в моите очи 1300-1400 kcal са твърде малко храна, която напълно нормално и очаквано те е довела до днешната задънена улица. От къде да дойде енергията за добрия тонус и тренировки, като тялото ти се мъчи да оцелява вече 5 месеца? Защо да намалява мастните запаси в условията на тази остра енергийна криза, след като те могат да му гарантират възможно най-дълго обезпечаване на основните метаболитни (животоопределящи) процеси? Трябва ти период и процес, в който ще “убедиш” организма си, че не се налага да поддържа значителни запаси от енергия под формата на телесни мазнини. Погледнато от друг ъгъл - за колко време си качила тези около 40 излишни килограма? Не е за 5-6 месеца, нали? Защото за толкова се стараеш да ги свалиш...
Машина Танита може да значи МНОГО неща. Тук гадатели няма.
За крампите - непременно ревизирай и нивото на хидратация, т.е. колко вода пиеш.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.05.15 18:57.
29.05.15
19:56
Преди месец, когато се срещнах с диетолога, първоначално ми каза, че най-вероятно се нуждая от 1500кал, но искаше да види резултатите от Танитата, след което прецени, че всъщност калориите ще са 1300-1400.
Това са резултатите (оставаме на заден план дали са достоверни, но те промениха преценката й) :
BMI 32,1; BMR 6850kJ/1637kcal; Impedance 455Ω;Fat 40,3 %; Fat mass 34,8kg; FFM 51,5kg; TBW 37,7kg (това е преди месец, когато бях 86,3кг)
Видяхме се преди 2 дни и споделих оплакванията си, но й споменах, че допускам липсата на енергия, да се дължи на времето. Тя ми каза, че запазваме режима, понеже ако повишим калориите, може би ще започна да качвам килограми...
(Иначе килограмите започнах да качвам преди около 8 години, след като започнах работа на бюро и се обездвижих. Усетих се на първите 10-ина и започнах онази така прословута 90 – дневна, с която се прецаках напълно – тогава отключих проблемите със захарта. Така започнах да се лутам и по лекари, които обаче ми обясняваха, че с тази ниска захар, диети не трябвало да спазвам, да не се ограничавам, било опасно и т.н. И така в един прекрасен момент се оказах 115кг (за около 3год качих над 50кг) и с все по-чести пристъпи на хипогликемия. Първите 13 свалих преди 2 години и задържах така.)
Иначе сега не се старая да ги свалям за 5-6 месеца, за толкова свалих първите 20кг. За останалите съм си дала срок една година :), мисля си, че е достижима цел.
Откакто започнах да отслабвам не съм правила хипогликемични кризи, но захарта си стои близко до долна граница, подхождам доста осторожно към този проблем, имам си глюкомер и я следя.
А относно водата – пия около 2,5л на ден.
Но както писах и по горе – от утре си повишавам калориите на 1500.
Благодаря за отделеното време!
Мнението беше редактирано от Мая Великова на 29.05.15 20:04.
29.05.15
20:59
Аз виждам нещата така (напомням, че не съм лекар):
При 1300-1400 kcal нещата явно не са добре - тонусът е лош и не сваляш. Да стоиш в това положение - не виждам смисъл. Намаляване на енергията под тази стойност няма как да доведе до подобряване на общия тонус (виталност), а при това положение аз не бих мислил изобщо дали свалям или не. Затова си мисля, че именно тонусът и общото здраве трябва да ти бъдат с лек приоритет пред телесното тегло на този етап. Увеличаваш енергията до около 1500-1600 kcal за известно време и следиш какво се случва - подобрява ли се жизнеността ти и променя ли се теглото ти. Това са 15-20% енергиен дефицит спрямо 1900 kcal енергиен баланс. Да, възможно е да качиш 1-2-3 kg - нормална компенсаторна реакция на тялото (то е гладувало и сега ще му подадеш малко повече храна, съответно то вероятно ще се “застрахова” за следващо гладуване). Ако не се завърнат силите ти - значи е редно да намалиш още агресивността на режима, т.е. още малко да увеличиш енергията от храната. В един момент нещата ще се стабилизират - това е целта - да намериш мястото, където ще имаш сили и тонус за подходяща спортна активност. Възможно е тази стабилизация да стане при тегло малко над сегашното, но аз не намирам това за притеснително, ако се чувстваш жизнена и силна. После търпеливо и постепенно опитваш да влезеш в другата стратегия - не намаляване на енергийния прием, а разумно увеличаване на разхода. Хубаво е да опиташ да пиеш малко повече вода (около или малко над 3 литра дневно), ако е възможно.
