Дневника на Светльо.Хранене и прием на вода.

Темата е заключена.
Светльо

15.07.15
20:46

Здравейте,казвам се Светослав на 22 съм и започнах да “спазвам” НВД (нисковъглехидратна диета).След като отказах цигарите ,започна едно интензивно покачване на килограмите , докато те не станаха 108.Взех все повече да се задъхвам,докато не започнах прословутата диета!Първо спрях белия хляб , но нищо не мърдаше , ни надолу , ни нагоре , докато не спрях и алкохола.След което започна и интензивното сваляне.На първата седмица без алкохол свалих 5 кг от нищото , имах по-малка физическа активност и се учудих , как е възможно това.После започнах да играя тенис на маса по няколко часа,започнах да си правя тренировки вкъщи(като за начинаещи),кардио (правя когато мога), а килограмите си спадаха.Започнах да редуцирам храната ,за да не започна да ям , като луд, но явно се оказа ,че физическата ми активност се покачи ,за разлика от приема на храна.Започнах да ям само зеленчуци и плодове , меса (не тлъсти или пържени,а печени),млечни продукти ,ядки(в началото рядко ,но сега хапвам по малко),яйца и пия само вода.Резултата от тази “диета”(ако мога да я нарека така , защото си е чисто гладуване от моя страна)  за два месеца и 15 дни , до днес 15,07,2015 е почти 20кг.Днес се претеглих и се шокирах ,че съм станал 92кг.Цял ден си мисля за Йо-Йо ефекти и дъх на ацетон.Майка ми ми казва от няколко дена насам,че дъхът ми мирише на ацетон и ми каза да започвам да се храня ,както трябва  , и че явно съм изчерпал въглехидратните запаси.Искам да ги задържа тези килограми , но не знам , как ще стане това.Четох,че гладуването води до йо-йо, че рязкото сваляне също води до йо-йо и т.н.Ако някой има идея , как може да се запазят тези 92кг. на 193височина ще съм му много благодарен!!!
Ето и моят прием на храна и вода за седмицата (засега е до сряда, но ще добавям за всеки ден какво ям ).Грамажа на храните го определям на око,защото нямам везни или мерилки.

Понеделник 13,07,2015
Закуска - шепа печени фъстъци (около 40-50гр.)
Обяд - Мусака(около100-150гр.)със салата (около 100гр.)—- Преди обяда - Сусамка ( 60гр.(въгл.на 100- 45.75))
Тренировка-Загрявка около 5 -6 мин . Лицеви опори (класически 3 серии по 10),Лицеви за стягане на средната област на гърдите (3х10),Коремни преси - със свити крака и изпънати ръце ( 1х30) ,Коремни преси със присвиване и изпъване на ръцете (1х30),Коремни преси за стягане на областта на паласките (1х40),Коремни преси за стягане на областта под корема (1х20).Тази програма я има в YouTube , името и е 8 Min Abs Workout, how to have six pack. Между упражненията има по около 30до 1мин почивка.
След тренировка - разходка из града.
Вечеря - Салата(около 200-250гр), Пилешко месо( бяло)(около 100-200гр)
Дневен прием на вода - около 4-4.5литра.

Вторник 14,07,2015
Закуска - Два отреза от свинско филе ( около 100), две варени яйца , половин домат и кашкавал ( около 50 гр)
Преди обяда - тенис на маса(2 часа)
Обяд - Супа от тиквички(една непълна купичка ), Пъпеш ( 3 резенчета)
Тренировка- същата
Преди вечеря - Праскова
Вечеря - 1 краставица (около 100-150гр),два отреза от свинско филе(около 100)—-Десерт- Диня (4 резена)
След вечеря -разходка из града.
Дневен прием на вода - 3.5-4 литра.

