21.05.15
16:30
казано от Котето на 21.05.15, 15:23:
Един въпрос към дамите - онези от вас, които са по-надарени - с какво тренирате във фитнеса - имам предвид сутиен или бюстие или друго, защото някои неща подскачат много и е неприятно...
Защо да е неприятно? Знаеш ли как се радва мъжкото съсловие :D
Продава се спортно бельо.
казано от Котето на 21.05.15, 15:23:
И как се справяте с водата в тялото? Аз постоянно задържам и не знам как да я изхвърля.
С пиене на повече вода. Ти по колко обикновено пиеш на ден? Обикновено, когато се пие по-малко, тогава тялото започва да задържа.
Между другото, за да е дневникът, дневник, разпиши един храноден и тренировка да видим какво правиш. Така ще получиш по-адекватни съвети в твоя случай. Не забравяй и добавките, ако приемаш.
ПП Хайде пак отворих нова страница. Пожелавам на авторката много здраве и все така да е позитивна!
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 21.05.15 16:32.
Теди, мерси за отговора.
Колкото до мъжкото съсловие... накара ме да се сетя за филма “Нощем с белите коне”. Той (Иван Иванов) я кани да танцуват, а тя му вика: “Не обичам да ми се тресат гениталиите!” Та и аз така. ;)
Пия по около литър, защото задържам. И ако пия повече, п.ш..м повече, но пак си стоя с отоци. Най-вече по пръстите на ръцете. По краката се махат с упражнения, това скоро го забелязах.
Ще напиша, ще напиша всичко - тренировки, хранене. Засега тренирам само у дома, докато си набавя екипировка и вляза във фитнеса. Затова сега само чета другите дневници, статии и си пъхам носа тук-там. :)
ПП. Авторката благодари за пожеланието!
Мнението беше редактирано от Йоанна на 21.05.15 17:31.
Литър е малко. Пий повече. Доста повече. Задържаш в началото, после ще изхвърлиш задържаното с лихвите. Не само при отслабване и отрицателен баланс, но особено тогава, е много важно да се пие достатъчно вода, а при литър на ден не ти стигат примерно още два. :)
казано от Boby_ на 21.05.15, 19:13:
Литър е малко. Пий повече. Доста повече. Задържаш в началото, после ще изхвърлиш задържаното с лихвите. Не само при отслабване и отрицателен баланс, но особено тогава, е много важно да се пие достатъчно вода, а при литър на ден не ти стигат примерно още два. :)
Леле, Боби, аз и сега се издувам от литър и половина, а още толкова... Но дет се вика “питай патило”. Щом го казваш от опит, сигурно ще проработи и при мен. Може би трябва да разпределя приема за деня, но понеже аз забравям и взема та се налея на два пъти.
казано от Котето на 21.05.15, 19:46:
казано от Boby_ на 21.05.15, 19:13:
Леле, Боби, аз и сега се издувам от литър и половина, а още толкова... Но дет се вика “питай патило”. Щом го казваш от опит, сигурно ще проработи и при мен. Може би трябва да разпределя приема за деня, но понеже аз забравям и взема та се налея на два пъти.
Аз не съм подходящ пример. Винаги съм пиел много вода - и дебел, и слаб. :) Не се насилвай прекалено. Но все пак гледай постепенно да увеличиш количеството - водата е начин не само да изхвърлиш задържаните течности, но и да се освободиш от метаболитните остатъци на изгарянето на мазнини, когато сваляш.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 21.05.15 19:50.
Добре, ще гледам да вдигна количеството, без да се насилвам. Но не винаги мога да се снабдявам с минерална или изворна и ще се налага да пия и чешмяна. Впрочем има изворчета наоколо с минерална вода. Ще взема да си набавя по-големи шишета и ще ги пообиколя.
Не мога да се съглася с вас, че това е едва ли не някакво универсално и общовалидно правило, да се наливаш с вода и ще изхвърляш вода. При мен никога не е действало. И едва ли съм някакво изключение. Ще изхвърляш повече урина, но отоците няма да спаднат просто така. Те могат да имат различни причини и трябва да се подходи към първопричината. Много е важно и какво се яде и какви медикаменти се приемат. Но нека авторката сама за себе си пробва.