Скапаната 90-дневна диета... а толкова хора вярват, че е Панацея.
Типичен високовъглехидратен режим и ако не се контролират количествата храна адекватно - стават “чудеса”...
30.05.15
08:57
Преди да повишим калориите, няколко седмици поддържах теглото и не свалях. Имах опасения, че при рязък скок от 300-400кал, ще кача, но напротив - започнах по-бързо да отслабвам. Явно съм трупала запаси и съм забавила метаболизма, като с увеличаване на храната, съм нормализирала процеса.
Принципно моята идея беше следната (не ми се смейте много :) ): да спортувам 2-3 пъти в седмицата (досещате се, че с тези килограми, не ми е необходимо много натоварване, за да се изтощя и да съм като току що излязла от банята) до момента, в който се забави процеса на отслабване или напълно спре, след което увеличавам калориите, повечко тренировките и така до достигане на оптимално тегло, като си остане и начин на живот. Мислех си, че организма ако свикне на физическо натоварване от самото начало, в един момент ще зацикля с килограмите, след което нямаше да знам как да продължа. Навярно грешна стратегия съм измислила обаче.
Както писах и в първия пост, калориите 1300-1400 са за дните, в които не тренирам, а при спорт добавям още около 150-200кал след тренировка. Но спрях да тренирам заради крампите и сега нямам сила да започна отново. Та ще вдигам калориите на 1500кал и се надявам до няколко дни да си стъпя на крака и да продължа по-усилено със спорта, като тогава режимът ми ще е идеален за дните, в които ще спортувам.
Приемам съвети относно това как да тренирам, като се има предвид, че с тези килограми не мога да товаря краката. Преди време реших да ходя на танци, но започнаха адски болки в ставите и веднага се отказах. Сега една моя тренировка протича по следния начин (тренировка може и да силно казано :) ) : бързо ходене на пътека за около 20мин - скорост 4,5-5км/ч, след което разни упражнения с гирички за около 15мин. Към момента мисля, че това ми е лимита, повече и да искам не мога. Не знам и до колко важен фактор е структурата на тялото при избора на упражненията – принципно съм с доста широки рамене, поради което се замислям за гирите...., проблемите ми зони са ханша и бедрата, коремът ми е почти плосък (което е много странно за моите кг)
Мнението беше редактирано от Мая Великова на 30.05.15 09:10.
30.05.15
10:23
Храненето трябва да е с точност до наобратно....в ден за тренировки да се ограничава, а в почивен ден, да съответства на енергоразхода за деня....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 30.05.15 10:31.
30.05.15
10:40
Проблемът с 90 дневната е , че е много ефективна за сваляне на тегло. (сега какво точно се сваля е друг въпрос). От реалните случаи покрай мен няма неуспешни опити и всички свалят завидно количество килограми , над 10. Разбира се, има си обяснение за това и то не е в ползите от диетата. Затова е трудно да убедиш някой , че е неефективна в дългосрочен план и опасна, особено хора, които нямат представа какво е метаболизъм, макронутриенти, % мазнини и крехка телесна маса и пр.