Сряда 15,07,2015
Закуска - Овесени трици в кисело мляко (2,5 с.л. трици и 4 с.л. кисело мляко 2%).
След закуска - Кафе със сметана,без захар.
Обяд - Пилешка пържола (около 100-150гр.) 5 малки круши.
След обяда -кафе със сметана ,без захар.
Преди вечеря - 1 кисела ябълка
Вечеря - Супа от тиквички ,Диня (2 резена)
Тренировка-пропускам(заради умора)
Дневен прием на вода - 4.5-5литра

Честит дневник!
Ще те следя с интерес и след първата седмица ще се включа с мнение.

На пръв прочит белтъчините и мазнините ми се струват малко, но това вече ти го казах в другата тема. :)

Виждам, че водата ти вече е доста под 10 л?

15.07.15
21:52

Честито, адаш. Ще те следим :)

Светльо

15.07.15
23:17

Благодаря Ви , за времето ,което отделяте за мен!!! :)

Светльо

16.07.15
18:32

Привет на всички! Днес е Четвъртък 16,07,2015г.,а на мен не ми се ставаше рано за закуска , защото довечера съм нощна смяна : )
Почти два на обед е , но ще си изям закуската приготвена от снощи.
Закуска - Овесени трици в кисело мляко и половин праскова  (2.5-3 с.л. и половин кофичка кисело мляко Елит 2%)
След закуска - 5 маслини, 3-4 фъстъка,кафе със сметана(без захар) и вода с лимон(1 резен)
Тренировка-същата
След тренировката хапнах половин паничка супа от тиквички(толкова ми беше останало да ям : ) ), свинско филе (2отреза,около 100гр.),1праскова и около 10 фъстъка(това ядене е в 18:00 и не знам ,как да го опиша дали е обяд или вечеря).
За вечеря мисля да си взема 1 яйце(варено) 1-2 отреза от филето , краставица или домат и малко сирене.
Приема ми на вода до 18:00 е около 1.5литра ( за сега е толкова ,през нощта ще наваксам : ) ).

Светльо

17.07.15
03:47

Добро утро ! Пиша малко раничко,но тъкмо си изчислих BMR и по трите формули!Таа ,резултатите са тези :
1- 3330.403(умножено по коеф. 1.55)
  3706.41625(умножено по коеф.1.725)
2- 3660.79328( 1.55)
  3289.40845(1.725)
3- 3132.9375(1.55)
  3486.65625(1.725)
Дано да съм ги изчислил правилно!

Светльо

17.07.15
06:55

Забравих да си опиша вечерята по-рано ,но сега ще напиша и приема на вода през нощта.Вечерята ми беше в 22:00 и се състоеше в два отреза свинско филе(всъщност се оказа ,че два отреза са по-малко от 100 гр ,защото цялото филе ,което имам е около 700-800гр.),една краставица,отрез сирене около 50-60гр. и едно варено яйце. Приема ми на вода е около 4литра.
Към 05:30 хапнах 4малки круши и това е .
Като се прибера мисля да си направя закуската от овесените трици и да си легна.
Та тази вечер доста се поразрових из форумите  и ,след като си изчислих калориите ,които трябва да приемам (а аз явно не ги приемам достатъчно),се зачетох в калориен дефицит (в който яко съм нагазил) , калориен баланс ( който се опитвам да достигна и да се придържам към него с ваша помощ) и калориен излишък (който бях преди два месеца и половина).Та,оказа се ,че си разграждам мазнините и мускулатура за да живея(дано да съм разбрал правилно). Реших ,че ще е добре да намаля малко тези тренировки (мисля да тренирам 5пъти в седмицата),защото се потя ,като Веско Маринов на концерт,ацелта ми е да си задържа тези килограми без да свалям или качвам повече.На това последното не знам ,как му се вика ,приключване на диета или какво?

