17.01.16
12:16
Здравейте смотаняци 🙂
Темата беше редактирана от z3ra7ul3x на 11.09.17 11:07.
17.01.16
13:24
Здравей, да, Now Foods имат неовкусен изолат, който вероятно е продуктът за теб.
Встрани от това, констатирал ли си да имаш проблеми от количеството подсладител, който би приел чрез доза аминокиселини и / или протеин?
казано от Димитър Михайлов на 17.01.16, 13:24:
Здравей, да, Now Foods имат неовкусен изолат, който вероятно е продуктът за теб.
Встрани от това, констатирал ли си да имаш проблеми от количеството подсладител, който би приел чрез доза аминокиселини и / или протеин?
Здравей! От къде можем да разберем количеството подсладител и оцветител като са описани само като “други съставки” и не е ли повод да притеснения относно здравето ? Дори и да са в малки дози те са 200 пъти по-сладки и това не скапва ли панкреаса?
Според мен доза аминокиселини с АСПАРТАМ в тях и протеин с АЦЕСУЛФАМ не е нормално...
Ако не са вредни и не трябва да им обръщаме внимание защо на митниците правят проблем за съдържанието на ацесулфам и подобни.
Дайте ми варианти за добри аминокиселини и протеини, ако има такива без боклуци в тях.
Благодаря!
Мнението беше редактирано от z3ra7ul3x на 17.01.16 13:49.
17.01.16
13:56
В неовкусения изолат, който ти посочих, няма подсладители.
Първо да подчертая дебело, че не споделям мнение “за” или “против” ползването на подобен тип овкусвяване и оцветяване.
Дали са вредни и до каква степен, еднозначен отговор няма, съжалявам. В множество теми тук сме коментирали изследвания и има доста материал за четене.
Въпросът е - какво искаш? Някои хранителни добавки, ако са неовкусени, изискват смелост, за да ги пиеш на регулярен принцип. Затова се предлагат овкусени варианти. А, за да има вкус, трябва някак той да бъде добавен, на разумна цена.
Така че, ако искаш вкус - алтернативите са малко. Ако суровината е най-важна за теб, а липса на вкус (или наличие на гаден такъв) не е проблем, търси неовкусени варианти и таблетирани такива.
17.01.16
14:12
От къде можем да разберем количеството подсладител и оцветител като са описани само като “други съставки”
Оцветителите и подсладителите се трябва да се изпишат задължително, тъй като са възможни алергени. Вече не може да срещнеш етикет с “други съставки”. Тоест ако срещнеш, не е много легално. Съставките на етикета се изброяват по количеството в продукта като се започне от съставката с най-голямо количество.
и не е ли повод да притеснения относно здравето ?
Повод е, самите вещества имат странични ефекти, някои са токсични са за черния дроб, мозъка и т.н като аспартама , цикламата и ацесулфам К. Но засега са определени като безопасни при нормална употреба , която не превишава препоръчаната дневна доза.
Други са полезни и дори се използват за лечение- ксилитол, малтитол, еритриол и пр.
Избирай си марки с полезните подсладители.
Дори и да са в малки дози те са 200 пъти по-сладки и това не скапва ли панкреаса?
Не, тъй като не са въглехидрати и не се разпознават от тялото, не предизвиква отделяне на инсулин, няма протеини, които да ги транспортират и не се усвояват. Сладостта се усеща само на езика. Сукралозата е примерно 600 пъти по-сладка от захарта.
Според мен доза аминокиселини с АСПАРТАМ в тях и протеин с АЦЕСУЛФАМ не е нормално...
Нормално, морално- това са отвлечени понятия. Щом не е забранено, значи е разрешено. Закон му викат ;)
Дайте ми варианти за добри аминокиселини и протеини, ако има такива без боклуци в тях.
Стевията е един прекрасен заместител на подсладителите. Има крайно много продукти на пазара със стевия.
А мoже и ти да си овкусяваш неовкусени продукти с нея - има течни, прахообразни , всякакви екстракти,
Благодаря! Щеше ми се да имаме повече варианти БЕЗ изкуственяци.
По отношение на цената кое е по-скъпо протеина или подсладителя, че да слагат “качествен протеин” и възможно най-евтините и вредни подсладители! Нещата някак си не се връзват, ако се държи на качествен продукт би трябвало подсладителя да не е от най-евтините :)
Всичко добро! От скоро се интересувам от суплементи и се занимавам със спорт... дано да греша някъде, но наистина ми е трудно да избера чисти продукти, а уж имаме богат избор от марки които предлагат за цената си “качествен продукт”
Мнението беше редактирано от z3ra7ul3x на 17.01.16 15:13.
Queen Cobra ЕВАЛА за информацията! Уважавам коментари които са реални без да ме убеждават, че се прави заради вкуса или за да можело цената да е достъпна слагали лайна!!
ДА! За стевията ползвам я от 6 месеца СУПЕР Е! Но явно известните марки не я знаят щом наблягат на скъпата опаковка и етикет вместо да сложат качествен подсладител!
