Мога ли едновременно да качвам и да чистя?

01.12.15
22:58

Здравейте! На 16 години съм, висок съм 1,73 и тежа 66кг. Не съм дебел но си имам много малък процент манзини.  Тренирам плуване и ходя на фитнес. Смисъл след плуване отивам на фитнес и така ми минава ежедневието. Лятото отслабнах с 10кг като бях в калориен дефицит и силна физическа активност. Та въпроса ми е дали мога едновременно да чистя и качвам мускулна маса. Чух за някакво правилно разпределяне на мактронутриентите но не съм много запознат. Всичко възможно ще направя за да постигна желаната от мен форма. Моля ви кажете, при интерес мога да добавя и снимка да добиете повече представа :)

01.12.15
23:17

За да качваш трябва да си в калориен излишък, а да сваляш както вече знаеш - на дефицит. Няма как да си и на двете едновременно. Хубаво е да се качва чисто и да се чисти с минимална загуба на мускули. Няма как в един момент ще трябва да пренебрегнем пресата. :)

01.12.15
23:39

А с кое да почна първо?

01.12.15
23:55

1.наблегни на качествената храна без да си налагаш излишни и глупави ограничения
2,тренирай редовно и умно.
в такава възраст си, че ще дръпнеш доста и имаш възможността та поставиш добри основи за нещо повече в бъдеще :)

02.12.15
09:54

И аз съм с повечко мазнини, но за момента не обръщам внимание нищо, че е гадно. Когато направя достатъчно мускул ще изчистя.Човек с повече мускули ще чисти по-лесно от този с по-малко. Мускула е активна тъкан. Така че направи една добра основа от мускулна маса и вече бавно с дефицита и ще стане всичко. Поне аз така ще направя защото като изчистя не искам да имам само преса ами да си е оформено тялото не да е клечка както се казва. Не мисли обаче , че ти казвам да станеш дебел също трябва да се стараеш мазнините да се качват много малко, то си е неизбежно попринцип.

Мнението беше редактирано от Рижко на 02.12.15 09:56.

Можеш, ама става доста бавно, защото просто трябва да покачиш повече мускулна маса. Повече мускулна маса означава по-бърз метаболизъм и по-малко мазнини.

02.12.15
13:12

Ако ти се увеличи мускулната маса без да ти се увеличават нивата на подкожните мазнини, на практика ще си постигнал това което искаш. Затова просто си тренирай и се храни здравословно. На твоята възраст тренировките са инвестиция в бъдещето. Не мисля че нарочното натрупване на повече мазнини сега, на 16 години, ще е нещо добро за каквото и да е. Можеш спокойно да включиш повече протеини в менюто си - месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, яйца, риба, бобови култури, ядки и наблегни на спорта.

02.12.15
21:37

Благодаря на всички за отговорите, почвам сериозно да се захвана с трупането на маса. Само да попитам да взимам ли протеин преди тренировка??? Сега съм много слаб ръцете, не мога да се набирам нито кофички да правя. Ето все пак снимка след тренировка да добиете малко представа :)

Мнението беше редактирано от Simeon Todorov на 02.12.15 21:38.

02.12.15
21:42

Какво искаш да чистиш, по-точно??!?! Че и се чудиш с кое да започнеш първо :D Я поизчисти още малко, че на следващата снимка да не се виждаш. Ти сериозен ли си, че искаш да чистиш? Почвай да ядеш яко, ама много яко.

Протеин изобщо не ти трябва, било то преди или след тренировка. ЯЖ!!! Толкова си дребен, че ти давам не повече от 12 години, а твърдиш, че си на 16 и искаш да чистиш. Без да ми се обиждаш, ама определено ти трябва порицание с тия размисли, които вкарваш. Голяма работа, че ще качиш малко мазнина... не е болка за умиране... Мацките ще изчакат да свърши периода ти за маса, ако те взимат заради пресата :D

Мнението беше редактирано от Pleasure на 02.12.15 21:47.

02.12.15
22:13

Можеш да чистиш и да качваш мускули, но само ако си супер начинаещ в силовите трвнировки или ако си на химия.

Ако имаш над 17-18% мазнини, започни да чистиш първо докато не стигнеш 8-10%  когато можеш да започнеш да качваш мускул.

Причините за това са много, но основните са по-високата въгл. резистентност при по-мазните хора, по-малкото тестостерон и др. фактори, които не предполагат добра анаболна среда, за да трупаш ефективно мускул.

