17.11.15
11:17
Здравейте!
Вероятно темата няма да бъде посрещната добре, но ми трябва компетентен съвет от вас.
Работя на две места, уча право редовно в университета, тренирам 5 дни седмично. Умората ми идва в повече и трябва някак да се справям. В добра физическа форма съм, харесвам тялото си. Пила съм до момента Л-карнитин, Стимуланта и кофеин на таблетки.
Въпросът ми е какво бихте ми препоръчали за енергия и бодрост?
Добре знам, че добавките не са решение, но за известен период от време ми се налага да е така, тъй като не искам да преустановявам нито работата, нито тренировките.
Благодаря предварително! :)
17.11.15
11:48
Кофеинът е стимулант, който предоставя мощна енергия за кратък период от време, но редовната му употреба по-скоро изтощава нервната система.
Ако искаш стабилни енергийни нива, трябва да заложиш на съставки, които помагат на тялото срещу стреса, а не го изпържват.
Един от най-добрите варианти е някоя билка адаптоген, като моят абсолютен фаворите е Родиола розеа. Родиола розеа помага при стрес и умора, като енергизира по-слабо, но по-продължително от кофеина, без да изморява тялото като краен резултат. Препоръчва се комбинирането на родиола розеа с билката бакопа мониери, която също е добър стимулатор на паметта и има тонизиращи свойства.
Аминокиселината L-тирозин също е добра опция. Явява се един вид алтернатива на кофеина, като дори се използва за по-бързото третиране на кофеинова зависимост. Изключително много помага за умствената дейност по време на силен стрес.
Третият подход се свързва с използването на холинергици, но той действа по-бавно и няма да го усетиш веднага. За сметка на това има дългосрочни ползи за нервната система. Най-добрият холинергик е Alpha-GPC. По-икономична опция е Acetyl L-Carnitine, който се явява прекурсор на ацетилхолин.
Идеята да комбинираш някои от съставките изощо не е лоша. Може би един стак от Родиола розеа + Ацетил Л-Карнитин + Л-Тирозин ще е ползотворен в твоя случай.
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 17.11.15 11:49.