Васко, виждам, че това разпределение на храненето го споделяш във всички свои постове. Но на мен ми се струва логично, че след тренировка - в почивния ден, клетките имат нужда от по-усилено зареждане с хранителни вещества. По този въпрос ме интересува колко време продължава “прозорецът” след тренировка, в който се усвояват най-добре и най-много веществата )не говоря за след тренировъчни шейкове, а за общия повишен метаболизъм) и има ли всъщност практически полезен такъв период? И в кой момент започва възстановяването на мускула след натоварване- още по-време на упражненията или някакъв период след тях?
30.05.15
10:45
До като спим през нощта....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 30.05.15 10:49.
30.05.15
11:07
казано от Carbohydrate на 30.05.15, 10:45:
До като спим през нощта....
Това не е вярно. Да, през нощта мускулите се възстановяват, текат цялостни възстановителни процеси, но категорично периодът не започва тогава. Ще дам и най-простият пример - ранни сутрешни тренировки, последвани от цял ден активност (дали работа или друго) и късно лягане. Ако беше вярно, че през нощта започва периода, определено трябваше да съм се изгубил :D
Иначе след интензивни тренировки с тежести, различни автори дават между 24 и 72 часа като прозорец с повишен метаболизъм. Мое лично мнение - 24те часа след тренировка са тези, в които да свършиш най-много работа по възстановяването си :) Отново - мое мнение, на база усещания :)
30.05.15
11:09
А докато сме будни какво? ;) да, херцога е писал
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 30.05.15 11:11.
30.05.15
11:35
Херцога е прав...не мога да му виждам коментарите...ограничиха ме ли...не знам, не ми се получава да пиша от тела))...
Лайквам неговия коментар)))
излизам от профила, за да го видя
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 30.05.15 11:36.
30.05.15
11:47
казано от Carbohydrate на 30.05.15, 10:23:
Храненето трябва да е с точност до наобратно....в ден за тренировки да се ограничава, а в почивен ден, да съответства на енергоразхода за деня....
Което, обаче, усложнява картинката. За да се подходи по този начин е необходимо режимът да се разглежда с по-голяма рамка - не дневна, а седмична (примерно) и така да се преценява енергиен дефицит. Това повлича след себе си друго - твърде голямо ограничаване на енергията в тренировъчни дни, което аз не одобрявам (и не ангажирам никой с мнението си).
Малко сухи сметки (няма как).
Нека приемем, че с лека физическа активност 3 пъти седмично дневният енергоразход при нея ще стане около 2000-2100 kcal. В дни без тренировка той е 1900 kcal. Съответно енергията за 7 дни = (4 х 1900) + (3 х 2100) = 13900 kcal. Толкова енергия ще трябва за поддържане. При енергиен дефицит 20% стигаме до цел 11100 kcal седмично.
Да видим как твоята идея пасва на това - в почивни дни приема 1900 kcal (колкото е енергоразхода), значи за четирите такива седмично стават 7600 kcal. В останалите три дни (в които тя тренира!) тя трябва да приеме общо 3500 kcal или 1100-1200 kcal дневно, за да се придържа към желания седмичен енергиен дефицит. Ако тренира 2 пъти седмично, в дните с тренировка ще трябва да приема по 800 kcal.
Това в моите очи е изтезание - в тренировъчни дни да приемам почти половината от нужната ми енергия (1100-1200 от 2000-2100 kcal). Косвено това ограничава и възможностите за изграждане на някаква (каквато и да е, колкото и да е!) мускулна маса в нейния случай. По тези причини не съм уверен, че това е подходяща стратегия... независимо, че седмичната енергийна рамка може да се спазва по “каноните”.
Сега... ако ще се действа “на око” - това е друга работа... :) ...но гладът в тренировъчни дни аз не го харесвам като идея по принцип. :)
казано от Херцог Трън на 30.05.15, 11:07:
Иначе след интензивни тренировки с тежести, различни автори дават между 24 и 72 часа като прозорец с повишен метаболизъм. Мое лично мнение - 24те часа след тренировка са тези, в които да свършиш най-много работа по възстановяването си :) Отново - мое мнение, на база усещания :)
Общо взето - напълно споделям.
