Остеохондроза на ниво прешлен L5 - S1

Т. Тодорова

18.07.15
21:33

Здравейте!

Приятелят ми се оказа с остеохондроза на 5-ти прешлен + доста видимо изкривяване на гръбнака в зоната на кръста.

Няма да казвам как лекарите пак не знаят какво и защо - първо джипито го питаше къде иска да го прати за болките в кръста, после някой каза да прави коремни преси и... да, мерси.

Не искам да ангажирам никого от вас, затова държа да кажа, че какъвто и съвет да получа, все пак ще се консултирам с “вещо лице” преди да приложа, тъй че казвайте смело. Ако има какво, разбира се.

Така. Човекът ще чукне 40 след 2 дни, никога не е спортува, нито е физически активен. Проблемът се изразява основно в болка в еректорите.

Помня, че Boby_ имаше същия проблем, но не знам как се развива, защото нямам вече време да чета форума супер подробно (за съжаление).

Искам да помоля, ако има хора в сходно положение, пишете и кажете как се справяте вие с него, как тренирате, как се храните, какви добавки пиете (знам, че лечение няма, но пък може да се предотврати за останалите прешлени)?

Темата беше редактирана от Т. Тодорова на 20.07.15 17:09.

Carbohydrate

18.07.15
23:16

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/73227
виж тук...може да се окаже полезно ;)

19.07.15
12:05

Нямам проблеми с гръбначния стълб... освен лекия дискомфорт предизвикан от неправилна техника...
“Балсам” за гръбначния ми стълб е въртенето на обръч с високо вдигнати ръце... 2-4пъти месечно включвам 15минутни въртене на обръч....

20.07.15
17:44

Както си забелязала, имам точно същата диагноза, поставена преди 5-6 години. Оттогава ситуацията не се е променила съществено, макар че усещам известно влошаване на субективните симптоми - по-често “прещипвам” нещо в тази област на кръста, налага се да внимавам с тежестите, техниката и упражненията, които правя. Мисля, че нещата при мен са се влошили, но нямам обективно доказателство за това. Мислех тази есен да тръгна пак по лекари, за да видя какво е текущото положение.
Мога да препоръчам умерени, разумни тренировки. Липсата на тренировки е по-лошият вариант, защото еректорите в долната част на гърба отслабват и компресията върху междупрешленните дискове се увеличава. В допълнение по-малко седене (особено в една и съща поза), също и продължнително стоене прав. Пия добавки, но на на този етап не помагат особено. Общо взето хрущял не се регенерира след пубертета, така че връщане назад няма. Има разни иновативни терапии в тази насока, но те засега са на доста ранен етап, така че чакаме и стискаме палци.
Остеохондроза е много обща диагноза и най-вероятно се касае за съвсем начално увреждане на хрущялния диск, така че няма повод за кой знае какви притеснения.
Просто да се пази от заседнал живот, да тренира за укрепване на околната мускулатура, но без да се изхвърля и да прибързва и това е.
Не знам какво друго да препоръчам. Предполагам, че йога и подобните й практики биха могли да помогнат поне малко, но аз лично нямам опит с тях и не смея да коментирам в тази посока.

Като обща насока упражненията трябва да укрепват пояса. Коремните преси може да ги забрави. Мъртва тяга с добра техника и умерени тежести, планкове, “колелце”... всичко това само до степен, която не му причинява болка.
По препоръка на Сашо от известно време използвам един уред за мъчения, наречен апликатор - не е приятно в началото, но се свиква, а помага много, като отпуска мускулите в областта на кръста и в същото време увеличава кръвообращението в областта. Ако се сетя още нещо, ще пиша.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.07.15 21:39.

Аз само да вметна да се внимава с колелцето. Ако не си достатъчно як (което е сигурно в началото) е много лесно да ти провисне таза като ти понатежи. Този извод съм си го направил на база себенаблюдение, съответно е субективен, някой ако има да сподели мнение, ще се радвам.

20.07.15
21:18

казано от Сгазен Помияр на 20.07.15, 18:46:

Аз само да вметна да се внимава с колелцето. Ако не си достатъчно як (което е сигурно в началото) е много лесно да ти провисне таза като ти понатежи. Този извод съм си го направил на база себенаблюдение, съответно е субективен, някой ако има да сподели мнение, ще се радвам.

Наблюдението е много точно, особено що се отнася до колелце от стоеж.

Carbohydrate

20.07.15
21:31

Едно от основните упражнения за профилактика е обратната хиперекстензия....

Т. Тодорова

30.07.15
11:04

Благодаря за отговорите! Със сигурност всеки един е полезен!

И се извинявам, че се “се покрих” - просто като минавах да видя дали има нещо ново, темата не светеше в оранжево, не знам защо.

Коремните хич не ги коментирам, те по принцип, според мен, са за забравяне :), а за колелце не е достатъчно силен.

Тяги - хубаво, ама като му е S-образен гръбнакът, аз как да разбера, че е застанал в безопасна позиция? Аз съм отговорното лице, защото за зала не иска и да чуе. Поне ще ме стимулира да се образовам :D

А Боби, аз кой знае колко притеснена от диагнозата не съм - притеснява ме фактът, че ще се развива. Всички около мен са “айляк” (в смисъл, че не се стараят особено да си набавят информация и да търсят алтернативни решения, ами винаги е каквото каже “ей оня доктор”) и това често е причина за последващи поражения. И аз за някои неща просто чакам да ми мине, щото ми е минавало, когато съм била на 20. Уви :)

30.07.15
13:56

казано от Т. Тодорова на 30.07.15, 11:04:

за зала не иска и да чуе

Не само, че трябва да чуе, ами трябва да чуе и за някой, който да е оправял проблемни кръстове с тяга и цялостно стягане на пояса. Иначе гаранцията за успех или даже за безпроблемно преминаване към движения не е нулева, ами отрицателна.
Общо взето не те съветвам даже и да пробваш да го учиш ти, най-малкото докато се научиш сама ще мине толкова време, че до тогава може да се влошило сериозно всичко.
Според мен му трябва цялостна и проста схема за ежедневни движения и упражнения, които да му укрепят краката, таза и пояса, та даже и целия гръб...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.07.15 13:58.

Т. Тодорова

31.07.15
09:41

И аз такива неща разправям из вкъщи, ама уви.

Мерси за поста, Сашо - надявам се да се погрижи за себе си по подходящ начин.

31.07.15
16:32

Дано успееш да го навиеш. Без правилно движение със сигурност ще търпи само влошаване, с правилното движение ще търпи само подобрения. Обяснявай му го ежедневно, пък ще се предаде, ще видиш :)
Успех !

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1