Светльо

17.07.15
23:38

Петък 17,07,2015
Закуска - Овесени трици с кисело мляко ( 3с.л. от овеса и 5с.л. мляко) и 1 лъжица пчелен мед.
След час от приетата закуска си легнах(кофти смяна :) )
Обяд-3 печени чушки (червена капия),4 отреза сирене(около 80гр.),10 маслини, 1 домат.
Тренировка-същата
След тренировка хапнах 1 портокал.
Вечеря-Салата (домати,краставици, лук, чушка и маслини(обшото им кол. е около 150-300гр ) и 2 варени яйца.
След вечеря-Вода с лимон(1 резен)
Дневен прием на вода - около 3-3.5 литра.

Светльо

18.07.15
20:51

Събота 18,07,2015
Закуска - пропуснах я , защото станах късно
Обяд - 1 порция яхния
Тренировка- същата
След тренировка - 1 пакетче фъстъци(печени, 100гр.)
Вечеря - Супа топчета (една купичка, супата съдържаше и малко ориз) и 2 чашки айран ( направен от кисело мляко Елит 2%)
Дневен прием на вода - около 3 литра .

Светльо

19.07.15
23:10

Неделя 19,07,2015
Закуска - Овесени трици с кисело мляко(3с.л. от овеса и 4-5 с.л. мляко Елит 3.6%) 1 лъжица мед (пчелен)
След закуската - кафе със сметана(без захар)
Към 10 сутринта хапнах 1 сусамка( 60гр. - въгл.47,25 , ен. - 575ckal , мазнини 30,45,протеин-17,22 )
Преди обяд - кафе със сметана(без захар)
Обяд - 1 луканков кренвирш(КЕН) , 2 чушки(червена капия),1 домат и 1 краставица.
Вечеря - 1 порция яхния
Тренировка- пропускам
Дневен прием на вода - около 2-2.5 литра.
Направо и аз се учудвам в туй горещо време , как може да изпия толкова малко вода.
Килограми - 91.5

Мнението беше редактирано от Светльо на 20.07.15 18:21.

Светльо

20.07.15
18:52

Понеделник 20.07.2015
Днес не можах да стана да си направя закуска , защото тази вечер съм на работа.Ще опиша в часове какво съм ял.
Събуждане - 16:00ч.
16:30- 1-во ядене (или закуска) Овесени трици с кисело мляко (4 с.л. овес и половин кофичка кисело мляко “Родопчанка“2%)
и 1 лъжичка мед.
18:30 - 2-ро ядене - 1 кебапче 5 маслини и малко сирене  ( около 30 гр )
За вечеря си взимам 1 луканков кренвирш ,1домат, 1 краставица и 2 отреза сирене (около 50-100гр)
Тренировка - същата
Прием на вода до 18:30 е около 1 -1.5 литра.

Светльо

21.07.15
23:56

Вторник21,07,2015
Закуска - Овесени трици с кисело мляко(3с.л овес 1 5 с.л. кисело мляко “Родопчанка“2%)
Обяд - Пиле с картофи (1 порция)
След обяд - 1 праскова
Тренировка - същата
След тренировка - 1 праскова
Вечеря - салата (1 домат, 1краставица, половин чушка(за вкус), сирене и лук).
След вечеря хапнах малко слънчогледови семки.
Дневен прием на вода - 3.5-4 литра

казано от Светльо на 17.07.15, 06:55:

Та тази вечер доста се поразрових из форумите  и ,след като си изчислих калориите ,които трябва да приемам (а аз явно не ги приемам достатъчно),се зачетох в калориен дефицит (в който яко съм нагазил) , калориен баланс ( който се опитвам да достигна и да се придържам към него с ваша помощ) и калориен излишък (който бях преди два месеца и половина).Та,оказа се ,че си разграждам мазнините и мускулатура за да живея(дано да съм разбрал правилно). Реших ,че ще е добре да намаля малко тези тренировки (мисля да тренирам 5пъти в седмицата),защото се потя ,като Веско Маринов на концерт,ацелта ми е да си задържа тези килограми без да свалям или качвам повече.На това последното не знам ,как му се вика ,приключване на диета или какво?

