Твърде ниски калории

Темата е заключена.

Здравейте,

изчетох във форума каквото имаше по темата и срещнах много противоречиви мнения, та затова ще направя още една тема.

Та.. на 29 г. съм, 186 см, 98 кг - мезоморф/ендоморф.

До 20-тата си годишнина горе-долу бях тапициран скелет - 70 кг на тоя бой, след това хормони ли, и аз не знам, ама качих 20-30 кила за няколко години ей така, без да правя нищо. Почнах фитнес, имах резултати, но твърде бавно идваха и след няколко години усилия, поради напрегната работа по 12 часа на ден, се отказах.

Проблемът ми е, че съм пробвал кви ли не неща през годините, с диети, без диети, с тренировки, без тренировки, с добавки, без добавки (що пара съм потрошил за всякви хранителни добавки), че дори и с химия, и без химия, абе... под 15-20 % телесна мазнина не можах да падна, а теглото ми все варираше между 91/92 кг до 99/100 кг.
И в момента, не съм тренирал от повече от година, ям по 2 пъти на ден - обед и вечер, нормални порции месо с няква гарнитура, и пак си държа 97/98 кг.
Искам да отслабна едно 10 килограма, ама направо вече съм загубил надежда, пък като загубиш надежда и мотивацията някак си липсва...
Не мога да се занимавам да смятам на всяка хапка калориите и макронутриентния състав. В смисъл... бачкам напрегната работа със сериозно напрежение и психически труд, имам горе-долу изградени навици какво да ям и какво да не ям, въпросът ми е конкретно следния:

Ако поддържам твърде нисък калориен прием, примерно 500-1000 калории, при ОКБ 2000 да кажем, това ще доведе ли до по-бързи резултати или ще зацикля на едно място? Питам щото срещам противоречиви мнения във форума.
Старая се да пия поне по 5 литра вода на ден и да не консумирам алкохол. Зареждащ ден мисля да правя веднъж седмично, през останалото време диетата ми изглежда горе-долу така:

-сутрин: протеинов шейк
- обед: салата с някво месо или само салата;
- вечер след тренировка: салата с месо

Има ли смисъл според вас или пак ще зацикля някъде? Наистина не мога да изчислявам хапка по хапка, кое колко калории има, че да го направя с точност по проценти и 20 % под ОКБ-то да кажем.

Темата беше редактирана от Курти Мотиката на 11.08.15 12:57.

Kondio

11.08.15
13:10

Толкова малко калории могат да постигнат п-бърз “ефект“, но могат да предизвикат доста главоболия със здравето.

казано от Курти Мотиката на 11.08.15, 12:54:

Ако поддържам твърде нисък калориен прием, примерно 500-1000 калории, при ОКБ 2000 да кажем, това ще доведе ли до по-бързи резултати или ще зацикля на едно място?

Идеята е обречена на провал.
Какво смятам, че ще се случи:
- бързи резултати - да
- трайни резултати - не
- смислени резултати - не

Решил си да гладуваш по глупав начин... от друга страна личният опит е незаменим.

Теди Илиева

11.08.15
18:52

Има вариант, който мисля е подходащ за теб т.е. без сметки.
http://www.bb-team.org/articles/3992_periodichno-gladuvane-intermittent-fasting

Аз го прилагах в началото на на моя път тук в сайта, но не е особено препоръчителен за жени в дългосрочен план и го спрях с нежелание. Моя вариант на диетата беше 5:2, означава 5 дни в седмицата се храниш нормално, е гледаш бързите въглахидрати да са най-малко, а 2 дни в седмицата в един дълъг прозорец не приемах храна. Тези дни си ги наричах “разтоварващи” с минимум приети калории - както ти пишеш 500-1000 калории. Правих и нулеви дни само на вода, правих и дни с две хранения, първото към 15ч и след това още едно.
За мъже е о.к. и дава прилични резултати точно от към атакуване на мастната тъкан, като не пречи на тренировките. Прегледай го, ако мислиш, че можеш да се справиш психически пробвай 1 ден седмично.

Но разко да паднеш на минимум калории и така да държиш постоянно - кофти за здравето, нетрайни резултати, йо-йо..... Примерите ходят по тротоарите.

Теди Илиева

11.08.15
19:06

Още нещо ми направи впечатление. Пишеш: ....ама качих 20-30 кила за няколко години ей така, без да правя нищо.....
Такива килограми не се качват ей така :) Трябва да се постараеш да придобиеш по-балансиран начин на хранене от към вид и количество. Един от вариантите, който ми се струва интуитивен и лесен за прилагане е описан в тази статия - малко по-надолу с използването на дланите като ориентир: http://www.bb-team.org/articles/5033_zona-za-abiturienti-vav-forma-za-bala
Опитай го.

