24.07.15
23:03
Здравейте :)
от известно време чета редовно форума и разглеждам дневниците ви (devil), а отговори на различни въпроси намирам от доооста време насам тук. Най - сетне се наканих да започна редовно да тренирам у дома. И се престраших дори дневник да си направя.(muscle) Мисля, че ще ми е по - полезно да описвам тук дните отколкото във файлче на компютъра си - все пак някой друг поглед отстрани винаги е полезен, а съвети приемам с удоволствие, защото съм много далеч от мисълта, че колкото и да съм прочела, правя всичко перфектно.
Малко за мен - момиче на 24г., 70 кг на 1,70м височина, работя на компютър = заседнал начин на живот и добавката от хормонални проблеми.. (rock) Не е като да нямам стимул да променя навиците си. В училище до към 11-ти клас тренирах редовно различни спортове, към края спрях всичко и просто ходех да тичам 3 - 4 пъти седмично, докато ме държат краката, с което поддържах доста добър тонус. След това университет, после и работа, никакъв спорт (няма да броим започването на фитнес за по 2 седмици на няколко пъти и тичане от дъжд на вятър :x), пушач съм и разбира се много джънк ... преди 2 години за периода от около 2 месеца качих 10 кг(от 60 на 70) и сега заветната цел е да разкарам тези 10кг и да оправя здравословното си състояние. Това искам да се случи по възможно най - разумния начин. От 1 седмица правя упражнения у дома(с гирички) + кардио(взех си крос тренажор) и се старая да внимавам кога и какво ям.
Дали го правя както трябва..ще се радвам да чуя мнение, а ето по спомени описани последните три дни ( по - назад не помня :D ) :
22.07.2015
9:30 – диня
12:30 – задушено телешко с ориз, за десерт (шок. фъч + 2 топки сладолед)
16:30 – банан
19:30 – 3 малки хапки свински котлет + 3 резенчета тиквички на скара (преди трен.)
21:30 - свински котлет с тиквички и гъби на скара
около 2л вода, сок и 3в1
Тренировка:
10 мин. - крос тренажор
5 мин. загрявка
бедрени ритници - 20 повторения за всеки крак
трицепс - 15 повторения за всяка ръка с дъмбел(2кг)
бицепс - 15 повторения за всяка ръка с дъмбел(2кг)
10 мин. - крос тренажор
23.07.2015
9:30 – 100гр кисело мляко
12:00 – пуешко с малко ориз и салата – за десерт (шок. фъч + 2 топки сладолед)
16:30 – сурови ядки и стафиди (около 170 гр)
22:00 – салата – 2 средно големи домата и моцарела със зехтин и сушен босилек
около 2л вода, сок и 3в1
24.07.2015
9:00 – 1 малък грейпфрут
10:00 – 500мл айрян
12:30 – салата – маруля, печени чушки, авокадо, краставица и пилешко (общо 500гр)
16:30 – сурови ядки и стафиди (общо 160 гр)
22:30 - риба треска + тиквички и гъби (всичко запечено на фурна със зехтин)
около 1,5л вода, сок и 3в1 през деня
Тренировка:
5 мин – загрявка
5 мин – крос тренажор – бързо – бавно темпо
бедрени ритници - 20 повторения за всеки крак
25 коремни преси, 5 наляво встрани, 5 надясно встрани (общо 35)
трицепс – 2 серии х 10 повторения за всяка ръка с дъмбел(2кг)
20 клека
бицепс - 20 повторения за всяка ръка с дъмбел(2кг)
5 мин – крос тренажор – бързо – бавно темпо
Поздрави :)
Темата беше редактирана от SPV на 24.07.15 23:06.
24.07.15
23:12
Добре дошла!
То няма нищо страшно в правенето на дневник, даже често става нещо, без което не можеш. :D
Поздравления, че си решила да направиш нещо за себе си и си започнала да премахваш вредните навици.
Ако правилно съм разбрала, храненето ти преди е било само от джънк - на фона на това, трите менюта са много добра отправна точка. Не е необходимо да си броиш резенчетата тиквички и ако ти се хапват повече зеленчуци - яж. :)
Относно тренировките - до преди тази 1 седмица само на компютър ли си била?
Само вкъщи ли имаш възможност да тренираш?
Определено има какво да се коментира там, защото смятам, че са нужни по-енергоемки и предизвикателни тренировки.