1. И на мен първо това ми направи впечатление - че се храниш прекалено малко - т.е с прекалено голям калориен дефицит, с което си обяснявах първоначално описания от теб прием на вода от над 10 л.
2. Възможно е да разграждаш и активно тегло, но няма как да знаем със сигурност - все пак това зависи и от продължителността на диетата, на която си бил, както и колко сурова е била. Ако я караш само на супи от тиквички и 100 г месо дневно - твърде вероятно е да си бил подкарал нещата в тази посока. Виждам обаче, че напоследък се храниш повече - има ли такова нещо и как се чувстваш?
3. Не гледай само едностранно на нещата. Може да си запазиш броя на тренировките, но да увеличиш храната. Пет пъти седмично звучи добре - в крайна сметка по-важно е как ги оползотворяваш.
4. За да задържаш килограми, значи трябва да си в неутрален баланс - т.е. приетите и усвоени калории да не са нито повече, нито по-малко от изразходваните. Не бих казала, че означава приключване на диетата, но това си зависи до начина, по който възприемаш думата “диета”.
За мен диета е начин на хранене, който е начин на живот и няма начален и краен срок. Нещо, което ти носи здравословни ползи, чувстваш се добре, вкусно ти е и постигаш целите си.

Какво стана с приема на вода (защо така изведнъж си намалил количеството - първо се беше стреснал, че си над 10 л, а сега рядко минаваш 3) и как е положението с дъха ти?

ПП: Мисля си, че избираш неправилен коефициент на активност за сметките си, но не мога да бъда съвсем сигурна. Със сигурност обаче си далеч от тези 3000 + калории, които си изчислил. :)

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 22.07.15 07:17.

Светльо

22.07.15
22:30

Напоследък малко увеличих приема на храна ,  започнах по-често да приемам и сладки неща, но се чудя дали мога да хапвам и хляб , че от два месеца никакъв хляб не съм ял. Много хора ми казват ,че трябва да хапвам и по малко хляб  (поне по една филиика).Днес сефте изпих едно Капи. От както започнах да хапвам повече храна усещам , че имам повече енергия , а и мускулите ми започнаха да изпъкват ,всеедно съм взимал азотен буустър ,както казваше инструктора(Физик).Водата ,която тогава я изпих (10-те литра) , както ти каза ,че се е дължало на глада.Дъхът ми спря да мирише на ацетон и вече нямам главоболия с това : ) Мисля да започна  разделно хранене , но трябва пак да си сметна БМР. Ако може да ми дадеш някой съвет за това , и как да подходя.
А също мога ди да заменя овесените трици с овесени ядки ,мюсли и др.

Мнението беше редактирано от Светльо на 22.07.15 22:34.

Светльо

04.08.15
08:56

Привет!Не бях писак скоро в дневника (,за което се извинявам на тези ,които го следят),но от няколко дена чета за икономичен режим на тялото и  забавяне на метаболизма и други неща.Увеличих приема на калории на около 1800-2200 (гледам по малко да покачвам ,за да не започна да ям ,като за световно).Та , при гладуване се влизало в този икономичен режим , тялото се забавя и т.н. , но ако на 90кг с тренировки 5 пъти в седмицата и дневен прием на калории 3200 в икономичен режим се дават само тези калории (3200) ще се покачват ли кг до припадък ? Въпросът ми е , как живеят вегетарианците и веганите , като при тях калорииния дефицит е още по-голям и телата им в икономичен режим ли са ?

Светльо

04.08.15
09:20

Днес 04.08.2015г се претеглих и се стъписах! Станал съм 87кг. на наядено (100гр мюсли,300гр кис мляко 2% 80гр фъстъци печени и 500 мл вода) , мисля да намаля тренировките още малко или да спра за няколко дена ,докато не започна да покачвам малко маса , че много ще ми стане за три месеца 21-22 кг.Ще започна да ям по една филийка хляб на всяко ядене ,а не само на обед и то през няколко дена.Четох също , че една бира(500мл.)не съдържа особено голямо кол. калории.Ако може малко помощ за набавяне на 3200кал на ден ще съм благодарен!