казано от Yukki на 21.05.15, 22:03:
Не мога да се съглася с вас, че това е едва ли не някакво универсално и общовалидно правило, да се наливаш с вода и ще изхвърляш вода. При мен никога не е действало. И едва ли съм някакво изключение. Ще изхвърляш повече урина, но отоците няма да спаднат просто така. Те могат да имат различни причини и трябва да се подходи към първопричината. Много е важно и какво се яде и какви медикаменти се приемат. Но нека авторката сама за себе си пробва.
И какво я съветваш? Като свяла, да пие по литър вода на ден?
Задържането на вода зависи от доста фактори - сол, количество въглехидрати в храната, а при жените в много голяма степен и от хормоните. Най-важният от тези фактори обаче е натриево-водият баланс. За да му се повлияе, трябва да се намали солта или да се увеличи водата. Просто и ясно.
А пиенето на повече вода носи и много други ползи за организма, особено при калорийни рестрикции.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 21.05.15 22:09.
казано от Boby_ на 21.05.15, 22:06:
а при жените в много голяма степен и от хормоните.
Това поне при мен е възможна причина. Но си мисля, че с отслабване това би могло да се саморегулира.
казано от Yukki на 21.05.15, 22:03:
И при мен не е действало. Възможно е наистина да има проблем, може да има пръст щит. жлеза или нещо със сърцето. А при нисък хемоглобин, какъвто е моят, сърцето се товари и е възможно тук да се крие проблемът и със задръжката на вода. Това са предположения. Ходила съм и на кардиолог, и на ендокринолог - никакво обяснение за отоците. Може да са бъбреци, но ехографията поне нищо не показа.
казано от Котето на 21.05.15, 22:22:
Това поне при мен е възможна причина. Но си мисля, че с отслабване това би могло да се саморегулира.
Така е. Мастната тъкан има роля, подобна на жлеза с вътрешна секреция.
казано от Boby_ на 21.05.15, 22:30:
казано от Котето на 21.05.15, 22:22:
Така е. Мастната тъкан има роля, подобна на жлеза с вътрешна секреция.
Ето че всичко пак опира до килограмите. Получава се един омагьосан кръг на качване на килограми и оттам болести, които пък водят до качване на още килограми. Този модел трябва да се разбие.
Мнението беше редактирано от Йоанна на 21.05.15 23:14.
В никакъв случай не съветвам да намалява водата, но не съветвам и да гони някакви определени литри, само защото при друг действа добре. Давам и различна гледна точка, която пък при мен е подействала, а тя ще опита каквото прецени. Съветвам да заложи на чиста, нехлорирана и не варовита вода в количества, каквито организма и поиска. Но ако е загубила усета си за глад и жажда, да се опита периодично да си предлага вода,без обаче да се насилва. А за ускоряване метаболизма, при нейните килограми, мога да и предложа да пробва ставане преди изгрев и около час максимално бърз ход на открито, да се препоти стабилно. А през деня да прави каквито тренировки иска, но да не се нахвърля на прекалено големи тежести, защото и без друго си носи целодневно голяма тежест и организма и е достатъчно стресиран. И да уточня, за да няма недоразумения, просто споделям личен опит, не оспорвам ничия компетентност, нито задължавам някого с нещо.
Yukki, много благодаря за коментара и препоръките! Ще опитам да пия малко повече вода, а да ходя - обичам. Макар да не съм пробвала по изгрев слънце. :) Все пак всяка препоръка за мен е ценна, защото така имам по-голям избор.
Здравейте, колеги! Сполетя ме изключително голям проблем, поради което изчезнах от хоризонта за известно време. Съжалявам за това, защото ми липсваше общуването с вас. Сега, след като този проблем се поуталожи отново започнах да се ослушвам за фитнес зали с добър инструктор в Бургас, защото тази, която ми е в квартала е без инструктор, макар че е много хубава. А поне в началото е добре да има кой да ме учи. Правя обаче упражнения със собствено тегло у дома - бърпи, лицеви опори от колена, глутеус мост, напади, клекове и упражнения за гръб и гърди и други подобни... с две шишета от 1.5 л мин. вода. :D
Докато намеря подходяща зала, бих искала да не спирам тренировките у дома. Много ви моля, препоръчайте ми какви уреди да си взема за дома. Имам предвид - дъмбели или нещо такова, не такива като пътеки или крос тренажори. И по колко килограма.
