Прием на мазнини при отслабване?

09.06.15
19:42

Здравейте, искам да ви попитам колко е минималния прием на мазнини. В момента чистя и ограничавам мазнините доста, а не искам да си докарам здравословни проблеми. Ако някой може да ми помогне ще му бъда благодарен.

Честно казано нямам идея дали някъде има изведен фиксиран минимум за мазнините. Сигурен съм, обаче, че в режим на чистене изобщо не се налага да ги ограничаваш, стига да се придържаш към правилно преценен дневен енергиен прием.

09.06.15
20:04

Индивидуално е, няма някъде точна дефиниция (аз поне засега не съм срещал). Мъжете сме по-толерантни към липсата на мазнини със сигурност, ако рестрикцията е за кратък период не мисля че има някакъв повод за притеснение. Аз лично съм карал 14 седмици на под 50гр дневно без никакви странични ефекти.

Също така, ако приемаш над 1,5-2гр въглехидрати на кг телесно тегло няма какво да го мислиш, тялото си синтезира всичко необходимо му de novo. Като цяло нуждите на човешкия организъм от мазнини е абсолютно минимална. Разни шарлатани друго твърдят, но за тяхно голямо съжаление физиологията си е физиология. И в днешно време по всички учебници и наръчници калорийният прием е разпределен 60%/20+/-5%х2, дори при диабетици! За 2000ккал това са 300гр В и около 40-60гр мазнини.

09.06.15
20:50

Определено тялото си синтезира предостатъчно количество мазнини от въглехидрати, просто излез на улицата. А Саше това не ти го разбрах, я дай пак моля те:))) Значи си ям хляб с вафли, физиологията си работи, трупам си мазнини и всичко е наред, така ли:)))

09.06.15
20:56

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 10.06.15 08:24.

09.06.15
21:13

Абсолютно убедително. Ядем каквото искаме, само да сме в кслориен баланс и сме здрави с перфектни хормонални картини. Екстра, спирайте сайта:)))

09.06.15
21:47

казано от slavko на 09.06.15, 20:50:

Определено тялото си синтезира предостатъчно количество мазнини от въглехидрати, просто излез на улицата. А Саше това не ти го разбрах, я дай пак моля те:))) Значи си ям хляб с вафли, физиологията си работи, трупам си мазнини и всичко е наред, така ли:)))

Не мога да дам пак, защото не е мое твърдение, науката го казва, не аз (отдолу ще приложа линк към сайта на НСОПЛ в България), но мога да кажа, че в Америка около 50% приемат статини, а над 40% метформин, обаче не знам доколко ги спазват тея неща. В същото ръководство също се препоръчва и 150 минути седмично физическо усилие и много други неща, ако трябва да съм сериозен - всеки да си се оправя както си знае и може. Нещо, за да е истина трябва поне двама души да вярват в него и обратното, така че истини много.

Малко ще се отклоня от темата.
Здравословното хранене (или поне такова, което предполага здраве) и добрата визия (абстрактно понятие и храненето също) са две различни неща. В общия случай имането на плочки по корема не е свързано със здравословно хранене, особено при жените, тялото компенсира докъдето може, някои могат повече, други не (това вече го твърдя аз и спокойно може да си разтягате локумите). Високомазнинното хранене категорично не е здравословно (и това също). Тия теми са като яйцето и кокошката, просто е безсмислено да се коментира каквото и да е, аз само написах какво пише в учебниците и ръководствата, всеки да си тълкува нещата през неговите очи.

http://www.nsoplb.org/biblioteka/rykovodstva-za-povedenie-na-opl

09.06.15
21:57

Да, именно опитът, натрупан от пускането на статините насам, говори, че няма нездравословно ниски нива на LDL. Имаше един период, в който се смяташе, че прекалено ниският LDL ще доведе до проблеми при синтеза на хормони, но това се оказа фалшива тревога. Същата полемика сега започва отново с приближаването на PCSK9 инхибиторите (които са доста по-ефективни от статините) до пазара.
Това лирично отклонение всъщност не говори кой знае колко за ефекта на диетичните мазнини върху серумните HDL, LDL и други, но поне подсказва, че вътрешните регулаторни механизми са много по-гъвкави, отколкото сме си мислели.

09.06.15
22:23

Правя и една добавка към горните ми два поста. Понеже знам, че тук във форума, а и не само има много привърженици на НВД-ВМ, но и за хора спазващи РБД разпределение на макронутриентите 60/20/20 звучи нелепо/странно/тъпо и т.н. и то да го пише в съвременен учебник/ръководство и се почват едни мисли странстващи из интернет за медицината, за лекарите, хранителната индустрия, фармацевтичната индустрия и световната конспирация... все негативни...

Вземаме един средностатистически 80кг човек (относително здрав при това), препоръчителният му калориен прием е 20-30ккал на кг телесна маса (средно най-общо, без сложни формули и изчисления), което са едни хубави 2000ккал. Разбиваме ги:
0.6 х 2000 = 1200ккал от въглехидрати /4 = 300гр въглехидрати за деня.
0.2 х 2000 = 400ккал от белтъчини /4 = 100гр протеин, което се пада 1,25гр на кг (1-1,5гр на кг)
Остават 400 /9 = ~45гр мазнини
Още на този етап всякакви чипсове, вафли, коли и т.н. отпадат, освен ако не са в минимални количества. После включваме и не много нравещия ми се на мен ИТМ, разпределяме храната в 3-4 хранения и се получава едно прилично меню включващо плодове, зеленчуци, малко ядки, ориз, яйца, месо, картофи, хляб, мляко и млечни, въобще едно нормално разнообразно хранене.

И да се върнем на любимите ни американци със статините и метформина. Колко от тях спазват някакъв подобен режим? Като добавим и 150те минути спорт (на поне 60% от максималния пулс (220 - годините)) седмично и нещата се изясняват. После и любимите ни девойки (поне на мен), които след бла-бла (тука малоумни истории колкото искаш) нямат редовна менструация. И още и още...

09.06.15
22:37

За преекспонирането и с прекаляването с ВМ хранене идеята си прав. За корелация прием на мазнини и отношението към женския хормонален баланс, може би не. Но там факторите пак са n-брой...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1