Здрасти!

Не знам защо чак сега си започнал да мислиш в тази посока за икономичния режим, след като (по спомени) го коментирахме относно теб - че ядеш прекалено малко.
Това не е важно, де, хубаво е, че си го разбрал. :)

Не разбрах какво имаш предвид под това: “но ако на 90кг с тренировки 5 пъти в седмицата и дневен прием на калории 3200 в икономичен режим се дават само тези калории (3200) ще се покачват ли кг до припадък ?”

Защо си решил, че вегетарианците и веганите задължително са в калориен дефицит? Това, че не ядат месо не значи, че не могат да си набавят калории от други източници. Не само месото носи калории.

И в бирата има калории, може да видиш тук например: http://www.bb-team.org/hrani/id/734564_bira-svetla-alkoholna-napitka

В този раздел може да видиш състава и на други храни. :)
Най-лесно може да увеличиш калориите чрез мазнини (зехтин, тахани, ядки), ако това те интересува.

казано от Светльо на 04.08.15, 09:20:

Ще започна да ям по една филийка хляб на всяко ядене ,а не само на обед и то през няколко дена.Четох също , че една бира(500мл.)не съдържа особено голямо кол. калории.Ако може малко помощ за набавяне на 3200кал на ден ще съм благодарен!

Хляб, бира... има далеч по-добри варианти.
Вероника е права - мазничкото е оптималното решение. Качественото мазно, разбира се.

Как при 90 kg тегло оцеляваш с 2000 kcal бре, човек...
Глави имате ли на раменете си...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.08.15 09:49.

Светльо

04.08.15
10:22

Здравей Вероника!
Радвам се ,че отговори толкова бързо!
За това ,което си цитирала имах предвид ,че ако съм в икономичен режим , дали ще се покачват килограмите без спиране , ако се дават 3200кал на 90кг  или ще спрат до определени кг. (ПримерКакто сега съм под 90 и приемам 2500-3000кал . ще спрат ли около 90кг или ще продължа да качвам без спиране.)За храненето-как да започна да ям повече , като всичко ми се струва прекалено много, като обем и лесно ме засища (може би е от жегите, защото когато се разхлади започвам по-бързо са огладнявам).Пияндето е прав ,че явно нямам глава на раменете си!Ще се опитам да хапвам повече и да се върна до 90 и да си ги поддържам.

Честно казано трудно бих могла да прогнозирам какво ще се случи в /с тялото ти.
Вярно е, че има разни формули, но докато не се види как стоят нещата в практиката, всичко си остава просто една сметка за ориентир. :)

Ще качваш докато този приход на енергия остава по-голям от разхода.
При какво тегло ще спре качването - трудно може да се прецени, това зависи и от други фактори.

Аз съм около и малко над 90 kg, не е като да лежа по цял ден, та затова реагирах малко емоционално. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.08.15 10:38.

Коле, подозирам, че ти имаш далеч повече активно тегло и физическа активност, но определено калориите, които приема (е приемал) Светльо са малко. :D

Преди време бяхме обсъждали, че това е възможна причина да пие толкова много вода - мислейки си, че така притъпява чувството за глад.

Светльо

04.08.15
10:40

казано от Кольо Пияндето на 04.08.15, 10:31:

Ще качваш докато този приход на енергия остава по-голям от разхода.
При какво тегло ще спре качването - трудно може да се прецени, това зависи и от други фактори.

Аз съм около и малко над 90 kg, та затова реагирах малко емоционално. :)

Искаш да кажеш , че ще качвам докато не се изравня прием-разход или какво? Или на 3000 кал.ще продължа да качвам и над стотака?

