19.08.15
14:47
E, Боби, това е просто селитра, използва се освен като много разпространен тор и е била консервант и се e консумирала ежедневно( не знам сега как е по новата наредба). Нормално е която и да е култура да се подхранва, не виждам защо водораслите да правят изключение.
Но цената е безумна, признавам, то идва по-скъпо от златото и среброто, а бих се нахранила по-добре и по-дълго с 3 кг свинско отколкото с 200 гр. водорасло, прощавайте :)
19.08.15
НАДЯВАМ СЕ след този пост да няма повече коментари на тема СПИРУЛИНА.
6ч. сън и много натоварен ден - обикаляне по задачи, много работа на компютър.
За това реших в измислената ми “обедна почивка” да правя йога, просто не виждах начин да продължа хармонично и спокойно работата си. И имам нови дребни постижения, качвам снимка :)
Храна:
Сутринта - обичайния шейк с домашно кокосово мляко + с.л. чиа
За вечеря предвиждам - голяма салата от краставици с копър, лук и магданоз, залята с дресинг с чиа + бъркани яйца с кокосов крем и горчица + 150 гр. хрупкав нахут + доволно количество (3 порции) кокосова панакота с чиа (правя я с кокосово мляко и кокосов крем, а не със сметана)
Течности:
Kафе с мляко, много вода
Добавки:
2 капсули пробиотик (1 дневна доза)
1 капсула Multi One на Now Foods (също 1 дневна доза)
Движение:
На обяд - слънчеви поздрави и йога с Кино - arm balances.
Силова - интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин: high knees, burpee (without push up), push ups, shoulder push ups, mountain climbers, BW lunges, bent over row 2x8kg, push press 2x8kg
Мнението беше редактирано от Kath на 19.08.15 14:55.
20 и 21 август
Много натоварени дни с малко сън (по 5 часа :( ) и доста стрес.
Добавките и течностите са обичайни, но и двата дни имам по 3 кафета на ден (tmi)
Вчера имаше само силова, днес силова + йога.
Днес направих Tripod Headstand и задържах над 10 секунди. Не съм падала, възстанових първоначалната си позиция много умерено и бавно. Още едно постижение за мен (party) Успях даже да експериментирам малко с движения на краката, за да видя дали ще запазя баланс - запазих :) Качвам снимка + бонус една смешна nidrasana :D
Храна
Единственото различно в храненето ми е, че вчера правих манджица от задушени зеленчуци (броколи, моркови, грах, карфиол), прехвърлени в тава и разбъркани с 200 гр. филе риба тон и изпечени със заливка (яйца + извара). От нея ще ям и днес. И двата дни имаше и доста чиа, нахут и краставици.
Движение
Вчера - силова, интервали 45/15, 40 мин общо: clean & press @8kg each hand, air squats, knee hugs, bic. curls 2x8kg, kick-back 2x5kg, jump rope
Днес - силова, интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин: jumping squats, push ups, russian twist @10kg, Step up (40 sm “box”), half dragon flag, arnold press 2x7kg, bent over row 2x8kg
Ако позволиш една критика относно позите - намери си някой, който да ти обясни правилната техника. В този си вид дори не са асани. :)
Казвам ти го с най-добри чувства, защото очевидно имаш желание да учиш, но по начина по който в момента ги изпълняваш, не са безопасни, да не говорим, че не ти носят нито една по ползите си.
Марги, има човек, с който се консултирам по темата и се движа максимално най-бавно по стъпките. Едва ли бих могла от първия път да ги изпълня перфектно, нали? Или това се очаква?
Впрочем, приемам критиката ти, разбира се, от теб особено..
Но ще ми бъде още по-полезно, ако ми обясниш кое ти се струва най-нередно :)
Естествено, че не се получават от първия път, върху асаните се работи изключително дълго време. НО, има основни стъпки в тях, които не бива да се пропускат.
