Дневникът на един начинаещ

Темата е заключена.

26.07.15
12:17

Здравейте, (F)

Казвам се Лили, 28г., напълно начинаещ фитнес ентусиаст съм :)
Започнах да се занимавам активно с фитнес от 04.06.2015г. Преди това може би не оценявах ползата от него чак толкова и ходех от време на време.
От дете страдам от прекалено много килограми и реших, че е време да променя хранителните си навици и култура и да създам здраво тяло и още по-здрав дух. :)
Работя в офис, 7 дни в седмицата и се старая винаги след работа да посетя залата.

Целта, която искам да постигна е редуциране на теглото си от 95 кг. (на 02.06), при височина 168 см., до 60 и няколко кг. ще е добър резултат, поне за начало.
Досега успях да смъкна ( за мое учудване) -13кг, с диета + кардио в първите седмици (40 мин. пътека, с различен наклон и скорост) + 20 мин. велоергометър + коремни преси, долна и горна част 3*20 повторения всяка. От вчера смених малко програмата и вкарах силови упражнения, които поради незнание (не добра информираност) избягвах досега..... .
Планът е тренировка 6 дни в седмицата, в различни дни да тренирам по 2 мускулни групи (крака + рамо / бицепс + трицепс / гръб + гърди) и в 1 или 2 от дните да правя обща физическа подготовка (натоварване на всички мускулни групи 3 серии по 15 повторения например), последвани от 20 мин. пътека без наклон, на по-висока скорост. Не искам да тичам на пътеката, затова ходя бързо. Притеснявам се да не претоваря краката и ставите си най-вече с по-голям наклон на пътеката, затова засега съм на 0 наклон.
Един мой ден на “новия режим” изглежда така:
между 09:00 - 10:30ч. - 3-4 с.л. 0.1% кисело мляко + 3 с.л. фини овесени ядки или 2 белтъка от твърдо сварено яйце. (понякога хапвам само 1/2 кофичка 0.1% кис. мляко или ябълка). Не изпитвам глад до към ранния следобяд, но се насилвам да ям...
между 13:00 - 15:00ч. - шепа салата (редувам зелена салата, домати, краставици, броколи на пара) + пилешко филе на скара/сварено или парче риба, без добавки като олио или зехтин, с лимон и без сол. Понякога прибавям малко парченце сирене и няколко маслини.
между 16:00 - 17:30ч. - 3-4 бр. оризовки или ако ми се прияде сладко (което се случва често напоследък) Активия с ананас или 1/2 черен аериран шоколад. (blush)
19:00ч. - 1 час, час и 30 мин. тренировка във фитнес залата.
20:00 - 20:30ч. - протеинов бар (от 2 дни насам).
21:00 - 22:00ч. - вечеря с 1-2 домата или 1 краставица + пилешко филе или риба на скара. Редувам вечерите с Обезмаслена извара/нискомаслено сирене + месо и домат/краставица.
24:00 - сънчо.

Правя си 1 разтоварващ ден, не всяка седмица, колкото и да ми се иска да е всяка не мисля, че е редно :(
Режимът ми е същия, но хапвам 1 малка питка тъмно хлебче с обяда или 1/2 черен шоколад или много много малко спагети с броколи или малко парченце пица. Всичко това винаги на обяд.
От вчера започнах да комбинирам 20 мин. пътека без наклон, на по-висока скорост със силови упражнения.

От 10-тия ден на тренировки започнах прием на фетбърнър, който вече изпих и сега ще си взема течен Л-карнитин, който се чудя дали да комбинирам с фетбърнър. ?!

Започнах да хапвам и протеинов бар, непосредствено след тренировка.
Мисля да вкарам малко промяна и да взимам такова барче понякога за закуска и след тренировка.
Не знам дали няма да ми дойде малко прекалено? ..

Тъй като съм напълно начинаеща, ще се радвам на мнения и препоръки за подобряване на тренировъчния/ хранителния си режим :)

Темата беше редактирана от Lilly V на 26.07.15 17:50.