Вместо да наблягаш на бицепс и трицепс - направи нещо за големите мускулни групи (гръб, гърди).
Може да включиш и клекове, ходещи напади.
Може да си вземеш някакви ластици/ремъци и да се оборудваш с по-големи тежести (разглобяеми дъмбели), пудовка и тн - в случай, че ти се тренира с тежести и собствено тегло и държиш това да е у вас.
Така че - какви са ти плановете в това направление?
Поздрави и от мен! :)
Добре заварила! :P
На въпроса за храната - последните 2 години (откакто качих килограмите) се спрях с ‘боклуците’ и започнах да си готвя (традиционни БГ манджички), което също не е най - здравословното, но поне не го карах на бургери и дюнери. Преди студентството също се хранех главно с готвени неща. Риба винаги съм яла, зеленчуци и плодове. Относно резенчетата :D - никога не съм брояла хапки и калории, но онзи ден се замислих кое всъщност е подходящо да се яде преди тренировка, защото все пак различните храни искат различно време за разграждане..уж четох, но много различни мнения и затова реших малко мазнини + малко зеленчуци
За тренировките - препочитам да ги правя у дома, защото ми е по - удобно, след работа почивам малко, после тренирам. Не изисква допълнително време за придвижване и т.н. Обмислям след време да започна да ходя и на фитнес, зависи как се случват нещата, но първо искам да изградя отговорността към себе си да правя упражнения.
По - голямата ми част от деня я прекарвам в седнало положение и като се има предвид от колко време не съм правила нещо по - сериозно физически, да, може да се каже, че съм била само на компютър до преди тази 1 седмица. :D
Мерси за светкавичния отговор :))
Пропуснах последната част от коментара ти - всъщност днес си взех ластици, които обаче не са влезли в употреба за сега, иначе за тежестите - за момента отпуснатите ми ръце срещат трудности и с 2-та кг.... Чакам момента, когато ще мога да ги предизвикам с нещо повече (muscle)
25.07.15
09:10
Добре е това, че усещаш натоварването. В крайна сметка това е целта. :)
Предполагам, че техниката ти е добре и имаш опит, след като си била активна спортистка?
Тук има хора, които включват често тренировки в домашни условия + ластици и се надявам да се включат. Аз също ще мога да давам идеи, но като цяло съм от тези, които наблягат на тежестите.
Тренировката ти трябва да се подобри. Може да снимаш нещата, с които разполагаш - къде може да закачаш ластиците, за да се види какви варианти за упражнения може да се направят.
За храненето преди тренировка - то не е задължително условие, много хора тренират абсолютно на гладно и са супер. Ако хапваш преди тренировка, по-добре е храненето да е белтъчини + мазнини + фибри (зеленчуци) /т.е да не включваш въглехидрати или ако има- да са малко/ и това ядене да е поне 2,5-3 часа преди тренировката. Мисля, че така ще ти е добре, но в крайна сметка ти ще прецениш. :)
И още нещо - не съм съгласна, че домашните БГ манджи са задължително нездравословни. Винаги може една рецепта да се промени и да се направи според режима, разбиранията и т.н. Имаме си чудни манджички. :)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 25.07.15 09:11.
Тези ластици, които купих, не се закачат. Знам за какви ми говориш, но нямам идея къде да ги поставя, ако ги купя. Не ми се струва особено удачно. Прикачих снимка на листчето с упражненията, приложено в кутията, които могат да се правят с моите ластици.
10:30 – 100 гр кисело мляко 4% масленост
и се върнах да си доспя :D
14:30 – 20 мин на крос тренажора (може да се каже - на гладно, ако не броим млякото от 10:30..)
15:30 – бананови палачинки(от форума) със дом. сладко от смокини, малко шоколад, и сирене
19:30 - риба треска + тиквички и гъби (всичко запечено на фурна със зехтин) + сирене
в почивните дни обичам да стоя до късно, така че може да направя още 20-тина минути на крос тренажора и по - късно, ако усетя глад, да си направя 2 пържени яйца със сирене.
