14.01.16
17:26
Здравейте!
Преди няколко години ми откриха пролапс на митрална клапа. За тези, които не знаят точно за какво става въпрос ще кажа, че една от клапите не работи добре и не допуска кръв по стандартния начин (казано просто). От 4 степени преди операция, аз се намирам във 2+. Докторката ми каза, че посещението във фитнес залата ми е абсолютно забранено. Могъл съм само да ходя и да плувам любителски.
Въпросът ми е към хората, разбиращи повече. Мога ли да правя упражнения (изключвайки вдигането на тежести) и какви?
Благодаря предварително за отговорите. Поздрави!
15.01.16
09:56
Здравей!
Не съм веща по темата, извини ме, ако мнението ми не ти помага особено.
Би било редно да зададеш тези въпроси и на хората, които имат пряко наблюдение върху състоянието ти и които са ти дали съвет да не тренираш във фитнеса.
Нищо не пречи да чуеш и тяхното мнение, което би трябвало да е от значение.
Плуването е чудесен спорт и след като е подходящо за теб (практикувайки любителски), защо не започнеш с него?
16.01.16
14:48
казано от Вероника Налбатска на 15.01.16, 09:56:
Здравей!
Не съм веща по темата, извини ме, ако мнението ми не ти помага особено.
Би било редно да зададеш тези въпроси и на хората, които имат пряко наблюдение върху състоянието ти и които са ти дали съвет да не тренираш във фитнеса.
Нищо не пречи да чуеш и тяхното мнение, което би трябвало да е от значение.Плуването е чудесен спорт и след като е подходящо за теб (практикувайки любителски), защо не започнеш с него?
Здравей! Първо благодаря, че си единствената до този момент, която обърна внимание на темата :)
Веднага ще ти отговоря защо не задавам този въпрос на професорката, която наблюдава състоянието ми. За нея представата за фитнес са гирите и вдигането от лежанка. От по-старото поколение е и не е наясно за възможностите, които предлага фитнес залата.
До момента няколко инструктори са искали да се заемат с мен и да ме тренират във фитнеса, но никой от тях не се е сблъксвал с подобен проблем (който го има всеки трети човек, но понякога дори не се открива от “компетентните ни доктори). Да, обаче, те ме успокояват, че “няма страшно” и мога да тренирам като всеки друг, което според мен е опасно, тъй като сърцето наистина се натоварва до голяма степен. Това бе и причината да се обърна към хората тук, като очаквах някой или да има подобен проблем, или да е наясно. Тренира ми се, но все още търся конкретен отговор, за да пазя здравето си, както се казва :)
17.01.16
05:40
А търсил ли си мнението на някой лекар, който се занимава със спортна медицина?
Не вярвам плуването да е по-щадящо от половината от нещата, които можеш да правиш в залата. От това, което мога да ти дам като съвет е ако все пак започнеш с тренировки в залата да внимаваш с пулса си и правейки упражненията да не задържаш дъха си, което създава напрежение в гръдната кухина (и другите кухини, но гръдната е основно, която те интересува), което напрежение възпрепятства нормалното оттичане на кръвта към сърцето. Освен това упражнения, при които имаш натоварване на големи или много мускулни групи - клек, мъртва тяга, лег преси и т.н., е хубаво да ги изпълняваш с тежест от около 60% от максимума, или ако се водиш по субективното усещане - изпълнявай ги до усещане “средно” до “средно тежко”, което ще е достатъчно, за да те натовари, но в същото време е щадящо по отношение на сърдечния мускул, който при тези упражнения освен всичко друго трябва да работи и срещу повишеното налягане, което оказват съкращаващите се мускули върху кръвоносните съдове в тях самите.
Успех и действай полека.
20.01.16
11:19
казано от Камен Илиев на 17.01.16, 05:40:
А търсил ли си мнението на някой лекар, който се занимава със спортна медицина?
Не вярвам плуването да е по-щадящо от половината от нещата, които можеш да правиш в залата. От това, което мога да ти дам като съвет е ако все пак започнеш с тренировки в залата да внимаваш с пулса си и правейки упражненията да не задържаш дъха си, което създава напрежение в гръдната кухина (и другите кухини, но гръдната е основно, която те интересува), което напрежение възпрепятства нормалното оттичане на кръвта към сърцето. Освен това упражнения, при които имаш натоварване на големи или много мускулни групи - клек, мъртва тяга, лег преси и т.н., е хубаво да ги изпълняваш с тежест от около 60% от максимума, или ако се водиш по субективното усещане - изпълнявай ги до усещане “средно” до “средно тежко”, което ще е достатъчно, за да те натовари, но в същото време е щадящо по отношение на сърдечния мускул, който при тези упражнения освен всичко друго трябва да работи и срещу повишеното налягане, което оказват съкращаващите се мускули върху кръвоносните съдове в тях самите.
Успех и действай полека.
Здравей! Благодаря ти първо за съветите :)
Не се бях замислял за такъв лекар. Ще проуча въпроса и ще се обърна към някой, който се занимава със спортна медицина. Колкото до другите напътствия - ще ги взема предвид.
Както и сам си отбелязал, леко (или по-силно) изразен пролапс на митрална клапа имат над 30% от хората. Повечето от тях изобщо нямат симптоми и това се отркива само при ехокардиография, каквато не всеки си прави.
Обикновено този дефект не се отразява върху възможностите за спорт, нито пък крие някакви кой знае какви рискове.
Не знам обаче какво точно означава “степен 2+”. На твое място бих последва съветите на Камен - съвсем коректни са.
Отиваш в залата и изпробваш собствените си възможности с внимание и едно на ум. Никой не може да ти даде гаранция, че нищо няма да ти се случи, така че не очаквай такова нещо от нас.
Между другото, аз също имам пролапс на митрална клапа, както и предсърдни екстрасистоли, но това нито ме е спряло да тренирам, нито пък планирам да се оставя за в бъдеще.