04.07.15
14:54
Здравейте, започвам отново с тренировките, след като спрях за около 2 месеца.
Ще се храня с високо мазнинна диета. Тежа 60кг, ръст 175, години почти 19. Целта ми е качване на килограми.
Калории около 2800-900, белтъчини 140-50, въглехидрати 100, мазнини около 150-60.
Фитнесът в който ще ходя не разполага с много уреди, но има базовите - набирания, кофи, лежанка, стойка за клек, лост за тяга. Не знам по каква програма да тренирам, преди тренирах сериозно, но спрях. Всеки казва различно - един, че сплита е по - добър, друг, че базовите упражнения са по - добри. Моята цел е покачване на килограми и сила, какво ще ме посъветвате вие? Храненето добре ли съм го сметнал?
PS: още нещо, ако тренирам боен спорт и комбинирам със фитнеса и диетата, пак ще мога да качвам, нали? :)
Темата беше редактирана от Виктор на 26.07.15 19:43.
04.07.15
18:09
Здрасти!
казано от Виктор Христев на 04.07.15, 14:54:
Не знам по каква програма да тренирам, преди тренирах сериозно, но спрях. Всеки казва различно - един, че сплита е по - добър, друг, че базовите упражнения са по - добри.
Казваш, че си тренирал сериозно - колко време и по какъв начин си тренирал преди спирането от 2 месеца?
Не ти е правилно сравнението между сплит и базови упражнения, защото може да правиш сплит С базови упражнения. :)
PS: още нещо, ако тренирам боен спорт и комбинирам със фитнеса и диетата, пак ще мога да качвам, нали? :)
Ще можеш да качваш, ако храненето ти покрива този енергиен разход. Тоест - ако си сметнал дадените калории на база само тренировките с тежести и видиш, че те са ти ок, то ако добавиш и боен спорт ще трябва да увеличиш калорийния прием.
Какъв боен спорт ще започваш и какви са ти намеренията там?
04.07.15
23:56
Извинявайте пиша тук, защото съм нов и не можах да намеря къде да напиша нова тема .. Добър вечер. Може ли да ми помогнете с някакъв съвет,режим .. На 13 години съм, роден съм през 2001г. 13 декември. Проблема е, че съм доста слаб .. 42 килограма съм и съм висок 163см. Питах хора, който тренират фитнес от доста време и те ми казаха, че трябва да си съставя режим и да ям здраво, за да си набавям необходимите въглехидрати,мазнини и белтъчини. Също, че няма смисъл да почвам да тренирам в зала, първо да кача някой килограми в домашни условия и тогава, също така, че не се нуждая от добавки и такива неща в момента. Ще съм ви благодарен ако ми помогнеш както казах по горе с някакъв режим или съвет, или въобще с каквото и да било. Благодаря ви :)
казано от Вероника Налбатска на 04.07.15, 18:09:
Здрасти!
Не знам по каква програма да тренирам, преди тренирах сериозно, но спрях. Всеки казва различно - един, че сплита е по - добър, друг, че базовите упражнения са по - добри.
Казваш, че си тренирал сериозно - колко време и по какъв начин си тренирал преди спирането от 2 месеца?
Не ти е правилно сравнението между сплит и базови упражнения, защото може да правиш сплит С базови упражнения. :)
Здравей Вероника, извинявай за бавния отговор, но нямах време да седна на компютъра.
Тренирал съм фитнес около 3 години ( ако не и повече ), но с доста прекъсвания. Зимата тренирах по - сериозно, като тренирах цялото тяло, 3 пъти в седмицата. На главата ми се струпаха проблеми и трябваше да спра с тренировките.
Знам, че може да тренирам по сплит с базови упражнения, но не знам кой тип тренировки са по - добри за покачване на мускулна маса и сила. Имам възможност да тренирам 3-4 пъти в седмицата, всяка седмица ще е различно, зависи от работата, но до 3 тренировки ще ги докарвам.
Свалил съм 7-8 кг от зимата и силата ми намаля доста. Проблемът е, че тренирах тежко, според мен всичко правех, както трябваше, но не качвах сила и маса в краката. На клека мръднах с много малко килограми, спрямо другите упражнения. В краката качих много малко маса, даже не знам дали бях качил нещо. Прасците ги тренирах много яко и по - често, но нямаше никакъв ефект. Главният проблем са ми краката, колкото и да ги тренирам, те не мърдат. Явно не ги тренирам правилно. От тренировките и хубавото хранене през зимата имах разлика в горната част на тялото, но в краката не. Не вярвам проблемът да е в храненето, защото се хранех добре и приемах достатъчно калории.
Не знам как да си подредя тренировките, колкото и да чета, се обърквам..