Ширшасана - започва да се изучава класическия вариант, с триъгълната основа на ръцете. Тя е ключова за правилната постановка на останалата част на тлото. Когато усъвършенстваш нея, тогава можеш да си позволиш други вариации. В твоя случай, тежестта пада изцяло на главата, вижда се някаква работа в горната част на гърба, но според мен е просто под напрежение, защото главата ти не е в центъра и просто предпазва отконтузия врата. Работата с краката също е много важна - на снимките практически липсва. Ако никога не си правила Ширшасана, има подготвителен вариант, който е с длани на пода (както твоите са разположени), но се изпълнява задължително кум стена, а под раменете се редят опори, така че главата да не носи тежест.
Йога нидрасана - Първо - това изобщо не е поза за хора с по-малко от 2-3 години практика. Целта и не е да поставиш краката зад главата, а работата на таза. Гръбнака следва да е прилепен на земята чак до нивото на таза. В твоя случай е бърз начин да си докараш херния.
Предишните снимки не ги коментирам, но ако те интересува мнението ми, можеш да ми пишеш.
Нямам представа по какъв начин и до кого се допитваш, но ако не те следят докато правиш асаните, много вероятно е да няма полза от дистанционните инструкции. Аз съм и доста предубедена към това кой инструктира, защото в България има не повече от 5 човека, на които можеш да се довериш.
Марги, питам за всичко, което имаш желание да ми обясниш.
По принцип се допитвам до човек, който практикува от 7 години йога, но аз също съм твърде предубедена.
Относно ширшасана - стартирах с триъгълник, в опити с видео на Шива, после продължих с нея и минах на едно видео на Кино, в което тя обяснява нещата по много лесен и подробен начин, за това реших да опитам. Целта ми е да опитам да постигна баланс, защото много ми куца. Краката - факт, още мнооого имам да работя, но това тепърва предстои.
За нидрасана - това, което се вижда на снимката, го мога от дете. Техниката ми на изпълнение от гл. точка на йогата е зле, но и тук работя по въпроса.
Та.. интересно ми е какво мислиш и за предишните снимки, вкл. за гарвана.
Благодаря за коментарите ти! :)
Хануманасана - таза трябва да остане центриран, твоят се върти назад, също се отнася за Ека Пада Адхо Мукха Шванасана, която мисля че бях виждала по-рано.
Бакасана - таза трябва да е горе-долу на нивото на раменете,не да се повдига нагоре. Коленете не трябва да излизат много встрани от подмишниците, а лактите да се изпъват (последното се получава след дълга практика, но таза е важно да не сочи нагоре).
Като обща забележка за практиката е това, че енергията на позите ти се свлича надолу, а трябва да е възходяща. Мисляче съм го писала и друг път, не съм сигурна дали се разбира какво искам да кажа, но при правилна активация на мускулите,това се получава от самосебе си.
Давам ти един пример с Бакасана, за да сравниш не детайлите, а общото излъчване от позата.
Марги, много ти благодаря!
Виждам напълно ясно каква е идеята на гарвана. И понеже и момичето, с което се консултирам по темата ми обясни същото като теб, вече се чудя дали видеото на Кино, с което стартирах опитите за гарван е подходящо. Може ли един поглед да му хвърлиш?
Също така, интересно ми е, сега дали е редно да спра с опитите за ширшасана или просто да продължа с триъгълна опора постепенно, докато овладея техниката...?
Не знам дали е на психическа основа или не, но определено имам ползи от всичко това...
22 август
6 ч. сън.