Допълвам с нюанс на моето лично усещане - първите 6-8 часа след тренировка са с по-висок приоритет спрямо следващите 16-18 по отношение на възстановяването.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 30.05.15 12:22.
30.05.15
12:12
Ние можем да вързваме калоража, според това, което ни се иска, това обаче не значи, че е работещо...в случая с момичето, видяхме, че не е )...какво повече да кажа в своя защита на коментара ;)
П.П. забележи, аз не пиша за калории и количеството им, а просто преструктурирам ;)...мога и да се обоснова, ако някой иска ;)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 30.05.15 12:25.
30.05.15
12:37
Аз също аргументирах позицията си... именно защото преструктурирането, което предлагаш, неизменно повлича след себе си глад в тренировъчните дни, ако нещата трябва да се направят според принципите на каноните. Намесих сметките, за да онагледя това. Ако ще се действа на око, по усет и/или както дойде - тогава ситуацията навлиза в зоната на философията, където аз не съм компетентен и оставям всеки сам прави преценката си. Ако пак ще намесим напълно неопределени и неопределяеми в случая величини като практическо усвояване, реален енергоразход или интензивност на метаболизма - отново без мен.
Предложеното от теб не е ясно дали работи, но е възможно.
Просто мисля, че на практика няма да е много приятно и достатъчно ефективно. Освен това съм принципно подозрителен към съвети от калибъра на “яж тогава по-малко, а другия път повече” без да е ясно колко малко е малкото и колко повече е повечето. Дали ще се аргументираш - това е твой избор, но ако го направиш се надявам да е нещо, базирано на лично твой опит.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 30.05.15 12:40.
30.05.15
17:46
Вече доста време се храня точно така, ако питаш мен лично и имам фото в дневника, как изглеждам )). Не съм писал за калории, колко й трябват и т.н., така , че престани да извърташ отговора ми, когато пишеш, че 1300 ккал са убийство в тренировычен ден и т.н. Целта е да се свалят килограми, нали? Ето, че и Херцога написа и ти си лайкнал, че възстановяването на мускулите трае от 24 часа и повече, но започва веднага, нали?! Значи излиза, че когато сме на дефицит и тренираме, обърни внимание, че не пиша какъв е дефицита ;), то енергията трябва да се попълва и тя се попълва от мазнината и трае до другия ден, условно основно....т.к. процеса на липолизата е започнал, имаме хормони, които циркулират и това ще трае докато сме в дефицит. Но, ако изядем някаква храна с лесна енергия, просто казано или имаме, по скоро нямаме режим на хранене, то процеса на липолизата и изобщо попълване на енергията за сметка на мазнините спира т.к. в кръвта вече има разградена от червата и всмукана енергия( пиша направо енергия, за да не обяснявам дълго)... Защо на другия ден е необходимо да се нормализира енерго разхода? Защото, ако сме в постоянен дефицит, ще стане това, за което всички пишат: спиране на цикъла, късопад и т.н., а в най-добрия случай, просто нямаме достатъчно енергия просто да живеем нормално, без да ни се приспива, без умора, със хубаво настроение и т.н. За това, отслабването е бавен процес, за тези, които държат да го правят здравословно. Не, че не може да се отслабво бързо, но, както виждаме риска си го има... И т.н. и т.н.....
30.05.15
23:19
казано от Carbohydrate на 30.05.15, 17:46:
Не съм писал за калории, колко й трябват и т.н., така , че престани да извърташ отговора ми, когато пишеш, че 1300 ккал са убийство в тренировычен ден и т.н.
Споделих мнение, че не харесвам идеята ти и обясних нагледно защо.
Толкова. Само толкова. Да си припомним конкретиката, която извъртам:
Обяснил си всичко точно и ясно - кое, как и колко.
Аз извъртам. Както винаги. Още ли не си свикнал?
