03.06.15
19:53
Здравейте на всички!
Аз съм напълно нова тук и съм все още доста неориентирана. Накратко ще спомена за себе си. Момиче съм на 17 години. Може би ще кажете какво правя тук в този сайт? Ами просто е. Реших да започна да водя нов начин на живот и да се погрижа за психическото и физическото си здраве. Висока съм 169 см. , тежа 50 кг. Имам страшно слаба фигура, което най-вероятно се дължи на това, че като малка съм тренирала доста неща като танци и балет и то доста дълго. Започнах да тренирам по-усилено в началото на 2015г. , но все още не мога да се сетя за точната дата. Не ходя на фитнес, защото колкото и тъпо да звучи ме е срам, а и нямам представа какво да правя с повечето уреди. Само веднъж отидох и въпреки че беше доста несполучлив опит, ми хареса и бих искала да ходя редовно, но има доста други фактори, освен срамът, който е наистина глупав, които ми пречат. Тренирам у дома като изпълнявам упражнения от интернет и смея да твърдя че за около 4 месеца и нещо имам задоволителен прогрес. Стегнах доста мускулите на краката и корема си, защото точно тях тренирам. Единственият проблем с излишни мазнини е, че имам бричове, които вече са доста по-малко. Като цяло обаче имам доста сплескано и недобре оформено дупе. Забелязвам, че има промяна, но целта ми е, колкото и изтъркано да звучи, да имам кръгло дупе (не ме съдете, моля ви). Имам хубави крака и като се погледна в огледалото и видя дупето си не ми става винаги приятно. Излишното около дупето на 70% го няма, въпреки че все още има какво да се желае. Наскоро започнах да тренирам и ръцете, защото са ми много дълги и прекалено слаби и имам “пилешки мускул” (някои така наричат прекалено слабите бицепси). Имам пътека в нас и се опитвам да тичам. Казвам опитвам, защото тичането не ми допада особено, а знам, че е важно.
Целта ми е да стегна тялото си без да трупам прекалено много мускулна маса. Все още съм в пубертета и имам още малко време да се развивам, затова искам да оставя тялото само да си свърши работата. Не искам да прекалявам с нищо. Желая просто да не изглеждам прекалено слаба и да живея здравословно. Тук е моментът да добавя, че не пуша, не приемам наркотици и не пия.
Колкото до храненето - това е моят голям проблем, защото не знам как да се храня правилно и да не огладнявам. Като цяло имам 4-5 хранения на ден, но петото не се случва често. Мога да се лиша от доста вредни неща, но единственото, което трудно бих отказала е сладкото и по-специално шоколада. Не съм чревоугодник и не обичам да ям прекалено мазни и сочни ястия. Предпочитам леката и вкусна храна. Отдавна не пия газирани напитки, а и сокове като “Cappy” и подобни. Случва се но много рядко - максимум 3 пъти в месеца. Пия само вода.
Няма да се сърдя ако ми дадете съвети относно храненето, а и спортуването. Този начин на живот е нов за мен и все още ми е трудно да разбера кое е добро за мен и кое трябва да избягвам. Всъщност затова съм тук - за да науча повече от хората с по-голям опит. Ще се постарая да водя редовно дневника :)
03.06.15
20:56
Добре дошла!
Редовното водене на дневника ще бъде от полза! :)
Не е рядко срещан този срам от първия път във фитнеса. Не си единствена. За съжаление има основания за това - доста от “трениращите” са там, за да зяпат и обсъждат.
Обачеее! Има и други - позитивни хора, които са в залата, за да тренират.
Ако много искаш да опиташ какво е, намери си другар и отидете заедно. Проучете мястото и дали има треньор, ако да - дали е добър, защото в днешно време може и да си изпатиш от ”компетентни” лица.
А по отношение на храненето - тук има много материали по темата, но покрай воденето на дневника ще ти бъде още по-полезно. Хубаво е да почетеш, за да имаш основата. :)
- Хранителни режими
- Статии за хранене
Ще е хубаво да описваш подробно спортните си дейности.
Успех!
