Паузата (ако не тренираш известно време)

23.12.05
11:37

Здравейте,

Принципно следвам двуседмична програма за маса. Ектоморфен тип съм, висок 190, 80 кг.

Въпросът ми е: понякога се налага поради разни причини да не ходя на зала 2-3 седмици. Това връща ли ме в изходна точка? Губя ли това, което съм постигнал? Как да намаля въздействието на подобни паузи (някакви тренировки заместители вкъщи или др)?

Мерси предварително!

23.12.05
11:42

лично на мен паузата ми се отразява зле, говоряти за период повече от седмица, логично е да има спад, във форума някъде четох че през годината е хубаво да починеш от 1-до 2 седмици максимум, опитай се да намериш време,дори и 30 мин да отделиш пак е нешто

23.12.05
11:51

В изходна точка не може да те върне (освен ако не си тренирал само 2 - 3 седмици преди прекъсването ;)) но някакъв спад може и да има.
Зависи от много неща - на мен не би ми се отразило изобщо (тоест, никакъв спад).

23.12.05
14:32

На различните хора паузите им се отразяват различно,така че не може да се каже със сигурност.Един мой приятел качва килограми ,а аз личнo свалям килограми,така че сaм трябва да провериш.

VL

23.12.05
17:35

Между смените на програмата е хубаво да почиваш 1-2 седм. Чувството след 1ва тренировка след такава почивка е вьрховно.

23.12.05
17:48

Аз лично сега починах 1 седмица защото бях болен и е логично да имам някакъв спад и мусколна треска, но по принцип е полезно в годината около 1 месец организмът да почине.Но ако е доста често може да ти се отрази зле тази почивка.

23.12.05
17:50

Относно почивките,повечето елитни състезатели почиват една седмица на всеки три месеца.

23.12.05
21:43

Почивката се отразява различно на всеки при някои има спад в постиженията при някои се отразява добре но важното е тя да не е голяма примерно един два месеца

23.12.05
21:54

Според мен зависи много от стажа,ако си начинаещ и една седмица тренираш
две не-спад незнам,ама прогрес едва ли ще има.Но ако имаш повече стаж в залата мисля,че не е проблем

23.12.05
23:59

Паузи си правя постоянно даже на 2-3 месеца 1 седмица се отразява идеално
Сега например изобщо от 20-ти до 3-4 не мисля да тренирам грам
Не ми се отразява изобщо

24.12.05
21:24

След кратка пауза виждам положителни резултати най-вече при силата(все пак мускулите имат нужда и от въстановяване).Но в случая на Highspirit,мисля че не става дума за почивка,а за непстоянна тренировка!

25.12.05
19:19

апф бях болен 1 седмица + 2 седмици почивка заради контузия в китката и сега направо се отчайвам, защото бях в перфектна форма, а сега имам значителен спад .. но няма начин спадът е част от спорта и с упоритост се преодолява

26.12.05
08:40

аз нещо се разболях и явно ще пропусна цяла седмица.
Въпросът ми е - трябва ли да се приемат суплементи, докато си в такава “почивка” (болен). Взимам суроватъчен и млечно-яйчен протеин, а в момента съм по средата на цикъл с креатин.
Да ги спра ли за седмица  :?:

26.12.05
13:37

и аз бях в същото положение и ги спрях .. чакам др мнения, но според мен няма смисъл да ги зимаш като не тренираш, ще те избие на пъпки или ще се омазниш с креатина и протеина

26.12.05
19:07

[quote author=“nixon”]аз нещо се разболях и явно ще пропусна цяла седмица.
Въпросът ми е - трябва ли да се приемат суплементи, докато си в такава “почивка” (болен). Взимам суроватъчен и млечно-яйчен протеин, а в момента съм по средата на цикъл с креатин.
Да ги спра ли за седмица  :?:

наистина е по-добре да ги спреш докато не почнеш пак да тренираш...можеш да продължиш да взимаш млечно-яйчния, за да помагаш на организма да не използва протеиновия резерв в мускулите, а и суроватката се взима преди тренировка, а ти не тренираш :wink:

28.12.05
11:47

Хм. Снощи направих първа тренировка от 3 седмици и бях много зле.
Въпреки, че като цяло нямах големи проблеми да продължа със същите тежести, се чувствах уморен, отпаднал, без кондиция. Да не говорим, че през почивката въпреки всичкото ядене, пиене и лежане  по празниците (но без гейнъра и протеина), бях свалил 2 кг.:)

Явно подобни паузи не са никак желателни.

Това означава ли, че ако някой ден (след като постигна целта си да стана 90 кг, при 190 см) спра с фитнеса, ще сваля всичко, което съм качил? Какъв е тогава смисъла да се тренира, ако резултатите са само временни?!