За останалото съм цинично ясен:
казано от Кольо Пияндето на 30.05.15, 12:37:
Ако ще се действа на око, по усет и/или както дойде - тогава ситуацията навлиза в зоната на философията, където аз не съм компетентен и оставям всеки сам прави преценката си. Ако пак ще намесим напълно неопределени и неопределяеми в случая величини като практическо усвояване, реален енергоразход или интензивност на метаболизма - отново без мен.
Още чакам едни изследвания на едни английски учени глави... доказаха, че тренировките са без значение в режим за отслабване, представяш ли си?
Нямам какво да кажа повече по темата за намаляването на енергията в тренировъчен ден.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 30.05.15 23:27.
31.05.15
06:51
казано от Кольо Пияндето на 30.05.15, 11:47:
Малко сухи сметки (няма как).
Да видим как твоята идея пасва на това - в почивни дни приема 1900 kcal (колкото е енергоразхода), значи за четирите такива седмично стават 7600 kcal. В останалите три дни (в които тя тренира!) тя трябва да приеме общо 3500 kcal или 1100-1200 kcal дневно, за да се придържа към желания седмичен енергиен дефицит. Ако тренира 2 пъти седмично, в дните с тренировка ще трябва да приема по 800 kcal.
Това в моите очи е изтезание - в тренировъчни дни да приемам почти половината от нужната ми енергия (1100-1200 от 2000-2100 kcal). Косвено това ограничава и възможностите за изграждане на някаква (каквато и да е, колкото и да е!) мускулна маса в нейния случай. По тези причини не съм уверен, че това е подходяща стратегия... независимо, че седмичната енергийна рамка може да се спазва по “каноните”.
Това какво е? Първо слагаш някакви калории и после казваш, че е мой план и, че е изтезание!!! Баси маняка ))
П.П. това, което предложих не е идея, това е реална работеща методика....качил съм тук на форума материала ;)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 31.05.15 08:08.
31.05.15
09:57
казано от Carbohydrate на 31.05.15, 06:51:
Това какво е?
Това е принципно разпределение на енергията съобразно предложената от теб идея. Казано по друг начин - след като твърдя, че при този подход в тренировъчни дни ще се гладува, доказвам с нагледен пример защо ще се случи така. Избягвам да давам количествени съвети, дефинирани с изключително конкретни понятия като ‘много’, ‘малко’, ‘намали’, ‘увеличи’, ‘не така, а обратно’ и други подобни. Давам пример и за да може да се открие грешката в разсъжденията ми (ако/когато има такава). Знаещ и можещ човек като теб би трябвало с лекота да ми покаже точно къде греша... останалите се крият зад общи приказки.
...А ако междувременно руската наука от миналия век е доказала, че калорийният баланс е несъществен, това е новост за мен и ще ми е приятно да видя доказателствата. Вероятно те са някъде при данните на учените от английски университети, които споменах, но... все пак.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 31.05.15 11:25.
31.05.15
11:42
казано от Кольо Пияндето на 31.05.15, 09:57:
казано от Carbohydrate на 31.05.15, 06:51:
Това какво е?
Това е принципно разпределение на енергията съобразно предложената от теб идея. Казано по друг начин - след като твърдя, че при този подход в тренировъчни дни ще се гладува, доказвам с нагледен пример защо ще се случи така. Избягвам да давам количествени съвети, дефинирани с изключително конкретни понятия като ‘много’, ‘малко’, ‘намали’, ‘увеличи’, ‘не така, а обратно’ и други подобни. Давам пример и за да може да се открие грешката в разсъжденията ми (ако/когато има такава). Знаещ и можещ човек като теб би трябвало с лекота да ми покаже точно къде греша... останалите се крият зад общи приказки.
...А ако междувременно руската наука от миналия век е доказала, че калорийният баланс е несъществен, това е новост за мен и ще ми е приятно да видя доказателствата. Вероятно те са някъде при данните на учените от английски университети, които споменах, но... все пак.
