11.12.15
16:08
#41
За сметка на това има наука, която може да ти каже какви са били условията по всяко време от историята на тази планета, а и на други планети също.
Не че са запазени правата и не че те подценявам, но каквото и да сме чели, не е като да сме генетици. И темата вредно ли е ГМо е твърде дълга за 4 часа следобед :)
Ако си купиш мляко в бутилка от Кола от дядото на спирката :
- био постъпка
- тъпотия
- ......
Ние сме натровени и чистата храна ни убива.
На плодовете и зеленчуците в големите вериги има едни лепенки или етикети с няколко цифри - така наречения PLU код (Product Lookup Number).
4 цифрения PLU код, който започва с 3 или 4, означава че са отглеждани според селскостопанските правила, важещи и през втората половина на двадесети век, т.е. не са ГМО, но вероятно са използвани химикали и пестициди.
5 цифрения PLU, който започва с цифрата 9, означава че продукта е органичен, създаден без химикали, пестициди и ГМО.
Продуктите с пет цифрен код на етикета, започващ с цифрата 8, са със съдържание на ГМО.
Kpacтaвицитe тpябвa дa ca c нeжeн тpeвиcт цвят. Aĸo ca тъмнoзeлeни тoвa пoĸaзвa, чe ca пълни c нитpaти.
Koлĸoтo пo-дeбeлa e oбвивĸaтa нa дoмaтa, тoлĸoвa пoвeчe xимиĸaли cъдъpжa. Opaнжeвo–чepвeни дoмaти c вид нa нeдoзpeли, с бялo cъдъpжaниe и дeбeли жилĸи пpи paзpeзa ca cигнaл зa гoлямo cъдъpжaниe нa xимия.
Kpyши и ябълĸите, ако ги взeмeтe в pъĸa и пoчyвcтвaтe, чe сa xлъзгaви и лeпĸaви, oзнaчaвa чe ca тpeтиpaни c бифeнил, тaĸa чe дa нe ce paзвaлят и дa ce cъxpaнявaт дългo.
Яйца, произведени в европейския съюз има също код. Той изглежда така за - 1 BG 987654
0, 1, 2, 3: първата цифра показва използвания метод на отглеждане на кокошките-носачки
EU (държави от ЕС) – BG, EL, RO: код на държавата на произход (България, Гърция, Румъния).
цифрите или букви с цифри после е индивидуален идентификационен номер, който е уникален за всяка ферма, регистриранa и идентифицирана в Националния ветеринарен орган
Под или след кода трябва да има дата на изтичане на срока на годност.
Най-важното са цифрите преди държавата. Те означават:
Код 0 – яйца от кокошки, отглеждани органично, в биологично земеделие
Код 1 – яйца от кокошки, свободно отглеждане, с достъп до открити пространства
Код 2 – яйца от кокошки, подово отглеждане
Код 3 – яйца от кокошки, клетъчно отглеждане
Всякакви други надписи са подвеждащи. На черупките на яйцата също има печат със същия код.
Свинските пържоли трябва да са прошарени с мастни жилки, което означава че са били добре хранени. Ако няма грам и бяла мазнина, а от месото изтича течност, това е сигурно доказателство, че на животните са били давани хормони за растеж и антибиотици.
Колбаси или кайма с надпис на етикета МСМ, означава, че месото е машинно сепарирано - смляно е заедно с костите, които пък са основната част, в която се отделят всички антибиотици, хормони, тежки метали и други токсини, които животното е приемало.
Киселото мляко, дали е мляко или има и нишесте - върху малко от киселото мляко капваме 2-3 капки йод и изчакваме няколко минути. Ако е сгъстявано с нишесте, ще промени цвета си в синьо-лилаво. Ако не е, на мястото на капките ще си остане характерния кафяв цвят на йода.
Кашкавал - растителни или млечни мазнини. Растителните полепват при ниска температура - по нож престоял в хладилника, а млечните не. Обяснението че в растителните има ненаситени мастни киселини, докато животинските са наситени.
Тест за мед. Не говоря за захаросване - то може да се постигне и с добавяне на захар. Не повече от чаена лъжичка мед върху тоалетна хартия и чакаме 10-30 минути. Ако около меда започне да се образува мокра ивица, значи има добавена захар, глюкоза или други добавки, които се втечняват и отделят вода, която попива в хартията и става видима с просто око, т.е. не е съвсем натурален. Тук може и да се разреди мед с вода и пак да капнем няколко капки йод - ако посинее, има добавено нишесте.
Мнението беше редактирано от Dymag на 12.12.15 14:32.
