16.10.15
02:46
Здравейте,
Започвам първо с малко информация за себе си - на 32 години съм, 177 см висок, в момента тежа 77/78 кг, обиколката на талията ми е 84см. подкожните мазнини са около 17.5%.. определям се като умерен ектоморф, трудно качващ маса, с добра поносимост към въглехидратите.
Причината поради която пускам темата е че искам да изчистя мастните натрупвания в поясната област, с две думи да сваля обиколката на талията. Въпроса ми е НВД удачен вариант ли е да постигна целта си, като се има впредвид, особеностите на този боди тип. Държа да отбележа, че като цяло съм чист от към мазнини в останала част на тялото, но от дългите години несъобразен начин на живот съм натрупал такива в поясната област.
Това ми е примерното меню в тренировъчен ден:
Закуска - 50гр овесени ядки + 200мл нискомаслено кесило мляко + 125гр яйчен белтък + банан
Преди обяд - две яйца + 200гр котидж извара + две филийки нисковъгл. хляб
Обяд - 200гр пиле + салата + нискомаслено фета сирене
Преди тренировка - доза протеин на прах 25гр протеин + креатин
Веднага след тренировка - доза протеин на прах 25гр протеин + креатин
Следтренировъчно хранене - консерва риба тон + салата с чери домати 70гр киноа + ниско маслено фета сирене
Вечеря - половин авокадо намазано на 2 флийки ниско въгл. хляб + маслини + една лъжица фъстъчено масло
Очаквам мнения, препорки и забележки относно програмата. Протеина съм го смятал горе долу по 3гр на телесно тегло, въглехидратите по 1.5гр
16.10.15
08:25
Не следваш точно принципите на НВД, но може и да не се налага, стига да си премерил добре енергийния прием (това е с приоритет). Съвсем телеграфно за нещата, които ми правят впечатление:
- белтъчините ми се виждат множко.
- виждам 7 хранения дневно. 4-5 са напълно достатъчни.
- не виждам полза от протеин преди тренировка.
- не виждам полза от повече от 5 g креатин дневно.
- не виждам полза от протеин след тренировка, ако можеш да се храниш до около 1 час след нея.
- няма нужда да хвърляш жълтъци от яйца.
- мяркат се нискомаслени млечни продукти. В общия случай те не са добър избор по отношение на здравословност, а и не виждам особена причина да бягаш от качествените мазнини.
- нисковъглехидратен хляб - за мен такова “животно” няма (което не значи, че е проблем, де).
Благодаря за отгвора, само до уточня че живея извън бг и не хвърлям жълтъци, просто си купувам 1л яйчен белтък!
В такъв случай да не пия изобщо протеин на прах ли?
И последно, ако може да дефинираш, кое точно ме отделя от принципите на НВД ще съм много благодарен!
Мнението беше редактирано от Brisco на 16.10.15 10:46.
16.10.15
10:51
По дефиниция НВД значи въглехидратите да са 1 g/kg. Не съм сигурен дали има смисъл белтъчините ти да надхвърлят 2.5 g/kg, ако са около 2 g/kg също ще е достатъчно.
Яйченият белтък... ок, но все пак яйцата са по-добър избор - още малко белтъчини и още качествени мазнини от добра храна + избягване на някои съставчици, които са неизбежно присъстващи по етикетите на купешките храни.
Честно казано - да, вероятно нямаш особена нужда от протеин на прах. Е, наличния леко-леко може да го изпиеш, няма проблем... но за постоянно не мисля, че ще ти донесе някакъв позитив.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.10.15 11:01.
В такъв случай, кога протеина на прах носи изобщо накаква полза, при положение, че точно при НВД се нуждаем от завишено количество протеин!?
Мнението беше редактирано от Brisco на 16.10.15 20:52.
16.10.15
23:21
казано от Brisco на 16.10.15, 20:46:
В такъв случай, кога протеина на прах носи изобщо накаква полза, при положение, че точно при НВД се нуждаем от завишено количество протеин!?
При качествена храна протеина на прах е напълно излишен, може да ти е в полза единствено, ако имаш натоварено ежедневие и нямаш възможност да се храниш с твърда храна, така можеш да заместиш едно хранене.
Мнението беше редактирано от Yonislav Stamov на 16.10.15 23:21.