Колебая се дали да почна тренировки с треньор, но излиза по - скъпо, а и не знам на какъв треньор ще попадна, затова реших да пусна тема във форума, защото виждам, че има доста трениращи с опит.
Живи и здрави :)
P.S.
казано от Вероника Налбатска на 04.07.15, 18:09:
Ще можеш да качваш, ако храненето ти покрива този енергиен разход. Тоест - ако си сметнал дадените калории на база само тренировките с тежести и видиш, че те са ти ок, то ако добавиш и боен спорт ще трябва да увеличиш калорийния прием.
Какъв боен спорт ще започваш и какви са ти намеренията там?
Отказах се от бойния спорт, за сега.
Мнението беше редактирано от Виктор на 26.07.15 11:44.
Оп, цъкнал съм цитат..
Мнението беше редактирано от Виктор на 26.07.15 11:44.
казано от Виктор Христев на 26.07.15, 11:41:
В краката качих много малко маса, даже не знам дали бях качил нещо. Прасците ги тренирах много яко и по - често, но нямаше никакъв ефект. Главният проблем са ми краката, колкото и да ги тренирам, те не мърдат.
А каква тренировка си правил за краката и прасците? Упражненията поред, брой серии и повторения? След свалянето на 7-8 кг ли си станал 60 кг? Или от тези 60 си смъкнал 7-8 кила?
казано от Миро на 26.07.15, 12:59:
казано от Виктор Христев на 26.07.15, 11:41:
В краката качих много малко маса, даже не знам дали бях качил нещо. Прасците ги тренирах много яко и по - често, но нямаше никакъв ефект. Главният проблем са ми краката, колкото и да ги тренирам, те не мърдат.
А каква тренировка си правил за краката и прасците? Упражненията поред, брой серии и повторения? След свалянето на 7-8 кг ли си станал 60 кг? Или от тези 60 си смъкнал 7-8 кила?
Здравей, след свалянето станах 60 кг.
Пон - клек 3 серии по 6-10 повторения, лег преса 3 серии по 10-12 повторения и прасци 6-7 серии по 15-тина повторения или супер серии
Петък - същото като в понеделник, обаче лег пресата я замествах с фермерска разходка
Тренировките ми бяха доста объркани и постоянно ги променях..
Като цяло се чудя как да си направя цялата програма, за да има ефект.
казано от Виктор Христев на 26.07.15, 13:14:
Пон - клек 3 серии по 6-10 повторения, лег преса 3 серии по 10-12 повторения и прасци 6-7 серии по 15-тина повторения или супер серии
Петък - същото като в понеделник, обаче лег пресата я замествах с фермерска разходкаТренировките ми бяха доста объркани и постоянно ги променях..
Като цяло се чудя как да си направя цялата програма, за да има ефект.
Можеш например да опиташ нещо подобно: 1) една загряваща серия на легпресата с 15-20 повторения и намалена тежест, 2) клекове 4-5 серии по варианта пирамида, започваш с 8 или 10 повторения и увеличаваш тежестта, а намаляш повторенията докато стигнеш 3-4 (ако нямаш проблем с кръста), 3) 2 серии х 10 повторения легпреса с подмаксималната и максимална тежест във втората серия, 4) ако нямате машина за бедрено разгъване и сгъване правиш 3 серии х 6-10 пов. тяга с прави крака от леко към тежко, 5) за прасеца 4 серии по 10-15-20 пвт. с увеличаваща се тежест. А у дома след 1-2 дни можеш да правиш 2х50 повдигания на пръсти върху широко дървено трупче или широка тухла, плочка.
Не си писал къде правиш за прасец, имате ли калфмашина или използваш легпресата?
И не си писал клека пълен ли е или полуклек с леко сгъване в коленете.
Мнението беше редактирано от Миро на 26.07.15 13:46.
Клекът е горе-долу до 90 градуса, прасеца го правя на лег пресата и на калф машината, различно.
Измислих нещо, как ви се струва:
Пон, сряда и петък, ще редувам А и Б
А: клек, фермерска разходка, лег, набирания, бицепсово, прасец
Б: тяга, кофи, раменна преса, френско, прасец
Мисля да сложа обръщания от земя до горе, защото ми харесват, но не знам къде. Също така как ви се струва програмата, нещо бъркам ли?
Дойде ми още една идея:
Пон- гърди, бицепс
Сряда - гръб, трицепс
Петък - крака, рамо
Пон - лег 4-5 серии, кофи 4-5 серии, бицепсово 3 серии и скотово 3 серии
Сряда - тяга 4-5 серии, набирания 4-5 серии, френско 3 серии и тесен хват 3 серии
Петък - клек 4-5 серии, фермерска разходка 3 серии, задно бедро 3-4 серии и прасец 5-6 серии
Мнението беше редактирано от Виктор на 26.07.15 19:48.