31.05.15
23:28
Здравейте! Пиша във форума с молба да получа няколко съвета и да разбера мнението и препоръките на други хора. Не винаги личната преценка е най-правилна. Казвам се Марина, на 16 години съм, височината ми- 171сm, килограмите- 59kg. Занимавам се и се интерсувам от спорт и здравословно хранене от около година и половина, през това време натрупах знания и известна практика отосно по-здравословният начин на живот. Отслабнах около 10-12 кг, научих много, пострадах от гладуване и в момента още оправям стари грешки. За жалост обаче имам следният проблем- нормализилах теглото си, но въпреки всичките ми усилия не мога да сваля последните 4-5 килограма мазнини. Наистина това много ме натъжава и ми влияе. Целта ми е не да се събудя с 5кг по-лека ,а да изчистя тялото си от останалите мазнини в долната част от корема и в областта на ханша и бедрата. Не мога да открия в кое е грешката ми, изпробвах много различни подходи, нямам проблем с дисциплината, имам силна воля и спазвам режим без “прегрешения” :D
Ходя на фитнес от около 9 месеца, тренирам с помощта на треньор, също много обичам да тичам сутрин. В момента спазвам добре познатата НВД, от 4 седмици, като засега успях да направя само 1 “зареждащ” ден. Обикновено дневното ми меню се състои от
Закуска: Кисело мляко 2%, 200гр-300гр, семена чиа, 3-4 ягодки и да кажем 3 череши за вкус
Междинна закуска- няколко лешника, или тахан, слънчогледови или тиквени сурови семки
Обяд до 14ч - Въглехидратното хранене- 35- 40гр сурови овесени ядки или 120гр сварена киноа или елда, тоест въглехидрати с нисък гликемичен индекс + 1 домат, малко извара
Следобедна закуска- 50гр извара
2ра следобедна закуска 1 белтък от яйце или още извара
Вечеря- Много салата - зеле, краставици или домати, понякога малко сирене, също така пилешко филе 100гр, пъстърва или сьомга, или нещо с яйца и зеленчуци, тоест основно мазнини и протеини, минимално количество въглехидрати
Не ям плодове освен 3те черешки и ягодки сутрин, хляб, мед или каквито и да е прости захари. Понякога ям около 20-30 гр ядки на ден, извара около 200- 250гр, доста домати, тиквички, пиле и доста кисело мляко, това са основните неща които консумирам. Калорийният ми прием е около 800 калории на ден, мисля че е напълно достатъчно а и не мога да изяждам повече калории. Мазнините са около 25-30гр, въглехидратите до 60гр, протеините около 50-70гр. Получавала съм мнения да ям по 1200-1500 калории но за мен това не е реаално, защото никоя тренираща жена със слабо и стегнато тяло не изяжда толкова храна. Освен това ако ям повече чисто и просто напълнавям, а не искам кошмарът със свалянето на мазнини да се повтори отново.
Тренирам във фитнес 3 пъти седмично- редувам тренировки за горна част на тялото + кардио или долна част + кардио. Останалата част в седмицата-2 дни спортувам вкъщи по-лека силова тренировка със собствено тегло + тичане, през другите 2 дни се опитвам да остана в активна почивка- вървя повече или правя лек джогинг. 1 тренировка във фитнеса продължава около час и 40 мин - към 50 мин силова и около 40мин кардио- тичам на пътека или правя крос тренажор.
Чувствам се добре и имам енергия, но се боря с тези мазнини от около година и съм леко отчаяна. Всеки човек, полагащ усилия има нужда да види прогрес в себе си, при мен значителен липсва.
От началото на НВД свалих около 2-3 килограма през първата и втората седмица, после ефекта спря, спрях да усещам че свалям мазнини, съответно и те стоят и не се махат. Замислям се дали нямам проблеми на хормонално ниво.. Мисля че описах всичко подробно
Моля ви за съвет и мнения къде греша, ще бъда много благодарна защото наистина съм малко отчаяна и не знам какво да предприема, а имам мотивацията! Благодаря Ви!
