11.09.15
20:37
Мисля да си вземам глюкоза и прочетох малко из форума и се натъкнах на информация, където пише че трябва да се прима от 0,7 до 1гр на телесно тегло. Друг коментар гласеше да не се оливаме с глюкозата, за да не си докараме сериозни проблеми.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 28.09.15 11:02.
11.09.15
20:46
А защо ти е да приемаш глюкоза в чиста форма?
Според мен изобщо не ти трябва това. Храни се достатъчно, за да качваш тегло и спортувай адекватно за целите си.
11.09.15
20:53
Защо да не ми трябва какво и е лошото?
Мнението беше редактирано от Григорий Михайлов на 11.09.15 21:02.
11.09.15
21:16
Според мен е доста добър вариант!
11.09.15
21:32
Добре, явно ще почнем от начало.
Към автора на темата:
- Защо искаш да приемаш глюкоза?
- Оптимизиран ли е хранителният режим?
- А тренировъчният?
- Какви са целите ти?
- Какво очакваш от приема на глюкоза?
Към Константин:
- Доста добър вариант за какво е глюкозата?
11.09.15
23:02
Защото ми е трудно да си набавя нужните калории.
Да оптимизиран е с най новите ъпдейти съм :д
И тренировките са на ниво мистър олимпия
Целите са гърбът ми да стане като гардероб
Очаквам евтини калории
11.09.15
23:05
Защото, ако иска да качва килограми, да покачва тегло е добър вариант. Особено, ако е под определената норма тегло може да си послужи и с мазнини, е трябва да има и някаква мярка, разбира се!
11.09.15
23:11
ко ? не!
казано от Григорий Михайлов на 11.09.15, 23:11:
ко ? не!
Ясно. Целта ти е да качваш, нали? Е какво ще качваш? Мускулна маса или мазнини? Това че качваш килограми(ММ) не означава че трябва да се тъпчеш с вафли, баници, кроасани и тем подобни. Така качваш мазнини,а не ММ.
11.09.15
23:24
братле и мазнини да са за сега ще ми дойдат добре после ще чистя :д
казано от Константин Поляков на 11.09.15, 23:05:
Защото, ако иска да качва килограми, да покачва тегло е добър вариант.
Нима?!? А ако не иска да качва килограми, теглото може ли в паундове да го качва?
И изобщо цялата тема и 90% от мненията в нея (включително това) са за...
Мнението беше редактирано от Boby_ на 11.09.15 23:28.
Любчо, преди да даваш съвети във всяка една възможна тема, не е ли добре да си изпробвал поне една част от нещата, които препоръчваш?
Не говоря специално за тази тема, а принципно.
казано от i g на 11.09.15, 23:29:
Любчо, преди да даваш съвети във всяка една възможна тема, не е ли добре да си изпробвал поне една част от нещата, които препоръчваш?
Не говоря специално за тази тема, а принципно.
Грешно нещо ли съм казал?
Ако човек се поразрови из твои мнения, със сигурност. Не ми е работа.
Просто да даваш съвети наляво и надясно във всяка една тема, без дори да си изпитал половината от нещата е смешно, поне според мен.
12.09.15
11:00
Последно да обобщим защото само пишете че не ми трябва а не отговаряте на въпросите които съм попитал.
Вредна ли е ? Само мазнини ли се качват?
12.09.15
11:03
Вредна? Не (при определени количества).
Нужна? Не. Категорично.
Само мазнини ли се качват?
Зависи от цялостната оптимизация на режима (тренировки, храна и възстановяване).
Решаваш лесен проблем по глупав начин.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.09.15 11:07.
14.09.15
13:15
Не може ли да се добавя към протеина след тренировка с цел по-бързо усвояване на веществата? Преди пиех след-тренировъчен шейк от протеин, глюкоза и креатин и бях доста доволен.
казано от Курти Мотиката на 14.09.15, 13:15:
Не може ли да се добавя към протеина след тренировка с цел по-бързо усвояване на веществата? Преди пиех след-тренировъчен шейк от протеин, глюкоза и креатин и бях доста доволен.
Може :) даже е за предпочитане пред гейнер, поне няма да се набуташ излишно.
На човек, който трудно омазнява и съответно по-трудно качва може да му е от полза добавянето на глюкоза. Като разбира се трябва да си има мярка и да е съобразена с общия прием на храна.
28.09.15
09:58
Според мен след тренировка приема е удачен. Възстановява гликогена в мускулите и вдига инсулина.