02.12.15
23:24

казано от Physics Architect на 02.12.15, 22:13:

....Ако имаш над 17-18% мазнини, започни да чистиш първо докато не стигнеш 8-10%  когато можеш да започнеш да качваш мускул.
Причините за това са много, но основните са по-високата въгл. резистентност при по-мазните хора, по-малкото тестостерон и др. фактори, които не предполагат добра анаболна среда, за да трупаш ефективно мускул.

Вероятно имаш пред вид “инсулинова резистентност”?
Ако го докара на 8-9% ще е нацепен :)

Ха ха, много съм зле. точно инс. резист. имах предвид, но пишех едновременно на лаптопа и телефона и нещо си оплетаха мислите . Сори за грешката.

Да, на 8-9 % ще е доста чист, но нали това е идеята - да поддържа релефна фигура. Аз примерно като качвам постепенно стигам до 4-4500 кал на ден и горе-долу на 1 кг мускул качвам 0.2 мазнини. След това като ги сваля на 2300-2400 и за нула време се изчиствам пак без да гладувам и така следя мазнините да са в рамките на 8-17/18 %. Идеята ми е макс дълго да качвам мускул и макс бързо да чистя.

Момчето да си прецени, но аз не бих правил цикъл за маса ако съм +18% мазнини. Има сериозен рисърч по темата на различни университети и др организации и горе-долу изводите са еднозначни. Аз даже по себе си забелязвам, че когато съм по-чист, дори и боклуци да бухам не ми се лепят, а зимата не е като да не ям и не съм маник на “чистото” хранене

03.12.15
09:23

казано от Physics Architect на 02.12.15, 23:35:

...
Аз примерно като качвам постепенно стигам до 4-4500 кал на ден и горе-долу на 1 кг мускул качвам 0.2 мазнини. След това като ги сваля на 2300-2400 и за нула време се изчиствам пак без да гладувам и така следя мазнините да са в рамките на 8-17/18 %. Идеята ми е макс дълго да качвам мускул и макс бързо да чистя.

Любопитно ми е  как ги замерваш с такава точност? 0,2 мазнини на 1 кг. мускул?
Съгласен съм, че цикленето на периоди за изчистване и качване  е оптималният вариант, особено ако човек търси да максимизира дейността на СНС, хипофиза, лептин и т.н.

Правя си dexa, но е малко скъпичка (не знам в БГ как е). Калкулациите са приблизителни и аз лично не мога да кажа доколко са абсолютно точни, но по-важно е разликата между 2 последователни теста, не толкова абсолютните стойности.

Тъй като химия не съм взимал от 14 г. вече станаха май, малко трудно качвам вече (3-5 кг макс на година), но горе-долу когато качвам мазнини към мускули е 1:4- 1:3 макс и гледам да поддържам мазнините около 10% целогодишно с малки залитания лятото надлу.

Приятел.... Натрупай малко мускулчета, пък после почни да чистиш......

04.12.15
15:22

Не знам, на кръстопът съм. Не мога да реша, чух че по време на качване на мускули се качвало и малко мазнина а като знам лятото колко труд полагах, колко глад и активност имах и едва отслабнах с 10кг, Май първо с чистенето първо ще почна :/ Калкулаторите в интернет показват различно, един показва 13% друг 16% трети пък 15%. Много искам да се докарам до 6 - 7%. Всичко възможно ще направя и след това е ред на мускулите! Все пак ще си ходя на фитнес, ще тренирам и ще се опитам да запазя мускулите си по време на дефицит. Какво мислите?

Мнението беше редактирано от Simeon Todorov на 04.12.15 15:26.

04.12.15
16:29

Човеко, ако ги докараш до 6-7 % няма да изглеждаш като на снимките, които си гледал. Ще изглеждаш като пича от втората снимка. Ако те кефи, давай смело, и без това доста се доближаваш вече. Ти нямаш грам мускули, разбираш ли? Трябват ти мускули първо, разбираш ли? И мазнини не се мерят с калкулатори в интернет...

Мнението беше редактирано от Pleasure на 04.12.15 16:33.

04.12.15
17:00

Добре, ще ям повече, ще тренирам и ще качвам мускули а може ли да ми кажеш как максимално да намаля и качването на мазнини освен че трябва да се храня здравословно!

04.12.15
17:27

Поразрових се в интернет и видях че е възможно моята работа да стане но е много трудно (едновременно да чистя и качвам).  Трябва да си разделя правилното съотношение въглехидрати/протеин/мазнини. Моля ви кажете ми как трябва да стане, упорит съм, няма да се откажа ако това си мислите и ще направя всичко възможно да постигна резултатите които искам. Както отслабнах така искам и да кача мускули.

Хапвай повече въглехидрати и белтъчини, тренирай по-тежко и ще качиш....

да

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1