Спокоен ден, но с това скапано време... нещо нямам настроение. Може и да е и от липсата на йога... след малко силовата ще ме приповдигне, сигурна съм :)
Купих си тиква, напук на високия ГИ, просто я обожавам. А и аз разчитам повече на лоудинга :) Така че, за вечеря ще има тиквена крем супичка! (h)
П.П. Някъде по “потока” съм пропуснала да спомена, че от седмица-седмица и нещо, може и две даже да са станали, вече нямам водна задръжка :)
П.П.2 Споменавала съм, че прозореца с основното ми хранене (вечерята), обикновено е с продължителност около 2-3 часа. Мисля, че е важно да си го запиша още веднъж, за да следя нещата и след време да сравнявам храненето си. Толкова голямо количество храна... би било издевателство над организма ми да я изям бързо... А и обичам бавното хранене, за това и винаги ползвам chopstick :P
Храна
Обичайната салата от краставици с чиа дресинг + крем супа от тиква, но с парченца, не баш на пюре (много тиква с лук, кокосово мляко, куркума, пиперче, джинджифил, сол, варена в домашен зеленчуков бульон и с “крутони” от чеснов хрупкав нахут + “поръска” от извара и сирене....мммммммм (h) ) + 70 гр. домашен шоколад и още 100-200гр. допълнителен хрупкав нахут (сладък в случая)
Течности
2 кафета с мляко и много вода
Добавки
2 капсули пробиотик (1 дневна доза)
1 капсула Multi One на Now Foods (също 1 дневна доза)
Движение
Силова, интервали 45 работен/15 почивен , общо 40 мин: Jump rope, high knees, BW lunges, BW side lunges, Swing @15kg, fl. press 2x8kg, V-abs, bic. curls 2x8kg
Мнението беше редактирано от Kath на 22.08.15 17:18.
казано от Kath на 22.08.15, 16:54:
И понеже и момичето, с което се консултирам по темата ми обясни същото като теб, вече се чудя дали видеото на Кино, с което стартирах опитите за гарван е подходящо. Може ли един поглед да му хвърлиш?
Въпроса е дали позата е подходяща за теб в този момент.Това може да каже само учител, който те наблюдава редовно. Аз по-скоро бих се въздържала да ти дам Бакасана, докато не усъвършенстваш Ширшасана и някои други пози. Идеята на асана практиката не е да се правят безразборни пози само защото са атрактивни, а да се подберат подходящите за даден човек в даден етап от практиката му в следствие на което тя да градира.
Ще погледна видеото в следващите дни, защото нета ми в момента е малко скапан.
казано от Kath на 22.08.15, 16:54:
Също така, интересно ми е, сега дали е редно да спра с опитите за ширшасана или просто да продължа с триъгълна опора постепенно, докато овладея техниката...?
Не знам дали е на психическа основа или не, но определено имам ползи от всичко това...
Както казах, в изпълнението на която и да е поза си има определени етапи, които не бива да се пропускат. Ширшасана не прави изключение, и не виждам причина да се изключва от практиката, освен ако няма противопоказания за нея. Необходимо е да се знаят етапите и коректната техника.
Разбира се че ще усещаш ползи, дори само от факта, че си в поожение с главата надолу...което не те пази от травми при грешна техника.
Марги, благодаря ти за всичко, много ми беше полезна помощта ти.
Така...
ОТЧЕТ за изминалите дни
Започнах работа на още едно място, така че към момента вече съм на граждански договор на 3 места. ЗАТРУПАНА съм от сутрин до вечер, едва смогвам. Усещам, че няма да издържа дълго така.... за това и не вписвам нищо в дневника, просто нямам време.
Сформирала съм си плана по следния начин:
Редувам ден йога с ден силова тренировка. Вече е абсурд да успявам да правя и двете в един ден, колкото и да ми се иска :( Но с редуване на дните се чувствам добре, пак си доставям пълноценно количество движение, без да се пренатоварвам физически. Практиките по йога са много кратки и в момента наблягам на поздрави, асани за колит, както и на баланси - най-вече стойки на глава с триъгълна основа, като го правя на стена. Получава се добре, за сега работя върху постигането на баланс и работата с краката, като цяло - опитвам се да овладея техниката.
Силовите са си обичайните - 40 минутни HIIT-ове.