казано от Марина Тотева на 31.05.15, 23:28:
Калорийният ми прием е около 800 калории на ден, мисля че е напълно достатъчно а и не мога да изяждам повече калории. Мазнините са около 25-30гр, въглехидратите до 60гр, протеините около 50-70гр. Получавала съм мнения да ям по 1200-1500 калории но за мен това не е реаално, защото никоя тренираща жена със слабо и стегнато тяло не изяжда толкова храна. Освен това ако ям повече чисто и просто напълнавям, а не искам кошмарът със свалянето на мазнини да се повтори отново.
Започни от тук - 800кк. са много малко, разходи се из дневниците във форума и виж колко хапват жените със слаби и стегнати тела :)
Получавала съм мнения да ям по 1200-1500 калории но за мен това не е реаално, защото никоя тренираща жена със слабо и стегнато тяло не изяжда толкова храна.
Това е някаква ужасна заблуда, която граничи с престъпно невежество. Надявам се някой по-лабилен да не го чете и да го вземе за вярно. За година и половина интерес към ‘здравословния’ начин на живот, не успя ли да видиш много места, че това е по-скоро някаъв базисен минимум за крехки девойки с лека дневна активност. 800 ккал мога да ги нарека само едно нещо - гладно изтезание. Треньорът ти знае ли за това как се храниш? Ако го подкрепя бих посъветвала за по-съвестен.
височината ми- 171сm, килограмите- 59kg.За жалост обаче имам следният проблем- нормализилах теглото си, но въпреки всичките ми усилия не мога да сваля последните 4-5 килограма мазнини.
4-5кг са нереално много за тази височина и тези килограми, дори и да не знам % подкожни мазнини. Знаеш ли си тези параметри? Снимки, може би?
Освен това ако ям повече чисто и просто напълнавям, а не искам кошмарът със свалянето на мазнини да се повтори отново.
....
Замислям се дали нямам проблеми на хормонално ниво.. !
Абсолютно нормално е теглото ти да се покачи след като си се изтощавала с глад дълго време. Можеш да се поинтересуваш от metabolic damage и reverse dieting онлайн. Искреното ми мение е че си сметнеш калориийния баланс и ако бавно и постепенно увеличаваш дневните калории с 70-100/седмица (имам предвид от 1200 на 1300 например първата седмица, следващата 1400 т.н. докато стигнеш КБ) ще качиш 2-3кг във вода и малко мазнина, след което ще спреш да качваш, водата ще я изгубиш, но отслабването ще може да започне с нови сили, в границите на разумното, не пак до 800 ккал на ден.
Що се отнася до хормоните, нищо чудно и да има. Пазете си телата, момичета, цял живот ще ви трябват а ги третирате като изтривалки.
Успех, вероятно ще следя.
Мнението беше редактирано от BGDN. на 01.06.15 00:26.
01.06.15
00:57
Благодаря Ви за съветите и че обърнахте внимание на въпросите ми
Очаквах да ми кажете това, в много източници се споменава за калориите, знам че 1600-1800 е ориентировъчният прием, но практически не знам как да го приложа. Как да ям толкова много? Трудно ми е да си представя, защото никой около мен не яде такива количества храна, иначе знам че мазнините могат да се увеличат, за сметка на количество храна, зехтин, авокадо и т.н.
Значителното покачване на мускулна маса и едновременно мазнини в тялото лично за мен е ужасяващо. Ще си направя нужните изследвания за хормоните и ще взема в предвид съветите Ви.
Иначе не съм много сигурна че е удачно да кача снимка на тялото си в публичното пространство, но ако е нормална практика във форума, няма проблем..
Предполагам че процентът мазнини в тялото ми е висок.
Мнението беше редактирано от Марина Тотева на 01.06.15 09:21.
ММ не се качва така лесно, особено при нас, жените. 1600 калории не са много храна - 3х400 основни и 2х200 леки снакове. Аз се чудя как да се вместя в толкова малко. Ти не гледай другите как ядат - нито им светиш 24/7, нито им броиш грамовете и калориите, нито имаш тяхното тяло с техните нужди. Храната е на прав път за мен, с увеличение на количествата. И яйцата с жълтъците, моля :D Да на авокадото и ядките. Прегледай дневници на дами, има и такива които ядат 4хсегашните ти калории и са с ниски проценти подкожни мазнини. Преразгледай и собствената представа за тялото си - знаеш ли точно както искав и реалистично ли е то? Ако искаш корем на фитнес модел от фотосесия, напомни си че повечето от тях са откровени, че минават много строги периоди на чистене преди състезания и ангажименти, които нито са препоръчителни и подходящи в дългосрочен план, нито са здравословни.