Не знам до колко мога да се сравнявам със Светльо, но 2000 kcal ще ме смажат за броени дни, включително от безсъние (как се заспива на гладно?!). :D

казано от Светльо на 04.08.15, 10:40:

Искаш да кажеш , че ще качвам докато не се изравня прием-разход или какво?

Мда, нещо такова. Това се определя и от енергоразхода ти, естествено... и от ефективността на възстановяването като цяло.

казано от Светльо на 04.08.15, 10:40:

Или на 3000 кал.ще продължа да качвам и над стотака?

Това не мога да преценя...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.08.15 10:48.

Светльо

04.08.15
10:55

Освен тогава да започвам да ям повече , и като стигна 90 ще се следя за да си ги  поддържам.Това удачен вариант ли е според вас?

казано от Светльо на 04.08.15, 10:55:

Освен тогава да започвам да ям повече , и като стигна 90 ще се следя за да си ги  поддържам.Това удачен вариант ли е според вас?

То друг вариант не виждам :)
Увеличавай храната постепенно, с не много големи стъпки и просто следи какво се случва.

Светльо

04.08.15
11:25

Благодаря Ви за отделеното време и за ценните съвети,които ми давате !!!

Светльо

04.08.15
12:46

Ще опиша до обяд какво съм изял (включително и обяда )
Зкуска - мюсли 100гр с кисело мляко 300гр.
След закуска-кисело мляко 2% 400гр , 80 гр печени фъстъци
Обяд-пилешка пържола(100-150гр) и две малки филиики бял хляб
Приема на вода до 12 е около 2-2.5 литра

Мнението беше редактирано от Светльо на 04.08.15 12:54.

Светльо

08.08.15
08:23

Привет на всички!
Днес 08.08.2015 се притеглих и видях,че съм станал 89кг(на 60-70гр мюсли,300гр кис мляко,100мл.вода и едно кафенце от кафемашина ).Увеличих приема на храна ,като започнах да ям и сладки неща (като вафли шоколад и др.),хапвам и пълнозърнест хляб по 1-2 филиики(234кал на100гр.)на ядене.Тази седмица не съм тренирал ,за да видя как вървят нещата,като цяло ходя само на работа : ).Видях ,че за 90кг на спокойно ежедневие ми трябват 2500 кал.(ако това е вярно).Хапвам също и фъстъци ислънчоглед(печен).Та искам да попитам и какво е това възстановяване ,за което е писал Пияндето и как се възстановява : )?

Мнението беше редактирано от Светльо на 08.08.15 12:27.

Светльо

10.08.15
22:33

Леле...колко е трудно да си набавя 2500 кал дневно!Днес пак се притеглих на наядено(защото нямам кантар вкъщи)на 70грмюсли 100 гр прясно мляко и едно кафе бях 89кг според кантара на работа.Днес изядох доста неща , но според сметките в нета ми излиза . че съм изял едва 1900кал.(грубо ). Днешното ми меню се състои в следното:
Закуска-Мюсли-70гр.,Прясно мляко1.5%- около 100гр.
След закуска-Кафе със сметана без захар,Претегляне :)
След претегляне - ,Кисело мляко2%-400гр
Обяд- Шницел (от кайма-пържен или по-точно приличаше на татарско кюфте ,ама а де... )около 200-250гр. с гарнитура Зеле с моркови около 60-70гр.Хляб - ръжен 2 филийки - около 70гр.
След обяд- (около 18:00) Вафла Боровец - 20гр.
Вечеря-Прясно зеле с домати на фурна (постно) - около 300гр. с две филийки хляб ръжен -около 70гр.
След вечеря кисело мляко Родопчанка2% -370гр. ,а сега дъвча една вафла Чудо ,която е 80гр.(на 100гр.съдържа 568кал.)
П.П. Изненадах се ,че вечерята ми е от ниско кал. храни

Мнението беше редактирано от Светльо на 10.08.15 22:36.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1