19.07.15
14:43
Здравейте , имам проблем свързан със високи стойности на пролактин в организма , вследствие на което немога от както се помня да редуцирам килограмите си .Всяка година постепенно отхвърлях едно , по едно нещата и накрая се стигна до този проблем , дори като бях в побертет имаха съмнения за гинекомастия и леко ме боляха зърната , сега нямам такъв проблем но имам доста натрупване на мазнини в областта около гърдите и ханша . Храненето и тренировките ми , мисля че са добре и не е от тях .Търся решение на проблема с какво мога да свала пролактина ?? Естадриола е в долна граница и е добре.
Чета по форуми и сайтове че трябва да се стимулира допамина , но искам мнение от някого ,който е в час с тези неща .И дали е възможно заради високите стойности на пролактин да ми забавя метаболизма и като тръгна да качвам килограми или да си позволя малко повече въглехидрати да качвам само мазнини ?
19.07.15
15:07
Аз вече съм минал по този път. След като ти е висок е редно да отидеш на невролог и той да ти даде направление за скенер или ядрено магнитен резонанс (за който се чака 1-2 месеца). Най-вероятно имаш пролактином.
След ЯМР отидох на ендокринолог и той ми изписа достинекс. За 1 месец пролактина ми влезе в нормата, а беше 3 пъти по-висок от референтните стойности. Скоро трябва да ходя пак на преглед, но в повечето случаи пролактинома се разбива успешно само с лекарства. В много редки случаи се налага операция, но тя е безболезнена - през носа.
аз имам проблеми със щитовидната жлеза , ходих на еднокринолог но за тях стойностите ти в граница ли са , то ти си здрав и нищо не ти казват.А в същност това ме мъчи от години и аз му обяснявам че имам проблем , че немога да редуцирам кг , че немога да покачвам мускулна маса като нормалните хора и тн , а той ми вика ми вържи си устата гладувай и ще отслабнеш , е ма*ка му кво повече да си говора с такива хора , на мен за проблемите които съм имал са ми помогнали много повече хора от форума и са били по прави,от колкото лекарите които уж трябва да те лекуват в днешно време .
19.07.15
16:52
С щитовидната жлеза не съм имал проблеми (поне не с TSH хормона). Най-добре върви на невролог и той да ти даде направление за ЯМР. Няма нищо страшно и съм почти сигурен, че накрая ще ти изпишат достинекс. Говорих с 3 лекаря преди моят ЯМР и те ми казаха, че най-вероятно ще смъкна нивата на пролактина с достинекс.
Аз също имам проблеми с отслабването, дори при НВД смъквам главно мускулна маса, а не мазнини.
Няма какво да се занимаваш с този лекар повече, ясно е, че няма да ти обърне никакво внимание. Ако си осигурен искай направление от личната лекарка за невролог. А невролога след като те прегледа е редно да ти даде направление за ЯМР, а не за скенер, защото ако имаш малък анедом (пролактином) той няма да се види на скенера.
Добре, а при теб какви са нивата , мойте са 270 mlU/l , а първия път показа 680 mlU/l .. И сега оправи ли си килограмите и тн ? същото положение съм и аз тръгна да свалям , и само мм ,а мазнините си стоят
Мнението беше редактирано от Слай на 19.07.15 17:16.
19.07.15
18:24
Моите бяха 726.0 mIU/L, а след 1 месечен прием на достинекс - 102.0 mIU/L (в нормата). Въпреки това ендокринолога ми каза да пия по 1/4 таблетка веднъж седмично за още 1 месец (той също изтече и сега трябва да ходя на профилактичен преглед). При теб как спаднаха нивата на пролактина? Защото сега са ти в нормата (поне според критериите на болницата в която си ги правя)
При мъжете пролактиновите нива се изследват при нарушения в либидото, хипогонадизъм с гинекоместия (увеличение на млечните жлези) и галакторея.
Биологичен материал: Кръв се взема от радиалната вена на ръката чрез венепункция.
Лекарствена интерференция: Възможно е резултатите от изследването да са неточни или да се повлияят в следните случаи:
Прием на някои медикаменти – антидепресанти, аналгетици, антихипертензивни лекарства (за лечение на хипертония), противозачатъчни и други хормонални препарати, лекарства, които потискат допаминовата функция.
Завишени нива на пролактин се установяват и при прием на алкохол и наркотици.
Извършено изследване с радиоактивен маркер през последната седмица.
Референтни граници:
При здрави хора стойностите на пролактина варират в границите:
Мъже – 57-357 mU/L
Небременни жени – 83-620 mU/L
Бременни (първи триместър) – 190-4050 mU/L
Бременни (втори триместър) – 950-5640 mU/L
Бременни (трети триместър) – 1100-7400 mU/L
Резултатите са в зависимост от лабораторията, където е извършено изследването. Вземат се предвид референтните стойности на конкретната лаборатория.
Хиперпролактинемия (увеличени нива на пролактин в кръвта) могат да се дължат на:
Физиологично при бременност
Доброкачествен тумор на хипофизата (пролактином)
Хипотиреоидизъм
Бъбречно заболяване
Чернодробна цироза
Заболяване на хипоталамуса
Травма на гръдната стена.
В някои случаи повишението може да се дължи на стрес, тежко физическо натоварване, дразнене на гърдите и зърната, сексуални контакти, увеличен прием на протеини (месо).
Хиперпролактинемията се доказва с помощта на поне два кръвни теста. Ако повишеното количество се дължи на храна, се налага промяна на диетата преди да се направи ново изследване. Често след изследване на кръвните нива се прави и скенер, с цел да се отхвърли наличието на тумор на хипофизната жлеза.
Цялата статия за пролактина в http://www.arsmedica.bg/lab/hormoni/prolaktin
при мен в епикризата, защото преди време имах проблеми със сърцето пише че имат съмнения за хипотериодизъм , и еднокринолога го потвърди . TSH 2.17 uIU/ml 0.27-4.2 нормни , естадриол доста нисък , което е добре , сега само търся нещо което да ми свали пролактина и същевременно да се повиши производството на допамин , защото при мен този проблем е още от побертета.Единствено ми изписа метформин ако съм искал да си пооправа килограмите но не мисля че проблема е в инсулиновата чувствителност а в пролактина , защото имам чувството че задържам и вода