Колкото до храната, случи се два-три пъти да се отпусна със сладолед, но като цяло гледам да не ям бял хляб, а само пълнозърнест (Вита), плодове, зеленчуци, яйца, умерена употреба на краве масло, сирене, кашкавал, пилешко месо и риба, ядки (никак не ги обичам сурови, но май такива трябва да са, нали?!). Бих искала да включа и телешко месо, но просто нямам време да готвя. :( Пия и рибено масло като добавка, а също и калций и мултивитамини.
Купих си кантар, обаче в рамките на един ден ме мери с разлика от петнадесет килограма, което никак не е стимулиращо, а точно обратното. Май ще трябва да се пробвам да го върна или да се откажа с тегленето, а да се меря с шивашкия метър.
Моля ви, коментирайте това, което споделих, защото имам голяма нужда от насърчение и от прекрасните ви съвети и напътствия.
Мнението беше редактирано от Йоанна на 04.06.15 22:10.
05.06.15
08:16
Не съм сигурен, че инвестицията в спортни уреди за дома е оправдана инвестиция. Колко чифта дъмбели ще купиш и какво можеш да правиш с тях в къщи... колко тежки - зависи какво ще правиш с тях. Импровизирай със собствено тегло и просто се опитай да намериш бързичко подходяща зала - това за мен е по-разумно. Ядките - по-добре е да са сурови, да. Кантарът просто не е изправен (ако е електронен - смени батерията, ако е механичен търси ремонт или го върни). Така или иначе неговите показания нямат съществена практическа стойност - на едно и също тегло можеш да изглеждаш различно.
Много благодаря за съветите! (F)
Разкарвам кантара, а щом намеря зала с инструктор - ще почна тренировки там. Аз се бях настроила да купувам дъмбели, но наистина упражненията със собствено тегло ме изпотяват доста, така че ще ги продължа. За мен беше важно да разбера дали съм на прав път.
Закуската я пропуснах, защото бях заета.
Обяд: две варени яйца, голяма купа зелена салата, една филия с масло, две кафета със сметана и лъжичка захар без връх.
Може да е малко, но толкова ми се ядеше.
Тренировка със собствено тегло - загряване, упражнения с бутилки за гърди и гръб, клекове, напади, бърпи, лицеви опори от колене и подобни.
Ще добавя през деня чаша и половина шейк с кисело мляко, ягоди и банан.
Вечеря - като на обяд + една ябълка след това.
Мнението беше редактирано от Йоанна на 05.06.15 14:41.
Днес планирам следобеда да отида до фитнес зала, която намерих в нета и която предлага инструктори и програма, снимките показват хубаво оборудване с машини и тежести.
Междувременно направих упражнения със собствено тегло: загрявка, напади - по 10 на крак с 2 шишета мин. вода (1.5 л), 2х20 клека, работих с шишетата за гръб, рамене и ръце (не знам как се казват упражненията, но всичко, което се сетих за ръце с шишетата нагоре, надолу, напред, назад - по 20), гребане 2х20 пак с шишета, 2х30 глутеус мостове, 2х20 лицеви опори от колене, 2х10 сек. планк (разтрепериха ми се мартинките), тичане на място и накрая 20 сек. спринт. Спрях по-рано, защото явно пресилих корема с упражненията за корем. Преболя ме някъде около апандесита. Преди десетина години се протегнах да сваля нещо от високо и за първи път ме скубна на това място. Оттогава като се натоваря там, пак се обажда. Не се вижда херния, нямам ендометриоза, апандесит и т.н., та се чудя какво е. Дано не ми пречи на тренировките. Ще се наложи да внимавам с упражненията за корем.
Закуска: две яйца по панагюрски в сирене, кис. мляко и чесън, залети с мъничко масло и червен пипер, половин краставица. Кафе със сметана и лъжичка захар.
Вечерята ще бъде като закуската, а междинно ябълки, шейк с кис. мл,, ягоди, банан; череши.
Купих се някакво долнище за залата, но се наложи да го пера с оцет, защото пусна синя боя. Днес ще го занеса да го скъсят, защото ми е дълго, но имам вече маратонки и тениска. Голяма бутни колиба съм с този фитнес и още не мога да се организирам, но мисля, че е за предпочитане пред сегашните упражнения, защото те ми писват бързо. Ох, дано се устроят нещата по-скоро със залата...
Мнението беше редактирано от Йоанна на 06.06.15 13:46.
