Patellar Tendonitis (или как да си оправя коленете?)

27.07.15
05:28

Здравейте,  имам няколко питания относно един проблем, който ме мъчи от около 3-4 месеца.

За да съм изчерпателен, ще започна с първите стъпки към проблема. Мега много се бях надъхал да участвам на Джони Спорт, въпреки че съм дебел и слаб :D Реших се да започна подготовка и тъй като преглеждах много програми (пуст мерак) се бях спрял на една на Chad Wesley Smith - JuggerCube май я бяха кръстили, в която имаше изключително много клякане. Принципно адски много обичам да клякам и реших, че няма да ми е проблем, затова я започнах. На втората седмица имах да правя 8х3 на 100 кг клек без колан, защото в първия микроцикъл всичко е без никакъв вид екипировка. Считах я за елементарна тежест и на 3-4 серия нещо не се бях стегнал като хората, мислех за нещо друго и между второто и третото повторение нещо цъкна. Довърших си тренировката, разбира се, no pain - no gain все пак, въпреки че нямаше болка, а само лек дискомфорт в гърба и лявата тазобедрена става. На другия ден буквално не можех да се завъртя. Целия ми гръб беше скован и адски много ме болеше. Отидох при рехабилитаторката в поликлиниката и тя ми дръпна конско как не трябва да клякам и колко добри тела имат плувците, и как трябва да зарежа желязото и да отида да плувам. Каза ми, че имам “блокаж” на гърба (никакви подробности или някаква друга диагностика), назначи ми 10 дни някви неща с ток на гърба и някъв лазер. Тези 10 дни не бях пипвал никви тежести и всичко се оправи (на 5тия ден гърба го чувствах напълно ОК и говорих да ми направят нещо на ставата - слагаха ми някакви магнитни възглавници или нещо подобно и болката я нямаше). Това беше зимата към януари или нещо такова. Имах някои трудности в движението в ставата, но не ми пречеше на клека, защото клякам по-тясно и си продължих с тренировките.

Мина Джонито (трябва да вметна, че беше мега готино, въпреки нулевия ми шанс за каквото и да било в тая категория, но само факта, че бях там ме зареди), и аз развих някаква болка в лявото коляно. Не бях сигурен защо затова просто  му слагах наколенка (тези китайските за 5-6 лева). Опитах се да заобиколя травмата променяйки техниката, но това не ме докара далеч. Клекнах 160 с бинтове (е така да видя какво е чувството с такава тежест на гърба) и 2-3 седмици след това коляното вече наистина си ме болеше. Лошото е, че развих болката и в дясното коляно. Когато приложа натиск ме боли цялото сухожилие - главно там където е захванато за капачката.  Почнах да чета онлайн какъв ми е проблема, защото личната ми лекарка е малоумна и няма да ми даде талон за някакъв по-добър лекар, тази в поликлиниката е малоумна и ще ми каже да спра с тежестите, а аз просто искам да си клякам тежко :/

Това е въведението в проблема. Сега какво опитах, за да го поправя в миналите месеци:
- купих си “Osteo DW” на AMIX, препоръчаха ми го момчета в залата. Пиех по 2 всяка вечер. Докато го приемах нямах други болки по тялото, което беше супер, но коленете пак си ме боляха.
- пробвах foam rolling - болката изчезваше за следващите 20тина минути и след това пак се връщаше
- пробвах с лед и разтриване на сухожилието - пак временно успокояване
- пробвах с бедрени екстензии бавни, бързи, темпо, всякакви повторения - пак нищо
- включих лег преса, сумо клекове + български клекове - никаква разлика

Да вметна, че до преди това ми се връзваха 2х седмично клекове + тяга в един ден ги правих, защото ми е по-приятно така. И обикновено след това бях изтощен да правя някакви допълнителни движения като екстензии, сгъвания, лег преси и прочие. Може от това да са ми се отслабили сухожилията и да не могат да смогнат на останалото натоварване и да са се възпалили, не знам.

Ще ви дам всякакви подробности, каквито ви трябват и ако някой има или е имал подобен проблем, моля да сподели и да помогне на брат в нужда :D

27.07.15
12:01

Тук виждам няколко неща над които е хубаво да се помисли:
- Поставил си си сам диагноза през гугъл. Не е добра идея по ред причини.
- Предписал си си хранителна добавка за стави, за да лекуваш възпаление на сухожилие (ако ти е вярна самодиагнозата)
- Добавил си още три вида упражнения натоварващи коленете...понеже те болят коленете.

Отиди да те види специалист.

Мнението беше редактирано от Владо на 27.07.15 12:21.

27.07.15
15:35

Някакви предложения за лекар? 

А след въпросните 3 упражнения си чувствах коленете по-свободни, затова ги правих. И всичко беше с изключително малка тежест един вид като “рехабилитиращи”, не знам дали е правилно, просто се чувствах по-добре след тях.

04.08.15
15:31

Кое сухожилие те боли - под или над капачката ?
Защото те са различни и се третират по различен начин.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1