Пп. Лично аз не виждам 4-5 килограма. Аз съм с 7см по-ниска от теб, с 3 кг по-тежка и с по-малко мазнини. Зарежи го тоя кантар за момента.
1. Мазнините са ти много
2. Мсукулите са ти прекалено малко. => Няма как да гориш мазнини ефективно
3. Калориите са ти много МНОГО МНОГО малко. Белтъците са ти малко. Мазнините липсват. Нездравословно, далеч от оптималното за горене на мазнини.
4. Много вероятно тренировките са ти слабо ефективно с много изолиращи упражнения, ненужно много кардио, много ниска интензивност.
Всъщност повечето жени с готини, стегнати, изваяни тела ядат и по над 2000 калории... но няма да се повтарям, колегите са казали всичко. На мен ми е интересно да видя една твоя тренировка. Може ли да я опишеш?
01.06.15
19:04
Наистина много благодаря за съвета и напътствията на всички! Ще ми бъде трудно да ям толкова калории, защото и в момента усещам че ям предостатъчно, ям по около 6 пъти дневно, но очевидно така не става. Най-малкото всички Вие имате повече знания и най-вече опит от мен, затова Ви благодаря.
Предполагам че ще започна да чувствам как едва ли не се “тъпча” с повече храна, защото в момента ми се струва много, но ще опитам.
Важно обаче ще бъде каква храна в повече приемам.. Вие какви източници на протеини ми препоръчвате, по-скоро животински (извара, кисело мляко, месо, дали да е понякога от червените меса, пълномаслено сирене) или по-скоро растителни- зехтин, ядки, авокадо...
И друг въпрос който изникна- смятате ли че НВД би помогнало в моят случай? Треньорът ми ме посъветва да не ям никакви въглехидрати, освен с нисък гликемичен индекс до 14 часа на обяд, оттам условно казано реших да предприема НВД за 2 месеца.
Изглежда още не съм свикнала да консумирам толкова мазнини и протеини и вероятно затова чувствам че тялото ми се натоварва от толкова извара, месо, мляко и ядки..
Благодяря още веднъж!
01.06.15
19:19
Ами тренировките ми във фитнеса са обикновено 1 за горна част, 1 за крака и изобщо долна част и 1 смесена или пак за горна част
Забелязах, че ако тренирам повече крака, разбира се се трупат и постепенно повече мускули на краката ми, същевременно и мазнините там си стоят или се увеличават. Някак гледам да контролирам това- да не отпускам краката, но не искам и да имам релефни мускули в тази област. Но разбира се и това не се получава.
обикновено започнам с 10 мин загрявка на велоаргометър, загрявам и другата част на тялото, след което правя клекове с лост, напади с лост или без, после използвам уредите за вътрешна и външна част на бедрата, за останалите части на краката също. Винаги правя и корем, също на различните уреди, не само коремни преси и прудполагам достатъчно бройки. Вероятно да, това са много изолирани упражнения, но самият фитнес се състои от основно изолиращи упражнения... Правя 40 мин кростренажор, защото нямам много сили да тичам; стречинг
тренировката за долната част- загрявам; и отново на различните уреди, за бицепс, трицепс, гръб, гърди и т.н. Треньорът обаче не ми показва упражнения с дъмбели, а такива на уредите; правя корем и около 40-50 мин кардио; стречинг
Тичам 40 мин на около 10.5km/h наклон минус 1.5
като 20 мин тичам, 3мин почивам (вървя), още 20 тичам
редувала съм и с по екстремно тичане, например 25 мин на почти максимално темпо. Общо взето това е.
Може би трябва да опитам да включа и друг спорт, не само фитнес и тичане
04.06.15
18:03
Храната
04.06.15
18:03
Храната