(giggle) За разлика от теб, аз не давам конкретни съвети, защото не знам всичко за човека, а по интернет не става. Давам чисто и просто верни насоки, а искащия трябва да реши сам, колко има желание за да поддържа режим и т.н. От нас двамата - ти си врачката, дето хвърля боб :D. Аз работя по готови методики ;) и спазвам основните неща. А това кой колко калории да приема не мога да кажа. Ти можеш! Сигурно виждаш цялата анамнеза на “пациента” от един пост )))))))))))))
31.05.15
11:50
Коле, още се чудя на акъла ти да се занимаваш със смахнатия чичак............
31.05.15
12:04
Ех, Вася, Вася... ама кажи още в самото начало, че ще чешем клавиатурите с общи приказки! :)
Без проблем ще сляза на това ниво и ще си гукаме като равни. :)
Аз съм врачката, която хвърли боб и допусна, че принципите на калорийния баланс ще важат и в този случай, напълно прав си. ;)
Херцог Трън, все по-често си задавам този въпрос... в случая запълних технологичните паузи в неделното домакинстване. :)
31.05.15
12:07
Здравейте,
не искам да се намесвам във вашия спор, но аз писах в тази тема именно, за да получа съвет и съм благодарна на Кольо Пияндето (хубав ник :) ), че се отзова и ме насочи в каква посока да размишлявам. Не бях сигурна дали моя режим е неправилен или е възможно да търся причина някъде другаде. Отделно, ако нямах желанието и нагласата да отслабвам, изобщо нямаше да се захващам със спазване на режими и търсене на компетентни мнения.
Да споделя и какво се случва при мен - в петък вечерта приех с около 50кал отгоре, бях решила постепенно да завишавам количествата. Вчера нямах грам сила да стоя на краката си, помислих си, че ще се мре и към менюто си добавих около 100гр кашкавал, като по този начин калориите ми за деня станаха около 1700. Днес със страх се качих на кантара и какво да видя – за тези 2 дни съм свалила 1кг. Мисля си, че за да стигна чак дотук, то гладът е бил с немалка сила.
Мнението беше редактирано от Мая Великова на 31.05.15 20:56.
31.05.15
12:11
казано от Кольо Пияндето на 31.05.15, 12:04:
Ех, Вася, Вася... ама кажи още в самото начало, че ще чешем клавиатурите с общи приказки! :)
Без проблем ще сляза на това ниво и ще си гукаме като равни. :)
Аз съм врачката, която хвърли боб и допусна, че принципите на калорийния баланс ще важат и в този случай, напълно прав си. ;)Херцог Трън, все по-често си задавам този въпрос... в случая запълних технологичните паузи в неделното домакинстване. :)
Така е! Няма как да сме рамни, профеоре. Аз съм един обикновен човек, който по стечение на обстоятелствата изглежда добре)) на 42 г. без да е взимал никога стимуланти ;) и с тренировки за деца ))...Моята визия е визитната ми картичка ;)
Херцога вече гледам спря да дава съвети на хората, които искат да направят тялото си красиво и почна да дава акъл на Кольо)))))....тялото говори само за знания, тренировки и т.н. ))
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 31.05.15 17:21.
казано от Мая Великова на 31.05.15, 12:07:
Днес със страх се качих на кантара и какво да видя – за тези 2 дни съм свалила 1кг.
Значи, тия колебания с по 1-2 кила за 1-2 дни - това е вода, не са свалени или качени мазнини, така че не го брой.
И не се качвай всеки ден на кантара, излишно е. Мери се веднъж седмично при еднакви условия. Повече от кило мазнини на седмица няма как да сваляш (освен ако си на пълен глад или имаш 30 кила излишни), а под 1 кило кантара я го хване, я не.
Мнението беше редактирано от Петко К на 31.05.15 12:12.
