Нисък тестостостерон - 18 годишен

12.11.15
18:59

Здравейте! На 18 години съм, тренирам редовно фитнес предимно силови тренировки, преди 3-4 години започнах с лостове и после продължих със залата. Ям мазнини( жълтъци(6-10 яйца всеки ден), бадеми, зехтин, кашу, омега 3 приемам), също цинк и магнезий, б-комплекс, витамин Ц, спя по 8-9 часа, не пия, не пуша. Днеска ей така на майтап решихме с едни приятели да си го изследваме и резултатът беше 14.0 nmol/L - Мъже(8.64-29.0). Бихте ли ми дали съвет какво да правя и дали да тръгвам по лекари за други изследвания? Нямам никакви оплаквания, чувствам се свеж, силата в залата ми расте, нямам също проблем и с ерекцията.

Темата беше редактирана от Todor Iliev на 12.11.15 19:00.

казано от Todor Iliev на 12.11.15, 18:59:

Днеска ей така на майтап решихме с едни приятели да си го изследваме..

Здравей, как сте го изследвали по-точно?

12.11.15
20:07

В лаборатория в Бургас. Струваше - 16 лв. ако това е от значение

Мнението беше редактирано от Todor Iliev на 12.11.15 20:07.

А, добре, щом е било в лаборатория. В референтните стойности си, защо се притесняваш?

12.11.15
20:12

Защото мисля че трябва да ми е по-голям за моята възраст , близко е до минималния

Не мисля, че има причина да се притесняваш, след като даден показател ти е в рамките на референтните стойности (че дори около тях в определени случаи). Тези данни не са константни и варират. Но отново, не мисля, че следва да му отделяш време и притеснения.

12.11.15
23:44

Много по-важен е свободния тестостерон. Той може да се изчисли по формула, като е необходимо да се изследват едновременно  следните 3 показателя -общ тестостерон,  албумин и секс хормон свързващ глобулин - SHBG. Ако решиш да го изследваш -пиши, ще ти съдействам с изчислението. Еднократно  измерена стойност като твоята при липса на  оплаквания  не би трябвало да се приема като проблем.

13.11.15
07:17

Благодаря ти за информацията. След 1 месец ще отида и ще си пусна изследване на тези 3 хормона.

14.11.15
15:12

Четох че е най-добре да се изследва сутрин на гладно, аз го изследвах към 5 следобед
Също видях и тази снимка:

16.12.15
19:13

казано от Димитър Михайлов на 12.11.15, 20:12:

А, добре, щом е било в лаборатория. В референтните стойности си, защо се притесняваш?

Тук си от 2004, и как може да говориш така?

Какво като е в реферните стойности като има нива на някаква бабка? Чудя се изобщо как изпълзява от леглото, пък камо ли ходи да блъска с такива смешни нива. А и зависи къде а правен теста, в някой лаборатории е от 6 до 25, в други от 9 до 30, а пък в трети от 19 до 35.

Модерация: част от мнението нарушаваше условията за ползване на форума! Моля, запознайте се с тях.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 16.12.15 19:17.

казано от Ano Nimen на 16.12.15, 19:13:

Какво като е в реферните стойности като има нива на някаква бабка?

Бях тръгнал да ти давам препоръка в другата ти тема, но видях коментара ти тук, та вероятно няма да съм ти полезен.

Нямам практически опит с нивата на тестостерон при “бабките”, също така не бих бил така категоричен в изказа си спрямо тийнейджър и нивата му на тестотерон от единично изследване. След мен е коментирал и уважаван от мен лекар със сходно виждане.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 17.12.15 10:41.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1