В момента почти цялата продукция в България от царевица, соя и рапица, както и не малка част от картофите е ГМО. На практика и във фермерските пазари се продават същите неща, а не органични такива. Който се страхува от хранителните алергии, раздразнени черва, храносмилателни проблеми, кожни екземи, кръвни нарушения, сърдечни заболявания, остеопороза, уголемяване на панкреасът, атрофия на бъбреците, отслабване на имунната система, алцхаймер при децата, диабет, преждевременно застаряване, изменения на тестисите, малките черва, далака, и др., дори не може да ограничи напълно царевицата, соята и продуктите им, защото те се съдържат в почти всички видове пакетирани храни, месни произведения, шоколади и сладкиши, буркани с уж доматени пюрета и лютеници, течни подправки, продукти на Nestle, че дори и млечни продукти с модифицирано царевично нишесте, че и “хранителните” добавки. Да не говорим че това е и основната храна за животните в животновъдството. ГМО отнемат възможността за развитие на конвенционално земеделие, понеже заразяват всичко. Ние нямаме възможност да употребяваме негенномодифицирани храни.
Ако новородените мишки, хранени с тези ГМО храни се разболяват и умират за 15 дни, то при човека за колко ще стане ... може би за 20 години? Толкова още не са минали. Това е бомба със закъснител, макар че някои веднага почват да се оплакват и да се чудят от какво им е еди какво си - тук имат голям избор от проблеми :) Мисъл на Гьоте - Човек вижда толкова, колкото знае!
Няма да цитирам никакви източници - който търси ще намери каквото си иска с “Монсанто” ...
Тази корпорация са ни дали и много други екстри - захарина, аспартама, ацетилсалицилова киселина, полихлорираните бифенили, широк спектър от продукти с диоксин, ейджънт ориндж (Agent Orange) използван от САЩ при инвазията им във Виетнам, синтетичния хормон на растежа при добитъка (Synthetic Bovine Growth Hormone – rBHG), произведен от генетично модифицираната бактерия ешерихия коли и накрая генномодифицирани семена, които са устойчиви на нейния токсичен хербицид „Раундъп”, които в момента са 80% от пазарите. Между другото техния генномодифициран памук произвежда повече от 200 различни токсинa, вредни за някои видове насекоми, в резултат на което самият памук започва да произвежда инсектициди - защо мислите че е устойчив на паразити? Защото ако ядат ще се отровят - супер просто е. Началото на рязкото намаляване на колонията на пчелите е вече установено че датира от момента, в който започват да се използват ГМО семената.
Човек вижда толкова, колкото знае! Макар че понякога е по-добре да си живее в блажено невежество. Иначе може да стане спортист - алкохолик :)
Ще продължа с редакция (16.12.2014)
ГМО по света
2009-та - 13 години след първото значително култивиране на ГМ растение в САЩ през 1996 г. фактите за ГМО са
* Само 2,4% от цялата земеделска земя по света е с ГМ култури;
* 176 от 192 страни не отглеждат ГМО;
* 5 страни култивират почти 90% от всички ГМ растения по света – САЩ (50%), Аржентина (17%), Бразилия (11%), Канада (6%) и Парагвай;
* 4 ГМ растения заемат почти цялата площ с ГМ култури – соя, царевица и памук (95%) и ГМ маслодайна рапица (4%);
* Само 2 сортови направления се култивират – толерантни към хербициди и към насекоми.
В момента 2015
В световен мащаб най-засегнатите от генна модификация култури са соя, царевица, памук, рапица и захарно цвекло. Поради факта, че почти 90% от соевите насаждения на планетата са с ГМО соя, а културата е основният протеин, който се влага в производството на много фуражи, Европа внася по-голямата част от ГМО на територията си именно чрез животинските храни.
Bt растенията са създадени през 1996 г. чрез модифицирането с гени на Bacillus thuringiensis (Bt) с цел растението само да произвежда протеина, като по този начин само се защитава от насекоми без да е необходимо пръскането с Bt и/или синтетични пестициди. Растения-пестициди са Bt царевица, картоф и памук.
В момента 58 вида ГМО имат разрешения за продажба като храна или фураж в ЕС, а още 58 очакват решение. В края на октомври Европейският парламент отхвърли проектозакон, който позволява отделните страни в ЕС да налагат забрана на национално ниво за внос на генномодифицирани организми (ГМО) и фураж. Държавите в ЕС няма да могат едностранно да забраняват вноса на генномодифицирани храни и фуражи, които вече са одобрени от Брюксел.
В България
“Повече от 300 земеделски производители на царевица се включиха в семинара на фирма Монсанто България край Правец. 10% от годишния си оборот Монсанто инвестира в семепроизводство, научиха гостите на семинара. За 2014 г. само в България компанията е продала 100 000 торби с царевични семена. Днес Монсанто е лидер на българския пазар в предлагането на царевични хибриди.”
Източник:
Монсанто Интернешънъл – клон България, гр. София, Адрес: 1463 София, район Средец, бул. Цар Освободител 10, уебсайт: http://www.monsanto.com , телефон: +359/ 88/978 81 95, ЕИК: 201475945
Та, за какви фермерски пазари става въпрос в BG? С какъв фураж си хранят животните?
Мнението беше редактирано от Dymag на 16.12.15 14:08.