9:00 – 1 бъркано яйце и пол. със сирене и 1 малък домат
12:30 – 1 малък домат и плочка сирене
5 минути загрявка + 5 минути бокс кардио и около час бързо ходене навън (whew) , след което замазах всичко с бира, цаца и пърж. картофи в 20:00 г.д. (nhappy2)
Привет, ;)
да се похваля с напредък - тази сутрин си събух дъннките, без да ги разкопчавам. Дори се усетих, след като го бях направила и се ухилих от ухо до ухо, когато го осъзнах :D Кантарът ( на който не знам защо постоянно му казвам календар от няколко дни насам :D) показва 1.5 - 2 кг надолу, но не е електронен и не му вярвам на 100%. Мисля днес да си взема ел. везна, за да съм по - наясно със ситуацията. Не смятам да се вманиачавам във всеки грам, по - скоро ще гледам това в огледалото. Целта ми е да докарам вид, който харесвам, а не с тоност 60 или 62 кг.
Продължаваме напред! (muscle)
О, забравих - от вчерашното бокс кардио и ходене сега имам една много приятна мускулна треска, но странното е, че е по - осезаема на краката, макар че снощи ръцете ми бяха смазани. Чувствам се супер :)
Мнението беше редактирано от SPV на 27.07.15 13:53.
8:30 – около 250 мл шейк - 1 банан + мляко 1.5%
10:00 – 330ml айрян
12:30 – сьомга със зеленчуци на скара
20:30 – около 50гр. извара
21:30 - пилешко бон филе с малко чушки, пол. домат, малко чесън и копър + 1 с.л. зехтин във фолио на фурна
Днес имах много работа и така и не успях да стигна до магазина за ядки следобяд. Прибрах се късно, умираща от глад, и добре, че имах извара в хладилника..та докато чаках пиленцето да стане, залъгах глада с нея (sun)
Иии снимка на манджата - доста добре се получи (с черен пипер и къри - леко пикантно.. ммм) :D Истински чревоугодник. (giggle)
Между другото се замислих дали да не разцъкам и аз тренировъчните програми на Руми. Интересно ми е как ще се справям и може би тренировката утре ще е някое нейно видео.
Мнението беше редактирано от SPV на 27.07.15 21:48.
1вите 2 части от тренировката (90 дн. Ниво 2) за ден 1 на Румяна на гладно.
8:45 – пол. домат с около 100-150 гр извара
12:30 – пуешко със зелена салата и ориз
17:00 – айрян 330мл
23:30 - пилешко бон филе с малко чушки, пол. домат, малко чесън и копър + 1 с.л. зехтин във фолио на фурна и около 50гр извара с шарена сол ( не можах да се сдържа, много обичам :D )
Мнението беше редактирано от SPV на 28.07.15 23:34.
На гладно - чистене, миене на прозорци и др. домашни задължения, след това на бегом на работа.
10:30 – 500 мл айрян
12:30 – говеждо с малко оризови спагети(не ми харесаха особено) и малко чушка, морков и броколи
19:00 – кисело мляко с домашно сладко от смокини, защото днес цял ден ми се яде сладко, а не исках да се тъпча с шоколади и вафли
21:00 – 2 чушки, извара, маслини и 2 сварени яйца... и накрая половин пакетче семки :x
Режима замина... за малко, но ..се наложи. От началото на седмицата тръгнах на фитнес и това е за последните 2 дни:
вчера:
9:00 – кисело мляко със сладко от смокини
12:30 – цяла пъстърва със задушени зеленчуци
16:00 – 100 гр. Маслини, сурови ядки, стафиди
20:00 – мусака
тренировка(може и да не описвам правилно, приемам забележки :) )
1 серия = 10 повторения
пътечка - 5 миин. интервално
клек с лост - 1х само с лоста, 1х20кг, на финала - 5 повторения с 30кг, но много зор и направих останалите 5 с 20кг
бедрено сгъване - 2х15 кг, 5 повторения с 20 и още 5 повт. с 15кг
Въпреки скромната тренировка мускулна треска не липсва днес (blush)
днес:
9:00 – 4 маслини
10:30 – 330 мл айрян Балкан
12:30 – пуешко със салата – домати, краставици, авокадо, маруля
17:30 – сурови ядки и стафиди
20:00 – чушка и 1/2, извара и пъпеш
9:00 – пъпеш
10:30 – айрян 330мл (пих го до 11:30 час.. :D)
13:00 – ½ от порция запечени пилешки филенца с мед, лимон и босилек и спаначено ризото и Пармезан
16:30 – половината на останалата ½ от обяда
20:00 – 4-5 маслини
и до час - калмари на плоча
тренировка(всичко по 3 серии, но кг ги оплетох. Май е по – добре да си записвам докато съм там):
5 минути – пътечка интервално
раменна преса
скотово с лост
въже
скрипец за гръб
2 минути – пътечка интервално и усетих как левият ми прaсец се схваща... и спрях
Мнението беше редактирано от SPV на 26.08.15 01:47.