В последните дни (откакто не съм вписвала нищо) ям всеки ден по много тиква. Останалите храни са си същите, но сега съм включила и доста тиквени манджи, десерти и такива разни. Наблюдавам си инсулина и съм съвсем ОК, за разлика от динята, която малко ми го покачваше...странно?
За добавките - витамините свършиха, вече съм само на пробиотик.
Това е за сега :)
28.08.15
02:20
казано от Kath на 27.08.15, 16:59:
Марги, благодаря ти за всичко, много ми беше полезна помощта ти.
Така...
ОТЧЕТ за изминалите дни
В последните дни (откакто не съм вписвала нищо) ям всеки ден по много тиква. Останалите храни са си същите, но сега съм включила и доста тиквени манджи, десерти и такива разни. Наблюдавам си инсулина и съм съвсем ОК, за разлика от динята, която малко ми го покачваше...странно?
По същия начин ми действа и на мен. Обожавам и диня и тиква... , но след диня съм леко казано отпаднала, ленива и т.н.... докато с тиква нямам този проблем (говоря с обилни количества хапване....)
28.08.15
08:41
А защо ви изненадва това? В смисъл - тиквата и динята, макар и двете да имат ниско гликемично зареждане (2), имат различен хранителен състав.
В 100 г диня има 8 г въглехидрати, от които 6 г са захари (от които към 1.6 г са глюкоза).
В 100 г тиква (говоря сурово състояние) има 6 г въглехидрати, от които 1 г са захари.
Говорите за големи количества: ако изядете наведнъж 600 г диня, например, това са 36 г захари. А същото количество тиква са 6 г захари.
Ако сравнявате още по-голямо количество, разликата ще е още по-видна и след като сте чувствителни, е възможно динята да влияе по един начин, а тиквата - по друг.
Поне такива са моите разсъждения. :)
аз много дебелея от диня. Странно, но факт. Нещо от фруктозата се прецаква чернодробния метаболизъм. А така обичам диняяяяяя
Рони, разсъжденията ти са ми минавали хиляди пъти през главата, но аз друго имах предвид.
Миналата есен тиквата също не ми понасяше въобще, а сега ми се отразява на инсулина точно толкова, колкото и краставиците :D ... та за това се чудех.. Но аз имам теория и за този случай. По случайност консумирам тиквата с високо протеинови храни (като десерти с протеин на прах, чиа; супи с извара; даже тиква с бъркани яйца, колкото и странно да звучи). А нали има теория, че когато храните с висок ГИ се приемат в комбинация с протеин, индекса се намалява.. не знам дали е 100% вярно, но май при мен има ефект.
Мнението беше редактирано от Kath на 31.08.15 20:35.
31.08.15
20:42
Е, така нещата стоят по друг начин.
Хубаво е, че следиш как ти влияят храните и си внимателна към това.
На мен ми се вижда много добре тиква с яйца.
А най-добре ми се вижда тиква, намазана с тахан (по рецепта на Блажка). :D
Ти къде се загуби?
По въпроса на Рони>
За съжаление, работата на три места ми се отразява зле. Прекарвам прекомерни количества часове пред компютъра, което се налага и да комбинирам с тичане от агенцията, до офиса на фирмата, в която се занимавам със статии, социални мрежи и HTML, че и до центъра за образователна интеграция. По цял ден се занимавам с какво ли не, колита ми се обажда, главата ме боли, даже се разболях - вчера бях с почти 38 градуса температура и ужасни болки в гърлото, липса на апетит (заради липсата на вкусови усещания). За това гледам всяка свободна секунда да я прекарвам далеч от компютъра, а вляза ли във форума, обикновено (неусетно) вися дъъъълго време :D И не вписвам нищо, а ми се иска, особено в момент като този.
Вариантите за мен са два - да изкарам до края на септември така и да видя дали ще се адаптирам, ако се адаптирам - ок, продължавам. Ако ли не - ще се наложи да отхвърля част от ангажиментите си.... не искам да си съсипвам здравето за някакви НИКАКВИ допълнителни пари месечно.