Засега спирам да водя дневник, защото започнах пост (Петров) и ще правя упражнения само за тонус, в съчетание с меню от постна храна и риба. Естествено, ще си чета статиите в сайта и ще гледам какво правят приятелите и другите спортуващи, защото не искам да прекъсвам връзката с тях. Ако някой има предложения откъм упражнения или други идеи - ще се радвам да пише. :)
Мнението беше редактирано от Йоанна на 09.06.15 13:20.
Здравейте, колеги, искам да попитам нормално ли е след упражнения във фитнеса следното - ускорен пулс дори през нощта и търнене в цялото тяло. Искам да кажа, нали това не е опасно състояние? Уж като за първа тренировка във фитнеса не се натоварих много, но като се прибрах у дома и вечерях, усетих, че тялото е превключило на друг режим. Направих една серия упражнения на почти всички машини в залата за цяло тяло с по 12 повторения и малко гири, това е. А на сутринта бях тип-топ, само ме преболяваха някои мускули.
Йоанна, я напиши колко са килограмите, еутирокс и добавки някакви взимаш ли, и какво ядеш.:)
Еви, здравей, май ще се окаже фалшива тревога. Иначе пих доскоро еутирокс, временно съм го спряла, но ще ходя на изследвания в понеделник. А килограми ок. 86. Добавки не пия, опитвам се да се храня здравословно, според общоприетите критерии.
Мисля, че е било преумора, защото събрах тогава много жега, това ми беше първо влизане във фитнеса, вечерта не успях да легна навреме, когато ми се спеше, а като изтърва момента и после сърцето ми се товари и пулсът скача. Обикновено това ми се случва и при неочаквано натоварване за мен. Едно момче ме инструктираше и доста здраво ме натровари за начинаещ. Мисля, че прекалих с упражненията за гърди и ръце и това е натоварило сърцето.
Благодаря, че попита! По-долу ще опиша днешния ден и ще пиша утре как ми е понесла втората тренировка този път без инструктор. :)
Мнението беше редактирано от Йоанна на 24.07.15 22:57.
Днес втори ден фитнес след два дни почивка от първия път, когато се запознавах с уредите и упражненията.
Сега пулсът ми е съвсем нормален - около 67. Ще видя как ще бъде през нощта и утре ще пиша. Надявам се да няма проблем.
Тренировка:
Кардио за загрявка - 12 мин. велоергометър и кростренажор. След това минах на всички уреди, защото още ги изучавам. Упражнения за бедра, хоризонтален и вертикален скрипец, римска тяга - с 8 и 20 кг. Лежанка - 8 кг., лег преса, пек-дек - хоризонтален и вертикален. Идея си нямам как се нарича втората машина за нагоре.
Засега само въртя от 5-12 повторения по една серия, само на скрипец - 2х12. Четири-пет вида упражнения с гири от по 2 и 3 кг., от които знам вдигане на ръцете настрани, напред, флайс и гребане. После завърших с 4 минути пътека и това беше. Събраха се около 50 минути, но не интензивни тренировки. Още разучавам техниката и уредите и се пазя от голямо натоварване.
Храна:
Закуска, обед и вечеря - не много големи порции елда с гъби, моркови, лук и малко зехтин, салата с домати, краставици и лук, маслини, авокадо, малко чия протеин.
Кафе, вода, череши.
Не правя разбивка като порции за всяко хранене, защото днес храната е еднообразна. Знам, че въглехидратите са повече, но утре ще включа протеини и ще изключа въглехидратите.
Мнението беше редактирано от Йоанна на 24.07.15 22:58.
Колкото да се отчета и аз.
Обяд: Печено пилешко бутче без кожа, салата домати, краставици и лук; 1 филия черен хляб (руски, с кимион - много е вкусен), кафе с кокосово мляко; домашен сладолед от банани, малини и какао.
Ранна вечеря: Същото, плюс парче сирене. Голяма чаша айран.
Нямам кой знае какъв апетит, много е топло. Не сварих за фитнес, но ходих ок. 5-6 км бърз ход.
Добавка: магнезий.
Навън е Лас Жегас, брат. (sweat)
Мнението беше редактирано от Йоанна на 26.07.15 22:08.
