Чудесата на "малките" домашни тренировки

Темата е заключена.

На 34 години съм. Точно преди толкова, през пролетта на 1981-а, моите родители са ме кръстили Жоро. До 2011 г. нямах проблеми с килограмите. Напротив, дори бях хилав за моя ръст от 173 см. Нямах навик да се оглеждам в огледалото с цел да следя фигурата си. В моите очи бях О.К. Явно това е бил проблемът, защото с годинките, особено след като минеш 30-те, идват и килцата. Та, достигнах 79 в началото на 2015 г. Трябваха ми няколко месеца, за да разбера, че нещата не са добре. Дето се казва, трудно си връзвах връзките на обувките. При изкачване на стълби се задъхвах, а при по-бързичко слизане усещах как някакви меса се тресат под ризата ми. Започнах да чета доста форуми, като в този на BB-Team намерих най-много отговори на стотиците си въпроси. Накрая реших да започна с упражнения у дома. За целта първо си купих дребен уред - лост за врата, на който се получават само така наречените chin ups. За по-широки набирания няма място. Ръцете ми опират в касата. В началото не можех да вися и 10 секунди, камо ли да се издърпам. То не беше висене, не беше подскачане. Но вече достигам цели четири набирания с подхват.
След като се убедих, че желанието ми за упражнения не се изпарява, напротив, става все по-голямо, си поръчах кростренажор. От тези - по-простите, с осем степени и маховик пет килограма. Мислех си, че е много леко, но за начинаещ като мен се оказа жестока мъка. Какъв е резултатът след близо два месеца висене на лоста и месец с кростренажора, комбинирано със серии от лицеви опори до отказване (в моят случай това са пряко сили 20). От 79 килограма вече съм 75.
Има обаче още нещо - храната. Опитвам се да спра всички видове пържени, тестени и тях подобни изделия. Не се получава всеки път, но вече не се тъпча.
Пък и си смятам калориите - според всички видове калкулатори дневният ми прием не трябва да е над 1800 калории. И се старая да е с около 200-300 по-малко. Проблемът засега е, че на кростренажора не мога да изкарам повече от 15-20 минути със средна скорост 25 км/ч - това темпо най-много ми пасва и на разход на енергия, и на пулс. Ако успея да спра пушенето, сигурно ще удвоя времето.
Това е за мен - ще споделям дилетантските си упражнения и странните хранения. Ако някой иска да помогне - много благодаря предварително. Ако не - здраве да е :)

Темата беше редактирана от Жоро Георгиев на 31.05.15 23:13.

Та какво правих днес? Сутринта станах към 9, неделно, мотах се малко и около 10 се качих на кростренажора. 18 минути общо, като първите 3-4 са на пета степен, а останалите на осма. Не гледам калории, а основно разстояние. Целта ми е да не падам под 5 изминати километра и да почувствам доста умора, ама не чак да ми причернява. Сменям темпото в зависимост от пулса. След това - висене на лоста. 3 серии по 4 набирания (толкоз мога). И после набиране, задържане в най-високата позиция, след това бавно пускане до долу - няколко пъти. После лицеви опори до откат - една серия. :)
Предварително се извинявам, че звучи ужасяващо аматьорски. Нямам за цел да вая тяло на Аполон. Просто да се стегна и да вляза във форма. И кефът, че напредвам, макар и бавно, е жесток. :)

Добре дошъл при нас!!! :)

Благодаря, Вероника Налбатска.
Днес тренирането беше като вчера. двайсетина минути на кростренажора - пет километра и малко. Обаче - успях да направя пет набирания. В първата и втората серия. В третата и четвъртата не успях да се издърпам пет пъти. И малко повече лицеви опори до откат - 28. Осъзнах, че кантарът не е стимул, ако го ползваш по-често от веднъж седмично. Затова броя от днес седем дни и тогава пак претегляне. Успешна седмица на всички.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1