09.07.15
02:37
Здравейте,
Изварата вредна ли е в големи количества зареди съдържанието на натрии, говоря за около 1кг на ден.
Натрий
Функции:Макроелементът натрий е необходим за поддържане на баланса между киселинността и количествата на водата в кръвта, за правилните функции на стомаха, нервите и мускулите.
Източници:Почти всяка храна съдържа известни количества натрий. Натриевия дефицит се среща основно при заболявания, свързани с обезводняване и/или при прием на диуретици.
Препоръчителна дневна доза:Мъже:
до 51 г. - 1500 мг./ден;
над 51 г. - 1300 мг./ден.Жени:
до 51 г. - 1500 мг./ден;
над 51 г. - 1300 мг./ден.Забележка:
Прекомерната консумация на натриева сол (обикновена готварска сол) води до нарушаване на калиево-натриевия воден баланс и от там, на здравето на организма. Това се избягва чрез консумация на балансирана сол, с повишено съдържание на калий;
Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/2614_makroelementite-nezamenimite-molekuli#ixzz3fLWWlh50
Темата беше редактирана от Yonislav Stamov на 09.07.15 02:37.
09.07.15
12:26
#1
казано от Yonislav Stamov на 09.07.15, 02:37:
Здравейте,
Изварата вредна ли е в големи количества зареди съдържанието на натрии, говоря за около 1кг на ден.Натрий
Функции:Макроелементът натрий е необходим за поддържане на баланса между киселинността и количествата на водата в кръвта, за правилните функции на стомаха, нервите и мускулите.
Източници:Почти всяка храна съдържа известни количества натрий. Натриевия дефицит се среща основно при заболявания, свързани с обезводняване и/или при прием на диуретици.
Препоръчителна дневна доза:Мъже:
до 51 г. - 1500 мг./ден;
над 51 г. - 1300 мг./ден.Жени:
до 51 г. - 1500 мг./ден;
над 51 г. - 1300 мг./ден.Забележка:
Прекомерната консумация на натриева сол (обикновена готварска сол) води до нарушаване на калиево-натриевия воден баланс и от там, на здравето на организма. Това се избягва чрез консумация на балансирана сол, с повишено съдържание на калий;
Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/2614_makroelementite-nezamenimite-molekuli#ixzz3fLWWlh50
И да, и не. Както винаги, това зависи от много неща. По принцип прекалената употреба на даден източник на храна, в дългосрочен план може да доведе до непоносимост/раздразнение/храносмилателни проблеми.
Защо консумираш толкова извара на ден? Ако наистина обичаш изварата и е препоръчаният ти източник на белтъчини, просто бих те посъветвал да я намалиш от гледна точка на разнообразие. Но пък, ако смяташ, че има някакви магически свойства и се мъчиш (защото 1кг на ден ми звучи като ужасно китайско мъчение), просто не си струва да се тъпчеш.
Относно натрия, не е толкова просто. Като за начало е много важно съотношението на Калий и Натрий в диетата. Накрая нещата се свеждат до личностно предпочитание и усещане. Аз толерирам доста високи нива на Натрий и въпреки че ям адски солено винаги съм си в нормата когато си пусна кръв (а ако сметна съотношението Калий/Натрий, тогава съм на долната граница). За сметка на това има хора, които като хапнат малко по-солено се надуват като балон :)
09.07.15
12:52
#2
Не ми е проблем да ям изварата даже ми е приятна, е зависи и каква е. Просто ми е най-лесно да си набавям белтъчините от нея и да и смятам най-лесно калориите, но може би сега ще намаля изварата и ще вкарам други източници на белтъчини.