31.05.15
12:19
казано от Carbohydrate на 31.05.15, 12:11:
Аз съм един обикновен човек, който по стечение на обстоятелствата изглежда добре)) на 42 г. без да е взимал никога стимуланти ;) и с тренировки за деца ))...Моята визия е визитната ми картичка ;)
Имам още малко време до 42-годишна възраст. Живот и здраве - ще се види аз до къде ще съм докарал нещата без стимуланти (каквото и да имаш предвид). Към момента дали изглеждам добре е относително понятие... но това е положението, примирен съм. Само дай да не обръщаме разговора на чат и социални мрежи.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 31.05.15 12:22.
31.05.15
12:23
Мая, друг съвет - не ползвай кантара като ориентир, а огледало, метър и това как се чувстваш :) 60кг могат да изглеждат по 2 коренно различни начина ;) Често кантарът показва едно и също в сравнение с преди 2-3 месеца, но нещата са се променили драстично и горните неща, които описах ги отчитат по-добре ;) Успех и слушай Пияндето ;)
31.05.15
12:56
Денят ми за теглене е в неделя и принципно само тогава се качвам на кантара, но при увеличаване на храната, позволявам страха да ме ръководи (да не започна да качвам) и се тегля по-често. Пред огледалото също се оглеждам, там са другите мои опасения :) – да не ми увисне кожата , но аз повече от 1кг на седмица не свалям, така че май е малко вероятно това да се случи при мен.
Искам да питам нещо друго – защо при моето състояние (предвид преддиабета), не се препоръчва да се яде месо в по-големи количества (няколко лекари са ми го казвали)? И сега в режима си имам само по 80гр пилешко на ден и то само 3-4 пъти в седмицата, което да си призная ми идва малко. След като при него няма как да се измери ГИ, кое тогава налага това ограничение?
31.05.15
13:44
Към Кольо: прелисти всичките ми коментари и теми и ще видиш, че единствения човек, който почва да превръща форума във чат си ти ))), толкова ли си безочлив, баси!
Към Мая: питай тях, какво имат предвид...аз от своя страна мога да коментирам, че месото съдържа много наситени (твърди) мазнини и холистерол (холистерин), които не се препоръчват за човек като тебе....
31.05.15
14:16
казано от Carbohydrate на 31.05.15, 13:44:
...аз от своя страна мога да коментирам, че месото съдържа много наситени (твърди) мазнини и холистерол (холистерин), които не се препоръчват за човек като тебе....
Можеш ли да обясниш защо диабетици и хора в евентуално преддиабетно състояние,не трябвяа да консумират животински мазнини?!От доста време търся адекватно обяснение на общоприетите медицински канони,които в повечето случаи са просто хипотези.
31.05.15
14:23
казано от Светослав Тодоров на 31.05.15, 14:16:
казано от Carbohydrate на 31.05.15, 13:44:
...аз от своя страна мога да коментирам, че месото съдържа много наситени (твърди) мазнини и холистерол (холистерин), които не се препоръчват за човек като тебе....
Можеш ли да обясниш защо диабетици и хора в евентуално преддиабетно състояние,не трябвяа да консумират животински мазнини?!От доста време търся адекватно обяснение на общоприетите медицински канони,които в повечето случаи са просто хипотези.
Обяснението е такова: при хората с наднормено тегло е нарушена обмяната на веществата, нарушена е липидната обмяна и на липопротеиди, въглехидратната обмяна, обмяна на холистерин....По принцип, организъма ни е умен и ако той, организма, работи добре, то той има функция да взима толкова, колкото му е нужно холистерол от храната, а излишния се утилизира...нещо такаво става....не съм търсил специално инфо, но може и да потърся по обстойно...
От личен опит ти казвам, че диетолозите НЕ струват! Има много малко свестни и за съжаление ти не си попаднала на някой от тях! 1400 мо се струват малко за теб. Няма да е зле да си направиш дневник, тук в сайта за да следиш храната си и да помагаме. Относно състоянието ти-аз имах инсулинова резистентност и сама се оправих с хранителен режим.Това за месото ми се струва нелогично... Но няма да е зле да отидеш на ендокринолог и да си изследваш инсулина, но си направи обременяване с глюкоза-дава най-точни резултати.