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 11.08.15 19:06.

И към съветите на колегите по-горе ще добавя, че съдейки по описаното меню, ти вече си се вкарал в застоя, за който се опасяваш.
Решението ти не е да гладуваш, а точно обратното, но разбира се не бива и да се тъпчеш прекалено с храна.

Опитай методът с мерене на храната чрез длани + 3 хранения дневно и се наблюдавай. Може периодично да вписваш тук как се чувстваш - през 2-3 седмици.
Основното е да имаш тонус, да се чувстваш свеж, да се възстановяваш добре не само след тренировки, но и след работата ти, след като е натоварена.
Трябва ти енергия, а не тялото ти да се опитва да оцелява на 500-1000 калории.

Здравейте и благодаря Ви на всички за мненията.

В крайна сметка реших все пак да си следя калориите и като почнах да водя дневник, останах потресен колко бързо се натрупват 1000-1500 калории.
Засега се чувствам перфектно, като гледам да не превишавам 1500 кал. Белтъчини към 50-60-70 % (200 гр. и нагоре), а въглехидратите  ги държа под 10 %. Май има файда, че една дупка на колана съм свалил - може би е вода, знам ли.
Притеснявам се само, да не стане обратен ефект, да ми се забави метаболизма и тялото да почне да задържа мазнините. Възможно ли е това да се случи?

Имам и още едно въпросче относно водата: всеки казва, че е мнооооого полезна, ама съм чувал и за натравяния от вода, тъй като отмивала солите. Колко вода горе-долу да пия? По принцип пия към 5-6 литра на ден, ама понякога прехвърлям това количество. Например само днеска досега съм изпил 6,5 литра, след малко отивам на тренировка, още 1,5 литра със сигурност ще замине, и вечерта с манджата още и ще се съберат едно 9-10 литра. В смисъл, да не вземе да ми стане нещо от такова голямо количество? Вярно, че е лято и съм близо 100 кила, но все пак..

ПС: Ще Ви ъпдейтвам на 1-2 седмици за разликата в кантара и как върви положението :)

Мнението беше редактирано от Курти Мотиката на 18.08.15 20:51.

И тъй, дойде време за равносметка :)

1 месец откак съм на режима. Свалени 4,5-5 кг, по-голямата част от тях първите 2 седмици, след това имах близо 10 дена абсолютния застой, но крайния резултат е от 98-98,5 кг на 93 кг.

Направих си регистрация във fitday.com (мерните им единици са супер дразнещи), почнах да броя калориите и това са ми равносметките за 1 месец:

Среднодневни калории - 1200-1700
Разпределение: 50 % белтъчини, 13 % въглехидрати, 28 % мазнини, 10 % алкохол - алкажа съм го ограничил на минимум, но бях на море, на ергенско парти, сватба и т.н. и нямаше как съвсем да е на нула :D
Вода: 5-6 литра дневно.

Добавки: Ацетил Л-Карнетин, АЛА, протеин - 2,8 кг/месец, Витамини B, C, D
Тренировъчен режим: 5-6 пъти седмично, високоинтензивни кръгови тренировки х 3 серии на мускулна група х 15 повторения.
Кардио: 2-3 пъти седмично, сутрин на гладно, интервално кардио х 20 мин.

Чийт менюта не съм имал (някой друг изяден плод отвреме на време мисля, че не се брои), бързите въглехидрати съм ги свел до минимум (1-2 пъти ядох кисело мляко). За тоя един месец имах 1 зареждащ въглехидратен ден.

Като цяло, съм доволен от резултата и мисля да изкарам още един месец на този режим, след което ще го сменя с нещо друго, че нали уж се привиквало ;)

Въпросът ми е, имате ли някакви забележки и препоръки към режима и да продължавам ли така? Единствено се притеснявам да не ми се забави метаболизма.
Другото, което се чудя е дали въглехидратите не са ми твърде малко? Има дни в които единствените въглехидрати ми идват от зеленчуци. А казват, че мазнините горяли в огъня на въглехидратите... С други думи, двуомя се дали да не вдигна малко процента на въглените или евентуално да зачестя зареждащите дни? Какво ще кажете по този въпрос? Още нещо, за което бая рових в гугъл и така и не открих отговор: в зареждащите дни, калориите увеличават ли се, или пак трябва да съм на ОКБ?

Благодаря Ви предварително :)

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Курти Мотиката на 10.09.15 12:22.

Моля модераторите да преместят темата в “Дневници”. Мисля, че там ще е по-удачно.