Благодаря ти още веднъж!
Мнението беше редактирано от z3ra7ul3x на 17.01.16 14:31.
17.01.16
14:33
Аз пък съм забелязала, че неовкусените са с до 1/4 по-евтини. Със стевия са брутално скъпи, обаче.
Няма как да ти докара диабет, тъй като изобщо не се усвоява и не се отделя инсулин. Някои са възможни канцерогени и токсични за нервната система - особено за бебета, деца и плода на бременни жени.
Дозите подсладител в добавките са малко, много по-малко от безопасните дози. С пиене на протеин и амино дори не може да се доближиш до теоретичната опасност. Доста по-сериозно количество подсладител и то от вредния има в безалкохолните напитки.
Тук намерих информация колко са безвредни изкуствените подсладители... ще е добре да има и подобна статия в този сайт.
http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/08/19/svetovna-konspiraciia-sreshtu-zdraveto.593218
Може да са малки дозите подсладители в една доза амино или протеин, но някой знае ли колко точно е добавения подсладител или оцветител и колко организма изхвърля или натрупва с времето?
Бях поръчал протеин от щатите и в митницата ми зададоха същите въпроси като трябваше да опиша какво съдържа дадения продукт и не успях да докажа, че не са вредни добавките които бях си поръчал, но ми ги дадоха като си палтих мито и ддс... така става и с вносителите затварят си очите щом го е разрешила FDA пък знаете тя толерира точно оборотните суровини!
17.01.16
15:35
Ако трябва да заключим, че не си готов да приемаш такива съставки под никаква форма, търси само неовкусени варианти на суровините. И следи етикетите на таблетираните такива също така.
При възможност разгледай предишните теми за подсладителите във форума - има цитирани доста изследвания и са полезни.
И нещо много важно:
казано от TMarchev на 17.01.16, 12:16:
Имам проблем още преди да съм започнал да тренирам :) Проблемът е в продуктите с които трябва да започна.
Няма хранителни добавки, които да са от решаващо значение, за да започнеш да тренираш.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 17.01.16 15:37.
казано от Queen Cobra на 17.01.16, 14:33:
Дозите подсладител в добавките са малко, много по-малко от безопасните дози. С пиене на протеин и амино дори не може да се доближиш до теоретичната опасност. Доста по-сериозно количество подсладител и то от вредния има в безалкохолните напитки.
Можеш ли да кажеш със сигурност какви са дозите на подсладители и оцветители в протеините на прах?
Като цяло, ефекта зависи от дозата и от придължителността на употреба. Няма такава доза, в която изкуствените оцветители да не вредят - не се обработват от организма и не се изхвърлят добре. Как точно това е безвредно?
казано от Димитър Михайлов на 17.01.16, 15:35:
Няма хранителни добавки, които да са от решаващо значение, за да започнеш да тренираш.
Трябваше да ти обяснявам, че съм тренирал и преди и че последно съм пил неща без да обърна внимание какво съдържат допълнително. Знаех, че има оцветители и подсладители изкуствени, но сега прочетох че става дума за аспартам и подобни “безвредни бомби” ще ги нарека.
И честно казано по-добре да тренирам без добавки, ако ще пия ла*на и забелязах повечето такива експерти дето за тях всичко в малки количества е безвредно са доста ПЪПЧИВИ :) особено по гърба :D
Ако някой може да предложи продукти по-чистички ИМАМ смелост да ги пия и да ТРЕНИРАМ !!!
Димитър Михайлов ще се радвам да ми предложиш и аминокиселини :) хайде, че кипя от мотивация!
А на храната обръщаш ли и толкова внимание какво съдържа? Интересно ми е с какво се храниш, щом малко подсладители ти докарват такава паника?
Да паника го наречи аз си плащам за това което е написано с големи букви! Теб, ако не те притеснява ла*ното в повечето продукти гълтай смело! Храната все още се намира прясна и чиста... има и села от където минавайки можеш да си купиш!
Приключих по темата поисках съвет, но получавам критика типично за нашето население!
Благодаря на хората които ми помогнаха по темата!
Мнението беше редактирано от z3ra7ul3x на 18.01.16 11:49.
19.01.16
12:23
Много малко са подобен тип продукти.
Поне на мен са ми познати:
NOW Foods - всичките им протеини. Те например използват стевия като подсладител.
Solgar - Whey To Go.
Optimum Nutrition - Natural 100% Oats & Whey
AllMax Nutrition - IsoNatural
Nature’s Best - Natural Isopure
Това са от по-известните марки. Цените им разбира се са подобаващи, но за такъв тип продукти - такива цени.
Може да прегледаш и по био магазините какво се предлага, но там цената ще е още по-солена според мен.
За аминокиселини също можеш да разгледаш NOW Foods.
Аспартам от години вече никой (разумен) производител не ползва, но останалите 98% от продуктите на пазара ще имат по нещо изкуствено.
Както и Queen Cobra спомена, в използваните дози всичките тези вещества са напълно окей, но разбира се ти сам си преценяваш. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 19.01.16 12:25.