Скачане на въже и възможност за загуба на мускулна маса

25.10.15
12:18

Здравейте, BB-Team-ъри!

Досегашните ми кардио тренировки, включваха само спринтове, нормално бягане и упражнения за корем. Иска ми се да включа скачането на въже(високо интензивно), понеже това е любимото ми нещо, което може да разнообрази значително тренировката ми, но ме притеснява загубата на мускулна маса, понеже съм в период на покачване.

Ако калорийният ми баланс, e 2,500 kcal, то приема на 500 kcal отгоре, би предотвратил изгарянето на мускулна маса, или греша?

Темата беше редактирана от vasilev на 25.10.15 12:19.

НИ

25.10.15
13:44

казано от Алберт Василев на 25.10.15, 12:18:

Здравейте, BB-Team-ъри!

Досегашните ми кардио тренировки, включваха само спринтове, нормално бягане и упражнения за корем. Иска ми се да включа скачането на въже(високо интензивно), понеже това е любимото ми нещо, което може да разнообрази значително тренировката ми, но ме притеснява загубата на мускулна маса, понеже съм в период на покачване.

Ако калорийният ми баланс, e 2,500 kcal, то приема на 500 kcal отгоре, би предотвратил изгарянето на мускулна маса, или греша?

Според мен в ден за кардио, не ти трбява да добавяш допълнително калории, но можеш да го направиш.

Като цяло кардио тренировките също предизвикват анаболен стимул и адаптация, но тя е с по-голямо съотношение към митохондриален протеинов синтез (повече издръжливост) отколкото миофибриален (повече мускулна маса). И обратното - в силовите дни адаптацията е с по-голям фокус върху ММ. Това е в много опростен вариант.

Тоест, ако в дните в които тренираш силово си в калориен излишък, не би трябвало да имаш проблем стига да имаш постоянен силов прогрес. В кардио дните, можеш да си запазиш калориите същите, можеш и да добавиш допълнително, ако имаш притеснения.

Лично според мен, няма нужда да променяш нищо и освен това малко скачане на въже надали е 500 калории. Ако се притесняваш - изяж един банан и не го мисли :) И най-вече щом ти доставя такова удоволствие - включи го в програмата си.

Мнението беше редактирано от Никола на 25.10.15 13:46.

25.10.15
13:48

Благодаря, Никола!

25.10.15
22:14

Колега Спринтовете като ги правиш имали ефект и не загубвашли мускулна маса?

25.10.15
23:03

Не си мисли, че мускулната маса се губи толкова лесно. От 15- 20 или повече минути скачане на въже нищо няма да ти стане.
Мускулна маса ще изгубиш ако рязко и драстично понижиш калориите. Ако си в калориен излишък или калориен баланс, няма как да изгубиш мускулна маса. А и да ти кажа, дори и да си в лек дефицит, пак едвали би “изгубил” нещо. Просто мускулите не се губят толкова лесно и бързо, особено ако са подплатени с редовни тренировки.
Няма от какво да се притесняваш.

26.10.15
11:42

Едним приятел като си говорихме ме пита да ли правя Кардио и аз му казах , че и той ми вика луд ли си прави поне 1 път във седмицата спринтове даже ще ти поммогнат да качиш мм и това ме обърка. :) :)

Пробвай с фартлек :) Прави 3-5 обиколки фартлек и ще видиш огромна промяна откъм детайли.

26.10.15
23:22

казано от Ростислав Арнаудов на 26.10.15, 12:28:

Пробвай с фартлек :) Прави 3-5 обиколки фартлек и ще видиш огромна промяна откъм детайли.

А ако се храня по режима си няма шанс да загубя Мм така ли ?

01.01.16
02:11

Е, накрая ми стана ясно, че ако си в калориен излишък, няма никакъв проблем с тренировките. Въпросът е, да не се претренира.. :)

04.01.16
19:24

Ако покриваш протеина необходим за твоите данни,дори да загубиш някакви килограми шансът да бъде мускул е много малък,почти никакъв, но разбира се не тябва да подценяваме въглехидратите

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1