26.07.15
14:33

Здравей, Лили, и добре дошла!
И аз съм от партията на “отслабващите”. :) Може ли да споделиш тези 13 кг, докато ги сваляше, пиеше ли фетбърнър, който да те подпомага?

Добре дошла и успех с целите!

Напоследък виждам много хора, които не ядат жълтъците. При теб каква е причината за това?
Не избягвай полезните мазнини - спокойно слагай зехтин на салатите.
Защо толкова нисък процент мляко?

26.07.15
15:57

казано от Йоанна на 26.07.15, 14:33:

Здравей, Лили, и добре дошла!
И аз съм от партията на “отслабващите”. :) Може ли да споделиш тези 13 кг, докато ги сваляше, пиеше ли фетбърнър, който да те подпомага?

Здравей Йоанна, :)

Благодаря, добре заварила!

Пиех фетбърнър Power FOOD Lady Thermo Burn от 10-тия ден от започването на режима до вчера, когато опаковката свърши..
Чувствах се много по-добре по време на тренировка, имах сили да тренирам и да се натоварвам повече и повече.
Като цяло съм доволна от него.
Сега обаче мисля да го сменя с друг, и даже се чудя дали да е добавка, съдържаща кофеин.
Аз ограничих кафето само до 1 на ден, но като прибавим и кофеина във фетбърнъра ми идва явно в повече.

Успех на теб :)

26.07.15
17:00

казано от Вероника Налбатска на 26.07.15, 14:37:

Добре дошла и успех с целите!

Напоследък виждам много хора, които не ядат жълтъците. При теб каква е причината за това?
Не избягвай полезните мазнини - спокойно слагай зехтин на салатите.
Защо толкова нисък процент мляко?

Благодаря Вероника, добре заварила!

Първо искам да благодаря за така полезните статии, които четох с интерес и ще се потрудя да приложа Вашите съвети на практика.

Жълтъците ги избягвам, защото са богати на мазнини и калории, а аз се стремя да намаля до минимум мазнините и калориите, които приемам. Все пак 1 път седмично изяждам по 1-2 цели яйца, тъй като жълтъците са богати и на други полезни хранителни вещества.
Ниският процент мляко пак е поради желанието ми да огранича приема на мазнини, ниско калорично е и честно казано ми е по-вкусно :)

Ще чета за полезните мазнини и начини за имплементирането им в менюто ми :)

Не е разумно да се стремиш да изключиш напълно мазнините от менюто си.

Ето защо:

http://www.bb-team.org/articles/4894_zashto-zhenite-imat-nuzhda-ot-maznini

Може да поддържаш необходимия за целта ти калориен прием И с наличието на мазнини в диетата си. Да, те имат калории, както имат и белтъчините и въглехидратите. Вярно е - мазнините имат повече калории, но ние имаме нужда от тях. :)

26.07.15
17:59

Благодарна съм за съвета.

Ще прочета статията и ще се поинтересувам по-задълбочено :)

П.С.: Това май означава, че мога да ям отново авокадо. Обожаавам авокадо :-))

Разбира се, че можеш. :)

Много е затормозяващо, когато си налагаш “забранени” и “позволени” неща.
Бих ти дала насока за размисъл:
Нямаш забранени храни. Реално може да ядеш всичко, НО:
- Има храни, които знаеш, че не са така полезни за тялото ти, както други. Тези храни да заемат най-малка част от менюто. Можеш да ядеш и тях. Въпросът е дали искаш  :)
- Има храни, които носят основно полезни вещества за тялото ти - защо да определяш някои от тях като “забранени”? Особено пък, когато ги обичаш. Ами да - храните носят калории. Ние имаме нужда от калории, за да функционираме. Тези храни да заемат по-голямата част от менюто.

И събирайки горните две, се старай да поддържаш необходимия калориен баланс, но не глад! :)

26.07.15
19:06

Лили, благодаря за отговора! Успех ти пожелавам!!!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1