Ъпдейт: Днес е 40 ден откак съм почнал режима. Кантара показва 7 кила надолу - от 98 на 91. Продължаваме напред :D
Скоро май ще се наложи да си обновявам гардероба, ако запазя този темп на сваляне.
Искам да изчистя до около 85 след което да почвам пак да качвам.
От 2-3 дена почвах нова разновидност на диетата, кетогенна отвсякъде, казва се “пържоли и яйца” :D Steak and eggs демек. Попадна ми от някакъв чуждестранен културистичен форум. Елементарна е - 5 дена ядеш само пържоли - 600-800 гр. Дневно и 6-8 яйца, разделени на 2 приема, като гледаш второто ядене да е поне 3-4 часа преди лягане. 6-ия ден зареждаш с въглехидрати.
ПС: Моля модераторите да преместят темата в дневници. Данке!

Не се ли приемат поне някакви зеленчуци или буквално само месо и яйца? Колко време смяташ да се придържаш към такъв режим?

Добре е, когато искаш някакво конкретно действие от модератор, да сигнализираш чрез бутона “Помощ” (горе вдясно), защото не винаги успяваме да изчетем всичко на момента. Преместих темата ти, но както виждаш - с няколко дни закъснение след първата ти молба. Бутонът е направен за ваше улеснение. :)

Успех желая, а за гардероба... нали поне ще го сменяш по хубав повод. :)

Никакви зеленчуци. Буквално само пържоли и яйца. Издържах точно 2 цикъла по седмица, не можах да понеса чак такова еднообразие, но предполагам, че работи. Успях да изчистя до около 89 кг, след това обаче почнах креатин монохидрат и днеска гледам кантара - 91 кг, а не съм променял хранене и тренировки. Надявам се тези 2 кг да са вода.. Че на 89 кг бяха почнали плочките малко да си личат.. Много яко, а сега пак са се замазали...

Реших да сменя тренировъчния сплит, че 2 месеца карах на тренировки цялото тяло и вече не усещам качествено натоварване с 3-4 серии на група само.

В тази връзка, според вас, редно ли е да разнообразя режима? В смисъл, нали уж организма привиквал и трябвало да се сменя диетата през няколко месеца?

ПС: Бутона “Хелп” на мобилната версия нещо не излиза.

KA

10.10.15
00:19

Тея диети и режими са безмислени. За да си подобриш метаболизма ти е нужна качествена и разнообразна храна, обаче най-важното е движението. Трябва да почнеш да спортуваш а не да правиш сплитове. Избери си спорт който да ти допада и ако може да е по динамичен, прави си фитнес поне 3 пъти на седмица и в останалото време си избери някакво друго спортно занимание. Прави го това 2-3 години и ще си ок. 1500 калории може да са добре за жените, под 2 000 калории за мъж като теб е вредно.

П.С господин Кольо Пияндето ти го е написал още на 11-ти август, след като си решил да си правиш тези неща, що продължаваш да питаш ми е интересно :) очакваш одобрение за това което си намислил ли ?

Мнението беше редактирано от kaloyan на 10.10.15 00:21.

Безсмислени викаш а? Свалих 9 кила за 2 месеца, ама иначе били безсмислени... Ок, щом казваш.. За мен имаше смисъл, защото целта ми беше да падна под 90 кг и я постигнах. А не е да кажеш, че съм гладувал и съм се измъчвал.. Хапвах си, колкото ми се ядеше. 

Между другото, относно бройката на калориите, смятам, че няма универсална формула, защото за ОКБ-то примерно има различни формули, които дават разлики от по 400-500 калории и съгласно най-строгата формула (от учени разработена, не ми се търси как се казваха), ОКБ-то на 29 г. мъж, със средна активност, излизаше към 1850 кал. Така че, чак да е вредно под 2000 калории, съмнява ме малко..  В крайна сметка, за да сваляш, трябва да гориш повече отколкото поемаш...

И защо сплита, като начин на тренировка, според теб да не е спортуване?! Самата формулировка на изречението ти е грешна. Иначе идеята за друго спортно занимание не е лоша, но трябва да си намеря отбор.. нещо я волейбол, я баскетбол, ще видим. Засега мисля да се придържам към фитнеса поне 5 пъти седмично и да мина от кръгови тренировки на сплит.

ПС: Мисля, че не си ми разбрал въпроса. Питах не дали да продължавам на по 1000 калории (което така или иначе не съм правил, освен първите няколко дена), а дали да сменя НВД режима по принцип...

11.10.15
19:12

При мен тренировки от тип ,бутащи+дърпащи в супер серии  ми свалят от теглото,запазват силата.Храната никак не я ограничавам,напротив гледам да не падам под 3000 на ден(без да слагам алкохола в тази сметка),малко над 90кг съм
Та разгледай дневници...почерпи идеи, ето днес правих една от най-ползваните схеми :
http://www.bb-team.org/forums/viewreply/1169283

Мнението беше редактирано от nervak на 11.10.15 19:13.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1