Махане на кърлеж

14.08.15
10:17

Здравейте първо се извинявам ако темата не е за тук. :)

Онзи ден вечерта си намерих кърлеж въртяхме с памук олио не се махна легнах си с него и на сутринта рано рано 6:00 отидохме в спешното и там нали седнах погледнаха кърлежа и тук идва големия въпрос доктора взе някаква кафява течност намаза кърлежа сложи памука върху кърлежа и той се махна за 1,2 секунди та въпроса ми е правилно ли е действал доктора той дори не въртя памука дори и пинсета не взе да го издърпа а просто го намаза и сложи памука и кърлежа излезе без дърпане без въртене.
Другият въпрос ми е защо на мястото на кърлежа имам пъпка която от време на време страшно много ме сърби това нормално ли е ?....

14.08.15
10:57

По принцип не е желателно кърлеж да се премахва с намазване с олио или парафин да речем, защото когато е принуден да излезе сам, обикновено повръща част от съдържанието на стомаха си обратно в раната, а това значително увеличава шанса от предаване на инфекция. Не знам с какво го е намазал лекарят, но тази процедура не ми звучи добре. Би трябвало да го отстрани механично.
Не знам как излежда пъпката и колко е голяма. Формата и размерът на обрива след ухапване от кърлеж в голям процент от случаите може да подскаже дали има заразяване с лаймска болест, така че наглеждай го и внимавай за други ранни симптоми.

14.08.15
11:49

Би ли ми казал нормално ли е след изваждането на кърлеж да има подобна пъпка или това се случва само когато има инфекция....

Мнението беше редактирано от Nikolay :) на 14.08.15 11:51.

14.08.15
12:35

казано от Nikolai Kalinov на 14.08.15, 11:49:

Би ли ми казал нормално ли е след изваждането на кърлеж да има подобна пъпка или това се случва само когато има инфекция....

Не знам как изглежда пъпката, за да ти кажа. Може да е алергична реакция към слюнката на кърлежа, може да е реакция на имунната система на проникнали патогени (не е задължително да е бактерията, причиняваща лаймска болест). Ако е голяма, ако локалната температура е повишена или ако има централна част и външен пръстен, значи си за лекар, а не за диагноза по интернет.

Докторите масово вадят кърлежите точно по начини, които в интернет пише, че не трябва да се вади един кърлеж.

14.08.15
13:37

казано от Boby_ на 14.08.15, 12:35:

казано от Nikolai Kalinov на 14.08.15, 11:49:

Не знам как изглежда пъпката, за да ти кажа. Може да е алергична реакция към слюнката на кърлежа, може да е реакция на имунната система на проникнали патогени (не е задължително да е бактерията, причиняваща лаймска болест). Ако е голяма, ако локалната температура е повишена или ако има централна част и външен пръстен, значи си за лекар, а не за диагноза по интернет.

Това е пъпката

14.08.15
14:38

казано от Nikolai Kalinov на 14.08.15, 13:37:

Това е пъпката

Ако до ден-два не изчезне и особено ако порасне или си промени формата, отивай на лекар. По-добре да няма нищо и да те прегледат излишно, отколкото да пропуснеш инфекция.
Следи се също така за симптоми, подобни на настинка.

14.08.15
14:43

казано от Boby_ на 14.08.15, 14:38:

Това е пъпката

Ако до ден-два не изчезне и особено ако порасне или си промени формата, отивай на лекар. По-добре да няма нищо и да те прегледат излишно, отколкото да пропуснеш инфекция.

Ами те онзи ден ми го изкараха ще изчакам 2,3 дена още да се махне а нали няма проблем да си тренирам през тези 2,3 дни в които чакам да видя дали ще се махне.
И още един въпрос възможно ли е пъпката да се махне но все пак да имам инфекция или ако пъпката изчезне да не се притеснявам

Мнението беше редактирано от Nikolay :) на 14.08.15 14:49.

14.08.15
15:00

казано от Nikolai Kalinov на 14.08.15, 14:43:

Това е пъпката

Ами те онзи ден ми го изкараха ще изчакам 2,3 дена още да се махне а нали няма проблем да си тренирам през тези 2,3 дни в които чакам да видя дали ще се махне.
И още един въпрос възможно ли е пъпката да се махне но все пак да имам инфекция или ако пъпката изчезне да не се притеснявам

Тренирай си спокойно.
За съжаление не мога да ти дам гаранция, че ако пъпката изчезне, не си заразен с лаймска болест - към 20% от разболелите се не показват такива признаци.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 14.08.15 15:00.

14.08.15
15:04

казано от Boby_ на 14.08.15, 15:00:

казано от Nikolai Kalinov на 14.08.15, 14:43:

Това е пъпката

Тренирай си спокойно.
За съжаление не мога да ти дам гаранция, че ако пъпката изчезне, не си заразен с лаймска болест - към 20% от разболелите се не показват такива признаци.

То вероятно си има други признаци по които бих могъл да разбера засега е само пъпката други признаци нямам.

Възможно ли е пъпката да е от нещо друго да не е от заразяване...

14.08.15
15:26

казано от Nikolai Kalinov на 14.08.15, 15:04:

Да, напълно възможно е да е алергична реакция.

14.08.15
21:49

казано от Nikolai Kalinov на 14.08.15, 15:04:

То вероятно си има други признаци по които бих могъл да разбера засега е само пъпката други признаци нямам.

Най-добре посети джипито и питай имат ли някакви тестове за Лаймската болест.  Или търси специалист по инфекциозни болести. А преди да отидеш може да мериш температурата си, ако има някаква възпалителна реакция. Георги Найденов от “Тоника” нали почина от усложнения на Лаймска болест, която не била открита навреме.

Едва ли лекарят използва олио. Може би има някакъв специален дезинфектант, който парализира кърлежа и почиства мястото.

15.08.15
08:37

Е задължително ли е щом имам малка пъпка да съм заразен на 100% баба ми каза че е нормално да има зачервяване защото кърлежа смуче кръв от там пуска отрова и е нормално след това 2,3 да имам зачервяване права ли е?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1