04.06.15
20:26
Вероника Налбатска благодаря ти за съветите :) ще се постарая да ги изпробвам.
Ставане сутрин : 06:15
Закуска: малка филия с две малки саламчета
Междинно хранене :чери домати, вафла “Мура трио” (по принцип не ям вафли)
Обяд: пилешко бутче и тиквички на фурна за гарнитура, студен чай
Вечеря: Макарони с кашкавал, една чаша и половина “Кока кола” (ако някой е купил не мога да се сдържа да я гледам в нас)
Напитки: вода и малко “Кока Кола”, чай
Упражнения: 50 коремни преси, бягане 600 метра.
Добре дошла и от мен!
Освен срамът, какво друго те спира да ходиш на фитнес? За да имаш хубаво, оформено и стегнато тяло, трябва качиш мускули, колкото и плашещо да ти звучи. Това ще ти помогне да изчистиш мазнинките и бричовете. За изпъкнало и кръгло дупе, за каквото ти говориш ти трябват щанга, ядене и търпение. Домашните тренировки без тежести вършат работа до един момент. Вариантите са 2:
1 - отиваш на фитнес
2 - купуваш си тежести и си тренираш в къщи, но първия е за предпочитане.
Храната...хммм...размени обяда и вечерята. Гледай да хапваш повечко протеин.
Успех :)
казано от Fighter на 04.06.15, 21:14:
Храната...хммм...размени обяда и вечерята. Гледай да хапваш повечко протеин.
Защо пък да ги размени? За да заспи половин час след макароните ли?
Като цяло храната е зле, ама това е друга тема.
Мнението беше редактирано от Margi на 04.06.15 22:42.
05.06.15
18:28
Радвам се, че ми давате съвети, защото както споменах съм страшно неориентирана, особено за храненето.....В най-скоро време мисля да отида на фитнес, но чакам да си намеря другарче, а и да имам малко повечко време. Основните причини, освен срама, поради които не ходя на фитнес, са че не мога да отделям достатъчно време, например 2 пъти в седмицата да ходя. Сега идва лятото и смятам да ходя по-често, но по принцип няма близо до нас и трябва да пътувам доста дълго. Тоест трябва да отделям коло 5-6(включвам времето във фитнеса, отиването и връщането) часа на седмица, ако ходя 2 пъти. В първия пост казах и че не знам как да ползвам повечето уреди и затова си търсех (а и все още всъщност) някой мой приятел, който има повече опит от мен, за да ми покаже някои упражнения като за начало. Иначе ето какво ядох днес:
Закуска (към 06:20): половин “Активиа” и две бисквити “Белвита”
Междинно хранене (към 10:00): отново чери домати
Обяд (към 13:20): таратор, риба - пъстърва, грах и ягоди за десерт
На вечеря ще ям: богата салата с авокадо, домати, царевица и зелена салата. Към салатата винаги добавям зехтин, оцет и малко сол.
Течности до тук - само вода
Тренировка: днес не
Поправка : на вечеря изядох и една чушка с извара. Бях много гладна въпреки, че изядох половината от голямата салата, която си направих. Разбрах, че трябва да имам още едно междинно хранене между обяд и вечеря.
Мнението беше редактирано от Милена Бойкова на 05.06.15 20:29.
Виждам, че закусваш, което е много добре. Но забрави Активията и Белвитата. Не знам кой, как, кога и защо насади у човешките мозъци, че това нещо е истинско и здравословно. Хапвай яйца, кисело мляко с овесени ядки.. Обяда е ок. Вечерята ми е нещо бедна на протеин - добави месо,яйца или извара.
Относно тренировките - имаш ли възможност да си закупиш тежести? Времето е прекрасно - можеш да правиш спринтове навън и упражнения със СТ, а в къщи да си тренираш по-тежко. На първо време не ти трябват кой знае какви тежести, така че първите няколко месеца може и да се превъзмогне залата
06.06.15
20:28
Аз имам дъмбели и като за начало започнах да ги ползвам само за ръцете и то отскоро. Гледах някакви упражнения и за други части от тялото с тежести, пробвах, но не ги изпълнявах като че ли правилно.