Най-после мъъъъъничък резултат от всички тези усилия - досегашните тренировки със собствено тегло, защото на фитнес съм била само два пъти, и здравословната храна. Сама виждам, че лицето ми е поотслабнало, а Милото забеляза, че и тялото също е променено. Не смея да се радвам, защото още е нищо, но пък е приятно да знаеш, че нещо се случва в посоката, в която се работи. Най-вече, чувствам се много по-добре от преди, по-малко се уморявам, и съм станала по-издръжлива.
Не ми остана време да опиша програмата за понеделник, защото ми се спеше и стана късно, затова ще обобщя със закъснение. Направих хубава едночасова тренировка за начинаещ във фитнеса на всички уреди, които знам за какво са и как да ги използвам, без да се пребия. Преди това ходих ок. 5 км бърз ход. Храната беше печени пилешки бутчета от неделя, със салата краставици, домати, лук, зехтин. Второто ядене беше запечен сандвич с кашкавал и хляб Вита, а за вечеря парче печена скумрия със салата, десерт - голяма и супер твърда праскова, каквито обичам. Естествено и кафе.
Вчера ходих малко пеша и това е, защото ми беше първи ден МЦ. Не съм тренирала, защото ме преболява (пих един Нурофен ликуид капсули), освен това е страшна жега и почти не мога да спя. Храната беше целия ден печена скумрия със салата домати, краставици, лук. Десерт - голяма и супер твърда праскова, малко домашен сладолед с банани, малини и какао.
Днес - втори ден МЦ. Няма да тренирам, защото пак не съм във форма. Ще походя малко пеш. Храната - тиквички на фурна с вегета и мъничко олио, салата от домати, краставица, лук, зехтин, хляб - две малки филийки Stone Bread. Надявам се утре вече да съм добре.
Последният път видях, че клинът ми се беше сцепил на чатала. Хора, с какво тренирате, че да не се къса и да не ви държи топло?
Мнението беше редактирано от Йоанна на 29.07.15 12:51.
И една добра новина. В понеделник бях да давам кръв, а вчера бях на ендокринолог. Хемоглобинът ми е влязъл в норма (126). Ендокринологът ми каза още да продължа да пия желязо, но десет дни след цикъл. Оказа се, че по време на цикъл е противопоказно да се пие желязо, защото засилва кръвотечението.
Инсулинова резистентност - нямам. :)
Хормонът TSH - в норма. Може да е заради горещините, понеже щит. жлеза не се товари. Но според мен влияние имат тренировките и здравословното хранене. Ще видим как ще е през декември, когато съм на контролен преглед, живот и здраве.
Ендокринологът ми разреши да пия Л-карнитин, ако искам. Засега изчаквам с това обаче, за да може организмът да свали сам колкото може, а после ще го подпомагам.
Мнението беше редактирано от Йоанна на 29.07.15 12:53.
29.07.15
13:35
Aми клин ... по мярка :D :D :D Иначе с къси панталонки, моите са стари, срязани с ножица, от памучно трико всичко, че да се разтяга и да попива потта.
Не разбирам каква е връзката между функцията на жлезата и топлото?
казано от Queen Cobra на 29.07.15, 13:35:
Не разбирам каква е връзката между функцията на жлезата и топлото?
Ендокринологът каза, че една от функциите на щитовидната жлеза е да регулира топлообмена на тялото и според сезона се товари съответно повече или по-малко. Сега не се товари толкова, защото е топло - жлезата обича лятото, но зимата има повече работа.
казано от Queen Cobra на 29.07.15, 13:35:
Aми клин ... по мярка :D :D :D Иначе с къси панталонки, моите са стари, срязани с ножица, от памучно трико всичко, че да се разтяга и да попива потта.
Ама той клинът е по-мярка, даже ми е широк и леко шалварест, но е със слаби шевове. Всъщност е повече като анцунг, но тънък. Та затова се изненадах, като го видях, че има дупка. Мерси за съвета за панталонките. (wave)
Днес-утре отивам на село да си нагледам градинката и няма да ми остане време за фитнес. Затова си направих упражнения със собствено тегло - клекове, напади, мъртва тяга - 3х10х5, 3х20 кенгуру скок и 3х20 планински бегач, но подпряна на масата, защото на земя още не мога, комбинирани упражнения за ръце с две шишета 1.5 кг и общо раздвижване.
Храната за днес: таратор, обезмаслена сметана с чесън и мъничко зехтин, варени яйца, хляб Stone Bread. Кафе със сметана, праскова.