9:00 – 250ml банан с прясно мляко на блендера
12:30 – свинска плешка с ориз и малко салата (може би не съвсем най – правилната храна, след като нямаше тренировка, АМА … )
21:00 – 2 сварени яйца, 2 доматчета, малко краставица, маслини и извара
13:30 – бананови палачинки – 2 със сладко от смокини и 1 с шоколад
15:00 – 2 бананови палачинки без нищо
следобяд - чоплене на семки (devil)
20:00 - 2 карначета с 1 домат, 1/2 краставица, малко извара (devil)
11:00 – пъпеш
14:30 – пъпеш
17:30 – 5 маслини
21:00 – 1 наденица, 1 домат, 1 малка краставица,1 малка чушка и малко извара
24.08.2015:
закуска - 250мл шейк(прясно мляко с банан)
обяд - пилешко с чиа и зеленчуци на тиган
вечеря - 2 малки карначета, 1 малък домат, 1/2 краставица, малко извара
25.08.2015:
закуска - 1 резен пъпеш
междинно - айрян Балкан 330мл
обяд - свински котлет с карт. пюре и малко салата
вечеря - малка свинска пържола на фурна с лук, малко домат, краставица, маслини и извара
тренировка (можеше и повече):
1 серия = 10 повторения
клек с лост - 1х само с лоста, 1х лост+5кг, 1х лост+10кг
бедрено сгъване - 2х10 кг, 1х15кг
за вътрешната част на бедрото(не знам име) - 2х10кг, 1х15кг
Мнението беше редактирано от SPV на 26.08.15 01:57.
26.08.2015г.
закуска 250ml шейк(банан с прясно мляко 3%)
обяд - телешки кюфтенца с табуле от кус-кус, орехи, киноа, грах и аррабски сос
междинно - сурови ядки и стафиди
вечеря - пилешко в плик на фурна (само с малсо, бира и подправки), и редовните: домат, краставица, маслини и извара
Последните дни постоянно ми се яде месо .. както се вижда само на закуска липсва. :D Приятелките ми се оплакват, че им е трудно да намалят шоколада, а аз...от началото на седмицата съм като освирепяла, но за пържоли :D
Закуска – малко пъпеш
обяд – телешко задушено с гъби и тъмна бира, картофено пюре и ориз
междинно - малко сурови ядки и стафиди
вечеря - 2 средни чушки, пълнени с яйце и сирене
тренировка(всяка серия е от по 10 повторения):
2 минути – пътечка едва-едва. Нещо става с левия ми крак и при бързо ходене/тичане се появява силна болка под и встрани от коляното. Не мога да определя точно къде, дори като натисках на места крака(..опити да намеря мястото, където ме боли), ми се струваше, че е от костта(странно, защото болката е отстрани, ноо при натиск усещам на костта)...нямам идея, но със сигурност не е мускулна треска, както си мислех на миналата тренировка. Ще изчакам още седмица, за да видя дали ще отмине.
раменна преса - 1х10кг, 1х15кг, 5 повторения х 20кг и останалите 5 повт. по 15кг, 1х10кг
скотово с лост - 1х само лостът, 2х3кг тежести общо от 2-те страни(не знам колко тежи лостът, за да кажа колко кг са тежестите + лостът) и от 4-тата серия имах сили само за още 5повт. х същите кг
скрипец за трицепс - 1х10кг, 2х15кг ( не съм 100% сиг., защото не съм си записала само това, но така ми се върти в главата)
скрипец за гръб - 1х20кг, 2х25кг
без кардио накрая заради крака...
Мнението беше редактирано от SPV на 28.08.15 00:21.
Здравейте, чудя се дали не бъркам някъде (може би в храненето), защото за последните 2 седмици (след прекъсването) свалих 3кг миналата седмица, а тази не съм мръднала.
П.С. В първия пост съм писала, че тежа 70 кг, но след като си взех ел. кантар (по-който се следя в момента), се премерих и той показа 72кг. Тогава реших, че ще се меря само с него, за да следя +/- кг ( не ме интересува дали съм точно 72 или 70, важно ми е да си следя промяната). Допреди да направя паузата, бях -2кг. През 2-те седмици, в които нито имах възможност за тренировки, нито да се храня така, както искам, качих тези свалени 2кг + още 1.5кг... И стигаме отново до момента, в който започнах отново да се храня по-добре + фитнес. Резултатите съм описала в началото на поста, а въпросът ми е къде бъркам?
