За по-здрав сън??

24.01.06
14:32

Здравейте,
Интересуват ме хранителни добавки осигуряващи по здрав и дълъг сън. Става дума не за по-лесно заспиване, а за по дълъг и дълбок сън (имам проблем точно с това). Четох някъде че ZMA-то имало подобен ефект. Моля ако някой е наясно да пише.
Благодаря предварително:).

24.01.06
21:29

сефте чувам  :shock:

24.01.06
21:38

Какво е ZMA?
ZMA е хранителна добавка, която съдържа соли на два минерала - цинк (Zink) и магнезий (Magnesium), необходими за нормалното протичане на повечето процеси в организма. Цинкът регулира производството на тестостерон, така че цинков дефицит (при около 30% от атлетите) води до спад в нивото на тестостерон в кръвта. Магнезият има антикатаболичен ефект чрез намаляване нивото на кортизола - “стресовия” хормон. Когато се комбинират двата минерала, се получава мощен нестероиден натурален суплемент, стимулиращ отделянето на анаболните хормони в организма - тестостерона и инсулиноподобния фактор на растежа, което води до покачване на силата и времето за възстановяване, като намалява и опасността от травми. Обичайно и двата минерала са под формата на соли - аспартати, тоест те са свързани с L-аспартат.

абе като си уморен ще спиш, няма приспивателни да зимаш я

25.01.06
10:48

Ама пак не ме разбрахте;) аз си заспивам доста бързо, но продължителността на съня ми е не повече от 4-5 часа, което ми се струва крайно недостатъчно останалите 2-3 часа които прекарвам в леглото са в някакво полусънливо състояние и някак си не се чувствам напълно отпочинал след това.. та за това питах не говоря за приспивателни а за прости хранителни добавки:)
Относно ЗМА-то тук във форума го четох това за по здравия сън..
П.п ето и какво пише на сайта за ЗМА :
“...Има и така наречените дневни и нощни формули - в първата е добавен йохимбин, за допълнителна енергия и биоперин, за да се увеличи био-усвоямостта. Този вариант трябва да се взима само през деня, за разлика от нощната формула, в която вместо йохимбин има G аминобутирична киселина и други съставки, влияещи върху дълбочината на съня...”

25.01.06
14:26

Факт е че много хора /включително аз самия/ намират ZMA да подобрява качеството на съня им, при някои значително, често срещан ефект при това са ярко оцветени сънища. Твърди се че ефектът върху съня /както и върху тестостерона, който също е “цел” на ZMA-то/ е толкова по-голям, колкото по-голям е дефицита на цинк и витамин b6 в диетата.
Опитай, заслужава си, ползвал съм ZMA на Мусаши и съм много доволен, към 25 лв. е, но в момента го нямат, дадоха ми телефона - 962 71 46, това е магазина им в Дианабад да проверя към края на тази седмица уж щели да го получат. В Бюти енд Пауър има на Оптимум /близо 50 лв. беше май/.
Заслужава си да опиташ и с мелатонин, също подобрява качеството на съня, подходящата доза е много различна за различните хора, трябва да експериментираш, ако на другия ден се чувсташ сънлив - значи си предозирал, ако не почустваш никакъв ефект - увеличи дозата, по-добре тръгни от ниска доза и увеличавай. Мелатонинът регулира сезонните и денонощните цикли в организма, и е напълно безопасна добавка, даже служи като мозъчен антиоксидант, но не е добра идея да се използва много месеци поред.
Има и други добавки, които биха могли да подобрят качеството на съня ти, но са по-скъпи и недостъпни. Съветвам те обаче да помислиш дали в начина ти на живот няма по-фундаментална причина за проблемите ти със съня.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1