10.07.04
20:49
много обичам калмари, а знам че са и много полезна храна /някой ако знае повече подробности да поства pls/. Само че от половин година не ям пържено - може ли някой да ми каже рецепта в която не се пържат /преди съм ги приготвял само по този начин, и то в много мазнина, да плуват в олио нали се сещате като във фритюрник/.
10.07.04
21:00
Ами сваряваш ги и после ги запичаш на фурна, евентуално с малко червен пипер.
Ама калмарът не е ли паниран - не е калмар. Сори, не искам да те разочаровам, ама... И варени стават за ядене.
за съжаление си много прав - панирания калмар не може да бъде заменен с нищо. Това за на фурна не ми звучи много съблазнително ама може да пробвам. Аз имах предвид нещо готвено - примерно от сорта на паеля или нещо такова. Ако утре ми се ядат калмари толкова колкото днес :? ще поровя в интернет за някоя рецепта и ще я постна.
10.07.04
21:39
AAAA, ти определено си се засилил да разваляш хубавите животинки.
Постни рецепти, ама луд ще съм, ако вместо да си ги панирам, взема да ги гърча.
Панирай си ги бре, човеко. Да не си състезател?
Ето тук едни мизерии с участие на калмари, ама честно на мен ми се гади само като помисля да спичам царете на морските деликатеси.
Рецепти с участие на калмари има тук и тук
А тук има повечко рецепти за калмари, ама кат гледам - се за зехтин са приказва; то ако ше е така...
от тези рецепти, които ми препоръча /thanks/ само една ми се видя благонадеждна - ще я постна по долу. Абе знаеш ли какво ще направя - утре ще си панирам калмарите както си трябва. От всичко пържено, което съм ял навремето две неща ми липсват единствено - калмари и тиквички.
Печени калмари
Продукти: 1 кг. прясни калмари (нарежете ги на парчета по 3 - 4 см.); 4 супени лъжици олио; 1 глава лук - нарязан на ситно; 1 скилидка чесън - пресован; половин чаена чаша доматено пюре; половин чаша бяло вино; 4 - 5 чаши предварително сготвен ориз; сокът от един лимон.
Приготвяне: сложете в подходяща тенджера вода и я оставете да кипне. След като кипне намалето температурата и добавете нарязаните калмари, варете ги около 30 секунди. След това извадете калмарите и го подсушете. После ги слагате да се запържат в зехтина заедно с нарязаният лук и чесън, докато лукът омекне. Тогава прибавяте и доматеното пюре и бялото вино, осавяте така на слаб огън за няколко минути да се задуши. През това време в тава слагате предварително приготвеният ориз и после върху него изсипвате задушените калмари и го слагате във фурната за 25 мин., когато го поднасяте го подправяте със сока на лимона.
tolkowa mazno ne e nujno sa purjeneto.Trqbwa suwsem malko da se purjat mesoto e tolkowa krehko.Purjeneto pri skaridi i kalmari e mnogo wajno ( da se zapazi wkusa i krehkoto meso).Probwai s maslo pri skaridite stawa OK
Абе пич 1-2 пъти в седмицата да рупаш пържен калмар, няма да ти стане нищо. Нито ще се омажеш, нито ще се прецакаш нещо. Пърженото наистина не е полезно, ама ако не прекаляваш кво му е вредното?!
13.07.04
23:00
Господа и дами , мазнината за пържене, която НЕ се насища е кокосовата! Не палмова, а КОКОСОВА. Намерете си я, пържете и панирайте като пичове (женския род на таз дума няма да го кажа :) ). Ако не ме лъже паметта тази мазнина не поема миризми.
500 гр измити изчистени калмари
Панировка:
50 - 100 гр соево брашно (много хрупкат, ама внимавайте да влизат сухи във мазнината инак има обратен ефект)
1 яйце
1 фритюрник пълен с кокосово масло
Да се консумира със сирене с масленост над 55% и Китайска Салата в добавка.
Добър апетит!
18.11.07
01:44
Реших да пусна мнение в тази тема, а не да създавам нова, макар че последното мнение е отпреди 3 години... та, някой има ли информация за точния състав на калмарите за 100 грама продукт, нещо в нета почти не намирам информация. Нещо се настървих по тях, след като онзи ден нагъвах калмари, задушени в масло с копър... божествени са!
Мнението беше редактирано от Nacionala на 18.11.07 01:45.
18.11.07
08:48
Замразени калмари (85 гр):
белтъчини - 15 гр
въглехидрати - 7 гр
мазнини - 6 гр
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 18.11.07 08:49.
18.11.07
22:41
Замразени калмари (85 гр):
белтъчини - 15 гр
въглехидрати - 7 гр
мазнини - 6 гр
Благодаря! Аз открих нещо в нет-а, ще го пусна, че има разминаване с твоето, пък и за други, ако се поинтересуват.
Хранителна информация за 100 г калмари (сурови):
- Калории: 92 Ккал
- Калории от мазнини: 12 Ккал
- Мазнини: 1 г
- Омега-3 мастни киселини: 0,6 г
- Холестерол: 233 мг
- Протеини: 16 г
- Въглехидрати: 3г
- Натрий: 44 мг
- Чудесен източник на селений (38 мкг) и витамин В12 (1,1 мкг)
18.11.07
23:38
Ползвах данните от NutritionData, там има и за суров калмар, така че е напълно възможно да има вариации.
П.П. Абе пилетата ли се свършиха, та дискутираме такива неща? :)
18.11.07
23:48
Ползвах данните от NutritionData, там има и за суров калмар, така че е напълно възможно да има вариации.
П.П. Абе пилетата ли се свършиха, та дискутираме такива неща? :)
А, свършили, ако тръгват да изчезват, ще ходим фитнес ентусиастите по курници и ще ръчкаме кокошките да снасят яйца, колко му е :roll: . Ама пък трябва да се внимава за петли, те са опасни (мен ме е нападал такъв, когато бях дете :cheese: , само дето не си спомням да съм му притеснявал кокошката...)
Иначе много вкусни са калмари в масло и копър, аз се натъпках като пате с дуди в петък в един рибен ресторант в София. Не съм си мислел, че толкова ще ми хареса, по принцип рядко ям нещо от морето.
Мнението беше редактирано от Nacionala на 18.11.07 23:50.
19.11.07
10:50
Такова чудо съм опитвал само веднъж в един китайски ресторант. Със същия успех можех да си поръчам паниран каучук... че и за по-малко пари.
Такова чудо съм опитвал само веднъж в един китайски ресторант. Със същия успех можех да си поръчам паниран каучук... че и за по-малко пари.
Ако говориш за октопода - бъркаш ;) Октопода си има тънкости, които едва ли се следват в един китайския ресторант :) Наистина октопода е основно мускул, но си има начини да се “отпусне”. Единия, ако си си го хванал сам е бой по някой крайморски камък 50на пъти и е готов ;) Втория, ако си си го купил е още по лесен - слагаш го известно време на пара в затворена тенджера и е готов. После го мариноваш известно време в зехтин, риган, вино, лимон и т.н. и мяташ на скарата. Месото е плътно, но не “гумено” и изключително вкусно. Тук не знам къде го правят добре, но ако имаш път към Гърция - не изпуксай възможността да пробваш хубаво приготвен, пресен октопод :)
Мнението беше редактирано от vlade на 19.11.07 11:16.