закуска - пъпеш
междинно - айрян Балкан 330мл
обяд - пилешки филенца, запечени с пармезан и кашкавал с картофено пюре и малко салата
междинно - малко сурови ядки и стафиди
вечеря - скумрия на фурна във фолио
Вчера за целия ден – 3 резена пъпеш, калмари на плоча, пушено пилешко - 1 малко резенче, семки, сокове и доста вода
днес до момента- 500мл шейк (банан с мляко), 1 пилешка пърж., малко ориз със зеленчуци, семки, сокове и много вода
Мнението беше редактирано от SPV на 30.08.15 18:04.
31.08
закуска - 1 варено яйце, 1 малък домат и 4-5 маслини
обяд - свинска плешка на фурна с кашкавал, рататуи и салата
вечеря - калмари на плоча
тренировка(всяка серия х 10 повт.):
5минути пътечка – интервално
клекове – само лост; 10+лост: 20+лост; 20+лост
задно бедро – 5кг;10кг;15кг;15кг
вътрешно бедро - 5кг;10кг;15кг;15кг
5минути пътечка – интервално
1.09
закуска – 330мл айрян Балкан
обяд - свинско на тиган,синьо сирене,портокал,копър,топено сирене,2 картофчета и салата
вечеря – сьомга със спанак, манатарки и био киноа
гръб – 20кг;25кг;25кг;30кг
скотово – само лост; 2.5кг + лост, 2.5кг + лост
скрипец(трицепс) – 5кг; 15кг;20кг;25кг
рамо – 5кг;10кг;15кг;15кг
2.09
закуска – 330мл айрян Балкан
обяд – грилован св. котлет с карт. пюре и задушени зеленчуци
вечеря – пълнени чушки с яйце и сирене
3.09
ципура на скара със салата и зеленчуци на скара, 1 домат, маслини и пушено пилешко, а понеже имаше рожденик в офиса – няклко бонбона и печени бадеми. Еми, к’во да прайш
вътрешно бедро – 5;15;15;20
клекове – само с лост(предполагам, е не повече от 10кг – още не съм питала, затова пиша само кг на тежестите + лост отделно); 20 + лост); 25 + лост; 25 + лост
задно бедро – 5; 15;15; последната серия – 5 повт. х 20кг + 5 повт. Х 15кг
В понеделник явно съм претоварила левия крак, който и без това ме болеше и във вторник ме болеше петата(wtf :D). Старите болежки минаха,сега това ме мъчи...Няколко часа по – късно ме болеше почти цялото стъпало. Особено при опит да го изпъна. Предполагам, че е някакво сухожилие. Вече почти не ме боли. Поради това липсва ще липсва пътечката, докато не усетя, че не ми е минало напълно.
Мнението беше редактирано от SPV на 03.09.15 22:51.
Нямаше как да пиша известно време, но не съм спряла с тренировките. (muscle)
11.09
7 мин. пътечка
гръб – 15кг;25кг;30кг;25кг
скотово – само лост; 2.5кг + лост, 2.5кг + лост, 2.5кг + лост
скрипец(трицепс) – 10кг; 20кг;20кг;20кг
рамо – 5кг;15кг;20кг;20кг
5 мин. пътечка
12.09
7 мин. пътечка
клекове - лост; 10+лост: 15+лост; 20+лост; 25 + лост
вътрешно бедро – 5кг; 15кг ;20кг; 15кг
задно бедро – 5кг; 15кг; 20кг; 15кг
7 мин. пътечка
ядене за целия ден - 200 мл шейк - банан + мляко, 3 варени цели яйца, плочка сирене, 1 пил. пържола
Мнението беше редактирано от SPV на 12.09.15 20:48.
13.09
закуска - 1 филия Вита, намазана с масло, парче шунка и кашкавал
обяд - боб с наденица и 1 филия Вита
вечеря - 2 печурки, пълнени с масло, кашкавал, топено и синьо сирене
14.09
закуска - 1 филия Вита, намазана с масло, парче шунка и кашкавал
обяд – пилешки жулиени с гъби, кисели краставички, топено сирене, горчица, сметана и малко пърж. картофи
вечеря - 2 печурки, пълнени с масло, кашкавал, топено и синьо сирене