28.12.05
11:54

Виж, 3 седмици са много за почивка. Това е почти месец. Организмът пак трябва да се адаптира към тренировките. За свалянето и задържането зависи от много фактори. Примерно аз за 3 месеца почивка свалих само 2 кг, като храненето ми беше под всякаква критика.
Ако спреш с фитнеса, след като постигнеш целта си, неминуемо ще свалиш доста килгорами.  Едва ли всичко, но достатъчно много. Тук вече зависи и каква хипертрофия е имала предимство при теб. Напълно нормално е.
Аз ти препоръчвам в една или друга форма да си тренираш цял живот. ;)

28.12.05
12:06

[quote author=“Highspirit”] Какъв е тогава смисъла да се тренира, ако резултатите са само временни?!

А ти какво искаш - тренираш няколко месеца и после цял живот спане и ядене, и си седиш все във върхова форма?!
Всичко е временно, няма нищо вечно.

28.12.05
16:16

[quote author=“Highspirit”]

Това означава ли, че ако някой ден (след като постигна целта си да стана 90 кг, при 190 см) спра с фитнеса, ще сваля всичко, което съм качил? Какъв е тогава смисъла да се тренира, ако резултатите са само временни?!

Ами смисълът е в самата тренировка, когато тренира човек се чувства по-добре , зареден с енергия готов за всякакви дейности.Ако ходиш на тренировка на сила само заради някакви килограми , гарантирам ти няма да продължиш дълго да тренираш. Тренировката доставя удоволствие , когато усещаш как мускулите работят и се напълват с кръв......

14.01.06
19:42

и аз така мисля на който не му е приятно и ходи насила то той няма да изпита истинското удоволствие от сладката умора.
все пак фитнеса е здраве и удоволствие поне за мене.

Както каза YODA: по-добре без секс, от колкото без фитнес  :lol:

14.01.06
23:26

[quote author=“red”] Тренировката доставя удоволствие , когато усещаш как мускулите работят и се напълват с кръв......

това е едно неповторимо удоволствие което ме мотивира да продължавам напред :twisted:

16.01.06
11:14

скоро един познат каза нещо което ме накара да се замисля “веднъж барнеш ли желязото братле отказване няма” това го споделям в добрия смисъл разбира се - тренировката с тежести е неизменна част към всеки един спорт.Просто човек избира да се поддържа или да несе поддържа.

HR

16.01.06
18:12

Аз лично ако не тренирам 3-4 дена и почвам да си въобразявам че се стопявам.....иначе почина ли повече от седмица, имам спад в сила и маса и то значителен. Нещо коетоможе да ми отнеме 4 месеца да го постигна, мога да го загубя за 7-10 дена како не тренирам, честно

16.01.06
19:59

[quote author=“HomeBoy Recz”]Аз лично ако не тренирам 3-4 дена и почвам да си въобразявам че се стопявам.....иначе почина ли повече от седмица, имам спад в сила и маса и то значителен. Нещо коетоможе да ми отнеме 4 месеца да го постигна, мога да го загубя за 7-10 дена како не тренирам, честно

Аз имам същото чувство...Само,че като почина 1 седмица и после първия ден винаги дигам повече.. :D

17.01.06
17:53

[quote author=“HomeBoy Recz”]Нещо което може да ми отнеме 4 месеца да го постигна, мога да го загубя за 7-10 дена како не тренирам, честно

Но след това, за да си го върнеш не са нужни 4 месеца, а може би 4 седмици. Ако си 90 кг., например, за да станеш 91 кг. са нужни 2-3 месеца. Но ако свалиш 5 кг. поради болест или някаква друга причина, след това тези 5 кг. би ги качил отново за няколко седмици, просто защото те не са “стресови” за тялото, за разлика от 91-ия кг. Поне при мен е така и може би и при други?

^V

17.01.06
21:36

Аз прекъснах за около 1 месец(октомври) и след това бях загубил 4 кг и доста от силата си но за 2 седмици след това си възвърнах формата.

18.01.06
01:21

Аз като направя по-голяма пауза се чувствам като парцал, мързи ме по-лесно се изморявам повече ми се спи, да знаеш какво е като си в добра форма това те мотивира да тренираш. 8)

HR

19.01.06
19:43

[quote author=“AbSs”][quote author=“HomeBoy Recz”]Нещо което може да ми отнеме 4 месеца да го постигна, мога да го загубя за 7-10 дена како не тренирам, честно

Но след това, за да си го върнеш не са нужни 4 месеца, а може би 4 седмици. Ако си 90 кг., например, за да станеш 91 кг. са нужни 2-3 месеца. Но ако свалиш 5 кг. поради болест или някаква друга причина, след това тези 5 кг. би ги качил отново за няколко седмици, просто защото те не са “стресови” за тялото, за разлика от 91-ия кг. Поне при мен е така и може би и при други?

Да, има истина, както някои казват, “мускулът помни” :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1