28.09.15
10:00
казано от Драган Атанасов на 28.09.15, 09:58:
Според мен след тренировка приема е удачен. Възстановява гликогена в мускулите и вдига инсулина.
Да... сега остава да ни убедиш, че по време на тренировка изразходваш въпросния гликоген до толкова критично ниски нива, че приемът на глюкоза ще има значение за възстановяването и мускулния растеж.
казано от Драган Атанасов на 28.09.15, 09:58:
Зависи колко тежка е тренировката ти. Ако за 50-60 мин в залата успяваш до стопиш гликогена - евала! Значи има на какво да се научим от теб.
Само за сравнение - 21.3 км бягане в събота с един литър вода, 1/2 банан и един power gel -9.8 гр захар.
Мнението беше редактирано от Dnes на 28.09.15 10:34.
Ето какво казва чичко ви Поликин по въпроса:
http://www.strengthsensei.com/do-you-need-to-replenish-glycogen-stores-after-strength-training/
И аз споделям мнението му - изразходването на мускулния гликоген по време на силова тренировка с нормална интензивност едва ли е по-малко от 30-40% и добавянето на глюкоза или друг въглехидрат по време на или непосредствено след натоварването е добра идея.
И за да не е само Поликин, който на моменти пуска спорни твърдения и понякога е краен, ето и един доста пространен метаанализ, свързан с инсулиновата чувствителност, гликогена и упражненията, ако на някого му се чете:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3248697/
“During cycling, ∼20 kg of muscle is active (Boushel et al., 2011) and cycling is the preferred type of activity in exercise physiology. Several studies have investigated glycogen breakdown during cycling and exercise intensity cannot be maintained when the active muscles are depleted for glycogen (Hermansen et al., 1967). Hermansen et al. (1967) reported a glycogen content of only 7 mmol kg ww−1at exhaustion after cycling at 75% of VO2max Most studies find low glycogen content at exhaustion, but the degree of depletion depends of the exercise intensity, and the glycogen depletion is most pronounced when cycling to exhaustion at ∼75% of VO2max (Saltin and Karlsson, 1971). Most studies report glycogen concentration of 7–20 mmol kg ww−1 in m. vastus lateralis after cycling to exhaustion (Hermansen et al., 1967; Nieman et al., 1987; Hickner et al., 1997). Glycogen concentration in m. vastus lateralis is typically 80–150 mmol kg ww−1 in rested muscles (Coyle et al., 1986; Nieman et al., 1987; Hawley et al., 1997; van Loon et al., 2001).”
и
“Decreasing glycogen content by exercise or fasting stimulates glycogen accumulation to levels above the glycogen content in well-fed conditions (Hespel and Richter, 1990; Jensen et al., 1997; Derave et al., 2000; Lai et al., 2007). It is possible to increase the glycogen content in skeletal muscles if they are exposed to high concentrations of insulin and glucose (Richter et al., 1988; Hoy et al., 2007). “
От първия абзац става ясно, че след колоездене до изтощение гликогенът в “замесените” мускули намалява от 80-150 mmol на килограм до 7-20 mmol на килограм. Подобно, макар и не толкова екстремно спадане, се наблюдава и при силови тренировки (това твърдение е мое и го няма в текста, но съм го чел някъде и сега ще потърся проучвания и по този въпрос).
Вторият абзац пък подсказва за връзка между високи концентрации на глюкоза и инсулин (и двете се предизвикват от оралния прием на глюкоза) и увеличаване на гликогена в скелетната мускулатура. В същото време на други места в текста се доказва, че инсулиновата чувствителност при упражнения се увеличава, а при намалени нива на гликоген приемът на глюкоза води до възстановявнето им, а не до увеличаване на мастните запаси.
Ако човек тренира активно и интензивно, приемът на глюкоза след тренировка ще е само от полза.
П. П. И накрая нещо още по-интересно:
http://vuir.vu.edu.au/1436/1/MSSE2006_(3).pdf
Проучване, направено върху две групи субекти, трениращи силово. Едната група приема добавка, съдържаща протеин, креатин и въглехидрати сутрин и вечер, а другата приема същата доза от същата добавка непосредствено преди и след тренировка.
Измерват се моментен максимум за едно повторение, мускулна маса, състав на мускулите по типове влакна и ниво на гликоген между двете групи. Повишението при почти всички показатели (с изключение на типовете мускулни влакна) при групата, приемаща добавката преди и след тренировка, е значително по-голямо от това при групата, приемаща добавката сутрин и вечер. Мисля, че нищо по-красноречиво от това не може да се каже по въпроса - само погледнете последните три сравнителни таблици.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.09.15 11:13.